Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 24.6.2009, 1:46   #41
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Imam pitanje:
Kada napravim dugme i sta treba(kako treba da izgleda)kod da kad se klikne na njega otvori internet stranicu preko podrazumevanog pretrazivaca?internet stranicu koju ja upisem u kod
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.6.2009, 2:56   #42
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

dve opcije se najcesce koriste

prva i daleko losija je da pokrenes internet explorer-ov .exe sa parametrom url-a ka stranici.

druga, mnogo bolja opcija je da koristis ShellExecute API
ovaj api ce otvoriti stranicu u default browseru.

ovaj api radi slicno kao dupli klik, recimo, ako mu navedes putanju ka slici otvorice je u default aplikaciji za pregled slika.

ako mu navedes txt fajl otvorice u default txt citacu (verovatno notepad) itd.

http://mvps.org/access/api/api0018.htm < prvo sto sam nasao na guglu
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
Ivan-94 (24.6.2009)
Stara 24.6.2009, 12:50   #43
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.513
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Ivan-94 kaže: Pregled poruke
Imam pitanje:
Kada napravim dugme i sta treba(kako treba da izgleda)kod da kad se klikne na njega otvori internet stranicu preko podrazumevanog pretrazivaca?internet stranicu koju ja upisem u kod
Ovaj kod stavi u modul ili u deklaracioni deo forme:

Kod:
Private Declare Function ShellExecute Lib "shell32.dll" Alias "ShellExecuteA" _
    (ByVal hwnd As Long, ByVal lpOperation As String, ByVal lpFile As String, _
    ByVal lpParameters As String, ByVal lpDirectory As String, _
    ByVal nShowCmd As Long) As Long
I za ovaj kod isto vazi:

Kod:
Public Function OpenBrowser(ByVal URL As String) As Boolean
    Dim res As Long
    
    ' it is mandatory that the URL is prefixed with http:// or https://
    If InStr(1, URL, "http", vbTextCompare) <> 1 Then
        URL = "http://" & URL
    End If
    
    res = ShellExecute(0&, "open", URL, vbNullString, vbNullString, _
        vbNormalFocus)
    OpenBrowser = (res > 32)
End Function
To je sve. Kada zelis da otvoris neku stranicu samo pozoves funkciju. Npr:

Kod:
OpenBrowser("google.com")
Nema na cemu
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku doctor na korisnoj poruci:
Ivan-94 (24.6.2009)
Stara 8.7.2009, 15:47   #44
Cvetko
Član
 
Član od: 30.10.2007.
Lokacija: serbistan
Poruke: 47
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 7 puta na 7 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Pozdrav svima, potrebna mi je pomoc.

Radna sveska u excelu sadrzi dva lista. Drugii list ima tabelu koja predstavlja bazu podataka. Izborom odredjenog artikla na prvom listu, isti se pronalazi u bazi podataka i podatak iz kolone "kolicina" se koristi u formuli koja vrsi proracunavanje. Rezultat, tj. nova vrednost kolicine za artikal se ispisuje na prvom listu.
Kako da napravim makro, da se taj taj novi podatak upisuje u bazu podataka automatski, za svaki artikal koji ce se birati na prvom listu, a ne da mora rucno da se unosi promena. I da ta nova vrednost moze opet da se upotrebi u kalkulisanju.
Cvetko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.7.2009, 21:07   #45
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Ovaj kod stavi u modul ili u deklaracioni deo forme:

Kod:
Private Declare Function ShellExecute Lib "shell32.dll" Alias "ShellExecuteA" _
    (ByVal hwnd As Long, ByVal lpOperation As String, ByVal lpFile As String, _
    ByVal lpParameters As String, ByVal lpDirectory As String, _
    ByVal nShowCmd As Long) As Long
I za ovaj kod isto vazi:

Kod:
Public Function OpenBrowser(ByVal URL As String) As Boolean
    Dim res As Long
    
    ' it is mandatory that the URL is prefixed with http:// or https://
    If InStr(1, URL, "http", vbTextCompare) <> 1 Then
        URL = "http://" & URL
    End If
    
    res = ShellExecute(0&, "open", URL, vbNullString, vbNullString, _
        vbNormalFocus)
    OpenBrowser = (res > 32)
End Function
To je sve. Kada zelis da otvoris neku stranicu samo pozoves funkciju. Npr:

Kod:
OpenBrowser("google.com")
Nema na cemu
Evo otkrio sam drugi nacin da se otvori neka stranica u default browseru ovako:

