Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.9.2010, 13:35   #1
pelinkovac86
Novi član
 
Član od: 10.7.2008.
Poruke: 20
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Mala pomoć za C programiranje

Imam par zadataka u C-u, al sam u velikom skripcu sa vremenom. Molio bih bilo koga ako moze mala pomoc. Neko ko zna netreba mu mnogo da ih odradi pleaseeeeeeeeee


1. Kreirati algoritamski {emu i napisati C program koji na ulazu u~itava prirodan broj n. Najpre se ispituje da li je ovaj broj deqiv sa 5 i da pri tome nije paran. Ako je ovo ispuweno izra~unava se suma , a ako nije izra~unava se suma . Na kraju se {tampa odgovaraju}a suma.

2. Kreirati algoritamski {emu i napisati C program koji za ulaz u~itava ceo broj b. Najpre se ispituje da li je ovaj broj u intervalu od -5 do +5. Ako jeste izra~unava se proizvod , a ako nije izra~unava se proizvod . Na kraju se {tampa izra~unati proizvod.

3. Kreirati algoritamski {emu i napisati C program koji u~itava jedan po jedan realan broj i formira matricu R[6][6]. Zatim program treba da na|e zbir svih elemenata ispod galavne dijagonale i najmawi po apsolutnoj vrednost element iznadd glavne dijagonale. Na kraju treba da od{tampa ove vrednsoti.

4. Kreirati algoritamsku {emu i napisati C program koji formira vektor C[8] od celih brojeva koji se u~itavaju jedan po jedan sa tastature. Program treba da ispita da li ima elemenata u vektoru ~ija je vrednost mawa od -4. Ukoliko postoje takvi elementi treba da locira prvi i wegov polo`aj (indeks) i da od{tampa vrednost ideksa i vrednost takvog elementa.

5. Kreirati algoritamsku {emu i napisati C program koji u~itava jednu znakovnu nisku sa tastature sve dok ne do|e znak za kraj fajla (EOF). Zatim program treba da od{tampa vertikalno znak po znak te znakovne niske i tako|e vertikalno ASCII vrednost svakog od tih znakova.

6. Kreirati algoritamsku {emu i napisati C program koji unosi dve proizvoqne re~i sa tastature (s i t). Najpre se ispitije koja od ove dve re~i je ispred po leksikografskom poretku. Ako je s ispred t onda se t dodaje na kraj s-a i {tampa se novodobijena niska, a ako je t ispred s vr{i se obrnuto (s se dodaje na kraj t niske) i {tampa.
Pelinkovac
Beginner

Postovi: 4
Pridružio se: Sre Jun 16, 2010 7:34 pm
pelinkovac86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.9.2010, 15:08   #2
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Mislim da ti to ovde niko neće rešiti. Zadaci su laki i mogu da se uradi za maksimum sat vremena možda i manje. Sedi, zapni, pa ako baš nešto ne ide javi se da ti pomognemo.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.9.2010, 19:09   #3
veseliburek
Starosedelac
 
Član od: 13.10.2007.
Lokacija: BG
Poruke: 2.049
Zahvalnice: 388
Zahvaljeno 717 puta na 386 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku veseliburek Slanje poruke preko Skypea korisniku veseliburek
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Ovaj prvi zadatak je nejasan...
Kod:
#include<stdio.h>
#include<math.h>
void main()
{double n, S;
scanf("%lf", &n);
if(n%5=0 && n%2=1)

<do ovde znam, dalje ti je konfuzan zadatak, ispravi>
Mislim, "ako je ovo ispunjeno izračunava se suma, ako nije izračunava se suma"... WTF?
Isto tako, "Ako jeste izra~unava se proizvod , a ako nije izra~unava se proizvod"...

Ajde bar napiši zadatke kako treba...
veseliburek je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.9.2010, 19:15   #4
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Verovatno da ne volim toliko matematiku, siguran sam da se ne bih bavio programiranjem. Ovako mislim da je sam pristup resavanju problema identican kod obe nauke. Zato ne vidim što bi neko odvajao programiranje od matematike, kad implementacijom matematike u algoritam i obratno može da se postigne mnogo bolji efekat.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.9.2010, 19:19   #5
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Citat:
veseliburek kaže: Pregled poruke
Ovaj prvi zadatak je nejasan...
[CODE]
if(n%5=0 && n%2=1)
Ovde nikako neide i operator već ili, pošto imaš samo jedan unos. // Izvnjavam se ipak ide && kapiram sta si hteo

Ostatak teksta kaže da se izračunava suma. Samo čega, jednog broja?
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.9.2010, 20:27   #6
pelinkovac86
Novi član
 
Član od: 10.7.2008.
Poruke: 20
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Hvala svima koji su uopste pogledali, a ako neko oce stvarno da pomogne ovde su zadaci posto nemogu da posaljem formule

http://hotfile.com/dl/69810059/c7b1170/zadaci.doc.html
pelinkovac86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.9.2010, 21:59   #7
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
Ma da, sve me je izračunavnje faktorijela broja N zainteresovalo da naučim da programiram.
Dobro sad malo banalizuješ, suvoparno računanje niko ne voli osim ako ima digitron umesto mozga.

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
?! Ne mora da znači da je pristup identičan. Nisu svi procesi i funkcije u beskrajnom univerzumu linearni i pogodni za modelovanje samo algoritmom. Da jesu ljudi ne bi koristili UML npr. ili neke druge tehnike modelovanja.
Nisam ni mislio bukvalno da je svaki pristup identičan, ali svakako razrađena logika i rutina iz matematike samo može da koristi pri izradi nekog algoritma.

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
Nije stvar u tome da li je to što ti voliš matematiku dobra ili loša stvar, naravno da je dobra, već je stvar u tome da je prosečnom srednjoškolcu matematika preko glave, i da bi on mnogo bolje savladao neki programski jezik ukoliko bi isti koristio za kreiranje i obradu nekog, njemu zanimljivog, sadržaja.
Pa vidi ja sam samo krenuo od sebe, jer ako misli da se profesionalno bavi programiranjem matematika po meni je neophodna. Jer za izradu iole složenijeg problema ima da naleti na zid.

Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
Godinama spremam učenike koji ne mogu da nauče programiranje jer neznaju matematiku ili fiziku pa onda kažem hajde da ih malo gurnemo u stranu da bi naučili decu da programiraju,
Mogao si da im onda preporučiš i onu igricu colobot, da bi se zainteresovali.
Citat:
mcdhappy80 kaže: Pregled poruke
a posle, ako im treba neka obnove ove predmete i neka prave programe za rešavanje matematičkih problema.
To što im predlažeš je isto ko i da si im predložio da uče da slikaju i ako ne znaju da crtaju, a crtanje će učiti tako što će naslikati crtež

Za amatersko programiranje te razumem, ali za ozbiljniji rad je ipak neophodno dobro poznavanje analize, algebre, analitičke geometrije i drugih oblasti. Ne koriste svi UML, treba programirati i vektore, fiziku, AI, kripting, statistiku i mnogo drugih stvari koje zahtevaju napredno znanje matematike. U svakom slučaju nisu svi talentovani za to.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2010, 1:41   #8
pelinkovac86
Novi član
 
Član od: 10.7.2008.
Poruke: 20
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

ja se izvinjavam sto vas prekidam u raspravi, jel zeli neko da pomogne uopste ???
pelinkovac86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku pelinkovac86 na korisnoj poruci:
mcdhappy80 (17.9.2010)
Stara 17.9.2010, 9:38   #9
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Citat:
pelinkovac86 kaže: Pregled poruke
ja se izvinjavam sto vas prekidam u raspravi, jel zeli neko da pomogne uopste ???
Na ovom forumu nije praksa da se rade zadaci na ovaj način, jer postoji gomila ljudi sa istim stavom (dođu - pokupe rešenje - više se ne pojavljuju)...

Naravno da želimo da pomognemo, jer ovi zadaci koje imaš mogu da se urade za relativno kratko vreme, ali samo pod uslovom da si ti sam pokušao da ih uradiš pre toga i pokazao neki rezultat.
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2010, 12:24   #10
pelinkovac86
Novi član
 
Član od: 10.7.2008.
Poruke: 20
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

ja sam mislio da neko uradi pa da uporedim, mislim da sam uspeo prvih 5 da uradim al 6ti mi pravi problem
pelinkovac86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2010, 12:44   #11
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Ne vidim što bi upoređivao, ako radi onda radi. Reci nam dokle si stigao sa šestim zadatkom i šta ne umeš da uradiš, pa da ti pomognemo.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2010, 21:48   #12
pelinkovac86
Novi član
 
Član od: 10.7.2008.
Poruke: 20
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

pa muci me kako da uporedim dve reci koja je prva po leksikografskom poretku. jel ima neka posebna komanda za to ili kako.
pelinkovac86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2010, 22:25   #13
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Pa vidi ovo ti je baš jednostavno. Imaš dve varijable s i t koji se sastoji od određenog broja karaktera. Ti treba da rasturiš te karaktere u recimo neki određeni niz i da svakom karakteru dodeliš određenu vrednost.

Kada si im dodelio vrednost radiš poređenje prvog niza sa drugim. Tipa ako je prvi karakter prve varijable veći od prvog karaktera druge v. onda znaš da je s iza t. U suprotnom proveravaš sledeće karaktere, pa sve tako do kraja niza.

