Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje > Pravljenje igara

Pravljenje igara Programski jezici, tehnike, alatke u službi pravljenja igara...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 11.8.2006, 12:22   #121
M.Silenus
Veteran
 
Član od: 27.12.2005.
Lokacija: Vremenske Grobnice, Hiperion
Poruke: 680
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 124 puta na 82 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Pitam se šta li sada misle oni koji koriste WinAPI , MFC , GTK+ i slične c-ovske biblioteke za GUI.
Pada mi na pamet ono , kako se lovi slon :
Programer:
Hvata slona po sledećem algoritmu:
a) otići u Afriku
b) početi od Rta Dobre nade
c) ići sa kraja na kraj kontinenta (lijevo i desno), krećući se postepeno ka severu
d) u svakom prolasku s kraja na kraj kontinenta:
- uhvatiti svaku životinju koju ugledate
- uporediti njene osobine sa osobinama nekog poznatog slona
- zaustaviti se kada se detektuje podudaranje
- u protivnom nastaviti dalje.
Iskusni programer:
Pre nego što primeni opisani algoritam, postavi jednog slona u Kairo, kako bi bio siguran da će se algoritam sigurno završiti.
Programer u C-u: radi sve što i programer, ali puzeći na kolenima.
M.Silenus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2006, 15:26   #122
Crusader88
Veteran
 
Član od: 10.6.2006.
Lokacija: Vasiona
Poruke: 1.051
Zahvalnice: 191
Zahvaljeno 90 puta na 71 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Crusader88
Talking Re: objasnjenja pocetniku

Au ljudi malo sam offline i, mnooogo postova ipak je to sto svi pricate poucno ali malo previse za moje "znanje" c++, nabavio sam visual studio 6, i knjigu uz njega(uzeo sam od druga)
knjiga je "Korak po korak" , microsoft visual studio basic 6 za profesionalce...
ovo zadnje me je bas nasmejalo ali tu ima samo o visual basicu a nema za c++ kao za aplikaciju.
a knjiga kaze " ... naucice te da radite sa active x kontrolama, opcijama komppajlera....
Crusader88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2006, 15:33   #123
Crusader88
Veteran
 
Član od: 10.6.2006.
Lokacija: Vasiona
Poruke: 1.051
Zahvalnice: 191
Zahvaljeno 90 puta na 71 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Crusader88
Exclamation Re: objasnjenja pocetniku

posto razmisljam da upisem smer softverski inzinjering, zanima me nesto ima li ikakve razlike u smeru u novom sadu i nisu, posto moj drug koje je to sada upisao nisu tvrdi da ima.
A za PMF ne znam to je ipak veoma tezak fakultet ako se na varam a ja bas i ne volim matis( iako ga znam) nekako smaraju te brojke, kad bih imao cilj kao da napravim nesto to smaranje bih prevazisao.
tako da drafi programeri imam jos nesto manje od godinu da na da se odlucim sta da upisem
Crusader88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2006, 16:42   #124
Crusader88
Veteran
 
Član od: 10.6.2006.
Lokacija: Vasiona
Poruke: 1.051
Zahvalnice: 191
Zahvaljeno 90 puta na 71 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Crusader88
Post Re: objasnjenja pocetniku

Posle jednocasovnog temeljnog sumiranja postova oko programiranja i pravljanja igara, naisao sam na par linkova
iiiiiiiii....(moj rezime o prepucavanju) znaci ima dosta dobrih resenja za programiranje, delfi za kancelarijske alatke i td, vb(ili bv) za sve i svasta, c++ najvise za igrice.
i odlucio sam se za.............................C++...jeeee
hvala hvala, sala na stranu znaci za programiranje i igrice :debian c++(link molim)
i neki free(open source) endzin kao irrlicht, i sta jos treba osim
1.strpljenja
2.strpljenja
3.mnogo matis
4. i jos matis
5. i hijade tutarijala
Crusader88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2006, 17:01   #125
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
ANDROSS kaže:
Sto ne iskoristi using namespace std; ???
Iz jednostavnog razloga što Microsoft Visual C++ do verzije 6 ne ispunjava u potpunosti standard kojim je definisan sam C++ pa bi u slučaju da se ovaj moj navedeni kod "nadogradi" sa "using namespace std;" kompajler tipa MS Visual Studio 6 prijavio grešku zbog nepostojanja klase koja treba da se "povuče" iz standardnog zaglavlja.

Ovo je klasičan problem u MS C++-u i jedino rešenje nažalost predstavlja eksplicitno navođenje header-a. Zbog toga ono pridodato "std::" ispred "cout-a" ima svoj razlog Koliko je meni poznato ovaj bug je ispravljen u jednoj od .NET verzija ali nisam trenutno siguran u kojoj konkretno.