Prvo se otkuca ovo u formi
Kod:
Option Explicit
Private Declare Function ShellExecute Lib "shell32.dll" Alias "ShellExecuteA" (ByVal hwnd As Long, ByVal lpOperation As String, ByVal lpFile As String, ByVal lpParameters As String, ByVal lpDirectory As String, ByVal nShowCmd As Long) As Long
Pa ovo u button-u
Kod:
Dim lWindow As Long
    Call ShellExecute(lWindow, "open", "http://www.pa_sta_hocete.com", vbNullString, vbNullString, 5)
I to je to
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.7.2009, 12:14   #46
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.513
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Ivan-94 kaže: Pregled poruke
Evo otkrio sam drugi nacin da se otvori neka stranica u default browseru ovako:

Prvo se otkuca ovo u formi
Kod:
Option Explicit
Private Declare Function ShellExecute Lib "shell32.dll" Alias "ShellExecuteA" (ByVal hwnd As Long, ByVal lpOperation As String, ByVal lpFile As String, ByVal lpParameters As String, ByVal lpDirectory As String, ByVal nShowCmd As Long) As Long
Pa ovo u button-u
Kod:
Dim lWindow As Long
    Call ShellExecute(lWindow, "open", "http://www.pa_sta_hocete.com", vbNullString, vbNullString, 5)
I to je to
Mozes i tako, mada je to isti djavo, samo nisi deklarisao funkciju
Dalje u kodu koji sam ti dao imas proveru stringa...
Btw kod koji sam ti dao je iskopiran sa Google-a u jedan moj projekat pa iz njega ovde...
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.7.2009, 12:22   #47
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

sama cinjenica da nisi primetio da je to apsolutno isti kod, samo sto je u doctorovom primeru wrapovan u funkciju i ima dodatne provere govori da nisi kod shvatio.

iskreno ti savetujem da ne ulazis u "lego programiranje" kako ja to zovem.

kopiras delove koda sa gugla i sklapas "kockice" dok ne proradi sve.

poenta je da razumes to sto radis, i ako ti program radi kako treba, potrudi se jos malo da istrazis temu da bi razumeo zasto i kako ti program radi kako treba.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.7.2009, 13:34   #48
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.513
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Tacno tako.
A tu i nema puno sta da se shvati. VB poziva Shell API funkciju, koja u stvari otvara ono sto joj se dao kao path u odgovarajecem programu, u ovom slucaju browser
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.8.2009, 22:37   #49
lupetalo
Novi član
 
Član od: 1.12.2005.
Poruke: 6
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

http://www.planet-source-code.com/vb...t.asp?lngWId=1

sve sto mi je ikada trebalo nasao sam ovde...
lupetalo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2009, 15:50   #50
NISAM NESTO SMART
Član
 
Član od: 14.7.2009.
Lokacija: Srbija
Poruke: 315
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 73 puta na 54 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NISAM NESTO SMART
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

e ovaj kod sam prepisao iz knjige i nece da radi ako bi neko mogao da mi kaze de sam pogresio

PublicClass Form1
PrivateSub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
PictureBox1.Visible = False ďhide picture
Label1.Text = CStr(Int(Rnd() * 10)) ďpick numbers
Label2.Text = CStr(Int(Rnd() * 10))
Label3.Text = CStr(Int(Rnd() * 10))
ď if any number is 7 display picture and beep
If (Label1.Text = "7") Or (Label2.Text = "7") Or (Label3.Text = "7") Then
Then
PictureBox1.Visible = True
Beep()
EndIf
EndSub
NISAM NESTO SMART je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2009, 16:04   #51
optimus_prime
Starosedelac
 
Član od: 2.5.2006.
Lokacija: Austrija
Poruke: 1.444
Zahvalnice: 136
Zahvaljeno 75 puta na 59 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Kolkk mogu ovako da vidim, imas slovo d i apostrof posle slova d' koji ne vidim sta radi. Ovo je na brzaka probaj to da uklonis pa probaj ponovo.
optimus_prime je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2009, 18:46   #52
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
optimus_prime kaže: Pregled poruke
Kolkk mogu ovako da vidim, imas slovo d i apostrof posle slova d' koji ne vidim sta radi. Ovo je na brzaka probaj to da uklonis pa probaj ponovo.
apostrof predstavlja komentar
d je apsolutni visak, a ako je sa leve strane apostrofa, kao sto jeste, naravno da ce da smeta, tacnije da prijavljuje gresku.

druga greska je

If (Label1.Text = "7") Or (Label2.Text = "7") Or (Label3.Text = "7") Then
Then
PictureBox1.Visible = True
Beep()
EndIf

imas dva puta then

ispravan kod je

If (Label1.Text = "7") Or (Label2.Text = "7") Or (Label3.Text = "7") Then
PictureBox1.Visible = True
Beep()
EndIf


odakle god da si prepisivao kod, sigurno nije pisao tako kako si ga (barem ovde) napisao.
tako da gledaj da obratis paznju ako prepisujes neki kod da prepises slovo za slovo, i proveris 3 puta da li si dobro prepisao pre nego sto pocnes da trazis gresku negde drugde.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2009, 19:48   #53
NISAM NESTO SMART
Član
 
