Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 9.8.2015, 22:12   #361
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Meni je forsiranje ternarnih operatora svuda veliki mazohizam i mržnja prema ostalim nesretnicima koji će taj kod da čitaju

Mislim ja ga koristim svremena na vreme, ali uglavnom kod ifova sa prostom dodelom i prostim uslovom, čim vidim da mi dodela zauzima više od 30 karaktera (gde je 13 slova ime promenljive dva spejsa i =, ili ime promenljive i dve zagrade), ili uslov ima više od jednog ili nedajbože dva jeste/nije operatora isključivo if.
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.8.2015, 11:29   #362
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Setih se sad gde je najzgodnije koristiti ternarni operator. Kod argumenta nekoj metodi koja ima više parametara. Bez ternarnog operatora morao bi da se piše if else i da se uvodi promenljiva samo za taj argument, koja naravno mora da se deklariše pre if-a. Što doda je još 5 linija koda. Ako su uslov i izrazi dovoljno kratki, stavljanje ternarnog operatora direktno u poziv je meni super stvar. Pa čak i ako nisu baš kratki mogo argumenti metode da se odvoje u posebne redove.

Kod:
string drugiArg;
if (neki.uslov)
    drugiArg = prvi.izraz();
else
    drugiArg = drugi.izraz();
objekat.metoda(prvi.argument, drugiArg);
Kod:
objekat.metoda(prvi.argument, kratak ? tern : oper)
Kod:
objekat.metoda(
   prvi.argument,
   neki.uslov() ? prvi.izraz()
                : drugi.izraz()
);
Uostalom u današnje vreme je popularno funkcionalno programiranje. Mora se faća korak s napredak, da faćamo Evropu, da faćamo svet.

Poslednja ispravka: ivan90BG (10.8.2015 u 14:01)
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.10.2015, 17:33   #363
elMaestro
Novi član
 
Član od: 29.9.2015.
Poruke: 6
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Momci,ako moze neki tutorijal (po mogucstvu na srpskom) o pokazivacima..?
elMaestro je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.10.2015, 19:52   #364
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.471
Zahvalnice: 1.712
Zahvaljeno 4.505 puta na 2.551 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

http://imi.pmf.kg.ac.rs/index-old.ph...d=6&Itemid=198
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
analayzer (9.10.2015)
Stara 10.12.2015, 16:18   #365
neme93
Novi član
 
Član od: 26.2.2011.
Poruke: 17
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

E ovako, znam c i c++ solidno. Treba da napravim aplikaciju za android, za licnu upotrebu. Prilicno je jednostavna, uglavnom sluzi za neko sabiranje, oduzimanje mnozenje I deljenje, sadrzi samo if-ove, for-ove, while-ove, bez ikakvih naprednih operacija. Napravio sam je u c-u ali mi treba na terenu, na telefonu. Mozete da mi pomognete I ostavite ovde par tutorijala ili jos bolje neku e knjigu, da bih uradio aplikaciju za androdid?
neme93 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.12.2015, 19:47   #366
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.580
Zahvalnice: 1.695
Zahvaljeno 909 puta na 511 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... C++

Da li znate mozda neke dobre tutorijale za implementaciju blokirane i neblokirane serijske datoteke
NIx Car je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.7.2016, 17:19   #367
NIKOLA94s
Član
 
Član od: 30.5.2010.
Poruke: 407
Zahvalnice: 80
Zahvaljeno 41 puta na 39 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Pozdrav ljudi, da li neko mozda zna kako da otklonim gresku u kodu.
U pitanju je Kruskalov algoritam. Greska koju mi visual studio izbacuje je c4716 tj greska pri vracanju vrednosti funkcije:

Spoiler za Kod:

#include <iostream>
#include <fstream>

using namespace std;

class kruskal
{
private:
int n; //broj cvorova
int noe; //broj grana
int graph_edge[100][4];

int tree[10][10];

int sets[100][10];
int top[100];
public:
int read_graph();
void initialize_span_t();
void sort_edges();
void algorithm();
int find_node(int);
void print_min_span_t();
};

int kruskal::read_graph()
{
cout << "Program za iznalaženje najmanjeg razapinjuceg drveta primenom Kruskalovog algoritma\n";
cout << "Unesite broj cvorova u drvetu:";
cin >> n;
noe = 0;

cout << "Unesite dužinu grana za parove cvorova::\n";

for (int i = 1;i <= n;i++)
{
for (int j = i + 1;j <= n;j++)
{
cout << i << " , " << j;
int w;
cin >> w;
if (w != 0)
{
noe++;

graph_edge[noe][1] = i;
graph_edge[noe][2] = j;
graph_edge[noe][3] = w;

