Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 11.3.2018, 12:06   #1
NiDžaDžiDža
Novi član
 
Član od: 6.3.2018.
Poruke: 24
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Question Programiranje/programski jezik C



Caos. Intresuje me da li moze neko da mi preporuci neku zbirku zadataka vezanu za programski jezik C i bilo bi dobro da ta zbirka moze da se skine free ili neki sajt vezan za C gde imaju zadaci vezani za jezik C.
NiDžaDžiDža je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.3.2018, 1:29   #2
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.564
Zahvalnice: 1.670
Zahvaljeno 907 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

Evo jedne zbirke iz koje sam ja ucio da programiram. Napisao ju je moj profa iz srednje skole, imas sve od funkcija pa do struktura (oni jednostavniji koncepti (kontrola toka, petlje, nizovi) nisu tu ali to podrazumeva se da si to savladao)

P.S. Zbirka je pisana za Borlandov kompajler tako da se u primerima koda nalazi header conio.h koji ima neke svoje funkcije kao sto su gotoxy, settextmode i slicne. Te funkcije samo zanemari jer one sluze za razlicitu vrstu manipulacija tekstom, bojom konzole i slicnim stvarima.
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.3.2018, 21:23   #3
NiDžaDžiDža
Novi član
 
Član od: 6.3.2018.
Poruke: 24
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Exclamation C jezik(switch naredba). HITNO !



Zadatak je sledeci:
Trebam da napisem program za upis ocena i ispis uspeha.
Npr. Ukoliko se unose opseg od 0-60 na ekranu ispise Nedovoljan,61-70 dovoljan i tako dalje. I sad me intresuje da li bi moglo ovo nekako da se uradi primenom switch naredbe.
NiDžaDžiDža je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.3.2018, 22:23   #4
NiDžaDžiDža
Novi član
 
Član od: 6.3.2018.
Poruke: 24
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Exclamation Programski jezik C (objasnjenje zadatka). AJMO POMOC !



Zadatak: Napisati program koji odredjuje da li je zadani znak veliko ili malo slovo ili cifra, prema slijedećoj podacima: A...Z veliko slovo, od a...z malo slovo, 0...9 cifra.

- E sad intresuje me prema sledecim koracima kako program zna sta da izbaci. Da li je to povezanost sa ASCI tabelom ili sta.
Da li moze pojasnjenje ?


int main()
{
char a;
printf("Veliko ili malo slovo\nSlovo(a)\n");
scanf("%c",&a);

if ((a>=65) && (a<=90))
{
printf("Veliko slovo\n");
}

else if ((a>=97)&& (a<=122))
{
printf("Malo slovo\n");
}

else if ((a>=48)&&(a<=57))
{
printf("Cifra\n");
}

return 0;
}
NiDžaDžiDža je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.3.2018, 23:03   #5
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.514
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: Programski jezik C (objasnjenje zadatka). AJMO POMOC !

Svaki char je zapravo 8-bitni neoznačeni integer sa vrednošću od 0 do 255. Znači gledaš ASCII tabelu i tako znaš koji char je kodiran kojim brojem.
Recimo, char temp = 'A'; je isto što i char temp = 65.

Ako pogledaš ASCII tabelu videćeš da su sva velika slova kodirana redom od 65 do 90 a mala od 97 do 122. Cifre su kodirane kodovima id 48 do 57. Tako kaže tvoj kod proveri ASCII tabelu da utvrdiš da je to zaista tako.
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku doctor na korisnoj poruci:
NiDžaDžiDža (15.3.2018)
Stara 13.3.2018, 23:09   #6
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.514
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: C jezik(switch naredba). HITNO !

Switch case može da primi samo atomičnu integer vrednost koliko znam i ne može da se vrši poređenje sa bilo kojim operatorom.

Ovo možeš da rešiš sa if...else blokovima.

Edit: može da se reši i sa switch...case ali nema smisla raditi to. Vidi drugi odgovor na pitanje kao smernicu:
https://stackoverflow.com/questions/...statement-in-c
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku doctor na korisnoj poruci:
NiDžaDžiDža (15.3.2018)
Stara 14.3.2018, 3:33   #7
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.519
Zahvalnice: 88
Zahvaljeno 2.782 puta na 1.722 poruka
Određen forumom Re: Programski jezik C (objasnjenje zadatka). AJMO POMOC !

Nabavi lepo knjigu od Krausa i nauči osnove pre nego kreneš da postavljaš pitanja.

Ovo što ti radiš je čisto nabrajanje termina na koje si negde pokupio a o kojima očigledno apsolutni ništa ne znaš.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.3.2018, 21:00   #8
NiDžaDžiDža
Novi član
 
Član od: 6.3.2018.
Poruke: 24
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

Znas kako ako ne zelis da pomognes ne moras. Nema potrebe da mi pametujes sta trebam da nabavim. Imam ja dovoljno literature i uvek mogu naci dodatnu na internetu. To sto pitam nesto ne znaci da ne znam nego me samo po neki deo buni zato sto nadjem zadatke vezane u ovom slucaju za swich naredbu koji su oni isto resavali tipa preko if-else naredbe a stoji u fajlu sa swich naredbom. Zato me intresuje da li moze da se resi preko switch-a.
NiDžaDžiDža je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.3.2018, 21:15   #9
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.519
Zahvalnice: 88
Zahvaljeno 2.782 puta na 1.722 poruka
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

Citat:
NiDžaDžiDža kaže: Pregled poruke
Znas kako ako ne zelis da pomognes ne moras. Nema potrebe da mi pametujes sta trebam da nabavim. Imam ja dovoljno literature i uvek mogu naci dodatnu na internetu.
Definicija tipova podataka je bukvalno prvo poglavlje u bilo kojoj knjizi o C progranskom jeziku.

