Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 3.1.2013, 18:33   #601
Resident Evil
Novi član
 
Član od: 24.10.2012.
Poruke: 14
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

moze li neko da mi kaze
imam glavnu formu1 koja kad se pokrene moze da otvori formu2, formu3...formuN
zanima me kad zatvorim formu1 zelim da ona zatvori sve ostale forme koje sam preko form1 otvorio (2,3...N)
znam da trebam da koristim dogadjaj unload kod form1 ali neznam koju komandu tu trebam da upotrebim
Resident Evil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.1.2013, 17:06   #602
Resident Evil
Novi član
 
Član od: 24.10.2012.
Poruke: 14
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

moze li neko da mi pomogne, ovo mi je potrebnije
imam form1 u kojoj se nalazi procedura
e sad ja bi zeleo da iz form2 posaljem neki argumen u proceduru koja se nalazi u form1
kako ovo da uradim?
pokusao sam samo pozivanjem procedure medjutim ne ide jer ta procedura nije u form2
Resident Evil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.1.2013, 19:05   #603
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

odgovor na oba tvoja pitanja je u referencama.

pretpostavljam da koristis vb.net ?

kada kreiras instancu forme, drzi referencu ka njoj.

isto tako mozes prilikom kreiranja forme2 dati njoj referencu ka form1.


za prvi primer, gde kreiras vise formi 2 i hoces sve da ih zatvoris.

koristi List klasu, neki array, ili bilo koji nacin da kada god kreiras formu2 (new form2) da rezultat tog poziva, ono nad cime pozivas .show da bi prikazao formu, dodas u listu/array/gde god

prilikom zatvaranja, prodjes kroz tu listu/array i za svaki clan pozoves .close.

dakle
Kod:
Dim listaformi As New list(Of form2)()

Dim frm As New form2()
frm.Show()

listaformi.add(frm)


For Each frm2 As form2 In listaformi
	frm2.close()
Next
kao sto vidis, imamo deo gde kreiramo forme i ubacujemo ih u listu, a donji deo prolazi kroz listu svih formi koje smo kreirali i zatvara ih sve.




sto se tice drugog pitanja i pozivanja funkcije unutar form1 iz form2, imas vise nacina.


jedan nacin, koji je mozda i najlaksi ako imas samo jednu instancu forme1, ili ti instance forme 1 nisu bitne za funkciju unutar form1 je da funkciju pretvoris u staticnu funkciju.


staticna funkcija se ne poziva nad instancom nego nad samom klasom, time ces izbeci da forma2 mora da ima referencu ka instanci forme 1 da bi pozivala funkciju.


npr unutar forme1 imas

Kod:
Public Shared Sub UradiNesto(str As String)
	messagebox.show(str)
End Sub
onda mozes iz forme2 da uradis Form1.UradiNesto("test")


ako su ti bitne instance i hoces da izvrsis nesto nad konkretnom instancom forme1, ili jednostavno ako ti je tako lakse, mozes da prilikom kreiranja forme2 prosledis njoj (ili kroz neku funkciju, ili, kako ja preporucujem, kroz konstruktor klase) referencu ka formi1 koja ju je kreirala.


ako u formi2 imas lokalnu varijablu frm1, dodelis joj vrednost prilikom kreiranja kroz konstruktor.

Dim frm As New form2(this)

a u konstruktoru forme2 uzmes taj parametar i zapamtis u lokalnoj frm1 varijabli

posle toga mozes bilogde iz forme2, preko te reference, da pristupas bilo kojim public clanovima te instance forme1.



Napisao sam ti ovo uputstvo tako da ti odgovori na oba pitanja ako poznajes materiju i ako si krenuo da ucis "redno" a ne s'brda s'dola.

