Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 18.9.2009, 0:34   #101
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Koliko vidim, svi API pozivi su jednostavno zavijeni u klasu
ne bas


sto se tice rich text boxova, ako ih formatiras (boja, velicina fonta, stilovi itd) nemoj cuvati njihov .text (za prikaz razlicitih about-ova) cuvaj njihov .rtf (ili .richtext, zaboravih tacno kako se zove) on sadrzi i sam tekst ali i format tog teksta
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 7:02   #102
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
voodoo_ kaže: Pregled poruke
A inače čisto za ubuduće, kad imaš dve kontrole jednu preko druge i obe su visible i hoćeš da istakneš jednu od njih da bude ispred, pozivaš joj metodu BringToFront, recimo rtb7z.BringToFront. Kad sledećoj pozoveš BringToFront onda će ona da iskoči ispred itd.
Jel imaš instaliran MSDN Library uopšte? Ako nemaš, skidaj što pre da bi imao help za sve na F1.
Imam
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 15:59   #103
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.514
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
ne bas
Pa dosad sam uspeo da pozivam sve putem API-ja u VB6, tacnije, jos nisam sreo funkciju koju .Net poseduje a VB6 ne

Poslednja ispravka: doctor (18.9.2009 u 17:53)
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 17:00   #104
Encephalon
Član
 
Član od: 18.7.2008.
Poruke: 39
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

E sad kad bi mi neko objasnio ovo redim i preserve?



Dim a() as Int16
ReDim a(2)
a(1) = 2
ReDim Preserve a(3)
a(0) += a(1) + 5
Encephalon je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 17:25   #105
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Encephalon kaže: Pregled poruke
E sad kad bi mi neko objasnio ovo redim i preserve?



Dim a() as Int16
ReDim a(2)
a(1) = 2
ReDim Preserve a(3)
a(0) += a(1) + 5
Pa pazi... ReDim menja veličinu niza koji je na početku definisan sa praznim zagradama (upravo to Dim a() As Int16) pritom brišući sve podatke iz niza. ReDim a(2) je kao da si na početku napisao Dim a(2) As Int16 s tim što sa ovim pristupom možeš bilo kada u toku izvršenja programa da menjaš veličinu niza. ReDim Preserve je isti, s tom razlikom što se posle upotrebljavanja postojeći podaci u nizu zadržavaju (ne brišu se kao što to radi samo ReDim).
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Encephalon (18.9.2009)
Stara 18.9.2009, 17:38   #106
Encephalon
Član
 
Član od: 18.7.2008.
Poruke: 39
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

E jos ovo, kako radi InStr? Spremam ispit. Koju vrednost vrća funkcija InStr(2, “cdcdefgh”, “ce”, CompareMethod.Text)
Encephalon je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 17:54   #107
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.514
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Encephalon kaže: Pregled poruke
E jos ovo, kako radi InStr? Spremam ispit. Koju vrednost vrća funkcija InStr(2, “cdcdefgh”, “ce”, CompareMethod.Text)
Mislim da vraca False
Proverava da li na poziciji 2 u stringu “cdcdefgh” postoji substring "ce."
Ako se ne varam?
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 17:56   #108
Encephalon
Član
 
Član od: 18.7.2008.
Poruke: 39
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Tj mislim da vraca 0. I ja sam mislio tako samo nisam bio siguran!
Encephalon je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2009, 17:57   #109
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Encephalon kaže: Pregled poruke
E jos ovo, kako radi InStr? Spremam ispit. Koju vrednost vrća funkcija InStr(2, “cdcdefgh”, “ce”, CompareMethod.Text)
InStr vraća poziciju u tekstu određenog stringa. Koristi se ovako u VB6, a u VB.NET samo na kraju ima argument CompareMethod.Text kao kod tebe:
Kod:
InStr(Start As Long, String1 As String, String2 As String, CompareMethod)

Prvi parametar, start, predstavlja poziciju odakle traženje počinje - dakle, ako je String2 negde ispred Start, on se ignoriše.

