![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#61 |
Starosedelac
Član od: 26.8.2009.
Zahvalnice: 132
Zahvaljeno 221 puta na 199 poruka
|
![]()
Onda je problem do mirrorlista, da li si pokomentarisao one prve any, probaj sa http u great britain.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ivance95 na korisnoj poruci: | ||
LoneWolf (2.9.2011) |
![]() |
#62 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Probaću i to pa ću javiti. Sa prve dvije ANY je skinut # a i sa mnogih drugih servera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Starosedelac
|
![]()
E na te prve dve stavi #, i na sve druge. I probaj sa finskim, ili velika britanija...
|
![]() |
![]() |
LoneWolf (2.9.2011) |
![]() |
#64 |
Deo inventara foruma
|
![]()
UPDATE (šta se desilo na kraju balade) :
- upadnem i očistim rc.conf kako je prethodno objašnjeno - restartujem - učitam modprobe skge - komandom adduser dodam usera lonewolf (nije me pitalo za admin privilegije i ne znam gdje se podešavaju, treba mi i ta informacija) - instaliram xorg, xfce4, compiz fusion, firefox, inkscape i gimp - komandom startxfce4 uđem u grafičko okruženje gdje sam se malo igrao sa temama i primjetim sljedeće : OPET nema neta! ![]() Pod mirrors mi radi samo Velika Britanija iz koje je apdejt uspio dok je net radio, probao sam opet da restartujem, da uđem u rc.conf i da tamo u MODULES stavim u zagradu samo (skge) a zagrada je inače prazna - nijedan modul nije podešen da se učitava. Džaba, ne da mi da se konektujem. Šta da radim da ne moram svaki put da ukucavam naredbe za modprobe skge pošto mi i on izgleda radi totalno "lutrijski" - čas 'oće, čas neće? ![]() Koji mi audio-video player preporučujete sa integrisanim kodecima? Da li će mi u Firefoxu biti instaliran i Flash ili ga moram sam instalirati? Imam još tonu pitanja za čije odgovore ću čitati Wiki i konsultovati se s vama direktno iz Archa čim mi pomognete da mi proradi internet pod Archom. P.S. Veliko hvala svima na dosadašnjem trudu, ispadoh totalni nervozni početnik koji brzo gubi strpljenje ali tako je kako je, ipak sam voljan da naučim i da se izvučem iz svih nevolja u koje (ne)namjerno upadam. Hvala još jednom ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Član
Član od: 9.2.2006.
Zahvalnice: 44
Zahvaljeno 72 puta na 57 poruka
|
![]()
Ne znam šta bi moglo da bude sa netom ali što se tiče playera preporučujem mplayer i cmus kao cli varijantu ili VLC + clementine ako više voliš sa mišem i menijima
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku maxx10 na korisnoj poruci: | ||
LoneWolf (2.9.2011) |
![]() |
#66 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Hvala i na tome, ali ipak me još uvijek muči ovaj problem s netom i neću moći instalirati nijedan player ni drajvere za zvuk ako ne budem mogao da se konektujem na internet... molio bih nekog ko zna šta je uzrok ovog problema ili trajno rješenje da mi pomogne da bih izbjegao stalno ponovno ukucavanje navedenih naredbi koje kako-kad uspješno resetuju konekciju i mrežne protokole. Da je ovo rješenje ustaljeno i efikasno, ne bi mi bio problem da otkucam naredbe svaki put kad ulazim u Arch, ali ipak se pokazalo kao djelimično efikasno jer radi samo ponekad. Nadam se da ćemo zajedno riješiti ovaj problem jer mi korištenje OS-a bez interneta predstavlja ogroman hendikep. Hvala svima na pomoći još jednom.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Starosedelac
|
![]()
Da li si dodao svog korisnika u odovarajuce grupe, prvensteno network?
Ako nisi otvori bash sa ctrl+alt+F2, uloguj se kao root i kucaj: Kod:
gpasswd -a korisničko_ime users,lp,optical,storage,audio,video,wheel,power ![]() Posto verovatno imas x64 sistem, onda prvo moras da dodas ovo u /etc/pacman.conf. Kod:
[multilib] Include = /etc/pacman.d/mirrorlist Kod:
pacman -Sy flashplugins Kod:
pacman -S flashplugins Instaliraj sudo. Kod:
pacman -S sudo Kod:
export EDITOR=nano visudo Kod:
visudo Kod:
%wheel ALL=(ALL) ALL %wheel ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL %sudo ALL=(ALL) ALL Prvo dodaj ovo u /etc/pacman.conf Kod:
[archlinuxfr] # The french Arch Linux communities packages. Server = http://repo.archlinux.fr/$arch Kod:
sudo pacman -Sy yaourt Ako neces da pises stalno ono sudo pacman ili sudo nano npr, onda edituj ~/.bashrc, ali obavezno kao user, ne kao root, i dodaj ovo: Kod:
alias pacman='sudo pacman' alias nano='sudo nano' Poslednja ispravka: ivance95 (3.9.2011 u 9:28) |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Probaću ovo, hvala. Instalirao sam Arch x86_64 tako da ne znam da li se radi o 32bitnoj ili 64bitnoj verziji, mislim da je ipak instalirao 32bitnu. Nisam provjeravao da li mi radi zvuk, ne znam da radim sa compizom i ne znam kako da promjenim teme u one iz njega koje su daleko kvalitetnije od ovih standardnih koje nudi XFCE. Imam mnogo tema koje su se instalirale zajedno sa XFCE graf. okruženjem ali ove koje su došle uz compiz su mnogo ljepše vizuelno, samo što nigdje nema opcije Apply theme ili slično. Kako da koristim teme koje mi nudi compiz sa svim efektima (providni prozori, "windowsolika" dugmad itd.)?