Ako ti nesto nije jasno, slobodno pitaj, ali znaj da to takodje znaci da imas opciju ili da zbudzis to da ti radi a da nisi najsigurniji kako i zasto tako radi, ili da pokrijes podosta teorije kako bi zaista razumeo sta se tu dogadja.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.1.2013, 1:03   #604
Resident Evil
Novi član
 
Član od: 24.10.2012.
Poruke: 14
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

ne radim vb.net vec obican vb6.0
uspeo sam da nadjem resenja za oba

za prvo za dogadjaj unload sam samo stavio komandu >>>end<<<
znaci:
Private Sub Form_Unload(Cancel As Integer)
End
End Sub

za drugo
samo adresiram formu pa proceduru
Call frmGlavna.posalji(komanda)

ipak hvala ti na odgovoru
Resident Evil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.1.2013, 1:07   #605
Resident Evil
Novi član
 
Član od: 24.10.2012.
Poruke: 14
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

imam jedno novo pitanje
sta trebam da koristim da bi napravio najobicniji program za chat
koristio sam winsock i napravio ga ali koliko shvatam to radi samo u LANu
moze li nekako da se napravi program ali da chatujem sa nekim ortakom koji mi nije u kucnoj mrezi
Resident Evil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.1.2013, 21:05   #606
goran995
Novi član
 
Član od: 10.1.2013.
Poruke: 6
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

pozzz svima, nov sam na forumu...radim dosta projekat i imam par problema..
prvo, kako da niz brojeva iz worda kopiram u caption labela koji ima hiljadu brojeva da mi ti brojevi idu u vise horizontalnih redova a ne samo u jedan.

drugo, ovako sam zamislio stvar: u labelu da stavim brojeve, a pored dva checkboxa..e sad, da kad se jedan od ta dva checkboxa stiklira, program predje na sledecu stranu i da to stikliranje zapamti..i tako na deset strana..i onda na kraju, u editu da izadje zbir svih prvih brojeva gde je prvi checkbox stikliran...e sad, da li je ovo sto sam zamislio moguce, posto mi neki kazu da jeste a neki da nije i ako nije sta trebam popraviti? svima puno hvala
goran995 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.1.2013, 21:14   #607
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Resident Evil kaže: Pregled poruke
imam jedno novo pitanje
sta trebam da koristim da bi napravio najobicniji program za chat
koristio sam winsock i napravio ga ali koliko shvatam to radi samo u LANu
moze li nekako da se napravi program ali da chatujem sa nekim ortakom koji mi nije u kucnoj mrezi
koriscenje VB6 menja sve.
Da, formu mozes da pozivas direktno po nazivu, ne treba ti referenca, a sto se tice END-a budi pazljiv, ume da ne zatvori aplikaciju uvek, zavisi sta rade drugi threadovi

sto se tice chat programa winsock radi i preko interneta, samo je pitanje na koji IP boundujes, koji port koristis i da li je taj port podesen na ruteru racunara koji ima ulogu servera.

dakle, barem jedna strana mora da ima pravilno podesen ruter, a to je naravno pain in the ass.

osim ako nemas neki server na netu koji je otvoren i onda i tvoj i komp tvog ortaka da se konektuju na njega kao klijenti.


s' obzirom da sigurno ne pravis chat aplikaciju jer ima manjak postojecih, vec pravis radi novih iskustava itd (sto je ispravno i dobro) predlazem ti da se prvo dobrano upoznas sa mrezama, mreznim protokolima, rutiranjem itd.
posle mozes da se koncentrises na sam kod i pravljenje aplikacije, kada imas teoretsko znanje.

sve ostalo bi bilo budzenje i samo bi delimicno naucio nesto, ne bi razumeo kako to tacno radi.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
Geomaster (12.1.2013)
Stara 14.1.2013, 21:16   #608
Resident Evil
Novi član
 
Član od: 24.10.2012.
Poruke: 14
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

hvala za odgovor
koliko vidim onda cu ovo chat preko neta da preskocim, bolje neke prece (jednostavnije) stvari da ucim
a da li mi mozes reci kako preko winsock-a mogu da posaljem odjednom vise od jednog podatka
npr
zeleo bih:
u klijentu imam 2textboxa
u jedan upisujem naslov msgboxa koji ce server da prikaze
a u drugi upisujem poruku istog msgboxa koji server prikazuje

pokusao sam ovako

za klijent:
winsock1.SendData txtNaslov
Winsock1.SendData txtPoruka

za server pod dataarrival

Winsock1.GetData txtNaslov, vbString
Winsock1.GetData txtPoruka, vbString
MsgBox txtPoruka, , txtNaslov