Sa druge strane, svi ostali kompajleri nemaju problema sa ovom stavkom tako da za one koji koriste neki noviji .NET MS Studio, DevC++ ili Borland "using namespace" deklaracija bi radila odlično.

Poslednja ispravka: holodoc (11.8.2006 u 17:38)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2006, 17:28   #126
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
debian c++(link molim)
Nisam baš siguran da ovako nešto postoji Ali zato postoji DevC++ koji možeš, kao što sam već na par mesta napomenuo, da skineš sa http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2006, 19:25   #127
Crusader88
Veteran
 
Član od: 10.6.2006.
Lokacija: Vasiona
Poruke: 1.051
Zahvalnice: 191
Zahvaljeno 90 puta na 71 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Crusader88
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

citat "debian c++(link molim)" moja greska. moraj ja jos mnogo da
Crusader88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2006, 21:25   #128
EclipsE
Starosedelac
 
Član od: 16.4.2006.
Lokacija: Scary Movie Reputacija: ■■□
Poruke: 1.337
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 278 puta na 195 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
holodoc kaže:
Iz jednostavnog razloga što Microsoft Visual C++ do verzije 6 ne ispunjava u potpunosti standard kojim je definisan sam C++ pa bi u slučaju da se ovaj moj navedeni kod "nadogradi" sa "using namespace std;" kompajler tipa MS Visual Studio 6 prijavio grešku zbog nepostojanja klase koja treba da se "povuče" iz standardnog zaglavlja.

Ovo je klasičan problem u MS C++-u i jedino rešenje nažalost predstavlja eksplicitno navođenje header-a. Zbog toga ono pridodato "std::" ispred "cout-a" ima svoj razlog Koliko je meni poznato ovaj bug je ispravljen u jednoj od .NET verzija ali nisam trenutno siguran u kojoj konkretno.

Sa druge strane, svi ostali kompajleri nemaju problema sa ovom stavkom tako da za one koji koriste neki noviji .NET MS Studio, DevC++ ili Borland "using namespace" deklaracija bi radila odlično.
pa sto ne rece ranije, ja se mucim da kompajliram obican primer helloworld i koristim using namespace std a on prijavljuje gresku....
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2006, 22:21   #129
Crusader88
Veteran
 
Član od: 10.6.2006.
Lokacija: Vasiona
Poruke: 1.051
Zahvalnice: 191
Zahvaljeno 90 puta na 71 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Crusader88
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

naleteo sam na ovaj sajt http://www.freebyte.com/programming/cpp/
i ima sve i svasta, e pa kad bi neko mogao da mi kaze sta bih mogao sve da skinem pocev od enzdina do ....
moze i neki drugi sajt posto za koji dan idem do prijatelja koji ima dosta brzu konekciju da skidam nesto.
Crusader88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2006, 22:35   #130
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 3.522
Zahvalnice: 545
Zahvaljeno 930 puta na 495 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
M.Silenus kaže:
Programer u C-u: radi sve što i programer, ali puzeći na kolenima.
Eh ovo bas nisam razumeo pa ako bi mogao da pojasnis.
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 1:14   #131
EclipsE
Starosedelac
 
Član od: 16.4.2006.
Lokacija: Scary Movie Reputacija: ■■□
Poruke: 1.337
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 278 puta na 195 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

imam jedno pitanje

Kod:
#include <iostream>

int main()
{
  std::cout<<"HEY, I'm alive! Hello World!\n";
  return 0;
}
Vidite li ovo?? Zasto je jedan prost primer u c++-u velik 225 kb?
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 2:05   #132
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Ne u C++-u već u Microsoft Visual Studio verziji 6

Pitanje koje si postavio je veoma interesantno a da o izloženom problemu postoji i par teorija zavere svedok je i jedan post u ovoj temi Primera radi, izvršni fajl dobijen kompajliranjem istog koda u DevC++-u velik je samo 18,8KB. Pitam se pitam šta stane u onu razliku od skoro 200KB?

Možda gomila instrukcija koje rade nešto što niko od njih nije tražio. Primera radi, pogledaj dobro tvoj kod i reci šta misliš da nije ok. Bez obzira da li se na kraju tvoje main() funkcije nalazi "return 0" ili ne izvršni program u DOS promptu će i dalje da ti ispiše poruku "Press any key to continue". Po standardu nijedna aplikacija koja vraća vrednost ne bi smela da bude prekinuta nečime što je svojevolja kompajlera jer nigde u tvom programu ne postoji eksplicitni deo u kome ti lično programiraš deo koji će da čeka pritisak tastera. Takođe ovo može da bude veliki problem ako jedan program poziva drugi eksterno recimo preko operativnog sistema i ovaj drugi treba da vrati povratnu vrednost.