Kako da mi dock u XFCE bude transparentan? Idem da probam ove komande pa vam javljam kasnije šta sam napravio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
Za flash plejer mozes da probas i flashplugin-beta iz AUR-a, kada instaliras yaourt kucaj: Kod:
yaourt flashplugin-beta |
|
![]() |
![]() |
LoneWolf (3.9.2011) |
![]() |
#70 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 7.6.2009.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 649 puta na 499 poruka
|
![]()
Pa koristis compiz isto kao sto si ga i na Ubuntu-u koristio, nema razlike.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Starosedelac
|
![]()
ALSA
Alsa je vec instalirana na sistemu. Ako hoces da koristis njen mixer, instaliraj alsa-utils. Kod:
pacman -S alsa-utils Kod:
pacman -S alsa-oss Kod:
pacman -S alsa-plugins Kod:
gpasswd -a korisnicko_ime audio Kod:
alsamixer Kod:
speaker-test -c 6 Ako radi kucaj: Kod:
alsactl -f /var/lib/alsa/asound.state store Ako ne radi isprati wiki. Ali nadam se da nece biti problema, kao sa mrezom... |
![]() |
![]() |
LoneWolf (3.9.2011) |
![]() |
#72 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Dobro, pa ima i "Vodic za pocetnike" arch wiki i na srpskom, ne moras mu sve u detalje pisati.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Starosedelac
|
![]()
Covek je sam rekao da nece linkove ka kilometarskim FAQ-ovima, sto Vodic definitivno jeste...
![]() ![]() PS. Kako kaze Goran, ja sam svoju prvu instalaciju uradio sa hrpom papira u rukama, i nije me sram zbog toga... Skoro sam ceo Vodic odstampao, a iscitavao sam ga ceo dan pre toga... ![]() |
![]() |
![]() |
LoneWolf (3.9.2011) |
![]() |
#74 | ||
Deo inventara foruma
|
![]()
Pod Ubuntuom sam koristio standardnu temu i nisam ništa čačkao oko izgleda desktopa.
Citat:
Citat:
![]() I ja sam pored vaših uputstava nabio nekih 30-tak strana papira sa komandama, rukom pisanim, i ovim koje ste mi vi davali. Hvala vam svima što niste kritički nastrojeni i što ne mislite da hoću sve da naučim na brzinu. Ja razumijem da se ništa ne uči preko noći, ali isto tako mi ne treba gomila nepotrebnog znanja (npr. ako mi pukne guma na autoputu 'oću da znam kako se mijenja rezervna a ne zanima me marka automobila, model, godina proizvodnje, dodatna oprema, potrošnja goriva, you get the point...) Još nisam ništa probao, trenutno sam na Win7 na laptopu pa kad se dohvatim desktopa baciću se na komande i Linux ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Starosedelac
|
![]()
Javi ako negde zapadnes. Ima jedan dobar tut za samu instalaciju na jednom nasem forumu... Postavicu, pa ako treba izbrisacu:
http://www.elitesecurity.org/t369492-Arch-linux-thread Ti si to vec zavrsio, ali mozda ti zatreba... ![]() |
![]() |
![]() |
LoneWolf (3.9.2011) |
![]() |
#76 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Otišlo na bookmarks, zlu ne trebalo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Sad sam pogledao, ima 50 stranica koje se procitaju za pola sata jer su pola komande koje naravno ne citas nego ih primenis tek kad ti trebaju. Jer tebi kao pocetniku rada u konzoli nista ne znaci da inaucis komande napamet, nego ih vremenom ucis. Nakon toga znas okvirno redosled i sta sve treba raditi. A ti si ovde izgubio sate i sate restartujuci komp i pitajuci nas. Jednom ces ga morati procitati ako hoces da koristis Arch, hteo ti to ili ne.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Starosedelac
|
![]()
Sam Arch Wiki je odlicno organizovan, a ti je i forum. Ne znam da li postoji problem koji nisam uspeo da resim uz pomoc njih, a ako bas nema, onda su tu drugi forumi.
|
![]() |
![]() |
LoneWolf (4.9.2011) |
![]() |
#79 | ||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
dual boot, instalacija, linux, pomoc |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Boot manager za Win7 i XP (iz Win7 u XP jednim klikom) | Crnac_Pripravnik | Aplikativni softver | 7 | 23.12.2010 1:28 |
Potrebna pomoć [editovanje strimova na DVD-u] | Fibonacci | Kompjuteri i film | 2 | 7.10.2010 13:06 |
POTREBNA HITNA POMOĆ! Flash player na Ubuntuu 9.04 64 bit | markonny | Slobodni softver | 19 | 20.10.2009 15:25 |
Problem prilikom povezivanja TV-a na komp... | Razial | Video/TV softver | 3 | 14.4.2009 22:24 |
Dual Boot | Rocker | Operativni sistemi | 6 | 24.10.2006 7:18 |