===========================

ovde je problem sto kad server primi podatke on spoji txtNaslov i txtPoruka
te mi rezultat prikaze kao txtporuka i txtnaslov sve mi to prikaze u naslov
dok tekst msgBoxa ostaje prazan

slobodno mozes malo seljacki da se izrazavas sobzirom da ne baratam sa strucnim izrazima
Resident Evil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.1.2013, 22:05   #609
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

To je sasvim okej ponašanje Winsock-a, odnosno nije . Pošto sve podatke koji se šalju i primaju OS gleda kao neprekidan "tok" podataka, ti treba da se prilagodiš tome. Savetujem ti da ako želiš da šalješ i primaš odvojene poruke moraš to nekako sâm da izvedeš. Da ne bi komplikovao, možeš za početak da razdvojiš ta dva podatka nekim simbolom ili stringom koji se ne može pojaviti u tekst boksovima. Ili, ako hoćeš da to još bolje rešiš, prvo upiši dužinu prvog tekstboksa, pa onda njegov sadržaj, zatim dužinu drugog i njegov sadržaj. Tako ćeš izbeći bilo kakve delimiter collision probleme.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.1.2013, 18:41   #610
VladimirA
Član
 
Član od: 21.4.2012.
Poruke: 66
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 10 puta na 6 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Poceo sam sa jednim ozbiljnijim projektom. "Alpha"(internet pretrazivac)

Ubacio sam tabcontrol i sad kad otvorim neku stranicu,tab je toliko sirok koliko i ime te stranice. naprimer otvorim facebook(tab je jako sirok),otvorim google,mali je. Kako da namestim da svaki nov otvoren tab ima odredjenu sirinu? Hocu malo da uvedem u red funkcije Add Tab i Remove Tab pa bi mi odgovor na ovo pitanje dobro dosao.


Evo slika:

Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	untitled.jpg
Viđeno:	40 puta
Veličina:	97,4 KB
ID:	45302

edit: snasao sam se,netreba odg

Poslednja ispravka: VladimirA (26.1.2013 u 14:11) Razlog: Ispravke u pisanju
VladimirA je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.2.2013, 17:38   #611
infomen1
Član
 
Član od: 31.1.2013.
Poruke: 32
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Da li neko zna autora ko je naparavio Visual Basic osim toga što je nastao u Microsoftu? Tragam po Internetu i ništa...
infomen1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.2.2013, 17:48   #612
water wizard
Deo inventara foruma
 
Član od: 29.1.2008.
Poruke: 17.328
Zahvalnice: 374
Zahvaljeno 3.148 puta na 2.943 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

haha vidim da si rešio da učiš programiranje sa istorijske strane
pre je postojao basic, quickbasic itd vidi na wikipediji kako se razvijao ako te baš nešto interesuje
water wizard je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.2.2013, 3:49   #613
zoki358
Član
 
Član od: 21.10.2011.
Poruke: 146
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 5 puta na 5 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Pravim webbrowser u VB6 iz razloga da bi napravio browser bot da sam se loguje na jednoj stranici i uradi par klika.
Problem mi se javlja nakon ucitavanja stranica, ne bas svih ali na vecini kao na ovoj stranici za koju to hocu da uradim. Javlja mi se ova greska:

