Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Zaštita

Zaštita Virusi, anti-virus programi, firewall...

Pregled rezultata glasanja: Koji Firewall koristite?
Zone Alarm 106 17,26%
Outpost 21 3,42%
Commodo 131 21,34%
Kerio Personal 21 3,42%
Shield Pro Firewall 1 0,16%
Prisma Firewall 2 0,33%
Windows Firewall 212 34,53%
Sygate Technologies 14 2,28%
Bitdefender Firewall 9 1,47%
symantec 8 1,30%
McAfee 3 0,49%
Norman Security 3 0,49%
Ne koristim nijedan 101 16,45%
Linux server i slicno... 24 3,91%
Glasanje sa više mogućnosti izbora. Glasova: 614. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 17.11.2010, 10:22   #281
Laskaris
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.5.2010.
Poruke: 3.123
Zahvalnice: 429
Zahvaljeno 736 puta na 598 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Meni je privatefirewall bolji: laksi je a Online Armor zna da zaglavi kompjuter u nekim slucajevima. Stvar je licnog izbora u sustini. Nesto se cudno desava sa Online Armorom - promene vlasnika, misteriozna nestajanja sa Matousec liste. Tek od skora postoji podrska za 64bitne sisteme....videcemo..Od Comoda je svaki laksi za koriscenje. Moj bi izbor bio Comodo, OA i Privatefirewall. Meni ovaj poslednji super radi (koristio sam godinama i prethodna dva) ali mislim da cu za sada ostati na Privatefirewallu.
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.12.2010, 1:09   #282
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma
 
Član od: 3.12.2005.
Lokacija: NRW, Nemačka
Poruke: 4.520
Zahvalnice: 995
Zahvaljeno 666 puta na 458 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Predrag Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Predrag Stankovic
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Ima li neko ideju zašto je konkretno ZoneAlarm Firewall zadnjih godina izgubio na popularnosti i većina ljudi zazire od korišćenja tog firewall programa, od nekadašnjeg "sinonima" za firewall programe sada je postao program kog retko ko instalira, da li su presudni problemi sa nekompatibilnošću sa raznim antivirus paketima ili samo bagovanje programa (što sam i ja ranije imao prilike da osetim) ili je ipak nešto treće? Šta mislite?
Predrag Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.12.2010, 1:16   #283
Marko 0401
Veteran
 
Član od: 15.10.2006.
Lokacija: Nepoznata
Poruke: 1.093
Zahvalnice: 118
Zahvaljeno 76 puta na 68 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Ja sam ga konkretno deinstalirao zato što mi SBB kablovski net nije mogao da radi zbog njega, svaki minut je veza pucala!
Smaraj se i cimaj 5 dana, troje ljudi iz tehničke podrške je dolazilo da provjerava modem i konekciju, da bi četvrti odmah ukapirao u čemu je problem, ZA!

Konkretnije od toga ne može.
Marko 0401 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.12.2010, 10:06   #284
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.564
Zahvalnice: 1.670
Zahvaljeno 907 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Po meni bagovanje i usporavanje racunara (barem onog starog na kom se komodo i dan danas i ne oseti) su dva dovoljna razloga zasto ga vec duzi vremenski period nisam ni probavao...
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.12.2010, 10:14   #285
Laskaris
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.5.2010.
Poruke: 3.123
Zahvalnice: 429
Zahvaljeno 736 puta na 598 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

ZA ima vrlo los HIPS tj prakticno ga nema iako je za kontrolu portova dobar, potrebno je instalirati toolbar da bi postojala anti phishing opcija u control panelu programa, izbacuje reklame pri startovanju vrlo cesto, reklamira placenu verziju na nekorektan nacin izvestajem "o nadjenom malvareu", koristi dosta RAM-a. Od besplatnih resenja su i Privatefirewall i Comodo i Online Armor i PC Tools firewall plus 7 mnogo bolji od njega. Svi imaju dobar HIPS a Privatefirewall jos i koristi neverovatno malo resursa racunara. Probao ih sve licno - ZA ne bih koristio ni u jednoj varijanti pored svih drugih besplatnih resenja.
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.12.2010, 9:44   #286
star-duster
Veteran
 
