Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Opšte teme > Sadržaj novog broja SK

Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.9.2024, 23:42   #41
Acanen
Starosedelac

Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 256
Zahvaljeno 1.217 puta na 900 poruka
Određen forumom Re: Svet kompjutera 9/2024

@SK
U najavi novog broja se uglavnom komentarise naslovna strana, igra meseca, cena casopisa i Kuzmini tekstovi. Promenite ime casopisa u Svet Miodraga Kuzmanovice posle izlaska jubilarnog broja jer mi se cini da tekstove drugih SK novinara malo ljudi cita
@oluja
Pokusaj da ubedis kolege da opisu neku od ovih igrica u jubilarnom broju ako si u mogucnosti
Toy Shire early access game
Stardiver
I Am Your Beast
Green Hawk Platoon opisite ovu igricu kada izadje
Broken Sword - Shadow of the Templars: Reforged
Acanen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2024, 8:16   #42
oluja
Superb Moderator

Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.099
Zahvaljeno 4.095 puta na 1.236 poruka

Citat:
Acanen kaže: Pregled poruke
@SK
U najavi novog broja se uglavnom komentarise naslovna strana, igra meseca, cena casopisa i Kuzmini tekstovi. Promenite ime casopisa u Svet Miodraga Kuzmanovice posle izlaska jubilarnog broja jer mi se cini da tekstove drugih SK novinara malo ljudi cita
Da pise o linux distribucijama verovatno bi bilo manje komentara
Citat:
@oluja
Pokusaj da ubedis kolege da opisu neku od ovih igrica u jubilarnom broju ako si u mogucnosti
Toy Shire early access game
Stardiver
I Am Your Beast
Green Hawk Platoon opisite ovu igricu kada izadje
Broken Sword - Shadow of the Templars: Reforged
Nama ubedjivanja. Pocetkom meseca se napravi spisak, traze se kljucevi, traze se autori i rade se opisi. Veliki je problem sa indi naslovima, kod njih je najteze doci do kljuceva...
oluja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2024, 22:52   #43
mvasic
Starosedelac

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 1.266
Zahvaljeno 867 puta na 518 poruka

Citat:
@SK
U najavi novog broja se uglavnom komentarise naslovna strana, igra meseca, cena casopisa i Kuzmini tekstovi...
Jer kad se povede razgovor o nečemu malo ozbiljnijem tema ode u...

...Honduras.
mvasic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku mvasic na korisnoj poruci:
oluja (14.9.2024)
Stara 14.9.2024, 1:20   #44
pedjosav
Starosedelac

Član od: 17.5.2008.
Zahvalnice: 1.160
Zahvaljeno 642 puta na 470 poruka

Citat:
mvasic kaže: Pregled poruke
Jer kad se povede razgovor o nečemu malo ozbiljnijem tema ode u...

...Honduras.
Da, tada Kuzmanović kaže "Vrtimo daaaalje, vrtimo daaaalje!"
pedjosav je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku pedjosav na korisnoj poruci:
oluja (14.9.2024), player1 (14.9.2024)
Stara 14.9.2024, 7:41   #45
kami
Član

Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 118 puta na 77 poruka

Citat:
Malik Tintilinic kaže: Pregled poruke
I opet dva Novaka na ekranu kao da i jedan nije previse.
Qzma i Kosovac na ekranu mu dodju nesto kao 13 Novaka, plus Pjer pride.
kami je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.9.2024, 16:06   #46
Acanen
Starosedelac

Citat:
Da pise o linux distribucijama verovatno bi bilo manje komentara
Da pise o linux distribucijama verovatno se ne bi šetao po sajmovima. U kolektivu se ljudi laktanjem izbore za sto bolju poziciju a Kuzma se u casopisu i na youtube-u ponasa kao da je iz Laktaša

