Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj > Klijentske aplikacije

Klijentske aplikacije (X)HTML, CSS, JavaScript, AJAX...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 10.11.2007, 18:47   #1
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Arrow [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Zahvaljujući temama ovde prisutnih počeo sam da koristim HTML tutorijal koji se nalazi na adresi http://www.w3schools.com/html/default.asp .Za početak nisam napravio mnogo a već se javila potreba za odgovorom koji nisam našao u tutorijalu. Šta mi zapravo treba:

Potrebno mi je da sadržaj svoje prve stranice pomerim ka sredini stranice ali po vertikali. Našao sam komandu za pomeranje po horizontali i skontao kako ona radi ali za vertikalu nisam uspeo. Interesuje me da li ova komanda uopšte postoji ili ću po mom nekom viđenju morati da napravim tabele bez border-a (više njih) i da u ćeliji koja će se nalaziti otprilike na sredini stavim svoj sadržaj. Koristim Dreamweaver 8 ali ću se potruditi da stranice budu ''koderski'' napravljenje. Kada sam konsultovao Design mode da vidim kako bi on rešio moj problem on je uradio ovo što sam gore napisao, ćelija tabele na sredini i tu staviti sadržaj. Da li je ovo rešenje ili se to radi drugačije? Unapred hvala svima za odgovore.
Priloženi fajlovi
Tip fajla: zip Index.zip (512 bajtova, 133 puta viđeno)
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.11.2007, 19:04   #2
tosheen
Član
 
Član od: 19.9.2006.
Lokacija: subotica
Poruke: 59
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 9 puta na 8 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku tosheen
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Citat:
Jenkiduduldu kaže: Pregled poruke
Zahvaljujući temama ovde prisutnih počeo sam da koristim HTML tutorijal koji se nalazi na adresi http://www.w3schools.com/html/default.asp .Za početak nisam napravio mnogo a već se javila potreba za odgovorom koji nisam našao u tutorijalu. Šta mi zapravo treba:

Potrebno mi je da sadržaj svoje prve stranice pomerim ka sredini stranice ali po vertikali. Našao sam komandu za pomeranje po horizontali i skontao kako ona radi ali za vertikalu nisam uspeo. Interesuje me da li ova komanda uopšte postoji ili ću po mom nekom viđenju morati da napravim tabele bez border-a (više njih) i da u ćeliji koja će se nalaziti otprilike na sredini stavim svoj sadržaj. Koristim Dreamweaver 8 ali ću se potruditi da stranice budu ''koderski'' napravljenje. Kada sam konsultovao Design mode da vidim kako bi on rešio moj problem on je uradio ovo što sam gore napisao, ćelija tabele na sredini i tu staviti sadržaj. Da li je ovo rešenje ili se to radi drugačije? Unapred hvala svima za odgovore.
komanda koja tebi treba je VALIGN koju mozes da korsitis sa vrednostima "top, middle, bottom" naravno valign ubacujes isto u okviru elementa <td> ili <tr>
tosheen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.11.2007, 21:59   #3
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Citat:
tosheen kaže: Pregled poruke
komanda koja tebi treba je VALIGN koju mozes da korsitis sa vrednostima "top, middle, bottom" naravno valign ubacujes isto u okviru elementa <td> ili <tr>
Probao sam ovu komandu ali se ništa ne dešava, jel možeš da daš primer koda kako se ona ispravno upotrebljava, ja sam je probao u obe varijante i TR i TD i ništa se ne menja.

Evo kako sam ja to uradio:

HTML kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Milan Cvetkovic</title>
</head>

<body>

<h2 align="center">Glavni sajt je još uvek pod konstrukcijom</h2>
<h2 align="center">(The main site is still under construction)</h2>

<table align="center" border="0" width="10%" cellpadding="2">
<tr></tr>
<td><pre>









</pre> </td>
</table>

<table align="center" border="1" width="10%" cellpadding="2">
<tr>
  <td align="center"><a href="url">
  <pre>Udji<br />(Enter)</pre>
  </a></td>
</tr>
</table>

</body>
</html>
Interesuje me vaše mišljenje o ispravnosti.

Još nešto me interesuje. Da li adresa linka mora da bude adresa stranice na netu ili može da bude adresa fajla na računara, pa da kasnije ceo direktorijum sajta uploadujem na net?
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.11.2007, 2:02   #4
tosheen
Član
 
Član od: 19.9.2006.
Lokacija: subotica
Poruke: 59
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 9 puta na 8 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku tosheen
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

evo jednostavnog primera za VALIGN.

Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="sr" lang="sr">
<head>
<title>valign</title>
</head>
<body>
<table border="1" cellspacing="5" cellpadding="5" width="100">
<tr>
<td valign="top">xhtml</td>
<td>xhtml je skracenica od extensible hyper text markup language</td>
<td valign="bottom">css</td>
</tr>
</table>
</body>
</html>
sad bi trebalo da bude malo jasnije
tosheen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku tosheen na korisnoj poruci:
Jenkiduduldu (11.11.2007)
Stara 11.11.2007, 3:36   #5
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Da li vrednost za HEIGHT (visinu) tabele mogu staviti da bude u procentima od stranice ili mora izrazito da bude broj piksela?
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.11.2007, 11:29   #6
tosheen
Član
 
Član od: 19.9.2006.
Lokacija: subotica
Poruke: 59
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 9 puta na 8 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku tosheen
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

mozes da koristis procente, ali ako budes stavio vrednost 100% za height tu mogu da nastanu neki problemi.

http://apptools.com/examples/tableheight.php
ovde ces naci nesto vise o toj problematici.
tosheen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku tosheen na korisnoj poruci:
Jenkiduduldu (12.11.2007)
Stara 11.11.2007, 14:12   #7
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Nemoj da koristiš deskriptor "height" za <table> tag tj. za definisanje koliko će ti tabela biti visoka. Kao prvo, većina browsera ga ne poštuje kako treba ili ih jednostavno nije briga pored CSS standarda a kao drugo ovaj deskriptor se smatra "zastarelim" (deprecated) u novijim standardnima što znači da se bilo kada u budućnosti može desiti da ne bude više podržan od strane browser-a. Treba li da napomenem da ukoliko se dogodi da ti neki od elemenata na bilo koji način (a ima ih raznih) utiče na visinu moće doći do nepredviđenih rezultata.

Visine tj. "height" deskriptor koristi samo u <td> elementima ako ti je potrebno zbog neke kompozicije i sl. Nemoj da ga koristiš čak ni u <th>-u jer neki browseri ne podržavaju dobro ovaj vid zadavanje visine (ko je pomenuo Internet Explorer).

Za kraj jedna mala napomena koja ne znači da više nećemo da pomažemo Naime, nemojte se ustručavati da za pomoć konsultujete sajt samog W3C-a iako mnogi kad čuju reč Konzorcijum pomisle prvo da se tamo jedu mala deca. U pitanju je sajt propisivača svih Web standarda na kome se jasno, precizno i nedvosmisleno navode sve ove stvari o kojima mi pričamo. Takođe, još jedan fantastičan sajt na kome dosta stvari može da se i isproba je i W3CSchools.

W3C članak o <table> tagu

Poslednja ispravka: holodoc (11.11.2007 u 14:20)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Jenkiduduldu (11.11.2007)
Stara 11.11.2007, 20:40   #8
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Talking Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Hvala na informacijama. Vratiću se ponovo kada malo ovo
U međuvremenu imam samo jedno pitanje. "Da li želiš da kažeš da određivanje visine ćelija i samih tabela koristim CSS?"

Citat:
holodoc je kazao:
... mnogi kad čuju reč Konzorcijum pomisle prvo da se tamo jedu mala deca....

Poslednja ispravka: Jenkiduduldu (11.11.2007 u 21:13)
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.11.2007, 21:10   #9
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Question Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

OK. Pročitao sam ove tutorijale, čak sam shvatio kako da koristim CSS za menjanje fontova, boje i nekih osnovnih stvari. Ono što nigde nisam našao jeste odgovor na moje prvobitno pitanje. Kako da podesim visinu ćelije tabele koja je prazna, i šta da upotrebim umesto zastarele Height komande?

