Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 13.10.2007, 2:23   #1
Cheguevara
Član
 
Član od: 4.2.2006.
Poruke: 189
Zahvalnice: 68
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Cheguevara
Određen forumom Pascal - pitanja

Poz svima! od nedavno ucim ovaj jezik pa bih vas zamolio za pomoc oko par sitnica:
1. Kako namestiti da se kad izvrsi naredbu program ponovo pokrene. npr. ovaj, uzeo sam trivijalan primer:
Kod:
program proba;
 uses crt;
 var a,b,c:integer;
begin
 clrscr;
 writeln('a:');
 readln(a); 
 writeln('b:');
 readln(b)
 c:=a+b;
 writeln('c:',c);
 readln
end.
e sad nervira me kad izbaci resenje i onda se ugasi.
2. Nasao sam program Executable File Icons Changer koji menja ikonice exe programima. I napravio sam neki glup program u pascalu i hocu da ga ''ukrasim'' ikonicom, ali ne znam kako da snimim exe fajl u pascalu (koristim free pascal ide). Kad snimim projekat on mi automatski generise exe fajl i sve radi ali nece da menja ikonicu.
3. Hocu da napravim neki kviz i na kraju, kad se pogode svi odgovori da izbaci ASCII sliku (koja je prethodno napravljena pomocu ''ASCII Art Generator-a''. Imam nevolje sa writeln komandom jer ne znam kako, i da li uopste moze da prikazuje vise redova jer je to ipak ''write line''
4. U vezi sa tim kvizom, ako hocu da koristim slova umesto brojeva tip podataka je string? ili char? Da li postoji neki koji sve to objedinjuje?

Izvinite ako su glupa pitanja, ali pocetnicka su.
Cheguevara je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.10.2007, 3:19   #2
dechkotzar
Član
 
Član od: 9.12.2005.
Poruke: 113
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 7 puta na 6 poruka
Određen forumom Re: Pascal - pitanja

Prvo, sto Pascal?

1. Ne mogu tachno da se setim sintakse (nisam radio pas josh od srednje) ali recimo ovako neshto:
while <opisUslova>
//ono shto zhelish da se ponavlja
repeat

2. Probaj da kompajlujesh program! (Build ili tako neshto)
3. Koristi write
4. Koristi string
dechkotzar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dechkotzar na korisnoj poruci:
Cheguevara (13.10.2007)
Stara 13.10.2007, 7:51   #3
Eni
Banana
 
Član od: 9.1.2006.
Lokacija: _Cloud
Poruke: 5.604
Zahvalnice: 674
Zahvaljeno 2.415 puta na 1.216 poruka
Određen forumom Re: Pascal - pitanja

Prvo, što da ne pascal? Lak je za učenje i stvara lepe programerske navike (za razliku od Basica i Vbasica)...

1. Petljom. Možeš na bar 3 načina, ako se dobro sećam. Prvi ti je već rečen (While), možeš sa FOR-TO-DO, ili sa IF-THEN-ELSE petljom... E sad, ja sam Pascal počeo da zaboravljam jer sam izašao iz programiranja 2003, ali mislim da bi mogao ovako nešto...

Kod:
 program proba;
 uses crt;
 var a,b,c,kraj:integer;
begin
 clrscr;
 writeln('Želite li da nastavite? Y/N');
 readln(kraj);
 IF kraj='Y' then 
                   BEGIN
                     writeln('a:');
                     readln(a); 
                     writeln('b:');
                     readln(b)
                     c:=a+b;
                     writeln('c:',c);
                     readln
                   end;
                 else
readln;
end.
2. ...

3. Pa koristi više writeln linija za više linija...
Kod:
writeln('###',1,1);
writeln('# #');
writeln('###');
isto koristeći petlje da pogodiš svaki odgovor odgovarajućom slikom...

