Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 30.4.2006, 22:55   #1
B@NE
Starosedelac
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Velika Greda, Vojvodina
Poruke: 1.918
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 137 puta na 100 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku B@NE Slanje poruke preko Yahooa korisniku B@NE
Određen forumom tel.imenik u VB

Da li neko ima iskustva u pravljenju imenika?
Kako bih mogao najlakse da napravim imenik u VB???
I ako neko zna kako da napravim opciju search!
Hvala svima
B@NE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.4.2006, 23:54   #2
Marko_L
Mythbuster
 
Član od: 2.11.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.205
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 370 puta na 147 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

Sedneš i napraviš
Nađi neki tutorijal koji se bavi radom u VB-u sa bazom podataka (dodavanje, editovanje, brisanje...), toga bar ima koliko hoćeš, a za Search koristi SQL ili jednostavno FindFirst, FindLast, FindNext, FindPrevious metode i to ti je to... Ako zapneš negde, javi se pa da pomagamo
Marko_L je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 10:31   #3
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Smile Re: tel.imenik u VB

Najlakse... pa ne moras da koristis bazu, mada je ova korisnija, ali i obican .txt (tj ASCII) file moze da ti posluzi.

Znaci (pod pretpostavkom da u bazi file-u imas ime,broj i adresu) izgledalo bi nesto ovako (sto se tice citanja podataka i pretrazivanja (brojeva koji pocinju sa 063 npr.)):



Kod:
Option Base 1
'Option Explicit
Option Compare Binary

Dim NOC As Integer
Dim NOD As Integer
Dim Contacts() As String



Private Sub Command1_Click()
 On Error GoTo errorHandler
 Dim inp As String

 Dim i As Integer
 Dim j As Integer

 NOC = 4
 NOD = 3

 ReDim Preserve Contacts(NOC, NOD) As String

 Open App.Path & "/contacts.txt" For Input As #1

 For i = 1 To NOC
   For j = 1 To NOD
   
   Input #1, inp
   
   Contacts(i, j) = inp
   
   Next j
 Next i
 
 

Close #1
i = 1
j = 1

SearchArray ("063*")
Exit Sub

errorHandler:
MsgBox Str(Err.Number) + vbCrLf + Err.Description, vbExclamation Or vbOKOnly, "Error"
End Sub



Private Sub SearchArray(Mask As String)
    Dim counter As Integer 
    'Dim Res(100) As String

 For i = 1 To NOC
  If Contacts(i, 2) Like Mask Then MsgBox "Contact " & Contacts(i, 1) & _
                                        " has Num. " & Contacts(i, 2) & _
                                    " and lives in " & Contacts(i, 3)
 Next i
 

End Sub
dok bi contacts.txt izgledao ovako:
Citat:

mgray,0630000000,mars
ti,0640000000,zemlja
pc,0620110101,cpu
help,063123456,me

Poslednja ispravka: MG-RAY (1.5.2006 u 10:39)
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 10:37   #4
B@NE
Starosedelac
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Velika Greda, Vojvodina
Poruke: 1.918
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 137 puta na 100 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku B@NE Slanje poruke preko Yahooa korisniku B@NE
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

hvala ti vrlo koristan cod!
da ja pojsanim malo moj imenik!
Imenik koji pravim ce da bude imenik sela(400-450)
dalje,meni je najvaznije da bude pregledan,da na jednoj strani bude lista sortirana po redu,a s druge da budu opcije trazi,dodaj!(u sta da stavim listu)
Znaci samo Ime,prezime,ulica,tel. broj!
Bazu sam iskljucio netreba mi!
B@NE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 10:41   #5
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Smile Re: tel.imenik u VB

Citat:
B@NE kaže:
hvala ti vrlo koristan cod!
da ja pojsanim malo moj imenik!
Imenik koji pravim ce da bude imenik sela(400-450)
dalje,meni je najvaznije da bude pregledan,da na jednoj strani bude lista sortirana po redu,a s druge da budu opcije trazi,dodaj!(u sta da stavim listu)
Znaci samo Ime,prezime,ulica,tel. broj!
Bazu sam iskljucio netreba mi!
Ako mislis na kontrolu - pojma nemam... (mozes i ListBox ali nije najprakticnije resenje)
a podatke u .txt

i pise ce "code"...
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 13:20   #6
urke
ex Laki pingvin
 
Avatar korisnika urke
 
Član od: 28.10.2005.
Lokacija: Kragujevac (Srbija)
Poruke: 2.535
Zahvalnice: 461
Zahvaljeno 871 puta na 483 poruka
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

Listu stavi u Grid, ili beše GridDB/DBGrid. Pravio sam pre 4-5 godina telefonski imenik/adresar u VB-u i koristio ga na poslu, negde možda jošđ uvek imam izvorni kôd, pa ako budeš imao sreće, možda ga i nađem na poslu
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 15:00   #7
AxeZ
Banned
 
Član od: 30.12.2005.
Lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Poruke: 309
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku AxeZ
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

Citat:
urke kaže:
Listu stavi u Grid, ili beše GridDB/DBGrid. Pravio sam pre 4-5 godina telefonski imenik/adresar u VB-u i koristio ga na poslu, negde možda jošđ uvek imam izvorni kôd, pa ako budeš imao sreće, možda ga i nađem na poslu

Ovo je strasno urke, pisao si neportabilan softver u neportabilnom kvazi programskom jeziku....
AxeZ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 15:02   #8
urke
ex Laki pingvin
 
Avatar korisnika urke
 
Član od: 28.10.2005.
Lokacija: Kragujevac (Srbija)
Poruke: 2.535
Zahvalnice: 461
Zahvaljeno 871 puta na 483 poruka
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

LOL. Pa progledao sam godinu dana kasnije Al što je bilo bitno, bio je opensource
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 15:34   #9
sucur_87
Član
 
Član od: 2.12.2005.
Lokacija: Istocno Sarajevo - Republika Srpska
Poruke: 69
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku sucur_87
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

Citat:
B@NE kaže:
Bazu sam iskljucio netreba mi!
Eh kako ti ne treba, to sa bazom mozes odraditi veoma laka, pogotovo pretrage.
sucur_87 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 16:44   #10
Marko_L
Mythbuster
 
Član od: 2.11.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.205
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 370 puta na 147 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

Heh, tekst fajl Može to da posluži za neku prvu pomoć, ali bi trebalo koristiti bazu podataka, jer to je ipak baza podataka, ako ni zbog čega drugog onda da bi olakšao sebi očitavanje podataka, filtriranje, pretragu... a i da bi to brže i stabilnije radilo. Recimo, koristeći bazu, možeš jednostavno i brzo pronaći podatak koji ti treba prostim upitom tipa
SELECT * FROM imenik WHERE Prezime LIKE '*ić'
i dobiješ kao rezultat sve ljude iz imenika čije se prezime završava na ić
ili recimo uradiš obratno
SELECT * FROM imenik WHERE Prezime NOT LIKE '*ić'
i dobiješ sve čije se prezime ne završava sa ić
Da bi to uradio sa tekst fajlom, morao bi da prolaziš kroz svaki red i parsuješ podatke, pa onda koristiš razne funkcije za manipulaciju stringovima što je veliki posao za tebe, a da ne pričamo o tome koliko će korisnik čekati da mu komp izbaci tražene podatke, pogotovo ako ih ima više ili ako koristi slabiji komp. Ili ako tražiš po tačno određenom kriterijumu, recimo imenu i prezimenu, jednostavno uradiš ovako
SELECT * FROM imenik WHERE ime = 'Pera' AND prezime = 'Perić'
A možeš i samo po imenu ili samo po prezimenu, bez onog "AND" operatora, ili ako nećeš da filtriraš nego samo da pronađeš podatak, onda možeš
datars.FindFirst "ime = 'Pera' AND prezime = 'Perić'"
i to ti je to, a u tekst fajlu bi morao da praviš posebne funkcije za sve to. Zašto jednostavno kada može komplikovano.
Marko_L je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 22:40   #11
priest (of_the_moon)
Član
 
Član od: 4.3.2006.
Lokacija: grad u oblacima
Poruke: 288
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

@Marko_L
Pa da, što da se čovek muči kad ima sve na tacni. Da je ovako razmišljao Nikola Tesla i da se nije pomučio da napravi nešto svoje novo, mi bismo se sada dopisivali golubima pismonošama.