HTML kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<!-- original * <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />-->
<!-- drugi * <meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css"> -->
<meta http-equiv="Default-Style" content="compact">
<title>Milan Cvetkovic - Web Sajt (Web Site)</title>
<link href="Index.css" rel="stylesheet" type="text/css">
</head>

<body>

<!--Odavde pocinje Tabela na kojoj cemo izlagati kompoziciju-->
<table align="center" border="0">

<!--Prvi Row(red) Prve tabele-->
<tr>
    <td height="50">        
    </td>
</tr>

<!--Drugi Row(red) Prve tabele-->
<tr>
    <td>
        <h2 class="mojclass">Glavni sajt je jos uvek pod konstrukcijom</h2>
        <h2>(The main site is still under construction)</h2>
    </td>
</tr>

<!--Treci Row(red) Prve tabele-->
<tr>
    <td height="150">    
    </td>
</tr>
</table>

<!--Druga tabela koja cini Udji Button (dugme)-->
<table width="12%" align="center" border="1">

<!--Prvi Row(red) Druge tabele-->
<tr>
    <td align="center">
          <a href="url">
              <pre>Udji<br />(Enter)</pre>
          </a>
    </td>
</tr>

</table>

</body>
</html>
Znači. ako to radim uz pomoć CSS-a koji kod da napišem? Uopštre kako to da uradim bez height?
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2007, 20:55   #10
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Question Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Malo sam raduckao i došao do sledećeg:

HTML kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Untitled Document</title>

<!-- <link rel="stylesheet" type="text/css" 
href="index3.css" /> -->

<style type="text/css">
table.glavna {border: 0; width: 50%; height: 100%}
td.top_heading {padding-top: 15%}
td.bottom_links {padding-bottom: 35%;}
</style>

</head>

<body>

<table class="glavna" align="center">

<tr>

        <td class="top_heading"> 
        <h2 align="center">Glavni sajt je jos uvek pod konstrukcijom</h2>
        <h2 align="center">(The main site is still under construction)</h2>
        </td>
</tr>        

<tr>
        <td class="bottom_links" align="center">        
        <a href="url">
              <pre>UDJI<br />(ENTER)</pre>
          </a>
        </td>    
</tr>

</table>

</body>
</html>
Jel može neko da mi kaže jel ovde sve OK, tj. jel ima grešaka, da li je nešto moglo drugačije? U Firefox-u se vidi onako kako bi trebalo, da li će se isto videti i u drugim browser-ima?
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2007, 22:00   #11
DaySleeper
Veteran
 
Član od: 17.7.2007.
Lokacija: /usr/local/bin
Poruke: 806
Zahvalnice: 290
Zahvaljeno 513 puta na 235 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DaySleeper Slanje poruke preko Skypea korisniku DaySleeper
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Moze li ovako:

Kod:
<html><head></head>

<body topmargin=100px leftmargin=100px>

Sad sadrzaj stranice pocinje 100px s vrha i 100 sa strane.

</body></html>
Promijenis vrijednosti na koliko ti treba.
Mozda izgleda jednostavno, ali mozes pokusati i tako.
DaySleeper je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2007, 22:07   #12
DaySleeper
Veteran
 
Član od: 17.7.2007.
Lokacija: /usr/local/bin
Poruke: 806
Zahvalnice: 290
Zahvaljeno 513 puta na 235 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DaySleeper Slanje poruke preko Skypea korisniku DaySleeper
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Ili mozes da stavljas break dok ne dodjes do sredine stranice:

Kod:
<html><head></head><body>
<center>
<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>
Glavni sajt je jos uvek pod konstrukcijom
</center>
</body>
</html>
DaySleeper je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2007, 23:11   #13
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Citat:
DaySleeper kaže: Pregled poruke
Moze li ovako:

Kod:
<html><head></head>

<body topmargin=100px leftmargin=100px>

Sad sadrzaj stranice pocinje 100px s vrha i 100 sa strane.

</body></html>
Promijenis vrijednosti na koliko ti treba.
Mozda izgleda jednostavno, ali mozes pokusati i tako.
Ovako nešto ne postoji ni u jednom W3C standardu i totalna je izmišljotina!
Reference za <body> tag na W3C-u
Reference za <body> tah na W3CSchool-su
Ono što si ti ovde hteo najverovatnije da iskoristiš je CSS za dodeljivanje atributa elementima koje ovde ipak nemam nameru da objašnjavam obzirom na to koliko dobrih izvora za njihovo učenje postoji na internetu.
Dakle, nemojte da izmišljate nepostojeće stvari i da lupate sve što vam prvo padne na pamet na forumu pre nego što i malkice uključite mozak i volju jer ovo ipak čitaju i ljudi za koje reč neupućenog može da bude isto toliko kobna koliko korisna i pomoć solidnog profesionalca. Internet je prepun gomile tutorijala uz pomoć i totalno andulirani čovek koji nikada u životu nije video računar može da nauči da napravi jednostavnu HTML stranicu. Da stvar bude gora, svi vi te stranice izrađujete u Dreamweaveru koji je alata kome je namera da maksimalno pomogne krajnjem korisniku da se što manje upliće u HTML kod. Naravoučenije... Ako nećete da učite HTML ili imate nameru svaku najmanju glupost da preispitujete onda bolje naučite Dreamweaver. Postoji velika verovatnoća da ćete usput pokupiti i pokoju caku o HTML-u.
Citat:
DaySleeper kaže: Pregled poruke
Ili mozes da stavljas break dok ne dodjes do sredine stranice:

