Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Stare igre

Stare igre Spectrum, Commodore 64, Amiga, PC DOS, M.A.M.E...

Pregled rezultata glasanja: Jesu li stare igre bile zabavnije
Da 581 80,92%
Ne 137 19,08%
Glasova: 718. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 10.9.2023, 22:21   #641
Andross
Kekule Mekule

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 648
Zahvaljeno 1.339 puta na 682 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: Da li su stare igre bile zabavnije?

Sto je veci studio veci je upkeep, dodas na to da su sve akcionarska drustva i da polazu racune nekim tamo bogatunima logicno je da ce da prave proizvod koji gadja najsiru moguci publiku. Sto vise imas da izgubis manje rizikujes. Bobi Kotik je najgori moguci lik za nas gejmere ali je isto tako najbolji moguci CEO koga bi vlasnici firme mogli da pozele kad im je cilj pare pare i pare.

Elem, sve je novo i lepse kad si mladji, devedesete npr nisu bile lep period u ovoj zemlji ali meni kao detetu je bilo vrh vrhova i nisam to osetio. Dosta starijih igara obozavam i preferiram u odnosu na nove igre i volim da seruckam kako je ranije sve bilo bolje, al’ onda razmislim odigrao sam mozda 15-20 igara mladjih od 2010 sveukupno, kako realno mogu da kazem da je bolje bilo pre kada ne konzumiram trenutne igre u meri kao pre 20-25 godina.
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.9.2023, 18:32   #642
Laskaris
Deo inventara foruma

Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 660
Zahvaljeno 1.169 puta na 911 poruka

Bukvalno svaki vid ljudskog izrazavanja bio je bolji ranije, ukljucujuci i igre.
Ne, nije samo do godina. Pogledajmo filmove iz 60-ih i 70-ih pa i 80-ih godina i njihove rimejke. Npr. The Omen (prvi) je nemerljivo bolji od svog mladjeg brata. Efekti su se nekada samo nazirali, psovki u filmu nije bilo, golotinje skoro nimalo, nivo dijaloga je bio beskonacno visi. Nekada u filmu nije psovao ni klosar, sada u filmu psuje predsednik drzave kao kocijas.
Da uporedimo serije: Sever i Jug ili Vetrovi rata (bar prva sezona) su svetlosnu godinu ispred Netflix-Amazon-HBO smeca. I prica, i gluma, i dijalozi i scene i kostimi. Sve je bolje. Mozemo da uporedimo i Star Trek serije, starije su toliko ocigledno bolje, iako su siromasnije efektima. Ovo su samo dva banalna i verovatno ne i najbolja primera, bilo je puno odlicnih serija 70-ih i 80-ih, poneka i kasnije.
Igre su imale jednostavniju mehaniku i to je bas ono sto igri treba. Dobra ideja, solidan tekst i jednostavna ali funkcionalna mehanika.
King's Bounty rimejk je bio tako uspesan jer ima jednostavnu mehaniku pre svega. Artwork igre je predivan kao i muzika ali to nista ne bi pomoglo da nema jednostavne mehanike. A ona je nasledjena od originala. Sada u igri dobijes minimapu i kursor i izvoli prati ga. Misije su najcesce neresive bez minimape ili kvest markera. Drugi primer cak indie igre koja se oslanja na staru mehaniku ali dobru ideju je Underrail. Ta igra sije mogucnostima istrazivanja i borbe bukvalno sve moderne rpg naslove. Underrail su napravila 2-3 coveka, a uglavnom je na njoj radio samo jedan.
Novac apsolutno mozemo iskljuciti iz jednacine kvaliteta. Uz tako slabu ponudu ljudi samo za novac vise ne moze da se dobije kvalitet.
Zasto su moderni proizvodi toliko losi? Po meni, doslo je do ostrog pada kvaliteta obrazovanja na Zapadu i ka Zapadu gravitirajuceg dela covecanstva. Zasto je do toga doslo? Zbog niskog nataliteta i stoga male konkurencije kako u obrazovnom sistemu tako i na trzistu rada. Za kvalitet je potrebna konkurencija a za konkurenciju ljudi kojih u razvijenijem delu sveta ima sve manje a trend depopulacije je vec sada dramatican. Hoce li biti bolje? Nece. Mozda sa nekim novim ljudima, za 100 do 200 godina. Sada ne.