http://imageshack.us/a/img689/8015/scrollw.png


A samo sam ukucao WebBrowser1.Navigate "www.yahoo.com" i pritisnuo F5, tako da nisam kucao nikakve ostale kodove, vec odmah u startu mi izlazi ovaj Script Error.
Isto mi se desavalo i surfovanjem Interent Explorera 8.0, ali instalirao sam IE 9.0 i na njemu nema tih problema. A Visual Basic koristi 7.0 Explorer.
Probao sam isto i kod komsije i kod njega isti problem, tako da nije u pitanju moj windows.
zoki358 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.2.2013, 12:50   #614
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Problem je u tome što skoro u svaki browser drugačije tumači java script i način na koji ih interpretira, tako da jedan napisan jscript u ie, ne znači da će ga na isti način i opera shvatiti. Uglavnom svi noviji pretraživači kada naiđu na neku grešku u jscriptu, ignorišu tu grešku i prikažu kao da je sve ok na stranici. Starije verzije ie su po defaultu prikazivali ovaj error message, ali su kasnije u MS-u shvatili da ova poruka više iritira korisnike nego što pomaže u otklanjanju problema na sajtu. Tako da su je logično kasnije i uklonili.

Pošto ne postoji property kojim bi lako uklonio tu poruku, postoji način pri svakom učitavanju web strane dodaš i dodatni jscript na onload stranice
Kod:
window.onbeforeunload = function () {}
Ovo bi trebalo da neutrališe poruku.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.2.2013, 20:50   #615
zoki358
Član
 
Član od: 21.10.2011.
Poruke: 146
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 5 puta na 5 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Ne razumem gde to da ukucam? Ako je to java script cod ne mogu da editum yahoo na primer i ostale tudje sajtove. Mene zanimala visual basic komadna, a to mislim da nije. Slabo se razumem oko toga, skoro sam poceo sa programiranjem i nije mi jasan taj kod
zoki358 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.2.2013, 21:29   #616
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Poenta je da ćeš morati svaki put da dodaješ ovaj kod na kraju ili još bolje na početku sajta, da ti ona poruka ne bi izlazila.

String Html sajta se verovatno nalazi u Document ili Html propertiju (nagađam jer do sada nisam nikad radio pre u vb6). Tako da ćeš jednostavno da radiš konkatinaciju ovog stringa
Kod:
<script type="text/javascript">
window.onbeforeunload = function () {};
</script>
sa učitanim webBrowser.Document html-om i tako ćeš ga zajedno prikazivati u kontroli.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.4.2013, 22:02   #617
2233
Član
 
Član od: 26.2.2010.
Poruke: 57
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

E ovako, koristim visual basic 2010. Interesuje me, posto ova verzija radi sa najnovijim frameworkom, da li moze da se podesi da radi sa starijima, npr. framework 2 , jer mnogi racunari na kojima pustim moje programe ne mogu da rade sa njima
2233 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2013, 8:33   #618
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

moze




http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...(v=vs.90).aspx
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
Geomaster (16.4.2013)
Stara 18.4.2013, 12:57   #619
2233
Član
 
Član od: 26.2.2010.
Poruke: 57
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Hvala na odgovoru , evo jos nesto, kako da napisem kod koji ce da prikazuje trenutno vreme non stop . Hocu da stavim label koji ce da prikazuje relano vreme (svake sekunde )
2233 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.4.2013, 13:20   #620
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Za pocetnika je najlakse da koristi timer kontrolu.

Prevuci timer iz toolboxa u formu, pojavice se dole u dnu, zato sto nema graficku reprezentaciju, onda mu podesi interval na 1000 milisekundi (jedna sekunda) a enabled na TRUE

onda dupli klik na timer, otvorice ti se njegov TICK event

unutar njega napises label1.text = DateTime.Now.ToShortTimeString()

ShortTimeString mozes da zamenis sa LongTimeString ako hoces bas puno vreme, a mozes i samo ToString i onda u zagradama kao parametar navedes format, npr "HH:mm:ss" ili koji god zelis.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
how to, vb6, visual basic, visual basic 6

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Visual Basic pomoć HITNO!!! TamindzaNS Programiranje 2 3.4.2009 14:43
Visual Basic 6: Online Serveri Bojan Pravljenje igara 3 8.11.2007 21:15
Visual Basic 6.0 Tutorial DobroslaV Programiranje 10 4.8.2007 14:05
Microsoft Visual Basic vladix Pravljenje igara 5 17.11.2006 19:18
Visual Basic PeTkO Programiranje 20 17.11.2006 14:15


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 13:54.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com