Citat:
Pocetkom meseca se napravi spisak, traze se kljucevi, traze se autori i rade se opisi.
Najbolje bi bilo da opisujete samo demo verzije igrica ako prestanu da vam daju kljuceve. Zvuci mi neverovatno da kreatori indie naslova ne zele da vam daju steam kljuceve a za "djuskanje" demo verzije igrice vam nije potreban kljuc.
Cini mi se da je treca igrica sa spiska vec sada indie hit a bilo bi sramota da ne opisete rimejk Broken Sword-a.
@mvasic
Ima li svrhe i dalje im davati savete? Odavno im je receno da je casopis passé u odnosu na konkurenciju iz komsiluka i inostranstva ali oni ne zele nista da menjaju u casopisu i zbog toga su dosli u situaciju da ne mogu da prodaju casopi u kesici, stampaju ga na nekvalitetniom papiru i rednovno dizu cenu. Jasno mi je da im je za to potrebno odobrenje sefova ali bez novih ideja ce nastaviti da im se smanjuje tiraz i povecava remitenda.
Moze se reci da je Kuzma trenutno najpopularniji novinar ovog casopisa ali ne odgovara svima njegov stil pisanja i ne zele svi da iz meseca u mesec citaju njegove recenzije najpopularnijih igara. Jeste on popularan ali nije najbolji novinar SK i ne moze se uporediti sa nekim mnogo boljim it novinarima koji su prestali da pisu za ovaj casopis.
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci:
mvasic (14.9.2024), todos (18.9.2024), zchira (16.9.2024)
Stara 14.9.2024, 22:12   #47
oluja
Superb Moderator

Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.099
Zahvaljeno 4.095 puta na 1.236 poruka

Citat:
Da pise o linux distribucijama verovatno se ne bi šetao po sajmovima. U kolektivu se ljudi laktanjem izbore za sto bolju poziciju a Kuzma se u casopisu i na youtube-u ponasa kao da je iz Laktaša
Zvuci neverovatno ali nema bas guranja i laktanja da se ide na sajam sa obzirom na vec pominjane dnevnice koje nisu doboljne ni za hranu...
Citat:
Najbolje bi bilo da opisujete samo demo verzije igrica ako prestanu da vam daju kljuceve. Zvuci mi neverovatno da kreatori indie naslova ne zele da vam daju steam kljuceve a za "djuskanje" demo verzije igrice vam nije potreban kljuc.
Cini mi se da je treca igrica sa spiska vec sada indie hit a bilo bi sramota da ne opisete rimejk Broken Sword-a.
U jenoj od emisija vesti na yt kanalu smo pricali o tome kako steam "daje" izdavacima ogranicen broj kljuceva koji se dele. Dakle dosta zavisi i od prioriteta izdavaca da li zeli da se maksimalno promovise u svojoj zemlji ili...

Saveti nama malo znace zato sto nemamo skoro nikakav prostor za njihovu realizaciju, da ne ponavljam sve razloge milion puta prezvakane...

Ono sto bi nam moglo znaciti su predlozi za neku temu - ako ima "mesa" da se napisu bar dve strane o njoj... softver koji nije do sada opisan ili je dobio znacajan update... ili za neku igru koja je svima prosla ispod radara pa da pitamo za kljuc...
oluja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
mvasic (15.9.2024), pedjosav (14.9.2024)
Stara 16.9.2024, 18:00   #48
Acanen
Starosedelac

