|
Pravljenje igara Programski jezici, tehnike, alatke u službi pravljenja igara... |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
3.8.2006, 14:37 | #21 |
Kekule Mekule
|
Re: objasnjenja pocetniku
Ali ipak moj savet je C++.Relativno lako sam naucio rad u konzoli i posle je prilagodjivanje ostalim programskim jezicima maciji kasalj.BTW Python je uradjen preko C++-a tako da koristi njegovu snagu.Znaci definitivno C++.
|
3.8.2006, 14:44 | #22 |
Kekule Mekule
|
E da link ka IDE-u sa kompajlerom mingw32(besplatno): www.bloodshed.net
C++ igre sa sve kodom: www.cppgames.com Tutorial za GUI: www.winprog.org Bazicni tutorial(vise je orijentisan ka C-u al' moze da posluzi ): http://einstein.drexel.edu/courses/C..._tutorial.html Mislim da je ovo dovoljno za sada.Pozz. |
4.8.2006, 0:30 | #23 | ||
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
|
Citat:
Citat:
|
||
4.8.2006, 0:31 | #24 | |||
Deo inventara foruma
|
Što se tiče podrške navedenih engine-a za VB to jednostavno govori o činjenici da su se ljudi lepo setili da povećaju broj kompanija koje će potencijalno koristiti njihov engine a koje razvoj sopstvenih aplikacija zasnivaju na nekoj drugoj platformi (VisualBasic, Delphi itd.) Normalna stvar. Bilo bi malo suludo da recimo u Srbiji otvorim kompaniju koja se bavi prodajom elektronike proizvedene na severno-američkom kontinentu a da se ne pobrinem da uz date uređaje isporučujem adapter-konvertor za struju putem kojeg je moguće koristiti pomenute uređaje u Evropi Znači, „podrška“ ne podrazumeva i kvalitet originala A da,... Inače su svi ovi engini koji imaju podršku za VB originalno razvijeni u „C“ jezicima
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
4.8.2006, 0:32 | #25 | |
Deo inventara foruma
|
Za implementaciju svake od navedenih osobina u source-u engina je potrebno ništa više do stotinak dodatnih linija koje treba dodati glavnoj klasi objekta. Zahvaljujući nečemu što je osnova C++-a a o čemu VisualBasic može samo da sanja, „inheritence“ osobini klasa, svaka dodata osobina glavne klase prenosi se na objekte koji od nje zavise odnosno nastaju i na taj način nasleđuju njene osobine! U konkretnom slučaju bi to bili svi objekti u sceni ili simulaciji. E zamisli sada situaciju da se recimo za neku godinu neka od zakonitosti potpuno promeni, recimo promeni se definicija nekog od Njutnovih zakona . Dok bi za prepravku celog koda u VB-u bilo potrebno poprilično vremena u C++-u bi bilo dovoljno promeniti osobinu glavne klase koja je do tada definisala konkretan zakon. Prednost poznavanja C++-a i „Prirode i društva“ je ovde očigleda a nikakvo poznavanje logike programiranja , kontrole toka i sl. ne može da ti pomogne ukoliko zbog nepoznavanja osnovnih zakona fizike budeš morao da potražiš neki drugi engine, samo zato što ovaj nije imao podršku za „kosi hitac“ Treba li da pomenem i činjenicu da „fizički deo“ engine-a često utiče na „vizuelni“. Primera radi, refleksija odnosno refrakcija svetlosti je zadužena za kontrolu „rendanja“ izgleda nekog objekta u tečnosti ili što je postalo aktuelno u poslednje vreme izgleda „rendanje“ prelamanja svetlosti koja dolazi iz vodenih površina na zidove prostorija.
