![]() |
![]() |
![]() |
#1561 | |
Deo inventara foruma
Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.764
Zahvaljeno 930 puta na 561 poruka
|
![]() Citat:
a ako namerava da uzme prosto jacu grafiku, to je nesto drugo i dobice bolje performanse nevezano za sam VRAM. a opet, treba imati u vidu i koji CPU fura. u profilu mu stoji ryzen 5 3600x. kako god, ako bilo koga nesto tako kopka, najbolje je da menja i gotovo. nije +-100 evra vredno da te nesto kljuca. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1562 | |
Deo inventara foruma
Član od: 15.8.2012.
Zahvalnice: 1.272
Zahvaljeno 1.331 puta na 1.186 poruka
|
![]() Citat:
RTX 3060-Ti 8GB vs RTX 3060 12GB RTX 3060 12GB cesto ne moze ni da dobaci do 60fps u modernim naslovima, minimalni fps je losiji nego na 3060-Ti bez obzira na VRAM, tako da je sve jasno koja je karta bolja kupovina. 3060 12GB vs 3060-Ti 8GB je dilema kao nekada izmedju R9 270X 4GB vs R9 280x 3GB, uvek je bila bolja R9 280x, tu nema mesta za raspravu. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Lex987 na korisnoj poruci: | ||
DeCoy (2.6.2023) |
![]() |
#1563 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1564 | |||
Deo inventara foruma
Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 988
Zahvaljeno 3.955 puta na 2.378 poruka
|
![]()
Čak i da skoro sva podešavanja oboriš za jedan nivo od najvišeg to se vrlo, ali vrlo teško primeti. Evo baš mi jutros ovo YT izbaci:
Fenomenalna demonstracija koliko svi mi ponekad kolektivno sviramo onoj stvari oko potpuno nebitnih sitnica. Jedina igra u kojoj sam baš video jasnu razliku je bila Forza Horizon 5, a onda se auto pokrenuo i više teorije nije bilo da se skonta. TLoU koji je bio municija za celu ovu priču evo ga sad blista na High a izgleda odlično čak i na medium. Da se razumemo, ja sam uvek za ispunjavanje ličnih hirova ako možeš da ih priuštiš. Po principu - što da ne, jednom se živi. Ali kad vidim da se neko istinski nervira što mu manjak RAM-a obara FPS, rage-quituje PC gejming i sl. Stani brate, udahni duboko, izađi na sunce dva min a onda se vrati i spusti *ebena podešavanja za jedan *ebeni nivo niže, pogotovo ako su samo teksture u pitanju. Sve i da na medium moraš, probaš i vidiš da se skoro ništa drastično po pitanju ukupnog izgleda igre nije desilo. Ne ciljam ovim ni na Sajevca niti bilo koga posebno, važi sve ovo i za mene kad me uhvati manija. Jeste Nvidia ekstraprofiterska sisica i škrtari na memoriji konstantno iako naplaćuje karte debelo. Nije fer uopšte. Ali život nije fer, a ovo kad zaškripi sa RAM-om se toliko lako i bezbolno rešava da uopšte ne zaslužuje svu nervozu koju izaziva među PC gejmerima. Treba čuvati živce za realne probleme. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#1565 |
Veteran
Član od: 12.7.2007.
Zahvalnice: 296
Zahvaljeno 56 puta na 44 poruka
|
![]()
pa Sajevac ne igra igre, on igra MSI AB OSD.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1566 |
Veteran
Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 305
Zahvaljeno 280 puta na 184 poruka
|
![]()
Bravo Aibo. A ako i nakon spuštanja detalja igra opet štuca i zeza, e pa takva igra ne zaslužuje da trošim vreme na nju. Backlog je, fala bogu, nepresušna stvar.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1567 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 988
Zahvaljeno 3.955 puta na 2.378 poruka
|
![]()
Ma ja njega razumem. Ume tako neki sitan detalj da izludi ali problem je samo ako ne može da se reši bez velikih kompromisa. Npr. kada dođeš dotle da moraš da siđeš na neka low podešavanja koja baš jasno degradiraju izgled i stvarno ti kvare uživanje, a jedina alternativa ti je da trpiš loš fps što ti opek kvari uživanje. To je trenutak da se iznerviraš i počastiš novom kartom. Međutim borba da se uvek održiš na max podešavanjima je vrlo zahtevna, vrlo skupa za održavanje u svim igrama, a finalno ne donosi skoro ništa tvom uživanju u igranju jer je razlika u odnosu na ona niža mizerna. E to je školski primer uzaludnog trošenja i resursa i lične energije.