@ B@NE
Ako ti je ovo poslednji program koji praviš, sedi, nauči SQL osnove za 10 minuta i koirsti njega.
Ako nije, onda prvo koristi txt falj, napravi svoje algoritme za pretragu. Moraćeš i da naučiš onda dosta stvari o stringovima, sortitranju itd (ako ih već ne znaš). I ako ti se on iz nekog razloga ne dopada (spor, bagovit i drugo), a ti više nemaš živaca, pređi na SQL.
priest (of_the_moon) je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 22:44   #12
EclipsE
Starosedelac
 
Član od: 16.4.2006.
Lokacija: Scary Movie Reputacija: ■■□
Poruke: 1.337
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 278 puta na 195 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

ja nikad nisam koristio druge baze podataka, jednostavno pravio svoje...
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.5.2006, 23:34   #13
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Smile Re: tel.imenik u VB

Citat:
priest (of_the_moon) kaže:
...napravi svoje algoritme za pretragu...
Algoritmi za pretragu???

Mislim da ce obicni Like ili RegExp da posluze...
[RegExp - Regular Expressions]
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.5.2006, 0:14   #14
priest (of_the_moon)
Član
 
Član od: 4.3.2006.
Lokacija: grad u oblacima
Poruke: 288
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

Citat:
MG-RAY kaže:
Algoritmi za pretragu???

Mislim da ce obicni Like ili RegExp da posluze...
[RegExp - Regular Expressions]
A tek na netu može da nađe i funkciju CreateMyAddressBook i SearchMyAddressBook, ako ga to mrzi može da skine već gotov i besplatan opensource telefonski imenik, a ako ga i to mrzi, može da koristi address book iz windoza. Nije stvar u korišćenju što više stvari koje je neko drugi napisao. Ako oš stvarno da naučiš trebalo bi da isprobaš stečeno znaje i ideje u praksi tj. da kod napišeš sam.
Naravno da treba da koristi te algoritme ako nema dovoljno predznanja, vremena ili ne može da napiše svoje koje su eventualno bolji.
priest (of_the_moon) je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.5.2006, 14:12   #15
priest (of_the_moon)
Član
 
Član od: 4.3.2006.
Lokacija: grad u oblacima
Poruke: 288
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: tel.imenik u VB

Ljudi nemojte da me pogrešno razumete. Čovek je uzeo da piše svoj telefonski imenik ne zato što mu je šef naredio da napiše mega brzi kod, nego zato što hoće da nauči kako se to radi. A šta će da nauči ako koristi SQL? Njegovu sintaksu i ništa više (provereno se uči za 10 min i manje, i to u redu za učionicu pred kolokvijum ). Zašto onda ne uzme MS Access i za 2,5 min napravi jednu tabelu i jedan dialog? Sasvim lepo će da posluži za imenik.
Ne mora da koristi txt fajl za skladištenje. Može da napravi i svoj poseban (binarni) fajl-format, u njega može kasnije ugraditi i neku enkripciju itd. A ako se ukaže potreba, u svoj program može da doda kod za ekspotrovanje baze u neki drugi oblik, HTML, SQL, Access, Excel ili nešto peto.
I kada koristiš svoje programe koje si pisao (skoro) od nule, to ti daje neki specijalan osećaj.

Poslednja ispravka: priest (of_the_moon) (2.5.2006 u 14:20) Razlog: greška u tipkanju po tasterima
priest (of_the_moon) je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
VB -> full screen AVI!? WAKAWAKI Programiranje 6 3.7.2008 11:38
2 vb pitanja Damir Programiranje 4 29.12.2005 12:56
VB tutorials Highlander Programiranje 19 8.12.2005 13:43


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 15:12.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com