}
}
}

// prikazivanje dužina

cout << "\n\nDužine grana su::\n";
for (int i = 1;i <= noe;i++)
{
cout << " < " << graph_edge[i][1]
<< " , " << graph_edge[i][2]
<< " > " << graph_edge[i][3] << endl;

}
}

void kruskal::sort_edges()
{
//Sortiranje grana u rastucem poretku/

for (int i = 1;i <= noe - 1;i++)
{
for (int j = 1;j <= noe - i;j++)
{
if (graph_edge[j][3]>graph_edge[j + 1][3])
{
int t = graph_edge[j][1];
graph_edge[j][1] = graph_edge[j + 1][1];
graph_edge[j + 1][1] = t;

t = graph_edge[j][2];
graph_edge[j][2] = graph_edge[j + 1][2];
graph_edge[j + 1][2] = t;

t = graph_edge[j][3];
graph_edge[j][3] = graph_edge[j + 1][3];
graph_edge[j + 1][3] = t;
}
}
}

// print the graph edges

cout << "\n\nGrane sortirane u rasucem poretku:\n";
for (int i = 1;i <= noe;i++)
cout << "" << graph_edge[i][1]
<< " , " << graph_edge[i][2]
<< " > ::" << graph_edge[i][3] << endl;
}

void kruskal::algorithm()
{

for (int i = 1;i <= n;i++)
{
sets[i][1] = i;
top[i] = 1;
}

cout << "\nPocetak rada algoritma::\n\n";

for (int i = 1;i <= noe;i++)
{
int p1 = find_node(graph_edge[i][1]);
int p2 = find_node(graph_edge[i][2]);

if (p1 != p2)
{
cout << "Grane ukljucene u drvo su ::"
<< " < " << graph_edge[i][1] << " , "
<< graph_edge[i][2] << " > " << endl << endl;

tree[graph_edge[i][1]][graph_edge[i][2]] = graph_edge[i][3];
tree[graph_edge[i][2]][graph_edge[i][1]] = graph_edge[i][3];



for (int j = 1;j <= top[p2];j++)
{
top[p1]++;
sets[p1][top[p1]] = sets[p2][j];
}

top[p2] = 0;
}
else
{
cout << "Iskljucivanje grane"
<< " < " << graph_edge[i][1] << " , "
<< graph_edge[i][2] << " > " << "Grana je izbacena jer formira ciklus\n\n";
}
}
}

int kruskal::find_node(int n)
{
for (int i = 1;i <= noe;i++)
{
for (int j = 1;j <= top[i];j++)
{
if (n == sets[i][j])
return i;
}
}

return -1;
}

void kruskal:rint_min_span_t()
{
for (int i = 1;i <= n;i++)
{
for (int j = 1;j <= n;j++)
cout << tree[i][j] << "\t";
cout << endl;
}
}

int main()
{
kruskal obj;
obj.read_graph();
obj.sort_edges();
obj.algorithm();
obj.print_min_span_t();
system("pause");
return 0;

}


Hvala
NIKOLA94s je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.7.2016, 17:26   #368
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.471
Zahvalnice: 1.712
Zahvaljeno 4.505 puta na 2.551 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Pa daj liniju za koju prijavljuje grešku, ne možemo da gledamo u pasulj
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.7.2016, 17:30   #369
Wolf72
Član
 
Član od: 28.8.2012.
Poruke: 96
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 6 puta na 6 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
NIKOLA94s kaže: Pregled poruke
Pozdrav ljudi, da li neko mozda zna kako da otklonim gresku u kodu.
U pitanju je Kruskalov algoritam. Greska koju mi visual studio izbacuje je c4716 tj greska pri vracanju vrednosti funkcije:


Hvala
Zasto ti je funkcija read_graph int?
Wolf72 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.7.2016, 18:04   #370
NIKOLA94s
Član
 
Član od: 30.5.2010.
Poruke: 407
Zahvalnice: 80
Zahvaljeno 41 puta na 39 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Ne znam zaista, nisam previse vican c++, ovo je neki projekat sa fakulteta, neki nedoradjeni primeri, sugestije, pa sam uzeo da probam da uradim za neki seminarski rad, izvorni kod nije moj, btw dodao sam return i sad lepo mogu da unesem duzine za sve grane medjutim na kraju bih trebao da dobijem matricu vrednosti a ja u istoj dobijem brojeve -988989 i slicno za pojedine clanove matrice....?
NIKOLA94s je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.7.2016, 18:34   #371
NIKOLA94s
Član
 
Član od: 30.5.2010.
Poruke: 407
Zahvalnice: 80
Zahvaljeno 41 puta na 39 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Hmm izgleda da je do samog kompajliranja tj do visual studia, konkretno mog.. drugarici sam poslao kod radi joj a i ja sam na online c++ shell-u pokrenuo i lepo ispisuje...
NIKOLA94s je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.5.2017, 17:56   #372
senje
Član
 
Član od: 1.8.2016.
Poruke: 67
Zahvalnice: 47
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... C++

Поздрав свима!
Ово је мој први упис на форуму.
Наишао сам на проблем. Почињем да учим C++. Кренуо сам да учим од основних ствари преко www.sololearn.com . Видео сам да имају неки почетнички курс, међутим врло брзо сам посумњао да ли је тај курс уопште добар. О чему се ради?

Писало ми је да урадим неки основни код. Нека најпростија ствар, да се напише "Поздрав, свете!" на енглеском. Кад сам ја то пренео у DEV C++ сусрео сам се са грешком. DEV C++ тај скуп функција не препознаје. Онда сам прочитао на неком форуму да је тај скуп функција за C, а не за C++. Наишао сам на цело објашњење које говори о еквивалентима између та два програмска језика и заиста се уверио да у DEV C++ функционише то што је речено да припада "C++"-у. Овамо је iostream, а овамо stdio.h.

Међутим, на крају опет налазим на доста форума, па и на овом форуму да људи причају о "C++"-у а пишу iostream, cout, итд.

Мени сад више стварно није јасно.

Хвала пуно свакоме ко одвоји мало времена да ми ово разјасни.
senje je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.5.2017, 20:04   #373
analayzer
Starosedelac
 
Član od: 2.6.2008.
Lokacija: Vršac
Poruke: 1.711
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 303 puta na 286 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Bolje koristi CodeBlock ill Visual studio. Trebalo je da staviš sličicu koda ili sam kod. Drugo iostream je biblioteka koju traži cout (console out) da bi napisao string u command promptu. C traži neke druge biblioteke i koristi printf za štampanje.
analayzer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku analayzer na korisnoj poruci:
senje (6.6.2017)
Stara 25.5.2017, 7:41   #374
deki20
Novi član
 
Član od: 20.4.2015.
Poruke: 8
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Predlažem Code::Blocks, skini poslednju stable verziju 16.01.
Što se tiče materijala, počinje i kod nas da se nešto dogadja...
Portal Petlja (http://petlja.org/) počinje da radi na sveobuhvatnom učenju programiranja, da tako kažem, od osnovnih stvari, pa do takmičarskog programiranja.
Tebi bi bio zanimljiv deo BubbleBee (http://bubblebee.petlja.org/). Da puno ne pričam, pregledaj šta sve ima tamo, takodje i C++ kurs za početnike, zadatke da se to provežba...
Ima deo TakProg, koji je posvećen takmičenju iz programiranja za srednješkolce.
Na Algora forumu možete da postavite pitanja iz raznih oblasti...
Petlja će se truditi da u narednom periodu da podršku nastavnicima osnovnih škola oko uvodjenja inforamtike kao obaveznog predmeta...

Eto, ukratko...

pozzzz
deki20 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku deki20 na korisnoj poruci:
senje (6.6.2017)
Stara 25.5.2017, 17:28   #375
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.471
Zahvalnice: 1.712
Zahvaljeno 4.505 puta na 2.551 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Predlažem Visual Studio 2015 Community.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
senje (6.6.2017)
Stara 2.6.2017, 21:53   #376
senje
Član
 
Član od: 1.8.2016.
Poruke: 67
Zahvalnice: 47
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... C++

Извините што тек сада одговарам на ваше одговоре. Из разумљивих разлога сам био спречен.

@analayzer - Не могу да ставим принтскрин јер сам сада већ обрисао dev c++. Почео је да се искључује, па сам обрисао. Скапирао сам да постоји разлика између c и c++, да је у једном од тих библиотека <stdio.h> исто што и <iostream> у другом.


@analayzer, @deki20, @voodoo_ - Инсталирао сам Code:Blocks, али не знам колико ћу у скорије време моћи да радим у C-у. Причао сам са неким људима који се баве програмирањем и рекли су ми да почнем од HTML-а и CSS-а. Пронашао сам на codecademy-у доста леп, бесплатан курс о ова два језика, па сам сад негде на 30% курса и не могу да се оптерећујем са било чиме другим.

@deki20 - Хвала пуно за препоруку! Сајт изгледа доста симпатично. Чим пронађем времена послушаћу тај Бамлби. Свиђа ми се што је написано ћирилицом. Ево, што пре нађем времена кренућу с тим, тј. преслушаћу тај курс. Делује јако забавно.
senje je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.6.2017, 23:37   #377
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.471
Zahvalnice: 1.712
Zahvaljeno 4.505 puta na 2.551 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Nabavi neku knjigu pa kreni da čitaš iz početka, sistematski i školski. Očigledno nemaš nikakvo predznanje, a ovako učenje zbrda-zdola te neće daleko odvesti. Ostaće ti ogromne rupe u znanju i izgubićeš mnogo vremena pokušavajući sam sve da povežeš. C i C++ su jezici koji se striktno koriste za softver visokih performansi od koga se očekuje da direktno komunicira sa operativnim sistemom ili hardverom (dakle sistemski alati, video igre, operativni sistemi, drajveri, mikrokontrolerski firmver i slično). Apsolutno nema smisla programirati u njima a da ne znaš kako tačno funkcionišu ispod haube, i da ne znaš arhitekturu računara za koji pišeš program. Potrebne su godine da bi se napravio dobar C i C++ programer, i to da ga mentoriše neko iskusan.

Drugo, počeo si da učiš programske jezike a da prethodno nisi načisto sa sobom šta je uopšte programiranje, šta su algoritmi, kako se podaci mogu organizovati, šta bi radio s njima i slično. Ako ovako nastaviš, samo ćeš se bezveze mučiti i na kraju odustati. I moraš da odlučiš kako bi se profilisao, da li ćeš da praviš klasične desktop aplikacije, mobilne aplikacije, web aplikacije ili nešto peto.

HTML i CSS nisu programski jezici već sintakse za formatiranje prikaza web stranica.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
senje (6.6.2017)
Stara 6.6.2017, 16:16   #378
senje
Član
 
Član od: 1.8.2016.
Poruke: 67
Zahvalnice: 47
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... C++

Хвала пуно на одговору. Баш због свега тога што си написао - тј. због толиког мог незнања и непредзнања размишљам да упишем Високу електротехничку школу на Вождовцу, макар је студирао само годину дана. Тешко ми је да се у свему томе оријентишем и стварно се слажем са свиме што си рекао.
senje je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.6.2017, 21:17   #379
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.471
Zahvalnice: 1.712
Zahvaljeno 4.505 puta na 2.551 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Viša elektrotehnička je sasvim korektna škola, daleko bolja od IT akademije i privatnih viših škola (Comtrade i slično) za ono što tebi treba. Kriterijumi za prolaz na ispitima su niski, ali su predavanja kvalitetna, dosta se forsiraju vežbe i možeš puno da naučiš, samo ako te interesuje. Gledaj da ne eskiviraš računarske predmete (pošto su samo Matematika 1 i OET 1 obavezni, sve ostalo je izborno) nego baš suprotno, uzimaj ih što više, uključujući arhitekturu računara, računarske mreže i ostalo, da bi stekao širu i kompletniju sliku.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2017, 10:29   #380
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Moje skromno mišljenje je da ako hoćeš da učiš C il C++, instaliraj Linux.

Jednostavno ne može se bez *nixa. Naučiš da koristiš terminal, pa onda C pa C++.

Generalno nekako mi više ima smisla to nego da instaliraš okruženje, blah truć, koje brdo nekih sitnica sakriju od tebe, a C/C++ nisu baš tolerantni na takve stvari.
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c++, how to, pomoc, programiranje

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 11:56.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2020, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com