Ja sam par puta radio prijateljima nešto što je meni prvi put uradio burazer još dok sam student bio. Znači kad visite zajedno i taj neko ode van prostorije, uletiš u podešavanja i sve spustiš nivo ispod. Kad se vrati i nastavi da igra da vidimo da li primećuje bilo šta. Ja sam tako satima igrao dok se nisam zaglavio u zid i skontao mutnu teksturu... i to samo zato što je moj burazer preterao i spustio ih dva nivoa niže. Mi hardveraši smo ponekad kao narkomani, kad nas uhvati high treba nam neko da nas spreči da ne pravimo gluposti - u redu je brate, može ta karta da gura još godinu dana, ne trebaju ti max teksture, sve je OK. Moramo da čuvamo jedni drugima leđa. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1568 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1569 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku SAJEVAC na korisnoj poruci: | ||
Aibo (2.6.2023) |
![]() |
#1570 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
ali to je nova realnost i ta cena je i dalje manja od cena grafickih kartica viseg ranga. ti da bi dobio mnogo vise od onoga sto imas sa RTX 3060 ti moras i da platis vise. a neoptimizovanog smeca ce biti i opet ce te kopkati da ides dalje. ovo sto ti je aibo rekao je bila i moja poenta. smanjis malo podesavanja kada zatreba i furas. iskreno, rtx 3060 ti se i dalje vrhunski drzi. ja jos uvek nisam naisao na nesto sto ne moze da tera u 1440p sa high podesvanjima bez problema. jedini izuzetak je bio TloU DOK ga nisu popravili. ista prica je sa jedi survivor. i ista prica je isla i kada je izasao cyberpunk. Siguran sam da se ponegde proivodjaci kartica umesaju, izdejstvuju ili bar budu srecni kada se izbaci neoptimizovano djubre, kako bi se stvorila anskioznost kod ljudi, frka da im je grafa zastarela. i to se u ovim primerima igara BAS polopilo sa periodima kada su nove serije kartica izbacene. to je jedna strana price, ali sa druge strane i dalje imas te iste developere koji, ako su normalni, to na kraju srede, jer nema ko da im igra igru koja je krs. da si zamenio rtx 3060 ti za karticu slicne cene sa vise RAM-a i dalje bi morao da smanjujes podesavanja, jer bi pocele da te koce druge stvari, nije samo VRAM. bezveze je bilo sto pricas da mi koji se zadovoljavamo sa 8GB zivimo u "iluzijici". a evo, koji dan kasnije i tebi je dosta. A i da nije, ima nas razlicitih. meni je pre rtx 3060 ti (dakle pre tacno godinu dana) dovoljno bilo da pikam igre koje mogu da pokrenem u 900p. na ekranu od 55 inca! i znas sta? nije ni to bilo strasno. ivice nisu bile tako krdzave kao sto bi pomislio, antialiasing je odradio svoje dovoljno da o grafici nisam morao da razmisljam. ali ne u fazonu da mi nije smetalo sto je ruzna. nego mi je sve bilo super. nije me sprecilo da uzivam, ali jeste ponestalo novih igara koje me privlace, pa sam uzeo novi komp, posle 8 godina sa 2GB VRAM-a. i sada treba odjednom da verujem da je veliki problem sto u 1440p, 2 godine nakon sto je kartica izasla, u najnovijim, najzahtevnijim i najneoptimizovanijim igrama moram da spustim najnebitniji slider sa ultra na high, ili da ukljucim DLSS koji cesto izgleda bolje nego native rezolucija? ma, vazi. jeste, skupo je. i jeste, bolje je da ima vise malo vise VRAM-a. luft je dobar, ali nece VRAM tu karticu ugusiti mnogo pre nego sto njena snaga postane preslaba za igranje u ok podesavanjima. i jos jednom, da li si 100% siguran da te ne koci cpu 3600x? ova neoptimizovana smeca imaju ozbiljne probleme sa procesorima i to sto ne dolaze do 100% upotrebljivosti ne znaci da te ne koce. ako imas taj procesor, onda bi ti za eventualnu jacu karticu dobro dosao i jaci procesor. onda bi uleteo u tu pricu verovatno, pa bi na red doslo nesto trece, cetvrto... trenutno imas dobro izbalansiran komp i sve mu radi. ne vidim razlog da rizikujes sa trejdovanjem te kartice za neku slicnu. to uvek moze da podje po zlu, cak i kad je prodavac posten. opusti se i uzivaj sto imas privilegiju da igras igre, i to jos mozes najnovije naslove maltene u 95% njihovog punog sjaja da pikas. ali ako i dalje ne mozes da se smiris, ti menjaj. nije ni to smak sveta. novac ode pa ode, bolje i on nego zivci. ima i izreka da ako ga ponekad ne potrosis na lepe stvari, otici ce na ruzne. nije da se potpuno slazem sa njom, ali jednostavno... ne moze niko ovde da te natera da ti budes srecan sa svojom kupovinom, niti treba da poslusas vecinu a da ti u glavi i dalje kipti. opusti se sa razlogom, ili ako nikako ne ide, ti brate skupi malo kesa i uzivaj kako umes. svakako je privilegija da se ovim temama uopste bavimo. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku polarnimeda na korisnoj poruci: | ||
SAJEVAC (2.6.2023) |
![]() |
#1571 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1572 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.307
Zahvaljeno 4.083 puta na 2.664 poruka
|
![]()
Ja licno najvise postujem igre gde su graficka podesavalja podeljena na 3 grupe.