Kod:
<html><head></head><body>
<center>
<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>
Glavni sajt je jos uvek pod konstrukcijom
</center>
</body>
</html>
Opet nepotrebno. Dreamweaver već sam po pravljenju novog dokumenta dodeli pravilan DTD i enkoding i sve pstalo što ide uz njega. Neću da ponovo pričam o tome šta gde ide. Konsultujte sajtove od čijeg pominjanja mi se već jezik izlizao
Evo jedne najjednostavnije stranice koja zadovoljava potrebe 90% amaterskih i jednostavnih sajtova.
HTML kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Probni dokument</title></head>

<body>
<table width="100%" border="0">
  <tr>
    <td colspan="2" align="center">Stavi logo ili šta god ti prvo padne na pamet</td>
  </tr>
  <tr>
    <td width="20%" height="650" align="center" valign="top">Stavi menije, linkove i štatijaznam!</td>
    <td width="80%" height="650" align="center" valign="middle">Centralni sadržaj!</td>
  </tr>
</table>
</body>
</html>
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2007, 23:12   #14
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Dakle, ovde je visina tabela fiksirana nekom vrednošću (primera radi ovde 650 piksela). Sadržaj u okviru tabele se ne treba fiksirati center tagom (center tag spada u listu tzv. deprecated elemenata, vidi ranije u ovoj temi šta to znači) već konstrukciju align="center" u okviru td taga. Za vertikalno centriranje koristiti valign="middle".

@DaySleeper
Nisam hteo da ispadnem nepristojan time što sam te sada uhvatio u "rende" ali jednostavno ovde si bio pravi primer toga kako neke stvari ne treba raditi. Pre bilo kakvog postovanja konsultuj dokumentaciju (internet) da proveriš da li je ono što ćeš da napišeš tačno jer kao što rekoh... Nekoga možeš da naučiš pogrešno a to je gore nego ne naučiti ga bilo čemu
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
DaySleeper (15.11.2007)
Stara 15.11.2007, 4:43   #15
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Exclamation Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Još jedno pitanje za kraj i neću više da smaram, jer što više stvari otkrivam čitajući tutorijale sve više mi je nejasno. Nejasno mi je iz prostog razloga što postoji više primera kako uraditi jednu stvar i sve to mi je stvorilo konfuziju.
Korsti height, pa nemoj, možeš tu, nemoj tu, to se radi uz pomoć CSS-a, može na ovaj način, može na onaj način... . Evo mog trenutnog (uprošćenog) koda:

HTML kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<title>Milan Cvetković - Moj Lični Web Sajt (My Personal Web Site)</title>

<!-- Odavde počinje Style Sheet -->
<style type="text/css">
table.glavna {border: 0; width: 50%; margin-left: auto; margin-right: auto;}
td.top_heading {padding-top: 25%;}
td.bottom_links {padding-bottom: 35%;}
</style>

</head>

<body>

<!--Odavde pocinje Tabela na kojoj cemo izlagati kompoziciju-->
<table class="glavna">

<!--Prvi Row(red) tabele-->
<tr bgcolor="#00FF00">
        <td class="top_heading" align="center"> 
        <h2>Glavni sajt je još uvek pod konstrukcijom<br />
        (The main site is still under construction)</h2>
        </td>
</tr>        

<!--Drugi Row(red) tabele-->
<tr bgcolor="#00FFFF">
        <td class="bottom_links" align="center">        
        <a href="url">
          UĐI<br />(ENTER)
          </a>
        </td>    
</tr>

</table>

</body>
</html>
Validate-ovao sam ovaj kod na stranici konzorcijuma. HTML i CSS je prošao. U Firefoxu sadržaj je tamo gde hoću da se vidi (mada nisam 100% uspeo da ga ''ubodem'' gd sam hteo), u Internet Exploreru se ne vidi isto, u Operi nisam ni probao. Šta čovek da radi u ovakvoj situaciji, kako da znam da li sam dobro odradio posao? Hvala na strpljenju.
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.11.2007, 8:36   #16
urke
ex Laki pingvin
 
Avatar korisnika urke
 
Član od: 28.10.2005.
Lokacija: Kragujevac (Srbija)
Poruke: 2.534
Zahvalnice: 461
Zahvaljeno 871 puta na 483 poruka
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Evo da ti ja dam jedan savet, jer će ti (cenim) veoma koristiti.