Sad da pojasnim, jer verovatno si malo šta razumeo

Imam string "abcdefghabcdefgh" i hoću da nađem programski gde se u njemu nalazi slovo c.
Kod:
Dim pozicija As Long
pozicija = Instr(1, "abcdefghabcdefgh", "c", CompareMethod.Text)
Pozicija će sadržati broj 3, jer je

a b c d e f g h a b c d e f g h

____^
1-2_3

Tj, c je treći karakter.
E sad, da je Start bio 4, recimo
Kod:
Dim pozicija As Long
pozicija = Instr(4, "abcdefghabcdefgh", "c", CompareMethod.Text)
Instr funkcija će početi da traži "c" počev od četvrtog karaktera tj. slova d. Sledeće slovo c koje nađe biće karakter 11 (ako sam dobro prebrojao ).

ako je za parametar String2 dat string od više karaktera, funkcija nalazi string i vraća poziciju prvog karaktera u njemu. Ako String2 nije nađen, funkcija vraća 0.

U tvom slučaju, traži se prvi "ce" u "cdcdefgh" posle drugog karaktera. E sad, pošto CE nema ama baš nigde, funkcija će vratiti 0.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Encephalon (18.9.2009)
Stara 18.9.2009, 18:34   #110
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.514
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Hmh nisam znao da trazi do kraja stringa... Fail sa moje strane Ruku na srce, ne secam se kada sam zadnji put upotrebio ovu funkciju
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2009, 1:37   #111
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Hmh nisam znao da trazi do kraja stringa... Fail sa moje strane Ruku na srce, ne secam se kada sam zadnji put upotrebio ovu funkciju
za ono sto si ti mislio da to sluzi se koristi MID

MID (string, startna pozicija, [duzina]) (ako ne upises duzinu, ide do kraja stringa)

i onda bi mogao da uradis if MID(string, 4,2) = "ce"

a instr naravno pretrazuje od start na dalje, kao sto je vec objasnjeno
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
doctor (19.9.2009)
Stara 19.9.2009, 16:20   #112
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.514
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
za ono sto si ti mislio da to sluzi se koristi MID

MID (string, startna pozicija, [duzina]) (ako ne upises duzinu, ide do kraja stringa)

i onda bi mogao da uradis if MID(string, 4,2) = "ce"

a instr naravno pretrazuje od start na dalje, kao sto je vec objasnjeno
Da... Eto, npr, MID koristim svakodnevno, ali InStr nisam 100 god upotrebio
Nisam bio siguran... Samo ne znam kako mi nije palo na pamet da sam u stvari opisao MID
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2009, 18:37   #113
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

u svakom slucaju su obe metode vise nego korisne kada se radi sa srednjim i manjim stringovima.

ono na sta bi hteo da skrenem paznju je da nije narocito pametno ovakav nacin editovanja koristiti na velikim blokovima teksta i sa drugim podacima (npr, html stranicama, celim fajlovima, itd)
za takve stvari se koriste Regular Expressions.
mnogi ljudi koji nisu upoznati sa temom smatraju da je regexp izuzetno teska stvar, mnogi drugi cak nisu ni culi za njih, medjutim uz dobar tutorial i neki alat koji pomaze prilikom pisanja (preporucujem Expresso), regexp bi ja ipak okarakterisao kao jednostavan a VEOMA mocan alat za izvlacenje korisnih podataka.

znam da je ceo post malo off topic, ali po mom dosadasnjem iskustvu mnogi ljudi koriste tezi nacin za parsiranje velike kolicine informacija, pa mozda pomogne nekome, kad smo vec na temi obrade stringova
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2009, 20:06   #114
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Opet ja...

Ovako npr. cdxsetup.exe mi je na cd-u u koji je u folderu CD Burners koji je u folderu Programs
znaci putanja do njega je \Programs\CD Burners\cdxsetup.exe
E sad ja kucam:

Kod:
System.Diagnostics.Process.Start("\Programs\CD Burners\cdxsetup.exe")
isto kad i hocu da otvorim folder,npr. CD Burners kucam:

Kod:
System.Diagnostics.Process.Start("\Programs\CD Burners")
Gde gresim,jer mi ne otvara nego izbaci gresku?
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2009, 20:19   #115
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Ako trebaš da otvoriš program:
Kod:
Tools.Shell("""Programs\CD Burners\cdxsetup.exe""")
Ako trebaš da otvoriš folder:
Kod:
Tools.Shell("explorer.exe ""Programs\CD Burners\""")

Poslednja ispravka: Geomaster (19.9.2009 u 20:39) Razlog: nisam razumeo post
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2009, 20:31   #116
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.161
Zahvalnice: 1.574
Zahvaljeno 4.371 puta na 2.445 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Samo skloni početnu kosu crtu.
Znači
System.Diagnostics.Process.Start("Programs\CD Burners\cdxsetup.exe")
ako ti je tvoj program u rootu CD-a.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
Ivan-94 (19.9.2009)
Stara 19.9.2009, 22:22   #117
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.514
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Kod:
Shell(Application.StartupPath & "\" & "Programs\CD Burners\cdxsetup.exe"
To tebi treba Mozes i da izbacis "\" posto je autorun u root-u CD-a pa ce izbaciti gresku jer ce sabrati stringove pogresno pa ce ispasti da je string

Kod:
D:\\Programs\CD Burners\cdxsetup.exe
Dakle, bice sa duplom kosom crtom i dobices gresku. Izbaci kosu crtu jer je aplikacija na rootu diska. Kada aplikacija nije na rootu diska onda ti treba ta kosa crta... razmisli malo

Nemojte mi zameriti ako postoji greska u kodu, jer vise radim u VB6, mada verujem da je kod ispravan
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2009, 23:19   #118
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Kod:
Shell(Application.StartupPath & "\" & "Programs\CD Burners\cdxsetup.exe"
To tebi treba Mozes i da izbacis "\" posto je autorun u root-u CD-a pa ce izbaciti gresku jer ce sabrati stringove pogresno pa ce ispasti da je string

Kod:
D:\\Programs\CD Burners\cdxsetup.exe
Dakle, bice sa duplom kosom crtom i dobices gresku. Izbaci kosu crtu jer je aplikacija na rootu diska. Kada aplikacija nije na rootu diska onda ti treba ta kosa crta... razmisli malo

Nemojte mi zameriti ako postoji greska u kodu, jer vise radim u VB6, mada verujem da je kod ispravan
Treba
Kod:
Tools.Shell( ... )
U VB.NET-u je drugačije (bar tako kaže MSDN).
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
doctor (20.9.2009)
Stara 19.9.2009, 23:24   #119
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Geomaster kaže: Pregled poruke
Ako trebaš da otvoriš program:
Kod:
Tools.Shell("""Programs\CD Burners\cdxsetup.exe""")
Ako trebaš da otvoriš folder:
Kod:
Tools.Shell("explorer.exe ""Programs\CD Burners\""")
Mislim da je to za VB 6 ili .NET,ali hvala
Citat:
voodoo_ kaže: Pregled poruke
Samo skloni početnu kosu crtu.
Znači
System.Diagnostics.Process.Start("Programs\CD Burners\cdxsetup.exe")
ako ti je tvoj program u rootu CD-a.
Thanks ovo radi
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.9.2009, 0:57   #120
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.514
Zahvalnice: 3.580
Zahvaljeno 2.670 puta na 1.862 poruka
Određen forumom Re: How to... Visual Basic

Citat:
Ivan-94 kaže: Pregled poruke
Mislim da je to za VB 6 ili .NET,ali hvala

Thanks ovo radi
Ok, ali umesto tih relativno fiksnih stringova mozes koristiti Application.StartupPath string + putanja, koji daje malo vecu fleksibilnost... Mada, opet je u pitanju ista stvar

P.S. Pa u kom to programskom jeziku radis?!
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
how to, vb6, visual basic, visual basic 6

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Visual Basic pomoć HITNO!!! TamindzaNS Programiranje 2 3.4.2009 14:43
Visual Basic 6: Online Serveri Bojan Pravljenje igara 3 8.11.2007 21:15
Visual Basic 6.0 Tutorial DobroslaV Programiranje 10 4.8.2007 14:05
Microsoft Visual Basic vladix Pravljenje igara 5 17.11.2006 19:18
Visual Basic PeTkO Programiranje 20 17.11.2006 14:15


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 15:32.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com