@oluja
Citat:
Zvuci neverovatno ali nema bas guranja i laktanja da se ide na sajam sa obzirom na vec pominjane dnevnice koje nisu doboljne ni za hranu...
Jos neverovatnije mi zvuci da tvoje kolege i ti pricate samo o klopi Ako put i smestaj plate sponzori onda je hrana najmanji problem.
Klopa se tih nekoliko dana moze kupovati u supermarketima ali potrebno je pre polaska na put nadograditi vestinu pravljenja sendvica da bi se ustedelo
Citat:
Dakle dosta zavisi i od prioriteta izdavaca da li zeli da se maksimalno promovise u svojoj zemlji ili...
Svaki mesec kliknem na "Prelistavanje" kada postavis link na forum da biste imali bolju statistiku na youtube-u ali uglavnom pogleda mali deo tog klipa jer Kuzma najvise komentarise novi broj i redovno prekida kolege kada hoce nesto da kazu.
Deluje mi da se covek smori kada ne cuje svoj glas duze od pola minuta a da su kolege tu zbog zvucnih efekata (smeh, aplauz...) kao u nekoj seriji Mozda ste na youtube-u pricali o steam kljucevima ali ja taj deo klipa nisam gledao.
Citat:
Ono sto bi nam moglo znaciti su predlozi za neku temu - ako ima "mesa" da se napisu bar dve strane o njoj... softver koji nije do sada opisan ili je dobio znacajan update... ili za neku igru
Predlozio sam vam da opisete Pizza Tower kada je demo igrice mogao da se skine sa itch.io sajta ali vi ste sacekali da taj platformer postane popularan i onda niste mogli da dobijete steam kljuc. Nista vas ne kosta da odvojite jednu stranu casopisa za recenzije manjih indie igrica i opisujete ih na cetvrtini strane kao naslove za mobitele a mogli biste da dobijete pohvale kao za deo casopisa namenjen za retro igre i hardver.
Citat:
Saveti nama malo znace zato sto nemamo skoro nikakav prostor za njihovu realizaciju, da ne ponavljam sve razloge milion puta prezvakane...
U buducnosti (nadam se daljoj) bi casopis mogao zbog smanjenja tiraza ponovo da se korici kao Zabavnik ili da izlazi samo online verzija za novinarnicu ako se ne modernizuje. Pokusajte ponovo da pokrenete neku nagradnu igru u casopisu ili delite ulaznice na forumu ako je to moguce.
Na sve sto sam napisao gledaj kao na dobronamerni savet.
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci:
mvasic (16.9.2024), oluja (18.9.2024), pedjosav (16.9.2024)
Stara 17.9.2024, 20:31   #49
pedjosav
Starosedelac

Član od: 17.5.2008.
Zahvalnice: 1.160
Zahvaljeno 642 puta na 470 poruka

@ redakcija: šta mislite o ideji da uradite reprint makar 1.broja SK.
Siguran sam da bi se odlično prodavalo.
Imaćete troškove štampe samo.
Od reklama možete da ubacite neke npr.
servise hardware-a , ekipu koja realizuje novu "Galaksiju", i sl.
Ja bih kupio i reprinte jubilarnih brojeva, ali to možda ne bi imalo više kupaca (zar da ?)
Dobro, znam da ima sve digitalno...
pedjosav je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2024, 12:10   #50
Laskaris
Deo inventara foruma

Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 690
Zahvaljeno 1.244 puta na 958 poruka

Umesto reprinta ne bi bilo lose odvojiti deo postojeceg SK za reprint starih brojeva ili izvlaciti stare dobre tekstove i stampati. To vec postoji u nekom vidu ali moglo bi da bude vise zastupljeno. Reprint, nazalost, ne bi imao komercijalnog uspeha.
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2024, 12:41   #51
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.351
Zahvaljeno 1.935 puta na 1.414 poruka

Citat:
Laskaris kaže: Pregled poruke
ne bi bilo lose odvojiti deo postojeceg SK za reprint starih brojeva ili izvlaciti stare dobre tekstove i stampati
Zvuči nepotrebno, bar s moje tačke gledišta.
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2024, 21:09   #52
misoja
Novi član

Član od: 30.8.2017.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 17 puta na 9 poruka

Mislim da je dobra ideja da se napravi reprint prvog broja, ipak jubilej od 40 godina nije mala stvar. Mogao bi se prodavati zasebno, ako se proceni da je potreban manji tiraz, onda neka se stampa u manjem tirazu.