Citat:
|
|
4.8.2006, 0:34 | #26 | |
Deo inventara foruma
|
Sa druge strane ono što je opšta odlika ljudi kod nas je ona naša domaća što da uradim nešto bolje i što će trajati ako mogu da „nabudžim“ nešto što će da „drži vodu dok majstori ne odu“? Niko više ne želi da se „umara“ tako što će da žrtvuje malo više svog vremena i truda i da zauzvrat dobije nešto kvalitetnije i vredno pomena. Druga stvar je već pomenuta multiplatformnost. Neka mi neko navede još neku platformu na kojoj je moguće koristiti VisualBasic osim Windows-a. Krilatice tipa „pa svi koriste Windows“ ovde definitivno nije na mestu jer već svi znaju da odavno postoji alternativa Windows-u (pričam o profesionalnoj upotrebi). I da se desi da recimo u toku sledeće decenije Microsoft „pukne“ iz nekog razloga (nikad se nezna ) jedina platforma na kojoj sam naučio da radim otišla je u nepovrat. Statistike radi C++ je oficijelno izdat 1985. godine dok je VisualBasic svetlost dana video tek 1990. godine. Za sve to vreme C++ je u svojoj osnovi ostao apsolutno isti dok je VisualBasic prolazio kroz nekoliko faza od kojih je najaktuelnija .NET faza. Isto tako, C++ je postao standard za razvoj aplikacija ne samo na Windows-u već i na svim većim operativnim sistemima koji postoje. Da stvar bude ozbiljnija, C++ je svojom sintaksom i načinom funkcionisanja uticao na razvoj gomile jezika koji su se pojavili posle njega. Treba li pored svega da pominjem i činjenicu da Visual Studio košta i da će uvek koštati a da je za C i C++ uvek moguće naći besplatnu alternativu i način za razvoj. A neka mi se bar neko na ovom forumu pohvali da ima legalizovan Microsoft-ov Visual Studio!
Citat:
|
|
4.8.2006, 0:35 | #27 | |||
Deo inventara foruma
|
Citat:
Citat:
Citat:
Što se tiče toga koju knjigu odabrati, pa valjda je moguće na nekom forumu naleteti na ljude koji su već prošli sve to pa da mogu da preporuče neku literaturu poznajući većinu probleme na koje je moguće naleteti. Kao što sam već rekao, od literature uvek preporučujem izdavače kao što je „SAMS“ ili „O’Reilly-jeve“ .chm prepravke. Normalno da o originalima koje potpisuju imena kao što su Stroustrup, Kernighan, Ritchie ne treba ni raspravljati. Naravno samo ako su u pitanju neprevedene originalne verzije! |
|||
4.8.2006, 0:37 | #28 | |
Deo inventara foruma
|
A trošenje para na „Biblije“ koje se kod nas najčešće i nalaze je čisto gubljenje vremena. Ne nalaze se one kod nas najviše zato što su „Sveto pismo“ za neku oblast nego zato što imaju najveći broj stranica pa ih je lako prodati po ceni od par hiljada dinara A usput uopšte nisu preporučljive za učenje jer pored nekog upotrebljivog materijala ima i gomila „smalltalk-a“, teksta koji ne služi apsolutno ničemu osim povećanju broja stranica.
Citat:
Da rezimiram ponovo ovu ionako već preterano dugačku priču! Odabir programskog jezika u ovakvoj situaciji je apsolutno važna stavka jer nikada, i pored trenutne situacije sa nedostatkom kvalitetne radne snage u sferi programiranje, ne treba potcenjivati pojedinca pa makar se sada tek nalazio na početku svoje karijere. Nikada se nezna da li će neko, ko je ovde postavio pitanje o tome kako početi, možda za par godina neće postati vrhunski programer koji će zarađivati DEBELE pare. |
|
4.8.2006, 0:38 | #29 |
Deo inventara foruma
|
Moj apel u konkretnom slučaju bi bio da izbor na početku padne na C++ ili makar C sa čime bi se ostvarila realna šansa da sve te godine investicije ne budu uzaludne. Naravno da na ovom mestu ne želim da smanjujem vrednost drugim jezicima, posebno VisualBasic-u ali treba shvatiti da je VisualBasic namenjen isključivo razvoju poslovnih aplikacija u Windows-u i nizašta drugo. Da je tema u ovom slučaju bila razvoj aplikacija pod Windows-om za apsolutne početnike onda bih najverovatnije preporučio VisualBasic ali ovako on nema šta da realno traži u game developement-u.
