![]() |
![]() |
|
Kompjuteri i film Uticaj kompjutera na film i primena kompjutera na filmu |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#16481 |
Starosedelac
Član od: 2.12.2012.
Zahvalnice: 192
Zahvaljeno 453 puta na 293 poruka
|
![]() ![]() Nosferatu Nikad u suštini nisam odgledao Nosferatua, ni onog iz 1922, ni jedan rimejk posle, niti znam njegovu povezanost sa Draculom Brem Stokera, pa ne znam da li je izrazita sličnost ovde sa Draculom nešto što je oduvek bilo tako ili je to samo ovde.U svakom slučaju groteskno kao što je i The Witch bila, i baš se vidi sličnost u mnogim scenama.Kome se svidela Veštica, svideće mu se i ovo.Ne toliko strašno koliko jezivo i teško za gledanje na momente.Grof Orloc priča za sebe. Na momente strašan, na momente komičan. Brci tokom vekova održavani bolje nego bilo koji drugi deo tela.Na momente kao i da je lik iz neke video igre.Moram da priznam da mi se puno više svideo prvi deo filma tj. dok se radnja filma u potpunosti ne vrati tamo odakle je i počela.Malo je bilo previše siumalicija požude i samih činova za moj ukus.Izvedbe svih glumaca odlične što se mene tiče.Naracija samog grofa itekako upečatljiva iako mi je na momente predstavljalo poteškoću da ispratim kompletan taj starinski izgovor.Scenografija, kostimi i ta skoro crno bela prezentacija perfektni, opet, pogotovo u prvom delu filma. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku m1aden na korisnoj poruci: | ||
MladenIsakovic (9.1.2025) |
![]() |
#16482 |
Starosedelac
Član od: 19.8.2007.
Zahvalnice: 50
Zahvaljeno 828 puta na 495 poruka
|
![]()
'22-e su hteli da snime film po romanu o Drakuli, ali nisu obezbedili prava za to, pa su uradili logičnu sledeću stvar - prekopirali priču, nabudžili je za nemačke potrebe i izmenili likove i imena.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16483 |
Starosedelac
Član od: 2.12.2012.
Zahvalnice: 192
Zahvaljeno 453 puta na 293 poruka
|
![]()
Znači Nosferatu je Dracula sa Temua...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16484 |
Starosedelac
|
![]()
Tako nekako. Postoji i film Shadow of the Vampire iz 2000. koji govori o pojedinostima snimanja te verzije iz 1922., sa, gle čuda, Viljem Defoom u glavnoj ulozi:
https://www.imdb.com/title/tt0189998/ CREATION OF GODS I: KINGDOM OF STORMS https://www.imdb.com/title/tt6979756/ ![]() Izvrstan kineski fantazijski ep kojeg, osim blistavke vizuelno-tehničko-produkcijske strane, od sličnih filmova izdvaja zapravo interesantna priča koju nije teško pratiti, likovi i način na koji se sve odvija (sa par uspelo suptilno-napetih scena). Loša strana je što se sve završava masnim klifhengerom na kraju kada se stvari dodatno zakuvavaju, ali dobra vest je da već krajem januara stiže i drugi deo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16485 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Novi Nosferatu se i meni bas bas dopao. Kinematografija, rezija, dijalozi. Film ne zuri i stvarno je atmosferican. Koriscenje zvuka i muzike mene malo podesca na nastavak Blade Runner-a, gde nesto bucniji zvuk dosta doprinosi osecaju nestvarnosti, kontrole i delirijuma.
Meni odlican, doduse ja i gotivim Egersa, nije mi bas svaki njegov film idealno legao ali mi je ovaj bas "prijao". |
![]() |
![]() |
![]() |
#16486 |
Veteran
Član od: 7.7.2011.
Zahvalnice: 264
Zahvaljeno 130 puta na 101 poruka
|
![]()
Pa nemora nuzno da znaci da je kopiranje uvijek na djelu.