Sto se tice retro tekstova, slazem se sa ZoNijem, jer mislim da prosto ne bi nikom bili interesantni.
misoja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.9.2024, 21:48   #53
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.640
Zahvaljeno 11.127 puta na 7.113 poruka

Ja bih opise za Colonization ili Caesar III mogao da čitam svako veče pred spavanje.
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 5 korisnika se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci:
Laskaris (20.9.2024), misoja (20.9.2024), mvasic (21.9.2024), oluja (20.9.2024), voodoo_ (20.9.2024)
Stara 20.9.2024, 9:19   #54
zchira
Član

Član od: 28.1.2006.
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 81 puta na 37 poruka

Imalo bi (mozda) smila da naslovnica jubilarnog broja bude ista kao na prvom broju, ili modernizovana verzija naslovnice s prvog broja. Ne kosta kao reprint celog broja, ne zahteva resurse, a mislim da bi bili efektno.

Citajuci komentare ljudi iz redakcije rekao bih da SK prolazi kroz teske dane, tj da se sve radi uz pomoc stapa i kanapa. Korporacija malo ili nista ne ulaze. Ne postoji buzdet za kupovinu igara u casopisu koji se (izmedju ostalog) bavi i opisom igara?!! Ljudi deluju apaticno, brojevi se rade sablonski i rutinski sto donekle i razumem (manjak entuzijazma usled krdzavog odnosa managementa prema redakciji?).
Ako je moje nagadjanje tacno onda se SK jos i drzi....

(mada, mozda kapne malo love od FSB-a ako Kuzma nastavi ovako s kolumnama. Projektno finansiranje, mora od necega da se zivi )
zchira je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku zchira na korisnoj poruci:
mvasic (21.9.2024), player1 (20.9.2024)
Stara 20.9.2024, 10:49   #55
Laskaris
Deo inventara foruma

U redakciji su glavne "kuke" ljudi koji se time bave godinama. Ocekivati od njih entuzijazam mladog coveka je nerealno. Ipak, oni znaju svoj posao i brojevi su korektni. Ne postoji redakcija koja kupuje igre za opis (otkud uopste ta ideja).
Tehnicke probleme bi zaista trebalo svesti na mimimum. Sramota je imati takav kvalitet stampe u danasnje vreme.
SK prolazi kroz teska vremena bas kao i svi stampani mediji. Ljudi ih sve manje kupuju, razlozi su jasni. Koliko ce to jos dugo moci da ide tako videcemo. SK ima svoju vernu bazu citalaca i verovatno jos poneko od mladjih uskoci, nazalost ne masovno.
Reprinti opisa legendarnih igara ili legendarnog hardvera (voodoo 1, 2, Pentium 1, nVidia TNT, Ati Rage i slicne) ne bi zauzeli mnogo mesta po broju a svakako bi bili zanimljivi cak i mladim citaocima. Pa po 4-5 listova zauzimale su teme u vezi sa malinama, kupinama i slicnim hardverom a to je jako mali broj ljudi citao. Rec je o dve strane po broju, najvise cetiri.
Stara 20.9.2024, 11:40   #56
Malik Tintilinic
Starosedelac

Član od: 14.12.2010.
Zahvalnice: 322
Zahvaljeno 368 puta na 261 poruka

Sto se tice gejmplejeva na YT, nemam nista protiv da bude i neki stare igre koju redakcija moze da uzme besplatno na Epicu, na primer, jer ih cesto dele. Kao retrorecenzija. Ili drugo misljenje u odnosu na recenzenta koji je u casopisu.
Malik Tintilinic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.9.2024, 11:55   #57
scum
Član

Član od: 5.1.2009.
Zahvaljeno 35 puta na 10 poruka

Nisam siguran koliko bi reprint bio dobra ideja. Tekstovi ne bi bili zanimljivi vecini danasnjih citalaca, a bas zato sto je u pitanju reprint ne bi bilo ni onog osecaja da se drzi nesto stampano pre 40 godina

Mada podrzavam ideju da se napravi redizajn prvog broja.