Član od: 18.10.2009.
Poruke: 827
Zahvalnice: 224
Zahvaljeno 242 puta na 152 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Koristim Comodo i prilično sam zadovoljan do sada. Ali imam jednu nedoumicu - nabavio sam igru Burnout Paradise sa originalnim kodom za otključavanje tako da mogu da učestvujem u multiplejeru. Ali, Comodo me uopšte nije pitao da li ova igra može na net već ju je odmah pustio online?! Igra je startovana i odmah se povezala na net. Kad podignem Comodo igra se vidi u Outbond connections (dakle Comodo registruje da ona komunicira sa internetom), ali je nema u Firewall events.
Kako je moguće da se ova igra provukla ispod radara? Npr. za EA download manager koji dolazi uz nju Comodo me je pitao da li mu dozvoljavam izlazak na net, dozvolio sam i kreirao pravilo za tu aplikaciju. Naravno da bih i ovoj igri dozvolio, ali me zbunjuje što nisam ni upitan. Comodo je inače vrlo paranoičan, svaku aplikaciju do sada je preventivno zaustavljao i pitao me da li joj dozvoljavam komunikaciju sa netom, to je bila uobičajena stvar kod instalacije svake nove igre ili programa. Međutim, sada se ne osećam tako sigurno u vezi sa ovim firewallom jer mu se ova igra provukla bez da me je išta pitao, kao da je bila unapred među trusted aplikacijama. Inače, nema je nigde ni u Network security policy. Nije konfigurisana a nesmetano izlazi na net, kako to? I da li još neki programi možda tako jure neprimećeni?
star-duster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.12.2010, 6:51   #287
acafacaa
Veteran
 
Član od: 3.10.2010.
Poruke: 618
Zahvalnice: 25
Zahvaljeno 112 puta na 90 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Citat:
star-duster kaže: Pregled poruke
Comodo je inače vrlo paranoičan, svaku aplikaciju do sada je preventivno zaustavljao i pitao me da li joj dozvoljavam komunikaciju sa netom, to je bila uobičajena stvar kod instalacije svake nove igre ili programa. Međutim, sada se ne osećam tako sigurno u vezi sa ovim firewallom jer mu se ova igra provukla bez da me je išta pitao, kao da je bila unapred među trusted aplikacijama. Inače, nema je nigde ni u Network security policy. Nije konfigurisana a nesmetano izlazi na net, kako to? I da li još neki programi možda tako jure neprimećeni?
Mozda se nalazi na trusted vendors list.
acafacaa je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku acafacaa na korisnoj poruci:
star-duster (22.1.2011)
Stara 28.12.2010, 13:13   #288
wog326
Član
 