Svaki narod ima svojoj narodnoj bastini nekog djavla sto dolazi nocu i odvodi djecu.Sve te price su duboko ukorjenjene u svim pre-hriscanskim tradicijama naroda na svim regijama planete. Cija je sustina bavljenje strahom isto tako i strahom od mraka i nepoznatog u njemu. Drakula,Nosferatu,djavo,Leptirica,Drekavac itd. su samo glavni likovi oko kojih se vrti sve neiskazano.A gdje je izazov i potreba za umijecem da se upali sibica, nebi li se uspjelo obasjati put znanja i manje bolnog iskustva. Isto, nebi smo trebali za ne spomenuti,da pojedini hriscanski sveci su peruzeti iz vremena paganizma.Banalan primjer: "Ilija Gromovnik". Tako da "nisu obezbedili prava za to" bas i ne pije vodu. Ali svakako otvara mogucnost da "veca riba pojede manju" u vidu tuzbe i novcane nadoknade za emocionalnu povredu.Na cemu se danasnjica zasniva kao i na prakticnoj upotrebi wc papira-nista licno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16487 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Ili si oba oka zatvorio ili na jedno shkiljis ili uopste nista nisi povezao??? Crni moj Nestore. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16488 |
Starosedelac
|
![]()
"Nosferatu was produced by Prana Film and is an unauthorized adaptation of Bram Stoker's 1897 novel Dracula. Various names and other details were changed from the novel, including Count Dracula being renamed Count Orlok. Although those changes are often represented as a defense against copyright infringement accusations,[3] the original German intertitles acknowledged Dracula as the source."
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Pipboy na korisnoj poruci: | ||
Mac4LiF (11.1.2025) |
![]() |
#16489 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Prvoklasan mash-up dosad ne tako često viđenih razmjera.Kojima obično japanska i azijska kinematografija obiluje u datim momentima.Naravno ovakvom osjećaju umnogome doprinosi da odavno nisam pogledao film ovakvog kalupa. Pa je tim oduševljenje veće. No krenimo redom, jer ovaj film sam od sebe iziskuje više pitanja od onoga što uzimamo zdravo za gotovo. Po samom početku filma primjećuje se "karikaturizacija" pojedinih likova i kadrova.Npr. veoma mi je djelovalo upitno, zašto je šef yakuze nosio Reybanke i onako cerio kroz zube?! Scena je zaista upečatljiva koja kao da traži od gledaoca odgovor na pitanje? Genijalno!!! ![]() Očito, stress je koban. ![]() Mesh up je takodje na kombinaciji i upotrebnoj vrijednosti svih jezika u filmu. Pored japanskog i indonežanskog,postavlja se pitanje,čemu na mrvice korišćenje i engleskog? Jel biberi ili soli?!?! ![]() ![]() Ovisi o trenutnom osjećaju. Reklo bi se da se šprda sa svima i svime. Sama koreografija maršal aartsa je očito izpozajmljivana a zatim ubačena u turbo modus čime se dobilo još ljepši efekt(bar za mene). Takođe vrlo lako je i za primjetiti šmek filozofije azijske kinematografije tipa Ichi the Killer i tome slično gdje imamo karikaturalnu nadrealnost i realnost u jednome gdje su kako kao ekstremi suprostavljeni ali isto tako međusobno povezani-realni. Scena u trupu aviona, gdje imamo dokaz na naučnoj osnovi da mi bosanci imamo tvrdu glavu, je sve sem za polemiku.Ono što svemu tome doprinosi jeste EHO!!! ![]() Koji me je natjerao da prsnem od smijeha po prvi put tokom filma. Neko bi rekao: a šta si čekao do tada? Deranje glavne vodilje, pogotovu u drugom dijelu filma treba preispitati. Gdje je odgovor vrlo prost. Na hektolitre krvi ne treba obračati pažnju a nešto je i nema kasnije.Tu je tek da nam zasladi limunadu po početku filma.Što umnogome dođe kasnije kao zamućivanje vida te stvarnog i dubljeg razumijevanja filma. U filmu imamo malo i numerike.Gdje se vrti oko znakova 2 i 13. Da li bi smo trebali da mislimo da je pisac scenarija "slućajno" za potrebe filma i date uloge imenovao znakom 13 ?!?! Ovdje slućajnosti svakako nisu u pitanju.Kao što nisu i kad se radilo o 7 Samurai ili The Magnificent Seven itd. Ako zavirimo u majku nauku svih nauka, znak 13 nosi suštinu nepravde a u "Apex Occultus": "potraga za srećom". Naravno,oboje prepoznajemo duž čitavog filma uprkos svim hektolitrama borovnice i kečapa. Simpa, što ju je krunisao baš time i na takav način.Otuda i vjerovatno do sigurno zaključak i namjera šefa njene organizacije na samom kraju. Ostaje vam samo da odgonetnete znak 2.Gdje se spominje i na šta i koga sugeriše. Hvala Noviću na ovako malom i lijepom krvavom dijamantu!!! Ako ko ima jos ovakve delikatese da pristavi na hastal, vrlo rado degustiram. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16490 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Ladno su se zeznuli, da su kojim slućajem inspirisali na Leptirici, nebi bili tuženi.Ko ih šljivi na neumjeću kao i ljudskoj pohlepi(obe strane). Kinezi to ipak bolje rade. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16491 |
Starosedelac
|
![]()
Kome je do kvalitetnog tabanja i nožoubadanja, može da overi indijski Kill od prošle godine. Jedna od retkih krljačina gde je poklonjena dužna pažnja i emotivnom stanju samih zlikovaca.