Mozda da se napravi neka paralela sa tadasnjim hardverom ili specifikacijama softvera iz tih prvih godina, tipa kad je neka kompanija prestala da postoji, u sta su prerasli, mala istorija, poredjenje cena tadasnjih konfiguracija i sl.

Ali pre svega mislim da bi za uspesan opstanak mogla da se napravi neka anketa (koliko god nemoguce zvucalo) o strukturi citalaca i da se tekstovi prilagode njima.

Meni su zanimljive sve retro rubrike, osvrti na "stara dobra vremena" (onaj dugacki intro za dos emulator me je raznezio na 3 dana), analiticki tekstovi, i, naravno, hard/soft-ware opisi, dok igre skoro u potpunosti preskacem.

Ali ja sam 40+ i ne znaci da klinci od 16 razmisljaju tako. Mozda bi za njih bili korisniji neki fazoni kako da uplove u programerske vode, gde da se okrenu za tutorijale, paralelni test dejting app-ova, optimizacija tik-tok profila itd. (ovo lupam sve, nemam ideju sta klinci vole danas)
scum je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku scum na korisnoj poruci:
Lich_king2 (24.9.2024), Oggy (23.9.2024)
Stara 20.9.2024, 13:30   #58
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.640
Zahvaljeno 11.127 puta na 7.113 poruka

Citat:
scum kaže: Pregled poruke
Mozda bi za njih bili korisniji neki fazoni kako da uplove u programerske vode, gde da se okrenu za tutorijale, paralelni test dejting app-ova, optimizacija tik-tok profila itd. (ovo lupam sve, nemam ideju sta klinci vole danas)
Klinci od 16 godina ne čitaju. Ne Svet Kompjutera, nego ne čitaju ništa.
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci:
Akumu (2.10.2024), Miloš987 (20.9.2024), oluja (20.9.2024), player1 (20.9.2024)
Stara 20.9.2024, 14:08   #59
scum
Član

Član od: 5.1.2009.
Zahvaljeno 35 puta na 10 poruka

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
Klinci od 16 godina ne čitaju. Ne Svet Kompjutera, nego ne čitaju ništa.
Mozda postoji nacin da se zainteresuju?
YouTube kanal je odlicna ideja i blizi njihovom nacinu upijanja informacija.

Nisam strucnjak niti odredjujem resurse za takve akcije, ali resenja uvek postoje - da li kroz drustvene mreze, nagradne igre, neke druge kampanje. Ali da bi casopis opstao potrebni su novi citaoci.

Ne moze SK da se prepusti jednoj istoj grupi ljudi koja ce godinama polako da se rasipa. Ako moze Bazar i dalje da opstaje (a mislio sam da ga ne cita niko ispod 70), ne vidim zasto i SK ne bi mogao da nadje svoju novu publiku.
scum je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.9.2024, 14:19   #60
Laskaris
Deo inventara foruma

Drugo su ti casopisi za razbibrigu uglavnom zena koji nisu upuceni toliko na publiku koja je bliska koriscenju interneta. Oni su najmanje pogodjeni digitalizacijom sadrzaja. Secam se onih sema za krojenje, to nije ni jeftino odstampati u originalnom formatu (u boji) kad skines sa neta.
Publika iz IT branse ili njoj bliska tesko ce preci na zastareliji papirni format sa digitalnog.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Svet kompjutera 11/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 58 9.11.2012 18:35
Svet kompjutera 10/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 86 20.10.2012 0:01
Svet kompjutera 4/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 223 20.5.2012 16:12
Svet kompjutera 1/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 102 27.1.2012 22:09
Svet Kompjutera je dobio upozorenje od BulmaSofta Branislav Gavric Forum o forumu 267 25.6.2009 21:44

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 18:24.