4. Ako se dobro sećam, može INTEGER i za obična slova tipa A,B,C kao odgovor, a možda i grešim... CHAR je za svaki karakter, i onda moraš napraviti maske da se ne mogu uneti specijalni znaci koji bi moigli da ti sruše program... (isto nekom petljom, najbolje for x='a' to 'z' do ... else end

Ako hoćeš da koristiš reči kao unos, moraćeš string, pogotovo ako želiš da barataš sa delovima tog stringa u ispisu...
Eni je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Eni na korisnoj poruci:
Cheguevara (13.10.2007)
Stara 13.10.2007, 15:35   #4
glitch
Starosedelac
 
Član od: 17.8.2006.
Poruke: 2.932
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka
Određen forumom Re: Pascal - pitanja

@Eniaroyah: zaboravio si i qbasic; uh, najezio sam se.
glitch je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.10.2007, 16:44   #5
DaySleeper
Veteran
 
Član od: 17.7.2007.
Lokacija: /usr/local/bin
Poruke: 806
Zahvalnice: 290
Zahvaljeno 513 puta na 235 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DaySleeper Slanje poruke preko Skypea korisniku DaySleeper
Određen forumom Re: Pascal - pitanja

I ja sam isto pocetnik, ali znam da mozes i na nacin REPEAT UNTIL

Na ovaj nacin program ponavlja operacije izmedju navedene dvije syntaxe
sve dok se ne ispuni odredjeni uslov npr.
REPEAT
Citat:
BEGIN
writeln('a:');
readln(a);
writeln('b:');
readln(b)
c:=a+b;
writeln('c:',c);
readln
end

UNTIL C=0


Ja imam problem sa CHAR Recimo ako stavim:

writeln("Zelite li da nastavite? Y/N");
read (odgovor);
if odgovor=Y then do... else end.


program nece da izvrsi operaciju iako je "odgovor" zaista Y

ako stavim integer umjesto char recimo if odgovor=1
onda radi, ali sa char nece.
Da li neko zna u cemu je problem? Treba li staviti navodnike ispred = ili tako nesto. I kako se u Pascalu uubacuje slika ili neki objekat?
DaySleeper je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.10.2007, 13:27   #6
Nemesis
Veteran
 
Član od: 29.11.2005.
Lokacija: Novi Beograd
Poruke: 1.181
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 44 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nemesis
Određen forumom Re: Pascal - pitanja

Citat:
DaySleeper kaže: Pregled poruke
Ja imam problem sa CHAR Recimo ako stavim:

writeln("Zelite li da nastavite? Y/N");
read (odgovor);
if odgovor=Y then do... else end.


program nece da izvrsi operaciju iako je "odgovor" zaista Y

ako stavim integer umjesto char recimo if odgovor=1
onda radi, ali sa char nece.
Da li neko zna u cemu je problem? Treba li staviti navodnike ispred = ili tako nesto. I kako se u Pascalu uubacuje slika ili neki objekat?
Obrati pažnju da "y" i "Y" nisu iste stvari.

Možeš korigovati uslov: if odgovor = Y or odgovor = y then nešto;

Alternativno možeš koristiti upcase funkciju: if upcase(odgovor) = Y then nešto;
* Davno sam radio u Pascalu. Možda sam omašio naziv funkcije.

Treća i najbolja varijanta je da odgovor proveravaš preko ASCII vrednosti. No, da te ne zbunjujem u startu...
BTW, Pascal ima sjajan help. Pogledaj funkcije ORD i CHR. (neka me neko ispravi ako sam omašio naziv)
Nemesis je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Nemesis na korisnoj poruci:
DaySleeper (15.10.2007)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
X-Box - Nekoliko pitanja Inuyasha Konzole 12 28.2.2014 23:22
iMAC 24" - par pitanja... ddak Operativni sistemi 59 7.4.2008 19:44
Spisak pogođenih pitanja - Muzički kviz [Imzadi] Kvizovi 5 4.4.2008 21:06
Spisak pogođenih pitanja - Filmski kviz [Imzadi] Kvizovi 2 30.10.2007 20:36
Saveti za AM2 Zoran_KS Šta da kupim? 45 6.11.2006 13:09


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 8:27.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com