Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Operativni sistemi

Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 4.4.2006, 21:07   #21
NenadN
aka Shon3i

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 191 puta na 129 poruka
Određen forumom Re: Multi-Boot

Citat:
VirtualPoP kaže:
Mislis primarna particija? gde si to cuo??????????
Linux ne zahteva primarnu particiju!!!
Nisam ni rekao da linux mora da bude primaran, nego ako oces multi boot sa nt-om onda bi valjalo da bude primaran posto linuxov loader moze da integrise nt a nt ne moze linux i onda bih kako si rekao morao da upotrebljavas disketu.
NenadN je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.4.2006, 23:08   #22
AxeZ
Banned

Član od: 30.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku AxeZ

Citat:
NenadN kaže:
Nisam ni rekao da linux mora da bude primaran, nego ako oces multi boot sa nt-om onda bi valjalo da bude primaran posto linuxov loader moze da integrise nt a nt ne moze linux i onda bih kako si rekao morao da upotrebljavas disketu.

NT boot loader moze da butuje Linux, ali je to iskomplikovano posto mora da se cupa 512 bajtova boot sectora i da se NT loader navede na njega u boot.ini
Komplikovano, ne elegantno i ruzno...bas kako microsoft zna...
AxeZ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.4.2006, 23:19   #23
Miloš
Veteran

Član od: 18.1.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 15 puta na 11 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Miloš Slanje poruke preko Skypea korisniku Miloš

Citat:
AxeZ kaže:
NT boot loader moze da butuje Linux, ali je to iskomplikovano posto mora da se cupa 512 bajtova boot sectora i da se NT loader navede na njega u boot.ini
Za razliku od GRUB-a koji ja imam, koji savršeno radi i super izgleda.
Miloš je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.4.2006, 12:06   #24
NenadN
aka Shon3i

Citat:
AxeZ kaže:
Pa pazi u sustini i nije jer recimo da bi pokrenuo win9x moras istu proceduru boot sectora da pravis tih 512bajtova, inace posto nikad nisam stavljao linux na masinu stvarno ne znam koje su opcije bootovanja, jer svuda gde sam bio linux je bio na primarnoj particiji, a windowsi na sekundarnoj, ili je bio normalan boot ili je ucestvovala disketa
Stara 5.4.2006, 15:22   #25
Covenant
Deo inventara foruma

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka

Hteo bi nesto da dodam
Mnogi ljudi misle ili su ubedjeni da samo Grub loader moze da ucita bilo koji OS bez pomoci boot loader-a tog OS-a direktno sa particije gde se taj OS nalazi,sto je svojevremno navedeno u i SK-u kad je u "Servis" rubrici bilo govora o multiboot-u....
A ja iz svog iskustva znam da to uopste nije tacno-LILO moze da podigne bilo sta i bilo gde sa ili bez ikakve ispomoci drugog boot loader,a za razliku od Grub-a koga licno ne volim,moze da se upise i u MBR drugog master diska,sto mi u Grub-u nije bas polazilo od ruke,a i dosta je komplikovaniji za konfigurisanje.....
Cisto ilustracije radi da navedem moj primer- na prvom hardu(primary master) mi je WinXP koji ima svoj loader u MBR-u koji nisam dirao,na drugom hardu(secondary master u cijem je MBR-u Lilo)mi je linux na logickoj particiji i Win98 i OpenBSD na primarnim-prilikom instalcije BSD-a sam izabrao da ne zelim da instaliram nista u MBR,a Win 98 podizem sa drugog diska zahvaljujuci opciji "boot-as=0x80"
Sta vise reci.....
Sa Lilo-om iz MBR-a drugog diska podizem bez problema WinXP,Linux posebno sa 2.4 i 2.6 kernelom,Win98 i OpenBSD
Ima li boljeg loader-a od Lila-tesko,po meni,a konfiguracija jednostavna da jednostavnija ne moze biti,iako se radi iz linux-a i konzole....
PoZ!
Covenant je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.4.2006, 21:32   #26
iurisvulgaris
Banned

Član od: 1.12.2005.

Citat:
NenadN kaže:
Pa pazi ne znam sta imas sve od particija koliko vidim imas i linux, mada meni sve radi ok kod svakog windows-a, E sad posto nisam nista petljao linux+windows tako da stvarno neznam ishod instaliranih sistema, ali ako imas instaliran linux onda on mora da ti bude primaran tj iz njega moras da dizes nt loader a iz ntloader-a 9x..
Linux nema neposredne veze sa ovim,jer sam koristio jedan manji stari hard disk koji sam prikačio kao primary master i koji je imao po jednu primarnu i logičku fat 32 particiju.Za butovanje nije korišćen Grub ili Lilo već nt loader ali neuspešno pa sam onda koristio xosl boot menadžer. Linux se nalazio na drugom hard disku i njegovu particiju je win 98 prepoznao kao neformatiranu i čak joj dodelio slovo.To ne bi smelo da se dešava jer za win 98 linuxova particija ne bi trebala uopšte da postoji.Pored toga jednoj fat 32 particiji je dodelio 2 slova,nije uopšte prepoznao dvd drajv,i win 98 je nekako bila previše nestabilna i mnogo joj je vremena trebalo da se podigne-5-6 minuta.Pošto je win 98 imala dosta problema sa pravilnim prepoznavanjem particija ja sam 99 % siguran da je to zbog toga što je instalirana na logičku particiju.
Citat:
NenadN kaže:
Moze se tako reci ali microsoft je ovo naknadno objavio jer su svic /ir i dalje skrivena opcija, ovo je smisljeno kao sto sam ti rekao da procitas u MSDN iz 98 gde je ovo objasnjeno tj napravljeno da na primarnoj particiji instalirs DOS a na ostalim logickim Windows.
Ja sam samo tvrdio da po defaultu Win 9x ne može da se instalira na logičku particiju,posle jednog tvog posta gde si rekao da se Win me može "najnormalnije"i "najobičnije" i bez nekih naprednih podešavanja instalirati na bilo koju pa i logičku particiju.Sada ipak možemo zaključiti da je neophodno prepisivanje postojećeg bootsect.dos i korišćenje setupa sa 3 parametra.To ipak znači da se po defaultu Win 9x ne može da se instalira na logičku particiju bez nekih advanced podešavanja-ja sam mislio na opcije fix fat number i skrivanje particija koje postoje u brojnim boot menadžerima a ti na korišćenje 3 "skrivena" parametra za setup,no sve se svodi na isto.Što se mene tiče to nije "najnormalnija" i default instalacija već netipična i napredna instalacija.
iurisvulgaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.4.2006, 23:58   #27
VirtualPoP
Novi član

