Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Operativni sistemi

Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 27.3.2006, 0:43   #1
marcos
Član

Član od: 7.2.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Kako sakriti ekstenziju fajla na ikonici?

Pre neki dan sam nesto cackao i slucajno primetim da mi se od tada na svakoj ikonici u windowsu (osim foldera) nalazi ekstenzija u produzetku naziva ikonice (fajla).Na primer nesto.txt ili nesto.doc i tako na svakoj ikonici.Kako to mogu da iskljucim?
marcos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2006, 1:01   #2
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
Određen forumom Re: Kako sakriti ekstenziju fajla na ikonici?

Uđeš u Explorer -> meni Tools -> Folder options -> kartica View -> čekiraš "Hide extensions for known file types".
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
nikslo (27.10.2007)
Stara 27.3.2006, 11:01   #3
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.351
Zahvaljeno 1.935 puta na 1.414 poruka

ali je ipak mnogo bolje drzati ukljucene extenzije (meni je to prvo sto uradim kad instaliram Win)... tako se dodatno stitis od virusa*, a i nisu sve ikonice dovoljno informativne da znas sta je sta...

* znas ono: neko ti posalje fajl koji se zove GolaKarleusa.jpg.exe (a koji je, naravno, virus!)... e, sad, ti bi iz nekog razloga hteo da vidis golu JK, pa kliknes na ono sto mislis da je slika, jer se kod tebe taj fajl vidi kao GolaKarleusa.jpg... i Jeca ti onda skroz rasturi komp
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2006, 11:29   #4
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.149
Zahvaljeno 4.982 puta na 2.899 poruka

Citat:
marcos kaže:
Pre neki dan sam nesto cackao i slucajno primetim da mi se od tada na svakoj ikonici u windowsu (osim foldera) nalazi ekstenzija u produzetku naziva ikonice (fajla).Na primer nesto.txt ili nesto.doc i tako na svakoj ikonici.Kako to mogu da iskljucim?
Nemoj to isključivati, ekstenzija je sastavni deo imena i treba da vidiš kakav je to fajl, a ne po ikonici da ga prepoznaješ. Drugo, neko može neki maliciozni program da nazove pera.txt.exe, onda Windows sakrije to exe, ti misliš da je tekstualni fajl i otvoriš, i šta onda?
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2006, 12:10   #5
holodoc
Deo inventara foruma

E ako ga isključivanje ove opcije ne spasi od virusa i ostale bagre neznam šta će

Ova opcija je uključena po defaultu u Windowsu a za "obradu" fajlova koji mogu da iskoriste ovo kao potencijana način za rešetanje sistema zaduženi su antivirusni programi koji treba stalno da budu uključeni. Pa ajd da vidim da "ekstenzija" napravi neki haos
Stara 27.3.2006, 12:58   #6
Chivan
Deo inventara foruma

Član od: 31.8.2005.
Zahvalnice: 974
Zahvaljeno 965 puta na 571 poruka

Citat:
holodoc kaže:
E ako ga isključivanje ove opcije ne spasi od virusa i ostale bagre neznam šta će Ova opcija je uključena po defaultu u Windowsu a za "obradu" fajlova koji mogu da iskoriste ovo kao potencijana način za rešetanje sistema zaduženi su antivirusni programi koji treba stalno da budu uključeni. Pa ajd da vidim da "ekstenzija" napravi neki haos
Ono što je čovek rekao uopšte nije glupost, naročito onaj deo koji je izdvojio pod zvezdicom. I neće ekstenzija da napravi haos, nego program (čija je ekstenzija sakrivena).
Chivan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.3.2006, 13:46   #7
marcos
Član

Pa dobro,to nije lose da po ekstenziji vidim sta je neki fajl u stvari ali ja uglavnom pokrecem samo proverene stvari a i nekako sam navikao bez tih ekstenzija (nervira me sto uvek kada menjam naziv nekog fajla moram u produzetku da napisem i ekstenziju)...

A inace, da mi ponudi golu Maju Marijanu mozda bih i prihvatio ali JK......
Stara 27.3.2006, 13:48   #8
ZoNi
Deo inventara foruma

Citat:
holodoc kaže:
E ako ga isključivanje ove opcije ne spasi od virusa i ostale bagre neznam šta će
znas kako... nije strasno ne znati, niko ne zna sve... strasno je ne znati i smejati se nekome ko pokusava da dobronamerno pomogne!
Stara 27.3.2006, 13:50   #9
ZoNi
Deo inventara foruma

Citat:
marcos kaže:
nervira me sto uvek kada menjam naziv nekog fajla moram u produzetku da napisem i ekstenziju
koristis Windows Explorer?
Stara 27.3.2006, 23:28   #10
marcos
Član

Ne,ne koristim Win Explorer
Stara 28.3.2006, 3:20   #11
holodoc
Deo inventara foruma

Smile Re: Kako sakriti ekstenziju fajla na ikonici?

@Chivan
Koristite li vi stilske figure u Redakciji (tj. ako ste član Redakcije jer nikako ne mogu da pohvatam ko je ko ) "Ekstenzija" u kontekstu prethodnog posta ne znači ekstenzija kao ekstenzija već ekstenzija kao "falš fajl koji se predstavlja pod falš ekstenzijom". Zato idu navodnici Znam, znam sad sam sebi zaradio kaznene poene al' šta ću,...

@ZoNi
Post nisi trebao da shvatiš kao uvredu ili pokušaj da te napravim inkompetentnim već je ispao nekako čudan kad ga ponovo pročitam

Šalim se. Hteo sam samo da pojasnim moj stav a to je da nikada u životu i u svom dosadašnjem iskustvu nisam naišao na problem koji je nastao usled dvostukih ekstenzija niti znam nekoga ko se na isti požalio. Istini za volju mislim da sam jednom dobio mail koji je sadržao nekakv fajl sa duplom ekstenzijom ali je već automatski proglašen od strane antivirusnog programa kao maliciozan.

Po meni danas teoretski ne postoji šansa da se neko ko nije potpuni idiot ili bar i malo vodi računa o higijeni svog računara, navuče sebi "ekstenziju".

Kao prvo, svaki email klijent (bilo da je sastavni deo browsera ili je samostalan) danas uglavnom u sebi ima zaštitu od duplih ekstenzija (jel to neko pomenuo Internet explorer u kombinaciji WinXP ServicePack2 koji ne dozvoljava bez dodatnog čačkanja ni izvršavanje najobičnijeg JavaScript koda!). Čak i da se koristi najgora varijanta po svim kriterijumima (Outlook) svi moderni antivirusni programi imaju u sebi ugrađen modul koji aktivno skenira sadržaj pošte.

Drugo, meni trenutno ne može da padne napamet koja bi kombinacija ekstenzija mogla trenutno (na modernijim OS-ovima) da bude fatalna po korisnika. Windows uvek uzima poslednja tri karaktera posle tačke kao ekstenziju tako da ako je recimo prava ekstenzija (dodata) .jpg a kod je u stvari .exe bilo kakav open ili dupli klik će pokrenuti program čiji "File association" ukazuje na njega. Recimo za sliku se otvara EjSiDiSi ali će sadržaj uglavnom biti crn ili neka glupost Ako je kombinacija drugačija, recimo prvo .jpg pa .exe to automatski prolazi kroz najmanje tri-četiri prozora upozorenja pre nego što se kod izvrši. Pa čak i da su u pitanju sakriveni Registry unosi svaki unos u njega, osim ako opet nije u pitanju pravi izvršni kod (a to je opet .exe) se prijavljuje korisniku. Stvarno korisnik treba da bude totalno andulirani idiot pa da sva ova upozorenja ignoriše U tom slučaju i treba da napati "krš" na kompu.

Lično, dok sam koristio Explorer sam mrzeo da za svaku zaboravljenu ekstenziju dobijem "No program association". Iako Total Commander radi na sličnom principu totalne kontrole, ko bi smeo da se usudi da poredi TC i Explorer

Poslednja ispravka: holodoc (28.3.2006 u 3:59)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Kako podesiti ISDN da radi na 128 kbps jaba.hut Internet usluge 7 31.5.2007 11:54
Halo 2 na PC-u i Win Vista Meho Krljic O igrama uopšte 4 18.4.2006 20:00
Kako istovremeno da imam sliku na tv i monitoru alien Video/TV softver 4 5.3.2006 0:00
Kako da otključam regije na DVD-u??? freak_lick Nosači podataka 4 6.2.2006 15:12
kako da posaljem mail na svoj tel? Vorador Aparati i oprema 10 24.1.2006 21:12

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 22:37.