Čisto još jedan od bisera MS-a
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 2:52   #133
priest (of_the_moon)
Član
 
Član od: 4.3.2006.
Lokacija: grad u oblacima
Poruke: 288
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
EclipsE kaže:
pa sto ne rece ranije, ja se mucim da kompajliram obican primer helloworld i koristim using namespace std a on prijavljuje gresku....
Zato što grešite, ovaj grešite negde... ili imate neki šlogirani VS6 (da ne kažem nešto drugo)...

Citat:
holodoc kaže:
Ne u C++-u već u Microsoft Visual Studio verziji 6
Kada je toliko loš , zašto je onda toliko i popularan? Ok jeste da MS nikada nije preterano mario za resurse računara, ali na to smo se već navikli .

Citat:
holodoc kaže:
Primera radi, izvršni fajl dobijen kompajliranjem istog koda u DevC++-u velik je samo 18,8KB. Pitam se pitam šta stane u onu razliku od skoro 200KB?
Recimo, podaci za debagovanje i još neke sitnice koje su uključene po defaultu.
Ako hoćete mali exe, pretražite malo net, ima milion sajtova o tome, kao što su
http://web6.codeproject.com/tips/agg...ize.asp?df=100 i
http://www.catch22.net/tuts/minexe.asp .

Citat:
holodoc kaže:
Bez obzira da li se na kraju tvoje main() funkcije nalazi "return 0" ili ne izvršni program u DOS promptu će i dalje da ti ispiše poruku "Press any key to continue".
Da, kada se pokreće iz VSa, ali kada se poziva samostalno (tj. iz explorera) neće se zaustaviti sa tom porukom već će raditi "kako mu je rečeno".
priest (of_the_moon) je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 3:07   #134
Nemesis
Veteran
 
Član od: 29.11.2005.
Lokacija: Novi Beograd
Poruke: 1.181
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 44 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nemesis
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
EclipsE kaže:
...
Vidite li ovo?? Zasto je jedan prost primer u c++-u velik 225 kb?
Pitanje:
Da li si izabrao empty project ili si koristio i MS "carobnjake"?

Pitanje2:
Da li je rec o debug ili release verziji?
Nemesis je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 3:10   #135
EclipsE
Starosedelac
 
Član od: 16.4.2006.
Lokacija: Scary Movie Reputacija: ■■□
Poruke: 1.337
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 278 puta na 195 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

stvarno je glup ovaj Microsoft Visual Studio 6
sad ne mogu ni taj projekat da kompajliram

LIBCD.lib(wincrt0.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol _WinMain@16

ma pricajte sta hocete, al VB6 konza
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 4:05   #136
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
Zato što grešite, ovaj grešite negde... ili imate neki šlogirani VS6 (da ne kažem nešto drugo)...
I u čemu bi bila ta "naša" greška ovde Problem sa "using namespace"-om i "std" zaglavljem je opšte poznat u verzijama Microsoft Visual C++-a od verzije 6 pa nadole. To je i uobičajena početnička greška kada se C++ kod kompajlira u njima. Ovaj problem, kao što sam već rekao, je ispravljen u novijim .NET verzijama i u njima je sasvim lepo moguće kompajlirati kod i sa korišćenjem "using namespace" deklaracija.

Citat:
Kada je toliko loš , zašto je onda toliko i popularan? Ok jeste da MS nikada nije preterano mario za resurse računara, ali na to smo se već navikli
Greška u kucanju Trebalo je da stoji "Microsoft Visual C++ 6" umesto "Microsoft Visual Studio 6". Ispravljam se jer greška nije bila namerna već izazvana umorom Inače, nemam ništa lično protiv Microsofta niti MS C++-a 6 . Da je takav slučaj ne bih ga ja lično koristio Na nove .NET verzije sam još uvek pomalo alergičan a i ima i još par stvari koje mi se ne sviđaju i zbog čega ne prelazim još uvek na .NET.
Citat:
Recimo, podaci za debagovanje i još neke sitnice koje su uključene po
Ovo je meni lično sve već poznato ali ću sada da te pitam da li ozbiljno misliš da sve navedeno zahteva čak jedanaest puta više mesta od veličine samog programa a veličina tih "podataka" se povećava skoro eksponencijalno sa povećanjem programa Uzmi u obzir da je u onih DevC++-ovih 20KB smešteno sve od stvarnih funkcija koje su potrebne za rad programa. Pretpostavljam da je ista stvar minimalno smeštena i u MS verziju jer sigurno DevC++ kompajler ne proizvodi toliko drugačije instrukcije od onih koje proizvodi MS kompajler kada je u pitanju isti posao