Član od: 2.4.2006.

@convenant ja nisam uspeo da nadzuzim lilo da mi dize bsd... cucko sam par dana i odustao od toga da imam vise od jednog unixlike sistema instalirana...
VirtualPoP je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.4.2006, 0:21   #28
AxeZ
Banned

Član od: 30.12.2005.
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku AxeZ

Citat:
VirtualPoP kaže:
@convenant ja nisam uspeo da nadzuzim lilo da mi dize bsd... cucko sam par dana i odustao od toga da imam vise od jednog unixlike sistema instalirana...

...Snip from lilo.conf...

other = /dev/hda1
label = FreeBSD
table = /dev/hda

Yep...it's that easy
AxeZ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.4.2006, 8:07   #29
urke
ex Laki pingvin

Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 880 puta na 488 poruka

Ja na Slacku koristim GRUB zato što posle promene kernela ne moram da čačkam po MBR-u (# lilo) već samo sredim /boot/grub/menu.lst i to je to. A često žvrljanje po MBR-u (LILO-vanje) ume da ga sje*e (otišo jedan disk tako )
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.4.2006, 12:02   #30
NenadN
aka Shon3i

Citat:
iurisvulgaris kaže:
Pošto je win 98 imala dosta problema sa pravilnim prepoznavanjem particija ja sam 99 % siguran da je to zbog toga što je instalirana na logičku particiju.
Pa pazi ja sad trenutno nemam nikakvih problema vec oko godinu dana sa Me, 98 nisam nikad terao u multibootu tako da stvarno ne znam sta se desava, ali sam recimo imao 95 osr2 koja je radila takodje lepo na logickoj particiji. Tu se kod tebe nesto zapetljalo zesce. Mogo si brkao sa tim particijama i diskovima kao sto rekoh kod mene je C:E:F:G:, na svim windowsima C:E:F:G.

Citat:
iurisvulgaris kaže:
Što se mene tiče to nije "najnormalnija" i default instalacija već netipična i napredna instalacija.
Jedan deo ovog je opisan i u setup.txt svakog win9x-a medjutim nije do kraja i kao da je microsoft hteo da odes na internet i da potrazis ostatak dokumentacije koji sam ja inace nasao u njihovoj online MSDN dokumentaciji.

u atacmentu imas deo iz setup-a.txt iz Millenniuma
isto tako je u 98 samo malo losije objasnjeno.

Sto se tice bootsect.dos i pravljenje boot sectora, ta procedura ne mora da se obavi ali ces onda morati da vracas nt MBR sa XP diska komandom fixmbr i fixboot, ali predhodno ces morati oped da kreiras bootsect.dos sa debug komandom iz win9x malo komlikovaniji posao ali se dobija isto
Priloženi fajlovi
Tip fajla: txt setup.txt (2,6 KB, 43 puta viđeno)
Stara 18.12.2009, 17:04   #31
Branislav Gavric
Banned

Član od: 11.4.2006.
Zahvalnice: 67
Zahvaljeno 32 puta na 19 poruka

Znam da je ovo malo stariji toppic al' ajd' da pitam ovde-da ne otvaram novu temu:

naime, interesuje me kad instaliras jedan sistem, pa boot magic, pa drugi sistem (redosled nije bitan) pa onda sa boot magicom podignes jedan od ta dva sistema, onda DA LI CES TOTAL COMMANDEROM IMATI PRISTUP ONOJ DRUGOJ PARTICIJI gde je instaliran prvi sistem (koji je u trenutnom sistemu "sakriven")?

Yes or No would be appropriated!
Branislav Gavric je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.12.2009, 17:09   #32
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.144
Zahvaljeno 4.982 puta na 2.899 poruka

Imaćeš. Nema nikakvog sakrivanja sistema, svaki Windows će da vidi sve particije (osim ako ne kombinuješ 9x sa NT-om, a sve mi se čini da ti to pada na pamet).
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.12.2009, 17:16   #33
Branislav Gavric
Banned

Član od: 11.4.2006.
Zahvalnice: 67
Zahvaljeno 32 puta na 19 poruka

Hvala!

inace - ideja mi je bila da imam dve Win98-ce butabilne ... ??? ali da iz "one" mogu da "vidim ovu" i obratno (mislim na fajlove sistema), samo da "biram" koju da koristim pri prvom paljenju racunara..

Opet - hvala!
Branislav Gavric je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
U cemu je problem??? (boot racunara...) Dovla84 Kvarovi 10 31.3.2006 12:14
Virus u boot sector-u ! sily Zaštita 6 9.1.2006 17:57
Boot time Sale Operativni sistemi 10 15.12.2005 2:42
Restore single boot? Shkomi Operativni sistemi 12 11.12.2005 0:37

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 5:06.