Poslednja ispravka: Laskaris (15.9.2023 u 18:52)
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.9.2023, 16:23   #643
ognjen_ogi
Veteran

Član od: 11.6.2007.
Zahvalnice: 73
Zahvaljeno 137 puta na 125 poruka

Sve si lepo naveo samo ima jedan problem.
Planeta nece postojati za 100-200 godina.
Suma u planinskim delovima Crne Gore vec je pocela da se susi,
zatim izvori vode presusuju...Sve polako nestaje.

Nije priroda kriva sigurno,kriv je covek.
ognjen_ogi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.9.2023, 11:02   #644
Malik Tintilinic
Veteran

Član od: 14.12.2010.
Zahvalnice: 293
Zahvaljeno 325 puta na 228 poruka

I do nas je. Kao deca, otrkivamo svet, saznajemo i upoznajemo stvari, sve nam je novo, sve nam je zanimljivo. Zivot, uglavnom, bezbrizniji, a sto smo stariji vec nam je lupio neku cvrgu, a i samar. Dozivljavamo stvari drugacije.
Secam se kako sam bio odusevljen citajuci Paklena lobanja/Na krilima noci/Horde zla. To je bilo pre nego sam citao Tolkina i mnogo pre Dzeksonove trilogije. E, sad ne znam da li sam nesto pre ili nesto posle gledao stare animirane crtace po Tolkinu, ali su mi navedeni Zagor stripovi bili nesto nesto novo, zanimljivo i nesto sto otvara apetit za jos takvih stvari.
Sad mi je lep osecaj kad vidim naslovnice i setim se svojih osecanja, ali nije isto uzivanje.
Malik Tintilinic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Malik Tintilinic na korisnoj poruci:
CTOJAH (20.9.2023), player1 (20.9.2023)
Stara 22.9.2023, 16:59   #645
Laskaris
Deo inventara foruma

Plamena lobanja
To je jedan od prvih Zagorovih stripova koje sam sam procitao, izasao 1983. Secam se da sam ga kupio na kiosku (prvi strip ZS ili LMS koji sam kupio) a pult mi je bio u visini ociju . Animirani filmovi po Tolkinu (Ralfa Bakshija) pojavili su se kod nas nesto kasnije (LOTR je inace iz '78-me), mislim ne pre 1984-86. Meni je citanje tog stripa i danas isto uzivanje i budi isti osecaj misterije, straha i teskobe kao i pre 40 godina. Nastavci su mi vec nekako obicniji, prvi deo je najbolji.
Po naslovu treceg nastavka navijacka grupa FK Sarajevo je sebi dala ime Horde zla i mislim da ga nosi i dan danas.

Poslednja ispravka: Laskaris (22.9.2023 u 17:32) Razlog: slovne greske
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Laskaris na korisnoj poruci:
player1 (22.9.2023)
Stara 22.9.2023, 17:19   #646
Malik Tintilinic
Veteran

@Laskaris
Da...plamena.
Sta mi bi da napisem paklena...
Stara 22.9.2023, 21:15   #647
Acanen
Starosedelac

Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 238
Zahvaljeno 1.109 puta na 827 poruka

Citat:
I do nas je.
Nije samo do nas.
Pogledaj filmove Star Wars iz 1970ih, The Untouchables, Spasavanje redova Rajana, Kum, Blade Runner, Planet o Apes pa se vrati da napises kako su ti filmovi istog kvaliteta kao novi koji osvajaju nagrade prethodnih godina.
Postoje stripovi koji su poceli da izlaze pre 60ak godina kao sto je Asterix ali godine ne uticu na njihovu popularnost i posle toliko vremena su i dalje medju najprodavaniji stripovima.
Vecina najpopularnijih igara prethodnih godina su osvezene verzije/rimejkovi najpoznatijih gaming serijala npr. Nintendov Mario, Segin Sonic ili najnovije igre iz serijala koji su pocele da izlaze tokom 90ih godina proslog veka npr. GTA.
Mnogo mi se svideo The Super Mario Bros movie iako nikada nisam bio fan Nintendovih igrica a tokom gledanja tog crtanjca sam primetio da je skoro ceo soudtrack sastavljen od pesama iz proslog veka.
Lako se primeti kreativni bankrot filmske i gaming industrije i stancovanje jednog te istog zbog lake zarade.
Mogu da vam se svidjaju novi filmovi i igrice ali morate priznati da ne naletite cesto na nesto originalno sto ce vam duze ostati u secanju.