E sada za build i release verzije možda znamo ja i ti i još poneko ovde ali se kladim da je veoma malo ljudi koji su tek počeli sa programiranjem došlo u situaciju da podešava kompajler Takođe mislim da dobar deo softvera koji izađe iz "domaće" (pa i strane) MS Studio furune uopšte ne izlazi u release varijanti jer većina tutorijala i knjiga ovu stavku (podešavanje kompajlera) vešto izbegava. Zato nije ni čudno da većina ljudi i ne traži rešenje za problem za koji nezna ni da postoji. Šta tek reći kada se radi o aplikacijama koje su velike po nekoliko megabajta pa par stotina KB ili čak MB nije moguće ni primetiti Inače, release varijanta "Hello world" programa je "teška" takođe oko 60-ak KB dok je u DevC++-u podešavanjem kompajlera moguće izvesti da njegov "Hello world" iznese samo 8-9KB! Razlika je opet ogromna

Znači stavka i dalje ostaje da mislim da je preko 1000% prostora od osnovnog dela aplikacije previše za čuvanje čistih debug informacija i ostalog đubreta Možete me smatrati paranoikom ali eto

Poslednja ispravka: holodoc (12.8.2006 u 4:23)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 4:08   #137
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
Da, kada se pokreće iz VSa, ali kada se poziva samostalno (tj. iz explorera) neće se zaustaviti sa tom porukom već će raditi "kako mu je rečeno".
Pošto nemam vremena da ulazim u detalje oko problema sa povratnim vrednostima funkcija i eksternim pozivanjem programa i uopšte na koji sam konkretno deo mislio (jer se bojim da bih se ponovo raspisao zašta definitivno nemam više vremena a vidim da sam ipak "zbaljezgao" ovde zbog brzine pa i nije baš razumljivo) reći ću jednostavno da je ovo sa "Press a key to continue" i vezano za vreme rada u samom Studiu-u. To mu i jeste mana! Problem nastaje kada u nekom delu aplikacije recimo dođe do pozivanja nekog programa (recimo konzolnog tipa koji isto tako može da bude rađen u C++-u). Kada se pozvani program završi uglavnom treba da vrati neku povratnu vrednost programu koji je izvršio pozivanje. Problem nastaje u trenutku kada aplikaciju treba "isprobati" a programer ustanovi da se njegova povratna vrednost "zaglavila" na glupoj "Press a key to continue" poruci

Primera radi DevC++ to radi odlično jer radi upravo "tačno šta mu se kaže" pa ponekad dođem u situaciju da njega preporučim početnicima "iznad" MS-a Nažalost, MS ima MFC koji je za početnike ipak MUST

Toliko za sada jer već počinjem polako da vidim duplo a nažalost nije od alkohola

Pozdrav

Poslednja ispravka: holodoc (12.8.2006 u 4:24)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 4:11   #138
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
LIBCD.lib(wincrt0.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol _WinMain@16
Odakle si sada dobio ovu poruku Nadam se samo da je nisi dobio u "Hello world" programu

Jesi li to probao da kompajliraš neki poveći gotov source?

Citat:
ma pricajte sta hocete, al VB6 konza
Jel to hoćeš opet da "flejmuješ" temu
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 4:44   #139
EclipsE
Starosedelac
 
Član od: 16.4.2006.
Lokacija: Scary Movie Reputacija: ■■□
Poruke: 1.337
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 278 puta na 195 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Citat:
Odakle si sada dobio ovu poruku Nadam se samo da je nisi dobio u "Hello world" programu
jesam

sad nece nista, skinuo sam neke sorseve sa www.planet-source-code.com i nece

Citat:
Jel to hoćeš opet da "flejmuješ" temu
ne, ali kad ce taj 3d engine?? bar napisi neki tutorial
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2006, 9:02   #140
Marko_L
Mythbuster
 
Član od: 2.11.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.205
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 370 puta na 147 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Hehehe, ja izgleda bolje da se ne javljam na temi Dakle, i bez mene ste uspeli da dokažete da C++ možda i nije najbolje rešenje za jednog početnika. Ako je toliki problem napraviti "Hello World" programče, kako li će tek dalje. Inače, ovo je genijalno... nateraste dečka da uzme C++, a onda ste počeli da mu pričate o problemima sa kompajlerom i veličinom fajla
Uzgred, "Hello World" program u VB-u izgleda ovako
Kod:
Msgbox "Hello World"
i kompajliran fajl zauzima 16KB, što je mnogo bolje nego pomenutih 60KB, i radi bez ikakvih problema na svim Win platformama, dakle VB vaistinu konza
Marko_L je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
programiranje, tutoriali

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 5:52.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com