I na kraju malo dodatnih informacija. Linux,UNIX i još gomila njih su operativni sistemi koji su kompletno pisani u C-u i C++-u a većina novonastalih jezika svoju sintaksu zasniva na C-u odnosno C++-u: Java Script, PHP, Java, Perl itd. Osim toga, kao što sam već rekao, svi veći komercijalni engine-i, pa i ostale aplikacije, se razvijaju u C++-u a ako meni niko ne veruje ovde valjda treba verovati ljudima koji od toga zarađuju više para od Holivuda Pa neka početnik proceni šta bolje zvuči |
4.8.2006, 23:23 | #30 | |||
Mythbuster
|
Citat:
Citat:
A game engine je game engine bez obzira da li je 2D ili 3D. Citat:
|
|||
4.8.2006, 23:42 | #31 | ||||||
Mythbuster
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
||||||
4.8.2006, 23:53 | #32 | |||||
Mythbuster
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||||
5.8.2006, 0:02 | #33 | |||||
Mythbuster
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||||
5.8.2006, 3:04 | #34 |
Novi član
|
Upravo sam skinuo DxGame... Treba mi pomoc
Kako da ga uopshte ucitam u VB, shta mi josh treba da bi to funkcionisalo kako treba, itd... |
5.8.2006, 3:18 | #35 |
Starosedelac
|
Treba ti DirectX 8
Lepo ti pishe u kodu, za tutorijale 'DXSHELL - modified May 2006 to use DXG225 or Later. ' ----------------------------------------------------------- ' This module initializes the DXGame Engine and the interface. After the ' interface is setup, program control will be passed to you via the ' "GameInit" routine inside mygame.bas ' ' Make sure under "Project-References" you have the following selected: ' OLE Automation ' DXGame 2D Engine (dxg.dll) ' DirectX 8 For Visual Basic Type Library ' ----------------------------------------------------------- Ides na Project, pa References I gornja 3 treba da ti budu obelezena. Ako nisu, pronadji u listi. Ja sam imao problema sa DXGame 2D Engine, nije bio u listi, pa onda idesh na browse i pronadjes gde si ga stavio ili prekopirash ga u system32 folder, u Windows/Total commanderu u liniji za kucanje komandi ukucash regsvr32 dxg.dll Mada ni taj nacin meni nije lepo hteo... |
5.8.2006, 11:00 | #36 | |
Veteran
Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 124 puta na 82 poruka
|
Citat:
|
|
5.8.2006, 21:19 | #37 | |
Deo inventara foruma
|
Citat:
I zaboravio si da napomeneš još jednu stvar koja nije samo odlika domaćeg „tržišta“ a koja je baš usko povezana sa PopCap-ovim igricama. Njihove igrice su ubedljivo najčešće piratizovani komadi zabavnog softvera („ono, ključ sa neta“), čak i na Zapadu i ostatku sveta, što u neku ruku PopCap-u pored normalnih gubitaka donosi besplatnu reklamu pa im valjda nije ni preterano krivo! Čisto sumnjam da bih čisto zarad popularnosti nečega što razvijem i u šta sam uložio dosta vremena i truda trpeo celogodišnji post. Nisam baš toliki vernik Sve u svemu kada se sve sabere voleo bih da mi neko navede neku igricu koja je razvijena u čistom 2D-u (vodite dobro računa o ovoj stavci pre nego što vam nešto padne napamet ) a da nije već razvijeno u PopCap-u odnosno da nije jedan od zilion njegovih klonova. Ja trenutno mogu da se setim jedino