1) Gde god možeš da izbegneš upotrebu tabela za definisanje rasporeda sadržaja strane, izbegni je - koristi DIV-ove.

2) Maksimalno izbegavaj upotrebu fiksnih atributa za svaki tag i koristi CSS.

A sve ovo zbog toga što ćeš „sutra“ jednostavnije da promeniš tipografiju i layout više desetina stranica izmenom samo jednog CSS fajla. CSS već koristiš, još da počneš da zaboravljaš na tabele za layout i na konju si.

Tabele koristi za listinge, ali master layout definitivno se lakše organizuje DIV-ovima.

Dok učiš web standarde i web programiranje, izuči osnove XHTML-a (ako si ovaj kôd gore sam kucao, na konju si) i CSS-a (takođe) jer će ti u budućem radu biti lakše da napreduješ i proširuješ svoja znanja. Jedna od veoma korisnih stranica za web programere nalazi se na adresi http://webstyleguide.com/

P.S. Ako želiš da naučiš web programiranje, ostavi DW i uzmi bilo koji tekst uređivač sa isticanjem kôda (PSPad, UltraEdit, Notepad+, etc), napravi skicu na papiru i ukucaj je u kôd.
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku urke na korisnoj poruci:
Jenkiduduldu (15.11.2007)
Stara 16.11.2007, 1:08   #17
aerochivija
Veteran
 
Član od: 19.3.2006.
Poruke: 498
Zahvalnice: 1.236
Zahvaljeno 762 puta na 295 poruka
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Ako mogu da dodam, umesto charseta
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
koristi
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />, kako je naveo holodoc, ili
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" />, korišćen na Forumu.

Tako ćeš izbeći, ili prilično umanjiti probleme ispravnog prikaza YU slova u browserima.
Ako ne grešim, utf-8 je OK i za našu ćirilicu, dok windows-1250 podržava samo našu latinicu.
aerochivija je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku aerochivija na korisnoj poruci:
Jenkiduduldu (16.11.2007)
Stara 16.11.2007, 3:09   #18
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Question Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Ok. Preorjentisao sam se da svoj layout pozicioniram uz pomoć CSS (jer ga u većini tutorijala preporučuju), raduckao sam i napravio sledeće:

HTML kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<title>Milan Cvetković - Moj Lični Web Sajt (My Personal Web Site)</title>

<!-- Odavde počinje Style Sheet -->
<style type="text/css">

body {margin: 0;}
h2.naslov { background:#FFFF00; padding-top: 5%; padding-bottom: 15%; text-align:center;}
h3.naslov2 { background:#00CCFF; text-align: center;}
div.kutija {
            height: 100%;
             width: 100%;
             border: 1px solid black;
             background: orange; }

a:hover { color: #FF9900;}

</style>

</head>

<body>

<div class="kutija">
<h2 class="naslov">Glavni sajt je još uvek pod konstrukcijom <br />The main site is still under construction</h2>
<h3 class="naslov2"><a href="">UĐI<br />ENTER</a></h3>
</div>

</body>

</html>


Imam pitanja:

Kako da stavim da visina DIV-a bude 100% trenutnog prikaza stranice (kao u ovom tutorijalu za tabelu http://apptools.com/examples/tableheight.php), a ne 100% visine mog sadržaja unutar njega?

Da bi pozicionirao link ja sam ga stavio u paragraf i njega centrirao. Da li se ovo radi ovakao ili sam to mogao nekako drugačije (ispravnije) da napravim ?

Kada smanjim širinu DIV-a na 50% (browser ga u tom slučaju prikazuje od leve margine do sredine stranice), kako da ga u tom slučaju centriram na sredinu ekrana (kao što sam radio sa tabelama)?