CPU intenzivna, GPU intenzivna, i VRAM intenzivna. Onda mozes veoma lako da znas sta mozes da forsiras da bude jako a sta ne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1573 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Sto se procesora tice tu nema zime...On je za sada okej i radi posao,a kada pocne da pravi problem,izletece iz kucista.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1574 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
samo da nisi odmah krenuo TLOU skoro cim je izasao, danas bi imao vise zivaca i bolji utisak po pitanju svoje kartice. ![]() |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku polarnimeda na korisnoj poruci: | ||
SAJEVAC (5.6.2023) |
![]() |
#1575 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1576 |
Veteran
Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 177
Zahvaljeno 197 puta na 152 poruka
|
![]()
https://youtu.be/W6uaUHBNFOU?t=498
Evo resen problem, par minuta sa lemilicom ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Remedy na korisnoj poruci: | ||
polarnimeda (2.6.2023) |
![]() |
#1577 |
Deo inventara foruma
|
![]()
ahah, video sam ovo na vise razlicitih mesta.
![]() al oni tu urade sve da uguse igru sa VRAM-om i time dobiju znatno bolji 1% low. i onda jeste manji stutter, ali average fps u oba slucaja ide recimo oko 70. znaci, tu gde si nakrcao podesavanja da te 8 GB gusi, tu si vec i blizu limita po osnovu ciste snage kartice. blizu si da zbog ciste snage kartice moras svakako da spustas podesavanja. a kad ih spustis, onda i vram prestaje da gusi. ![]() s tim da je ovo jos 3070, gde VRAM pravi vecu disproporciju u odnosu na 3060 ti. za rtx 3060 ti bi bilo super da je 10GB, za rtx 3070 da je 12... ali tako bi onda za AMD bilo idelano da ima DLSS a ne FSR i da je bolji sa ray tracingom, da je jaci sa softverskom podrskom. sve ima svoje. guras i uzivas. ![]() ali ne kazem. kul je modifikacija. imala bi svoje koristi. ako se neko doseti pa da ostavi oglas i ovo uzme da radi musterijama za do 50 evra, onda super. odnesemo mu kartice i nek nabudzi, malo lufta vise ne skodi. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1578 | |
Veteran
Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 177
Zahvaljeno 197 puta na 152 poruka
|
![]()
Bilo mi smesno sto je bas RE 4.
Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1579 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 431
Zahvaljeno 3.975 puta na 3.699 poruka
|
![]()
upravo tako, 8gb grafičke se prave već 10 god a ovo je strateški potez da brže zastare, pa da narod potrči po nove u prodavnicu. Meni odgovara jer kupujem polovne a cene brže padaju
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1580 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
a za 100e vecu cenu za 4060 sa 16gb imaju onda svakako dosta bolje kartice da se uzmu. pa cak i taj 3080 ahaah. fail. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Potrošnja struje aktuelnih grafičkih kartica | Rocker | Grafika | 64 | 29.5.2018 11:18 |
Razmatranje jedne veoma loše ponude grafičkih kartica | star-duster | ŠDK - Grafika | 14 | 22.1.2011 14:45 |
SDHC Sundisk kartica i sony hdr-cx115e | zhaki | Nosači podataka | 1 | 3.12.2010 18:55 |
Isplati li se kupovina bilo koje od sledećih kartica trenutno? | holodoc | Grafika | 13 | 26.10.2010 6:36 |
Cene novih memorijskih kartica | mess | Aparati i oprema | 7 | 30.12.2007 13:30 |