fenomenalnog a i bogami vremešnog Swen-a Bömwollen-a i fenomenalnih „Morhuhna”. Sve ostalo su ili igrice koje su hibridi (sadrže 2D i 3D komponente) ili su jednostavno kompletno 3D. Sada dolazi onaj deo o „vrcanju 3D“ grafike. I u Zumi i u svim ostalim klonovima PopCap-ovih igrica ima poprilično 3D grafike samo je potrebno imati „oko“ za nju Primera radi, pogledaj malo bolje kuglice u Zumi i ako hoćeš „Tumblebugs-ima“ ili bilo kojoj „Zuma-like“ tvorevini. Sve kuglice, koje u suštini u toku igrice zauzimaju i do 70-80% ekrana, (pa slobodno možeš da kažeš da tu nešto „vrca“) rađene su malim i veoma ubedljivim 3D engine-om u koji je, verovao ili ne, ugrađena podrška za osnovni fizički model. |
|
5.8.2006, 21:20 | #38 | |
Deo inventara foruma
|
Ono što sam pričao o „Prirodi i društvu“ gde su objektima pridodate masa, inercija itd. Zašto je to tako rađeno?. Pa zato što je PopCap računao na skalabilnost svojih igrica odnosno želeo je da mogu da se igraju na računarima u dijapazonu od Pentium-a III pa sve do „najnabudženijih“ računara. Da je ovaj deo igrice rađen čistom 2D poligonalnom tehnikom to bi zahtevalo da ciljne konfiguracije imaju katastrofalno visoke performanse, ponajviše vezane za brzinu RAM-a, što bi slažeš se bilo malo bezveze?
I još jedna stvar. Jesi li se ikada zapitao zbog čega sve ove „2D“ igrice prilikom pokretanja na mašinama koje nemaju 3D akceleraciju prijavljuju da 3D akceleracija ne postoji i da će to uticati na performanse prilikom igranja? Odgovor je zbog toga što u tom slučaju „mukici“ od računara ne preostaje ništa drugo nego da čistom snagom softverske emulacije, odnosno „grcanjem“, izađe na kraj sa parčetom đubreta od softvera i njegovim „vrcanjem“ Treba li da pominjem kako se rade čestični sistemi (eksplozije itd.)? Citat:
Znači, „game engine“ je samo podvarijanta engine-a, bio on 2D ili 3D Činjenica da li je engine 2D ili 3D tipa najverovatnije bi došao do izražaja u trenutku kada bi naišao na klijenta koji iz nekog razloga traži 3D aplikaciju (ne zalazim u dubinu zbog čega) a ti pokušaš da mu obajsniš da će to “mnooogo da ga boli” i da postoji alternativa tome a to je da koristi recimo DXGame za nešto što definitivno ne može da se “nabudži” u 2D varijanti. |
|
5.8.2006, 21:21 | #39 | ||||
Deo inventara foruma
|
Citat:
Da bih ostao dosledan preciznosti sledi još jedan primer gde se “game-engine-i” koriste u poslovnim aplikacijama. Složićeš se da 3Dmax može na neki način da se smatra poslovnom aplikacijom u domenu recimo dizajna. 3Dmax u sebi od verzije (izvinte malo upućeniji ako grešim mada mislim da ovde to nije slučaj) 6 ima podršku za Havok engine. O tome šta je i čemu služi već i vrapci pevaju odavno epske pesme. Svi programi za dizajniranje enterijera i eksterijera kuće (primera radi Sierrin-a serija Home Architect-a) koristi neki vid (naravno starijeg) game engine-a. Najčešće korišćeni engine za vizuelizaciju u ovakvim aplikacijama doduše ostao je Quake 3 što je delimično za pohvalu uzevši u obzir koliko je mator. Ovde stajem. Citat:
Citat:
Citat:
|
||||
5.8.2006, 21:23 | #40 | |||
Deo inventara foruma
|
Citat: