|
Strateške igre Potezne i real-time strategije... |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
14.6.2012, 12:21 | #501 |
Veteran
|
Re: Hearts of Iron 3
Ja sam uzeo da odigram jednom i ovaj Hearts of Iron 3. Igram sam sa Jugoslavijom, Normal i stavio sam arcade mode (zaista nemam živaca da se bavim i sa supply lines )
Ušao sam u savez sa Nemcima jer ću moći da se proširim na okolne zemlje najlakše ako budem sa njima. Pomogao sam Rumuniji (isto je u savezu sa Nemcima) da osvoji jugozapadni deo SSSR (koji su posle Nemci uzeli za sebe) dok su Nemci osvajali Moskvu. Posle toga su Nemci odlučili da napadnu skoro celu Aziju dok na zapadu Amerikanci i Englezi pokušavaju da vrate nazad zemlje Beneluksa i Francusku sa jedno milion vojnika Nekako su Nemce spasili Japanci koji su poslali vojsku u Evropu. Ima još nekoliko nelogičnosti. Nemci umesto da osvoje celu evropu su pokušali (i uspeli) da naprave neku vrstu EU |
14.6.2012, 12:36 | #502 |
Starosedelac
|
Pa tome i služi AI komandovanje trupama. Da oteža igru. U single player kampanjama gotovo je nemoguće izgubiti od AI-ja koji pravi mnogo grešaka. Jedino sa nekim slabijim državama ako igrate pa onda može da se izgubi i sa celokupnom kontrlom u vašim rukama. Ovime igra postaje dosta nepredvidiva. Pa i skoro dobijenu partiju na kraju možete izgubiti. Jes da ljudi ne vole da gube ali posle 10 partija u kojima izmrcvarite AI i razbijete ga totalno ostaje da probate AI komandovanje i otkrijete novu igru. Jes da ne radi kako bi trebalo ali ima situacija i kada zasija, ali i kad ne radi bolje je nego uninstall igre
|
14.6.2012, 16:49 | #503 |
Član
Član od: 15.10.2008.
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 73 puta na 41 poruka
|
Jašta da je moguće. Ručnim komandovanjem možeš laganica da izvedeš sva ona velika opkoljavanja koja su Nemci sproveli za vreme operacije. Zatvaranje Rusa u pribaltička poluostrva, beloruske močvare i ostale stvari. Ali onda ne da igra postaje laka nego je to smešno! Velika većina ruske vojske biva uništena i praktično možeš da ušetaš u Moskvu u septembru 1941. Čak i ako igraš Dies Irae: Gotterdammerung koji Rusima dozvoljava da izbacuju pešadijsku divoziju za tri dana, a oklopnu za osam. I pre nego što uspeju da skupe 15% organizacije, bivaju uništeni opkoljavanjem. Najzanimljivije, makar za mene, je da prepustim frontove AI, a ja da kontrolišem avijaciju, mornaricu, desantne i elitne trupe. Onda bude zanimljivo kad se AI ukopa negde, pa pokušavaš da pomogneš da nastavi, ili uskratiš podršku jednom delu fronta da vidiš koliko može da napreduje sam (i imaš izlive besa na svoje generale kad upropaste napredak ) Ručno komandovanje jeste moguće, ali olakšava igru previše i usporava je nezamislivo. Kad srede da AI predstavlja neki izazov, e onda možda i razmislim o punoj ručnoj kontroli |
15.6.2012, 12:29 | #504 |
Veteran
Član od: 1.10.2009.
Zahvalnice: 144
Zahvaljeno 273 puta na 158 poruka
|
Pa koliko to vremena treba da se odigra jedna partija bez AI asistencije?
Prvo sam izbegavao ovu igru jer je bila uzasno optimizovana seckanje, usporavanje itd. U neko doba sa pecevima sam probao kao nemacka i smorilo me je ruski front je cinilo mi se prevelik za rucno kontrolisanje a AI ne radi poso kako ja hocu. Uspesno sam igrao jednu igru kao Kina jer tu mogu sve rucno da radim. I stvarno je lako razbio sam Japan u Vijetnamu, Koreji, Mandzuriji i za veliko finale okupirao i ostrva. Jos Kina (kuomintang) ima svoje rakete, avione, tenkove itd. Jedino me mnogo zezao supply lines ... Vise frustracija nego izazov jer nisam imao pojma kako da resim to. Zaliha ima ali jednostavno ne dolaze gde treba. I od tad sam i zaboravio na ovu igru ... P.S. I sad bacim pogled na njihov sajt i vidim ovo http://www.paradoxplaza.com/press/20...-iii-announced Nova expanzija ... Poslednja ispravka: M1L0SH (15.6.2012 u 12:36) |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku M1L0SH na korisnoj poruci: | ||
Strelok (15.6.2012) |
15.6.2012, 14:39 | #505 |
Starosedelac
|
Zavisi kako sa kojom državom. Sa japanom treba gomila vremena jer je on u ratu već od 1937 pa ne može na maksimalnoj brzini da se igra mnogo. Sa Nemcima kampanja traje jedno 20-30 sati. Max ubrzanje do rata a onda polako kad su veće bitke. Naravno treba malo iskustva jer čak i kad nema fronta u evropi ako stavite max brzinu dosta stvari može krenuti nizbrdo.
Supplies zavise od infrastrukture. Što je lošija to manje zaliha može da prođe kroz tu regiju. Zato u slabu infrastrukturu šalješ manje jedinica nego na primer u one gde je 8+ . Kod Desanta luka je ograničavajući faktor koliko zaliha ulazi na te regije pa plus infrastruktura kako se odmičeš od luke. |
15.6.2012, 20:10 | #506 |
Član
|
Raduje me nova ekspanzija, to bi rebalo da znači dodatno peglanje koda. Dodaci tipa novih jedinica su ok, ali mislim da sasvim dobar posao rade ljudi koji prave Dies Irae serijal DLC-ova. Nadam se da će izaći još koji.
Zgodno rešenje za supplies je da koristiš transportne avione. To je dobro jer tako zaobilaziš infrastrukturu. Problem je što ako nisi postigao air superiority, velike su šanse da će ti poobaraju avione a transportni su posle strateških bombardera najskuplji. Takođe je zgodna stvar ako napreduješ na primer ka Lenjingradu kao Nemačka, da što pre zauzmeš baltičke luke i počneš sa konvojima, brži su od land based supply lines, i opet zaobilaziš problem infrastrukture. Al' ne postoji za džabe izreka da se major bavi taktikom, general strategijom a maršal logistikom |
6.8.2012, 0:03 | #507 |
Član
Član od: 30.6.2011.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
|
|
9.8.2012, 15:07 | #508 |
Član
Član od: 11.10.2011.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 6 puta na 5 poruka
|
Ja sam hiljadu puta pokusao da skontam ovaj novi sistem sa upravljanjem armija i ne mogu.Jesam osvajao sa Jugoslavijom ceo balkan, al jednostavno sam sve prepustao kompu da odradi.
U HoI 2 fora mi je bila da upravljam armije, da kontam koju provinciju sledecu da uzmem kako bi dosao u dobar polozaj za napredak.Ovde mi manuelno upravljanje nije jasno a automatsko je dosadno, jer ako ja ne upravljam vojsku sta onda uopste da radim.Sve ostalo u vezi igre je super. |
10.8.2012, 10:56 | #509 |
Starosedelac
|
automatsko upravljanje je za hard core igrače. Ti praviš jedinice i određuješ OOB a AI upravlja napadom. Ništa slađe nego kad AI pobedi u Barbarosi, dok ti upravljaš ostalim frontovima čisto da imaš neku zanimaciju. A i kada prepustiš glavni front AI-ju tek onda imaš vremena da se bolje upoznaš sa drugim aspektima HOI 3 vođenja zemlje.
Koliko je loš toliko je i dobar taj AI. Neke kockarske napade koji nama ne bi pali na pamet on radi i za divno čudo često uspeva . Sećam se partije gde je osvojio Leningrad, centar se pomerio za max 2 regije, a dole jedva odbranio Rumuniju. Doduše to je bila moja greška jer nisam dao dovoljno jedinica tom frontu na jugu, ali kad su ovi sa lenjingrada krenuli na moskvu, južni front se raspao jer je SSSR počeo da prebacuje jedinice na sever, i na kraju se formirao front otprilike kakav je bio u zimu 1941. |
10.8.2012, 12:48 | #510 |
Starosedelac
Član od: 6.12.2005.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 812 puta na 454 poruka
|
A jel vrsi AI invazije preko vode?
Tipa ako zadam AI-u (recimo sovjetska dalekoistocna armija) da izvrsi invaziju na Japan oce li to uraditi? Secam se da pre ekspanzije nikako nije hteo da se mrdne. |
10.8.2012, 20:38 | #511 |
Član
|
Ma AI odradi posao super, sa Yugoslavijom kao od sale mozes da osvojis Balkan i Tursku a mozda cak i Italiju, naravno moras da izbegnes rat sa Nemackom.
Tako da nije meni problem to sto je AI los, vec ono u cemu sam najvise uzivao jednostavno vise nije u igri. I dok AI upravlja armijom ja uglavnom spustim i igru i radim nesto drugo pa se vratim da proverim sta se desava, jer jednostavno ne znam sta drugo da radim tokom cele igre. |
11.8.2012, 16:51 | #512 |
Član
Član od: 30.6.2011.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
|
Samo se ubacis u saveznike a posle ti je sve lako
Poslednja ispravka: Dimo (13.8.2012 u 14:21) |
18.8.2012, 14:50 | #513 |
Član
|
Pozdrav svima koji i dalje igraju HOI3. Imam ideju i treba mi mala pomoć. Hteo sam da napravim mod poput Dies Irae: Gotterdammerung ali za Jugoslaviju, sa velikim brojem događaja, državnih odluka, modifikatora što istorijskih što neistorijskih.
Dodati muziku iz tog vremena ili možda još bolje instrumentale koji oslikavaju duh tog perioda u Jugoslaviji (naći će se nešto). Događaji bi bila sva ona politička dešavanja unutar Jugoslavije (sporazum Cvetković-Maček...) i van nje (razni pregovori sa silama osovine). Državne odluke bi bile na primer pozivanje Tesle nazad za velike pare što bi aktiviralo national modifier da smanji proizvodnju novca a poveća leadership (do 1943.), onda pristup silama osovine (i neistorijski traženje primorja od Italije, aneksija Albanije...). Modifikatori poput onog sa Teslom, onda neki za industrijalizaciju, nemire unutar države i slično. Onda aktiviranje Kraljeve Garde koja u ono vreme nije bila ceremonijalna jedinica već elita, neistorijski pandan planu Z za razvoj mornarice, mogućnost da se kroz lanac događaja pređe sa monarhije na republiku ili na socijalističku republiku uz ogroman dissent rate. Onda, ako se već uleti u rat sa nekom od alijansi, na primer istorijski sa silama osovine, da se realistično napravi Nedićeva Srbija sa svojim obeležjima, događajima, jedinicama ili da se odabere vlada u izbeglištvu i bude kao do sad u igri. Lanac godađaja za Užučku republiku, oslobađanje Loznice i tako dalje. Mnoštvo ideja da popuni period do 1950 na primer, kako istorijskih tako i neistorijskih. Problem je što to zahteva mnogo vremena i nisam baš uvežban sa modovanjem igre, iako se u suštini sve svodi na izmene tekst fajlova. Ako je neko zainteresovan nek se javi pa da vidimo može li se šta uraditi. Nije poenta da on Juge napravimo supersilu kao Nemačku ili USA, ali da može rame uz rame da stane sa Italijom. |
20.8.2012, 15:56 | #514 |
Član
|
Imas lepu ideju ali ne znam ko ima nerava, znanja i vremena za sve to. Npr ja bi bas vol'o i hteo ali ne mogu u sledecih 20 dana jer moram da zavrsim i odbranim master rad. A ni ne razumem se bas u sve to, misim, video sam kako izgledaju ti fajlovi i znam o cemu se radi ali nemam blage veze kako da kreiram evente itd.
Ali ideja ko ideja je lepa jer verujem da mnogi igraju sa Jugom i da se smaraju jer nema nikakvih eventa za nju. Ja sam sigurno odigrao 20-30 partija sa Jugom u hoi2 |
21.8.2012, 16:04 | #515 |
Član
|
Ni ja se neću hvatati posla do oktobra, ali rekoh da na vreme vidim hoće li neko Iz nekog razloga mnogo više se moduje HOI2 iako je trojka lakša za modovanje (makar ono osnovno). Prvo mi je palo na pamet da doradim Nemačku, da joj dam malo više onog nacističkog šmeka, wunderwaffen tech i evente za istočni front koji je bio najveće bojište u istoriji.
Ali obzirom da Jugoslavija nema ništa, a imala je veliku ulogu u ratu (da su stvari išle drugačije imala bi možda i veću) rešio sam da odradim nju. Radio sam uglavnom neke prepravke (dodavao resurse provincijama, state modifier-e, političare, vojskovođe) ali još uvek nisam uradio ni jedan event ili national decision. Čini mi se da nije teško. Čak šta više, ima ih raznih, nije teško uzeti neki i prepraviti, za dobijanje teritorije ili za neki bonus/penalty. |
15.9.2012, 21:43 | #516 |
Član
|
Ajd ako neko ima ideje šta bi sve voleo da vidi u "Yugoslavia Rises" modu, da ga tako nazovem za sad
Šta bi voleli od istorijskih putanja a šta od neistorijskih događaja i odluka, koji odnos snaga da bude u odnosu na ostale zemlje (ja sam planirao da uz sve pametno odabrane događaje i osvajanja do 1941 bude negde u rangu Italije ili malo slabija. Dajte predloge! ) Danas sam nešto čačkao i ubacio Strategic Modifier "Pan-Yugoslavia" koji dodaje bonus na IC i Supplies ako igrač kontroliše celu Jugu, Albaniju, Bugarsku i onaj deo jadranskog primorja pod kontrolom Italije (Trst, Istra, Zara...). Edit: Shvatio sam sve kako se moduje, kako se ubacuju tekstovi, slike, eventi itd. Pomoć nije neophodna, ali je dobrodošla, da bi išlo brže. Za sada još uvek modujem probne evente i nacionalne odluke da vidim da li sve radi kako treba. Poslednja ispravka: Strelok (17.9.2012 u 4:33) Razlog: Dodatak |
21.9.2012, 2:52 | #517 |
Član
|
Pošto se niko nije izjasnio (nije popularna igra, šta da se radi) sam sam napravio ideju iza moda. Ima 160+ događaja (da pokrije period 1936-1945) što će reći oko 18 događaja godišnje u proseku. Ima 10 nacionalnih odluka, možda ubacim još koju kad je ratno stanje u pitanju.