Kad to završti onda samo printaš s+t ili t+s u zavisnosti od poretka.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.9.2010, 22:46   #14
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

E da sad sam se setio, imaš funkcije strcmp i numcmp koje ti sortiraju char numerički ili leksikografski i njih deklarišeš pre main() f-je.

Eh to sam učio pre ravno deset godina. Zaboravio sam .
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.9.2010, 1:39   #15
pelinkovac86
Novi član
 
Član od: 10.7.2008.
Poruke: 20
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Hvala na odgovoru, pokusacu da resim.
pelinkovac86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2010, 0:30   #16
pelinkovac86
Novi član
 
Član od: 10.7.2008.
Poruke: 20
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

#include<stdio.h>
void main()
{
char a[20],b[20];
int i,strcmp();
printf("unesite prvu rec\n");
scanf("%s",a);
printf("Unesite drugu rec\n");
scanf("%s",b);
i=strcmp(a,b);
printf("sortirane reci su\n");
if (i==0)
printf("obe reci su iste\n");
else
if (i<0) printf("%s\n%s\n",a,b);
else
printf("%s\n%s\n",b,a);
}




Jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
pelinkovac86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2010, 2:24   #17
pelinkovac86
Novi član
 
Član od: 10.7.2008.
Poruke: 20
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

moze jos mala pomoc

ovaj program treba da sluzi za prevodjenje karaktera u ascii. i to i radi samo sto pri stampi mi dodaje neke 10-tke neznam gde je greska.

#include<stdio.h>
#include<ctype.h>
void main()
{
int c,i=0,k=1,b[50];
char s[50];
while ((c = getchar())!= EOF && (i<k))
{
s[i]=c;
i++;
k++;
}
for (i=0;i<k-1;i++)
{
putchar(s[i]);
b[i]=toascii(s[i]);
printf("\t%d",b[i]);
}
}
pelinkovac86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2010, 8:40   #18
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Kod:
#include<stdio.h>
#include<ctype.h>

void main()
{
    int c,
        i = 0,
        k = 0,
        b[50];
    
    char s[50];

    while ((c = getchar()) != EOF)
    {
        s[k++] = c;
    }
    
    for (i=0;i<k-1;i++)
    {
        putchar(s[i]);
        b[i] = toascii(s[i]);

        printf("\t%d\n",b[i]);
    }
}
^ Postoje i elegantinji nacini, ali ovo je sa minimalnim prepravkama tvog...
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2010, 9:48   #19
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Citat:
MG-RAY kaže: Pregled poruke
Kod:
#include<stdio.h>
#include<ctype.h>

void main()
{
    int c,
        i = 0,
        k = 0,
        b[50];
    
    char s[50];

    while ((c = getchar()) != EOF)
    {
        s[k++] = c;
    }
    
    for (i=0;i<k-1;i++)
    {
        putchar(s[i]);
        b[i] = toascii(s[i]);

        printf("\t%d\n",b[i]);
    }
}
^ Postoje i elegantinji nacini, ali ovo je sa minimalnim prepravkama tvog...
Super samo što onda k mora da bude -1 kad je deklarišeš, ili da izbaciš k++ iz niza, jer će se desiti violation.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2010, 10:40   #20
pelinkovac86
Novi član
 
Član od: 10.7.2008.
Poruke: 20
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Mala pomoc za c programiranje

Citat:
MG-RAY kaže: Pregled poruke
Kod:
#include<stdio.h>
#include<ctype.h>

void main()
{
    int c,
        i = 0,
        k = 0,
        b[50];
    
    char s[50];

    while ((c = getchar()) != EOF)
    {
        s[k++] = c;
    }
    
    for (i=0;i<k-1;i++)
    {
        putchar(s[i]);
        b[i] = toascii(s[i]);

        printf("\t%d\n",b[i]);
    }
}
^ Postoje i elegantinji nacini, ali ovo je sa minimalnim prepravkama tvog...
OK hvala ali i kod tebe ka radis stampu izbacuje neke 10tke pre ascii koda.
otpilike izgleda ovako

pelinkovac86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Programiranje u C - pomoć Luigi Programiranje 3 15.5.2010 18:31
Mala pomoć stef1985a Slobodni softver 4 3.11.2009 14:43
Mala pomoć Otherside Grafički softver i radovi 4 7.3.2009 1:41
Mala pomoć oko D-Link DSL-2640B Marti Misterija Komunikacioni uređaji i umrežavanje 3 4.3.2009 0:39
Mala pomoć Neo_89 Grafika 8 12.5.2008 13:31


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 20:14.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2020, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com