Član od: 11.2.2010.
Lokacija: New South Wales Sydney
Poruke: 497
Zahvalnice: 214
Zahvaljeno 52 puta na 34 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku wog326
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Citat:
star-duster kaže: Pregled poruke
Koristim Comodo i prilično sam zadovoljan do sada. Ali imam jednu nedoumicu - nabavio sam igru Burnout Paradise sa originalnim kodom za otključavanje tako da mogu da učestvujem u multiplejeru. Ali, Comodo me uopšte nije pitao da li ova igra može na net već ju je odmah pustio online?! Igra je startovana i odmah se povezala na net. Kad podignem Comodo igra se vidi u Outbond connections (dakle Comodo registruje da ona komunicira sa internetom), ali je nema u Firewall events.
Kako je moguće da se ova igra provukla ispod radara? Npr. za EA download manager koji dolazi uz nju Comodo me je pitao da li mu dozvoljavam izlazak na net, dozvolio sam i kreirao pravilo za tu aplikaciju. Naravno da bih i ovoj igri dozvolio, ali me zbunjuje što nisam ni upitan. Comodo je inače vrlo paranoičan, svaku aplikaciju do sada je preventivno zaustavljao i pitao me da li joj dozvoljavam komunikaciju sa netom, to je bila uobičajena stvar kod instalacije svake nove igre ili programa. Međutim, sada se ne osećam tako sigurno u vezi sa ovim firewallom jer mu se ova igra provukla bez da me je išta pitao, kao da je bila unapred među trusted aplikacijama. Inače, nema je nigde ni u Network security policy. Nije konfigurisana a nesmetano izlazi na net, kako to? I da li još neki programi možda tako jure neprimećeni?
zbog istog razloga sam ja presao na online armor firewall.ja sam comodo podesio da me pita svaki put kada program pokusava da pristupa netu ili da menja reg fajlove i sisteme fajlove ali nista on ne upozorava. online armor me uvek upozorava .bilo kada program pristupa netu ili menja sistemske fajlove...bio sam ljubitelj comodo ali pravio mi nekoliko problema pa se presao na OA
wog326 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku wog326 na korisnoj poruci:
star-duster (22.1.2011)
Stara 29.12.2010, 15:45   #289
Levčanin
Starosedelac
 
Član od: 18.12.2008.
Lokacija: Srbija/Šumadija Avatar: -~~=<¤÷×÷¤÷×÷¤÷×÷¤÷×÷> (anakonda ili piton)
Poruke: 1.567
Zahvalnice: 340
Zahvaljeno 241 puta na 189 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Pitam se zašta da glasam kad koristim KIS-ov Firewall?
Levčanin je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.2.2011, 13:05   #290
star-duster
Veteran
 
Član od: 18.10.2009.
Poruke: 827
Zahvalnice: 224
Zahvaljeno 242 puta na 152 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Comodo me je nešto namučio pa sam odustao od njega (možda i privremeno, ako ispadne da drugi nisu bolji). Skinuo sam besplatni ZoneAlarm, ali mi nije odgovarao (čini mi se da ova free verzija ima baš mali broj opcija, a i vidim da se ZA više ne kotira dobro među forumašima), pa sam obrisao i njega. Danas sam ubacio Online Armor free verziju. Ali i kod njega mi nedostaju neke opcije. Npr. ne mogu da nekoj aplikaciji ograničim da komunicira samo sa trusted mrežama, a da joj blokiram internet. Moguća su podešavanja samo da se aplikaciji ili dozvoli ili blokira celokupni pristup internetu. Vidim da za plaćenu verziju postoji i neki advanced mode, ali ga u besplatnoj nema.

ZA jeste imao opciju da se posebno dozvoli pristup trusted zoni i internetu, ali mi se čini da nije dobro funkcionisala (kad ograničim net a dozvolim trusted zonu, igra i dalje ne može da vidi LAN partiju preko Tunngle-a, sve dok ne dozvolim pun pristup netu).

Ono što meni treba je, naravno, pouzdani firewall, da je besplatan, ali i jedna bitna opcija mi treba: mogućnost da igri blokiram izlazak na široki internet, a da joj dozvolim komunikaciju u trusted zonama (u mom slučaju prava LAN mreža, a i virtuelni LAN adapter - Tunngle mreža). Dakle, da bude omogućeno LAN igranje, ali da igra bude sprečena da "telefonira kući" preko interneta. Koji firewall ovo može? Postoji li tako nešto a da je besplatno? Da li možda Privatefirewall ima ove opcije koje mi trebaju? Neki drugi?
star-duster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.2.2011, 13:56   #291
Picard
Deo inventara foruma
 
Avatar korisnika Picard
 
Član od: 30.11.2008.
Poruke: 11.301
Zahvalnice: 553
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.372 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Upravo sam sa Comoda prešao na Privatefirewall (čisto da ga probam) i sviđa mi se. Ima neka silna podešavanja pod "Network security", pa je vrlo moguće da ima i to što tebi treba. Ja sam za sada sve ostavio na default.
Picard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Picard na korisnoj poruci:
star-duster (4.2.2011)
Stara 4.2.2011, 17:44   #292
star-duster
Veteran
 
Član od: 18.10.2009.
Poruke: 827
Zahvalnice: 224
Zahvaljeno 242 puta na 152 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Koliko vidim, Privatefirewall je jedini kod koga je puna verzija zaista besplatna i koji zapravo i ima jedino tu verziju, a ne postoji komercijalna i "punija" verzija. Kod ovih drugih je besplatna verzija programa uglavnom poprilično oslabljena varijanta komercijalnog paketa, više kao reklama, demonstracija punog paketa.

Zadržaću Online Armor par dana, da ga bar istestiram kad ga već imam instaliranog, a posle ću možda da probam Privatefirewall, za koji se nadam da ima više opcija za precizno podešavanje.

Comodo je imao sasvim dovoljno opcija (pa i za selektivni pristup određenim "zonama", tj. mogao sam da podesim da igre pristupaju samo Tunngle mreži, a da ne idu na internet), ali sam ga batalio iz par razloga. Prvi je jer je počeo da mi koči kompjuter, posebno pri bootovanju kad je trebalo i po 4-5 minuta da prođe da bi se sve otkočilo i da bi PC mogao da profunkcioniše (slučajno sam otkrio da je Comodo krivac, ali jesam siguran da jeste bilo do njega, više se to kočenje ne javlja). Drugi razlog zbog kojeg sam batalio Comodo je taj što u najnovijoj verziji ne može da se isključi ona lista trusted vendors! I ranije je postojala lista proizvođača čiji softver automatski ima sva odobrenja i može da ide na net bez da me pita, ali je moglo da se isključi ta opcija. U novom Comodu ne može da se isključi! A trusted vendors lista je ogromna. Otprilike svaki proizvođač softvera je na njoj. To je i izazvalo problem o kojem sam ovde pisao 26. 12. 2010. To mi ne odgovara, ne osećam se sigurno ako je gomila programa unapred prekonfigurisana sa maksimalnim odobrenjima. Nije mi se dopalo ni da sve igre bez pitanja mogu da "telefoniraju kući". Zato sam napustio Comodo i trenutno tražim bolje rešenje.
star-duster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.2.2011, 0:23   #293
viktorcar100
Član
 
Član od: 4.2.2011.
Poruke: 120
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Ljudi ja vam iz iskustva kazem najbolji je Zone Alarm
viktorcar100 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.2.2011, 2:03   #294
Laskaris
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.5.2010.
Poruke: 3.123
Zahvalnice: 429
Zahvaljeno 736 puta na 598 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

^
Probajte i PC Tools Firewall Plus 7 - odlican je program i jos laksi od Privatefirewalla a ima sve mogucnosti kao i ovaj. PCTF+ nema po defaultu ukljucenu trusted applications listu na osnovu digitalnih signatura jer su one cesto lazne tj ukradene od drugih (moze se to ukljuciti naravno) i sasvim iskljuciti opcija "trrusted applications". PC Tools Internet security je dobio 99 odsto kod Matouseca-a (ako je to bitno) i PCTF+ ima sasvim dobar HIPS koji ne "davi".
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.2.2011, 3:10   #295
vazquez
Član
 
Član od: 15.8.2006.
Lokacija: Western Serbia
Poruke: 394
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 111 puta na 69 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Meni je Sunbelt Personal Firewall (naslednik Kerio FW-a) - savrsen!! Jedino sto u pochetku dok se sve lepo ne konfigurise smara & zapitkuje za apsolutno svaku sitnicu, i sto je u free verziji disable-ovan HIPS, ali sve se to ipak lako da resiti...
vazquez je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.2.2011, 10:38   #296
DAKINS
Starosedelac
 
Član od: 19.7.2009.
Lokacija: novi sad
Poruke: 1.972
Zahvalnice: 244
Zahvaljeno 323 puta na 265 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DAKINS
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Ja koristim samo win 7 firewall ,njega sam podesio i evo vec ima godinu dana .
Nisam primetio niti imao i jedan slucaj da sam se pokajao .
Po meni win 7 firewal kad se dobro podesi je dovoljan .
Na xp mora neki da se instalira..
DAKINS je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.2.2011, 12:57   #297
ZoNi
Deo inventara foruma
 
Član od: 24.10.2005.
Lokacija: █▀█▄█▀█ BGD
Poruke: 7.994
Zahvalnice: 1.818
Zahvaljeno 1.782 puta na 1.300 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Citat:
DAKINS kaže: Pregled poruke
Na xp mora neki da se instalira..
Ne mora (i ne treba!). Instalacija dodatnog FWa je "bacanje" resursa kompjutera, za nešto što je u velikoj meri nepotrebno.

Ja koristim XP FW na svim kompovima i kući i na poslu već godinama. Naravno, ruter već ima ugrađen FW, tako da je softverski FW samo dodatak.
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.2.2011, 13:52   #298
Laskaris
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.5.2010.
Poruke: 3.123
Zahvalnice: 429
Zahvaljeno 736 puta na 598 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Citat:
ZoNi kaže: Pregled poruke
Ne mora (i ne treba!). Instalacija dodatnog FWa je "bacanje" resursa kompjutera, za nešto što je u velikoj meri nepotrebno.

Ja koristim XP FW na svim kompovima i kući i na poslu već godinama. Naravno, ruter već ima ugrađen FW, tako da je softverski FW samo dodatak.
Aha, pa lepo - a ko nema hardverski firewall bi ipak trebalo da ima neki softverski koji nije Micorsoftov. Ima sasvim dobrih besplatnih a sistem ih jedva oseca. HIPS jeste malo izvikan i zapravo sva sigurnost se bazira na odluci korisnika tj njegovom izboru pri pustanju procesa/programa na net. Privatefirewall i PCTF+ su sasvim OK programi i skoro neprimetni: Privatefirewall uzima cca 30MB a PCTF+ od 5MB do 15MB uz 0% koriscenja procesora. To jedva da je wise od windowsovih firewall resenja a bolje je prilicno cak i u slucaju win 7. Oba programa su besplatna.

Poslednja ispravka: Laskaris (5.2.2011 u 14:30)
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.2.2011, 14:27   #299
ZoNi
Deo inventara foruma
 
Član od: 24.10.2005.
Lokacija: █▀█▄█▀█ BGD
Poruke: 7.994
Zahvalnice: 1.818
Zahvaljeno 1.782 puta na 1.300 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Citat:
Laskaris kaže: Pregled poruke
ko nema hardverski firewall bi ipak trebalo da ima neki softverski koji nije Micorsoftov
Hehe, može ako želi - ja sam koristio XPov FW i ranije, dok nisam imao ruter (i dalje bih tako radio, jer ne mislim da je FW preterano korisno i potrebno parče softvera, osim za početnike).
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.2.2011, 15:05   #300
toxic
Deo inventara foruma
 
Član od: 16.6.2008.
Lokacija: Bananaland
Poruke: 4.245
Zahvalnice: 594
Zahvaljeno 863 puta na 747 poruka
Određen forumom Re: Koji firewall koristite?

Ja FW i ne koristim kod kuce, izuzev ovog na ruteru, mada i njega ponekad iskljucim kad mi zeza torrent-e.
toxic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
bezbednost, firewall

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Koji antispyware program koristite... Wastelander Zaštita 168 24.5.2013 22:52
Comodo Firewall Pro Platinum Zaštita 51 29.6.2008 15:09
Koji player koristite za divx xvid mkv, gledanje filmova... Salito Slobodni softver 8 26.12.2007 0:24
Koji IM koristite Predrag Stankovic Internet tehnologije 67 28.10.2007 21:54
Koji DVB program koristite? djyova Video/TV softver 0 6.2.2006 23:23


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:48.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com