Postoje dve glavne rute, istorijska i neistorijska. U istorijskoj ima 80tak događaja (sva unutrašnja trvenja, tajni dogovori i stranački pregovori). U tih 80tak spada i kompletni narodno-oslobodilački rat gde igrač bira hoće li stati na stranu komunista ili monarhista, svako sa svojim setom događaja. Takođe je moguće stati na stranu Nedićeve vlade pri čemu pored istorijskih zbivanja, moguće je i izabrati par alternativnih (Napad na NDH kao odgovor na genocid). Pokrivene su i mogućnosti pobede nad invazijom nacista ili za pat poziciju (duži rat bez pobednika). Što se tiče čisto neistorijske strane, za koju se igrač odlučuje na samom početku 1936. godine ona sadrži drugu polovinu događaja. Veliki deo igra pan-slavizam koji uz malo sreće može dovesti do ujedinjavanja svih južnoslovenskih teritorija u jednu kraljevinu. Ubačena će biti i "Bela Ruka" koja će igrati ulogu vođe Jugoslovenskog nacionalizma uz neke elitne jedinice (tri nova tipa) i koja će, ako svaki događaj u neistorijskoj liniji bude ostvaren na pravi način, voditi do mogućnosti pokretanja otpora u Čehoslovačkoj ili podržavanje Belih snaga pošto Rusija izgubi rat od Nemačke. Takođe u neistorijskom delu je dosta događaja koji se bave podizanjem ekonomije i vojske skoro do nivoa Italijanske (kopnene vojske, mornarica i avijacija i ne baš) kako bi Jugoslavija imala ulogu u predstojećem ratu (Sa neistorijskim delom ne može se dobiti narodno-oslobodilački rat, makar za sada. Ako me ne bude mrzelo, možda i spojim jednog dana da može.) Imam sastavljeno celo stablo događaja i odluka, na papiru, ali nemam skener da bih postavio ovde sve to. Voleo bih da se makar neko javi čisto da znam da ne radim samo za sebe. Ako to ipak bude slučaj, možda ipak odustanem (trebaće dobrih mesec dva aktivnog rada da se mod završišto je gubljenje vremena ako mod igram samo ja) ali se nadam da će se neko zainteresovati da isprati mod |
21.9.2012, 8:42 | #518 |
Član
|
Veoma ambiciozno, svaka cast ako to odradis.Ja sam inace zaintersovan za sve igre koje razvija Paradox, i obozavam da modujem sve od mape do eventa(mada sam sa eventima malo slabiji).
Ali HoI3 cak ni posle tri godine nisam uspeo da ukapiram, pa tako da sam za tu igru najmanje zainteresovan i nisam nista modovao sem sto sam budzio neke industrije.Ali ako uspes sa tim svakako da bih probao mod, a mozda cak mogu nesto malo i da pomognem. |
21.9.2012, 14:58 | #519 |
Starosedelac
|
Malo je omatorila igra, dosta ljudi ju je prestalo igrati jer su isprobali gomilu stvari i zasitili se. No uvek se nađe ljudi koji traže nove izazove u starim igrama samo je pitanje kolika je uopšte igračka populacija za HOI 3 u exYU koja bi jedina bila zainteresovana za takav mod.
|
21.9.2012, 16:51 | #520 |
Član
|
Dovoljno je da bude par, četvoro petoro i vredi se potruditi. Posle ovog moda, uraditi i za neke druge zemlje kad se već uvežbam (ili uvežbamO ako se neko pridruži). Na primer za sve Balkanske zemlje i pritom da se sinhronizuje sa već urađenim za Jugoslaviju ili za neke od većih zemalja koje su gotovo prazne i na kraju kao trešnja na vrhu naravno za Nemačku, sa kojom najveći broj ljudi i igra. Ako su momci koji su radili Dies Irae (koji je dobar, ali može biti i bolji) mogli da stave svoj mod kao oficijalni DLC, možda može i ovo da prođe
Ali jedno po jedno, prvo Jugoslavija! Ima li neko preporuku gde da kačim slike onoga što sam uradio, pošto su prevelike za forum? |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
hearts of iron, hoi3 |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme | ||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Igra li neko Hearts Of Iron 2 ? | Auror | Strateške igre | 1451 | 9.11.2017 17:28 |
Hearts of Iron 2: Doomsday | milke | Online susreti | 5 | 24.6.2009 22:49 |
Iron Man | uros@3D | Brbljaonica | 1 | 7.1.2008 23:56 |
blood iron | psyman | ŠDK - Osnovne komponente | 100 | 30.10.2007 23:03 |