I umesto da pored tolike literature, koju tvrdiš da poseduješ, pročitaš bar prvo poglavlje ti si kopirao prvi rezultat na koji si naleteo u Google pretrazi i postavio pitanje na koje si sam mogao da dobiješ odgovor za dva minuta. Toliko o tome.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.3.2018, 21:21   #10
NiDžaDžiDža
Novi član
 
Član od: 6.3.2018.
Poruke: 24
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom

Pa ja sam odmah pitao da li ima veze sa ASCII tabelom. Zbog cega ne bih pitao nekoga za misljenje. Nije sve u guglanju. Treba cuti i savete drugih.

I da ti nagovestim samo da trenutno studiram tako da literature imam i na stranom jeziku i na nasem. A i prva godina faksa sam tako da ne mogu da znam sve odmah

Poslednja ispravka: DeCoy (18.3.2018 u 22:25) Razlog: imaš li neku literaturu za upotrebu edit dugmeta?
NiDžaDžiDža je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.3.2018, 8:40   #11
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

Možeš i da edituješ svoj post da ne trpaš jedan za drugim

Neutrino je odreagovao zato što ne znaš da postaviš pitanje kako treba (pod pretpostavkom da ne pecaš nekog ovde da odradi tvoj posao umesto tebe).

Pitanje gde bupneš kod i pitaš kako ovo radi je prilično, pa u nedostatku bolje reči, tupavo, jer debelo sugeriše da se nisi ni potrudio da pročitaš kod i da uočiš konkretne nejasnoće i pitaš za njih. Konkretno si mogao da pitaš za jedan od tri ifa kako funkcioniše, pošto su manje više isti.

A što se tiče saveta, kad radiš sa karakterima u cu (il gde već budeš radio) koristi literale za karaktere mnogo je čitljivije da na pišeš ovako :

Kod:
if( c >= 'a' && c <= 'z')
nego

Kod:
if( c >= 97 && c <= 122)
Oba su apsolutno ista, samo je jedno čitljivije
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.3.2018, 15:28   #12
NiDžaDžiDža
Novi član
 
Član od: 6.3.2018.
Poruke: 24
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

nisam ja pisao taj kod
NiDžaDžiDža je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.3.2018, 17:14   #13
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

tim gore
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.3.2018, 21:14   #14
NiDžaDžiDža
Novi član
 
Član od: 6.3.2018.
Poruke: 24
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Question Programski jezik C



Cemu sluzi %p ?
NiDžaDžiDža je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.3.2018, 21:52   #15
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.564
Zahvalnice: 1.670
Zahvaljeno 907 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: Programski jezik C

Da li bi mogao vise vremena da provedes na google-u nego da za svako banalno pitanje postavljas novu temu na forumu? i pritom si se u prethodnim temama hvalio kako imas dosta literature, pa ne bi bilo zgoreg da i tamo to precesljas.
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.3.2018, 22:11   #16
Mare!
Član
 
Član od: 22.4.2010.
Poruke: 328
Zahvalnice: 39
Zahvaljeno 52 puta na 44 poruka
Određen forumom Re: Programski jezik C

Bukvalno da si napisao samo %p na guglu, prvi rezultat bi ti resio nedoumicu. Koristi literaturu i gugl, a kad bas ne ide tu su SO i forum )
Mare! je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.3.2018, 9:02   #17
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

Možda dečko ne zna engleski.

%p je džoker koji štampa adresu prosleđenog pokazivača.
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.3.2018, 15:27   #18
NiDžaDžiDža
Novi član
 
Član od: 6.3.2018.
Poruke: 24
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

Mrzi me da guglam. Imam i drugih obaveza svaki minut mi je vazan.
NiDžaDžiDža je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.3.2018, 15:36   #19
Mare!
Član
 
Član od: 22.4.2010.
Poruke: 328
Zahvalnice: 39
Zahvaljeno 52 puta na 44 poruka
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

Bas ti to kazemo zato sto je neuporedivo brze nego cekati odgovor na forumu. Takodje smatram da je bitno navici se na samostalno pronalazanje odgovora u literaturi/internetu, jer nikad ne mozes da znas sve, ali mozes da naucis vestinu koja ti omogucava da brzo nadjes odgovor bez tudje pomoci.
Mare! je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.3.2018, 17:17   #20
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.564
Zahvalnice: 1.670
Zahvaljeno 907 puta na 509 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: Programiranje/programski jezik C

Citat:
NiDžaDžiDža kaže: Pregled poruke
Mrzi me da guglam
Nadam se da trolujes?
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Prevodi i titlovi Teva Kompjuteri i film 1421 16.10.2019 18:40
[Android] kako ubaciti srpski jezik u htc wildfire zexxxx Programi za mobilne telefone 1 20.9.2014 19:30
Koji programski jezik ili script jezik uciti milos86 Web razvoj 9 26.5.2014 15:18
Word 2003 jezik Insecticide Aplikativni softver 1 19.8.2010 21:30
COM Port i jezik optimus_prime Programiranje 5 15.2.2010 23:55


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 7:03.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com