Član od: 14.7.2009.
Lokacija: Srbija
Poruke: 315
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 73 puta na 54 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NISAM NESTO SMART
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Sad me je sramota kako nisam video ono Then .Ali opet se pojavjuju greske
pise
Error 1 Character is not valid.
Error 2 Character is not valid.
Error 3 Character is not valid.
Error 4 Syntax error.
a sto se tice slova "d" to mora da sam ja sluceno uneo dok sam fotokopirao na forumu nisam to uneo u kod
NISAM NESTO SMART je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.8.2009, 21:26   #54
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

pa opet nesto nisi prepisao kako treba.

nemoj ni da prepisujes te komentare i jednostavno se koncentrisi da prekucas kod kako je ispisan...
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
NISAM NESTO SMART (21.8.2009)
Stara 21.8.2009, 22:20   #55
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.513
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Preporucio bih ti da ne prepisujes kod nego da prokljuvis sta i kako radi. Citaj tu knjigu. "Knjiga se cita od korica do korica" to je neko pametan rekao i to ne za dzabe.

Ne mozes da simply prepises kod. Moras da razumes da je ono Button1_click procdedura za dogadjaj koji se zove "klik na dugme" Moguce je i da si duplo ubacio PublicClass Form1. Cini mi se da hoces da ucis tako sto prepisujes. Nemoj, ne valja ti to
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2009, 11:05   #56
optimus_prime
Starosedelac
 
Član od: 2.5.2006.
Lokacija: Austrija
Poruke: 1.444
Zahvalnice: 136
Zahvaljeno 75 puta na 59 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Cek cek, kolko vidim ti hoces neku sliku da ucitas da bude visible, a jel imas tu sliku , jel je na pravom mestu da bi program morao da je ocita? Odavno sam radio sa VB pa sam i zaboravio. Ali proveri te stavke.
optimus_prime je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2009, 15:02   #57
NISAM NESTO SMART
Član
 
Član od: 14.7.2009.
Lokacija: Srbija
Poruke: 315
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 73 puta na 54 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NISAM NESTO SMART
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

U redu je popravio sam sad radi.A to sto si reko za sliku, slika treba da se pojavi samo ako se pojavi broj 7, i u drugim slucajevima nije vidjiva tako da mi nije predtavljala nikakve probleme
NISAM NESTO SMART je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2009, 15:38   #58
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.513
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Koristis knjigu Visual Basic Step by Step za .Net. Imam za VB 6.0 a i ovu a lekcije su skoro identicne. Pazi sta radis, i trudi se da je maksimalno skapiras inace nista neces nauciti. Knjiga je veoma noob-friendly
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2009, 20:14   #59
NISAM NESTO SMART
Član
 
Član od: 14.7.2009.
Lokacija: Srbija
Poruke: 315
Zahvalnice: 53
Zahvaljeno 73 puta na 54 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NISAM NESTO SMART
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Da upravu si tu knjigu koristim i poprilicno je dobra.Prvo sam krenuo sa c++ ali to mi nije bas poslo za rukom pa sam presao na visual basic koj po meni je malo laksi i bolji za pocetak.A posto vidim da si upoznat s VB da li znas koju knjigu da uzmem kad zavrsim s ovom?
Unapred Hvala!!!
NISAM NESTO SMART je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.8.2009, 20:31   #60
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
NISAM NESTO SMART kaže: Pregled poruke
Da upravu si tu knjigu koristim i poprilicno je dobra.Prvo sam krenuo sa c++ ali to mi nije bas poslo za rukom pa sam presao na visual basic koj po meni je malo laksi i bolji za pocetak.A posto vidim da si upoznat s VB da li znas koju knjigu da uzmem kad zavrsim s ovom?
Unapred Hvala!!!
Pa vidi imas ih milion na torrentima pa potrazi ja sam zavrsio jednu nasu i sad ucim iz Professional VB 2005 (2006)
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
how to, vb6, visual basic, visual basic 6

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Visual Basic pomoć HITNO!!! TamindzaNS Programiranje 2 3.4.2009 14:43
Visual Basic 6: Online Serveri Bojan Pravljenje igara 3 8.11.2007 21:15
Visual Basic 6.0 Tutorial DobroslaV Programiranje 10 4.8.2007 14:05
Microsoft Visual Basic vladix Pravljenje igara 5 17.11.2006 19:18
Visual Basic PeTkO Programiranje 20 17.11.2006 14:15


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:13.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com