off topic
Uskoro ce da izadje 700 broj Zagora iz redovne serije a u septembru se na kioscima u Italiji pojavio 755 broj Tex Willera na njegov 75 rodjendan
Acanen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.9.2023, 21:41   #648
Malik Tintilinic
Veteran

Monsieur Verdoux, The Shining, 2001: A Space Odyssey, The Clockwork Orange, Citizen Kane...davno prestao da ih gledam. Ima li sta zabavnije danas? Za mene? Dva sata All cutscenes neke igre, neki random xxx, igrani filmovi o slikarima u 480p.
Stara 22.9.2023, 22:35   #649
Laskaris
Deo inventara foruma

^
Nemoj random xxx vec random iz 70-ih ili bas ranih 80-ih. Nekada su i u takvom filmu zene bile lepe. Uporedi sa random takvim ostvarenjem novijeg datuma pa vidi da li je do nas
Stara 23.9.2023, 2:16   #650
Atwa013
Starosedelac

Član od: 14.11.2010.
Zahvalnice: 1.223
Zahvaljeno 1.353 puta na 717 poruka

Ko o čemu, baba o uštipcima...
Jeste, snimljeni su vrh filmovi '30-ih,' 40-ih i kojih sve ne godina... Ali ispada da tada nije bilo đubreta....
Razlika je što se tada snimalo 100 filmova godišnje pa je valjalo deset, sad se snimi 1000 filmova pa valja deset. (lupio sam brojke, ali suština je u pitanju).
Zagor ima 700 brojeva i? Svaki je vrhunski? Pa bar trećina je čist prosek.
Isto važi za većinu stripova.
Kao i za gejming.
Mrzi me da više ponavljam i nabrajam naslove u prethodnih 10-15 godina koji su odlični.
Da, slažem se, ima more krš igara, ali držati se tvrdnje da od 2007-8 nema dobrih naslova, čisto pro.eravanje.
Atwa013 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Atwa013 na korisnoj poruci:
Apostrof (24.9.2023), M.C. (23.9.2023), player1 (23.9.2023)
Stara 23.9.2023, 9:46   #651
Laskaris
Deo inventara foruma

Ne verujem da iko misli da bukvalno nista ne valja ali hiperprodukcija smeca je takvih razmera da je procenat kvalitetnih ostvarenja daleko nizi nego ranije. A kada govorimo o kvalitetu nivo proseka je drasticno pao.
Trenutno igram par starih point and click avantura. Pixel hunting kod mnogih je uzasan i bio je deo mehanike igre. Grozno. Svako vreme je imalo svoje gluposti pitanje je samo u kojoj meri. Svako ko hoce trezveno da porazmisli zakljucice kada je procenat krsa i loseg kvalteta bio veci. A u industriji igara nekada je bilo daleko manje novca nego danas.
Stara 23.9.2023, 9:47   #652
ognjen_ogi
Veteran

Član od: 11.6.2007.
Zahvalnice: 73
Zahvaljeno 137 puta na 125 poruka

Ubrzani razvoje tehnologije ciji smo svedoci poslednjih godina ima za cilj da unapredi vestacku inteligenciju koja ce razmisljati umesto ljudi.
Secate se one serije Nikita 1997 sezona 4 epizoda 15.Neko je napisao The Clockwork Orange,The Shining, retki su takvi filmovi.
Meni je Predator prvi deo najbolji film svih vremena,mislim zapadne produkcije.Nema veze sa temom ali dobro.
ognjen_ogi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.9.2023, 13:55   #653
Atwa013
Starosedelac

Citat:
Laskaris kaže: Pregled poruke
Ne verujem da iko misli da bukvalno nista ne valja ali hiperprodukcija smeca je takvih razmera da je procenat kvalitetnih ostvarenja daleko nizi nego ranije. A kada govorimo o kvalitetu nivo proseka je drasticno pao.
Trenutno igram par starih point and click avantura. Pixel hunting kod mnogih je uzasan i bio je deo mehanike igre. Grozno. Svako vreme je imalo svoje gluposti pitanje je samo u kojoj meri. Svako ko hoce trezveno da porazmisli zakljucice kada je procenat krsa i loseg kvalteta bio veci. A u industriji igara nekada je bilo daleko manje novca nego danas.
Dakle, ponovio si ono što sam rekao, kada imaš 100 filmova/stripova/igara godišnje naspram 1000 kvalitet više dođe do izražaja jer je manje škarta.

A ovo drugo...
Đubre je đubre. Ne postoji kvalitetno đubre.
Tako i prosek.
Svejedno mi je koji je nivo kvaliteta, neću to ni da gledam/čitam/igram.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Atwa013 na korisnoj poruci:
Laskaris (23.9.2023)
Stara 23.9.2023, 14:59   #654
Andross
Kekule Mekule

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 648
Zahvaljeno 1.339 puta na 682 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross

Plus interneta nije bilo ranije u ovoj meri pa je manja kolicina kojecega dolazila do ljudi. Npr ko prati 192_rs na instagramu pomislice da nikad vise udesa u danasnje vreme, a cak ih je i manje nego ranije nije bilo prilike da saznas za sve. Pa 50% svih igara koje su izdate na stimu ikada su iz 2023e godine…
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Andross na korisnoj poruci:
player1 (23.9.2023)
Stara 23.9.2023, 15:00   #655
Laskaris
Deo inventara foruma

Nije cak toliko bitna ni kolicina ako je kvalitet bar prihvatljiv, a i ne moraju sva ostvarenja biti remek dela. Prosek je pao, kvalitet proseka je u bunaru a to ipak nije nebitno. Kvalitetnog sadrzaja je, kao sto rekosmo, izuzetno malo a ono sto je "ostatak" je takvo smece da je bolje ne trositi vreme na to. Ali otkud poplava tolikog smeca? Jer novac koji je ranije isao u industriju nema vise kuda da ode (deindustrijalizovana "postindustrijska" drustva) pa se pare guraju u neproizvodne delatnosti. Fudbaleri vrede kao budzeti osrednjih gradova Zapada, poplava krs filmova, serija, igara jer se pare ubacuju u taj mehur (ne mogu sve da odu u nekretnine). Em slabije obrazovani pojedinci nego ranije em laka lova koja i ne zahteva neki kvalitet. Taj nezaradjeni tj "nastampani" novac trazi investiciju ma kakva bila. Rezultat je epska kolicina smeca jer jeftin novac tesko proizvede kvalitet. Videcemo da li ce visoke kamatne stope tj poskupljivanje novca da poprave stvari. Verujem da malo hoce jer sada najkvalitetnija ostvarenja dolaze od onih kojima je novac najskuplji.

Ove godine nisam pogledao u bioskopu film da iole valja.

Poslednja ispravka: Laskaris (23.9.2023 u 18:23)
Stara 23.9.2023, 15:16   #656
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 431
Zahvaljeno 3.975 puta na 3.699 poruka

ja na nekom sajtu listam po 50 strana dok ne nađem neki film da ubijem vreme, bolje da igram igrice Tomb Raider me čeka samo da ga kliknem
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.9.2023, 17:14   #657
Acanen
Starosedelac

Uopste mi nije jasno zbog cega se na ovaj nacin obracas ljudima na forumu.
Da li je samo tvoje misljenje u ovoj temi ispravno?
Citat:
Jeste, snimljeni su vrh filmovi '30-ih,' 40-ih i kojih sve ne godina...
Prvi Hickokovi filmovi iz tog perioda su mnogo zanimljiviji od ovog sto nam danas nudi filmska industrija.
Pogledao sam na imdb-u spisak filmova sa najvise ocena koji su izasli ove godine i nije mi jasno gde si nasao 10 dobrih filmova koji mogu da stanu uz rame filmovima sa mog spiska.
Citat:
Zagor ima 700 brojeva i? Svaki je vrhunski?
Gomila crtaca i scenarista je pravila tih 700 stripova o Zagor pa je logicno da nisu svi istog kvaliteta.
Nigde nisam napisao da su sve igre lose i da je Zagor vrhunski strip.
Citat:
Kao i za gejming.
Koliko nahajpovanih igara je razocaralo gamere prethodnih godina?
Verovatno si primetio da se prethodnih godina sve vrti oko par popularnih gaming serijala i da redovno izlaze osvezene verzije starih igara da bi se zaradilo na nostalgiji.
Mogu tebi da se svidjaju igre koje se danas prave ali shvati da ima ljudi kojima walking simulatori i quick time event igre ne mogu da zamene klasicne point and click avanture. Fifa je najbolji primer stancovanja igre ali logicno je da EA sports ne menja gameplay jer nema konkurenciju.
Pretpostavljam da ti ne prija kada neko "pljuje" nove igre ali nemoj na agresivan nacin da nameces svoje misljenje kao lik na prethodnoj strani.
Razumeo bih tvoju ljutnju da sam usao u GTA temu i napisao da je ta igra za mene simulacija gubljenja vremena.
Stara 23.9.2023, 17:35   #658
Atwa013
Starosedelac

Citat:
Acanen kaže: Pregled poruke
Uopste mi nije jasno zbog cega se na ovaj nacin obracas ljudima na forumu.
Da li je samo tvoje misljenje u ovoj temi ispravno?
Prvi Hickokovi filmovi iz tog perioda su mnogo zanimljiviji od ovog sto nam danas nudi filmska industrija.
Pogledao sam na imdb-u spisak filmova sa najvise ocena koji su izasli ove godine i nije mi jasno gde si nasao 10 dobrih filmova koji mogu da stanu uz rame filmovima sa mog spiska.
Gomila crtaca i scenarista je pravila tih 700 stripova o Zagor pa je logicno da nisu svi istog kvaliteta.
Nigde nisam napisao da su sve igre lose i da je Zagor vrhunski strip.
Koliko nahajpovanih igara je razocaralo gamere prethodnih godina?
Verovatno si primetio da se prethodnih godina sve vrti oko par popularnih gaming serijala i da redovno izlaze osvezene verzije starih igara da bi se zaradilo na nostalgiji.
Mogu tebi da se svidjaju igre koje se danas prave ali shvati da ima ljudi kojima walking simulatori i quick time event igre ne mogu da zamene klasicne point and click avanture. Fifa je najbolji primer stancovanja igre ali logicno je da EA sports ne menja gameplay jer nema konkurenciju.
Pretpostavljam da ti ne prija kada neko "pljuje" nove igre ali nemoj na agresivan nacin da nameces svoje misljenje kao lik na prethodnoj strani.
Razumeo bih tvoju ljutnju da sam usao u GTA temu i napisao da je ta igra za mene simulacija gubljenja vremena.
Pa čekaj, samo je tvoje mišljenje ispravno?

I ne znam na koji način sam se obratio i ne znam gde si protumačio da sam se tebi obratio, kad sam citirao post koji nije ni tvoj.
Da uzeo sam par primera iz tvog (možda bi trebalo Vašeg da stoji) posta i napisao svoje mišljenje.

Nigde nijednog trenutka nisam rekao da sam u pravu i da se samo moje mišljenje uvažava.
Stara 23.9.2023, 17:51   #659
Acanen
Starosedelac

Citat:
Ko o čemu,
Ako prvu recenicu pocnes na taj nacin onda verovatno mislis da je tvoje misljenje opste prihvaceno u ovoj temi i da se bespotrebno kritikuju nove igre.
Nisi me citirao ali si komentarisao ono sto sam napisao o filmovima.
Mozda preterujem sa kritikovanjem novih filmova i igara jer i dalje moze da se nadje nesto kvalitetno i zanimljivo ali obicno to dolazi od indie kreatora igara.

Citat:
Pa čekaj, samo je tvoje mišljenje ispravno?
Nigde nisam napisao da je moje misljenje o ovoj temi ispravno i ne pokusavam drugima forumasima da promenim nametnem svoje misljenje.
Stara 23.9.2023, 20:31   #660
Atwa013
Starosedelac

Citat:
Acanen kaže: Pregled poruke
Ako prvu recenicu pocnes na taj nacin onda verovatno mislis da je tvoje misljenje opste prihvaceno u ovoj temi i da se bespotrebno kritikuju nove igre.
Nisi me citirao ali si komentarisao ono sto sam napisao o filmovima.
Mozda preterujem sa kritikovanjem novih filmova i igara jer i dalje moze da se nadje nesto kvalitetno i zanimljivo ali obicno to dolazi od indie kreatora igara.

Nigde nisam napisao da je moje misljenje o ovoj temi ispravno i ne pokusavam drugima forumasima da promenim nametnem svoje misljenje.
Da baš to mislim, zato sam juče prvi put pisao u ovoj temi od kako postoji.

Ne treba ti možda, jer evo tvrdim da preteruješ.
OK, ti nalaziš to u indie igrama, ali moja malenkost to nalazi i u drugim igrama.
Tako da, složimo se da se ne slažemo.

I s ovim bih završio, neću više da tupim, ne namećem ja nikome ništa. Izneo sam svoj stav i mišljenje.
Ništa više, ništa manje.
Pozdrav.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:45.