Još jednu stvar sam primetio. Prikaz moje stranice u Exploreru se razlikuje od onog u Mozilli samo po tome što se na vrhu stranice ne vidi odvojenost paragrafa od vrha već odmah počinje sa paragrafom, kako ovo da ispravim (mada nisam siguran koju verziju Explorer-a imam)?

Trudim se da svoja pitanja svedem na minimum da vas previše ne bih zamarao. Nabavio sam dosta tutorijala, ali pošto sve radim postepeno, moram za neke stvari u njima da pitam koje mi u trenutku nisu jasne. Hvala na razumevanju i odgovorima.
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.11.2007, 10:05   #19
urke
ex Laki pingvin
 
Avatar korisnika urke
 
Član od: 28.10.2005.
Lokacija: Kragujevac (Srbija)
Poruke: 2.534
Zahvalnice: 461
Zahvaljeno 871 puta na 483 poruka
Određen forumom Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Ti zapravo želiš neki sadržaj na apsolutnom centru strane, bez obzira na veličinu prozora, zar ne? Probaj sa ovim:

Kod:
#kutija {
  width: 600px;
  height: 200px;
  position: absolute;
  top: 50%;
  left: 50%;
  margin-top: -100px;
  margin-left: -300px;
}
Ovako kutiju dimenzija 600x200 piksela postavljaš na apsolutni centar strane.


Ovde se javlja negativan efekat ako je ukupan sadržaj kutije viši od 200px, izlaziće dole i kutija će izgledati malo spuštena, a ako je sadržaj kutije niži od 200px onda će se desiti suprotno - izgledaće malo podignuto od sredine. Ali se ovo rešava postavljanjem fiksne veličine fonta i visine linije u px, te postavljanjem ciljne visine ukupnog sadržaja za visinu kutije.
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku urke na korisnoj poruci:
Jenkiduduldu (17.11.2007)
Stara 17.11.2007, 1:42   #20
Jenkiduduldu
Član
 
Član od: 9.4.2007.
Lokacija: Somwhere, over the rainbow...
Poruke: 337
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
Question Re: [HTML] Početak pravljenja stranice - Osnove

Citat:
Ja sam kazao:
Kada smanjim širinu DIV-a na 50% (browser ga u tom slučaju prikazuje od leve margine do sredine stranice), kako da ga u tom slučaju centriram na sredinu ekrana (kao što sam radio sa tabelama)?
Evo kako sam ja to napravio (ovko sam hteo da se vidi):

HTML kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<title>Milan Cvetković - Moj Lični Web Sajt (My Personal Web Site)</title>

<!-- Odavde počinje Style Sheet -->
<style type="text/css">

body {margin:0; position:absolute; height: 100%; width: 50%; left: 25%;}
h2.naslov { background:#FFFF00; padding-top: 10%; padding-bottom: 15%; text-align:center;}
h3.naslov2 { background:#00CCFF; text-align: center; padding-top: 15%;}
div.kutija {
                
            height: 100%;
             width: 100%;
             border: 1px solid black;
             background: orange; 
             }

a:hover { color: #FF9900;}

</style>

</head>

<body>

<div class="kutija">
<h2 class="naslov">Glavni sajt je još uvek pod konstrukcijom <br />The main site is still under construction</h2>
<h3 class="naslov2"><a href="">UĐI<br />ENTER</a></h3>
</div>

</body>

</html>
Ono što mi je u ovom trenutku nejasno jeste:

Da li je ova moja formulacija koda ok, za ovo što sam hteo da napravim, ili ipak to uraditi drugačije?

Kako da sklonim ovaj scroll bar sa strane? Primetio sam da se scroll sklanja kada height u body stavim na 99% (sa ovim drugim podešavanjima), ali onda mi se u dnu vidi odvojenost od istog, tj. lepše izgleda u primeru sa scroll-om nego sada bez njega. Da li je moguće ukloniti ga i kako?

I dalje me zanimaju odgovori na prethodna pitanja.

Urke hvala što si mi otkrio tajnu absolute-a () bez toga ne bih došao do ovog rešenja, ali mi se tvoj primer nije uklapao u ono što sam ja hteo da postignem. Ovaj moj mi nekako izgleda jasniji (barem meni).

Još jednom se od srca zahvaljujem svima koji mi pomažu svojim savetima.

Slobodno postujte još linkova sa tutorijalima, barem onih za koje mislite da će doprineti u rešavanju ovog problema. Hvala.
Jenkiduduldu je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 14:44.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com