https://www.imdb.com/title/tt28259207/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#16492 |
Starosedelac
|
![]()
WEREWOLVES
https://www.imdb.com/title/tt15041836/ ![]() Film za koji se iz aviona vidi da su ga pravili po principu "nula truda, nula talenta, nula šarma, smandrljaćemo nešto i potenicajlno ubosti instant-kultni klasik koji će da evocira VHS horor scenu iz 80-ih". Film kojem u svakom trenutku nedostaje po malo nečega na bukvalno svakom polju (od priče, likova, glume, preko "specijalnih" efekata i kostima) pa da ovo i postigne nešto, ali džaba kad srce nije na pravom mestu. Frank Grilo se blamirao i jače u drugim filmovima, ali u ovim godinama mu svakako ne treba ovakvo tezgarenje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16493 |
Deo inventara foruma
Član od: 22.10.2007.
Zahvalnice: 239
Zahvaljeno 424 puta na 350 poruka
|
![]()
A Tale of Two Cities (1935)
https://www.imdb.com/title/tt0027075/ ![]() A Tale of Two Cities (1958) https://www.imdb.com/title/tt0052270/ ![]() a postoje i TV filmovi iz 1958 i 1980, kao i TV serija iz 1958. Rađeno po istorijskoj noveli Čarlsa Dikensa iz 1859, nesumnjivo po stvarnim dešavanjima. Verzija iz 1958 sa Birkom Bogartom je nekako upečatljivija, zbog živopisnog izbora glumaca za likove, prati jednu ljubavnu priču u vrtlogu Francuske buržoaske revolucije. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Suad Novic na korisnoj poruci: | ||
pedjosav (14.1.2025) |
![]() |
#16494 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Dodsworth (1936)
https://www.imdb.com/title/tt0027532/ ![]() Dobar film; živiš sa nekim 20 godina, pa se ispostavi da ga uopšte ne poznaješ. Imate na openu moj nedovršeni titl. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16495 |
Starosedelac
Član od: 17.5.2008.
Zahvalnice: 1.179
Zahvaljeno 650 puta na 476 poruka
|
![]()
Velika preporuka za ovaj stari film
"Same time, Next Year" http://https://www.imdb.com/title/tt...0Next%2520Year sa legendarnim glumcima (Alan Alda koga se sećamo iz serije "M.A.S.H.") Gledao sam ga pre par godina, ima i još neka verzija, ali nema potrebe, ovo je savršenstvo. Odlična priča, odlična gluma, sve ide lagano i to je definitivno jedan od filmova koje prosto ne želiš da se završe. Inače, setih ga se videvši kako kolega Suad postavlja starije filmove, uživaj i u ovom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16496 | |
Starośeđelac
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16497 |
Starosedelac
|
![]()
ADAGIO
https://www.imdb.com/title/tt22001304/ ![]() Odličan italijanski krimi-rad o sukobu novotalasnih korumpiranih pandura sa umornim ali nezgodnim ostacima mafijoza stare škole, uz nekoliko upečatljivo odrađenih scena, kvalitetnom režijom, glumom i atmosferom koja je, dodatno, vizuelno i simbolično pojačana neobjašnjenim požarom na horizontu i restrikcijama struje koje se konstantno dešavaju u filmu. Film je, inače, treća priča u nezvaničnoj trilogiji talijanskih krimi filmova smeštenih u Rimu (međusobno nepovezanih) istog režisera, koju još čine naslovi ACAB (iz 2012.) i Suburra (iz 2015.). |
![]() |
![]() |
![]() |
#16498 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ruggles of Red Gap (1935)
https://www.imdb.com/title/tt0026955/ ![]() Fina komedija situacije, ponegde urnebesno. Rekao bih, čak i danas, san svih koji se otisnu put Amerike. Titl je za ok.ru video. Poslednja ispravka: Suad Novic (17.1.2025 u 0:43) |
![]() |
![]() |
![]() |
#16499 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Poslednja ispravka: Suad Novic (16.1.2025 u 14:13) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16500 |
Starosedelac
|
![]()
DEJVID LINČ R.I.P.
![]() Čovek kojeg je nemoguće opisati u par reči i o kojem bolje govore filmovi koje je režirao... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
filmovi, preporuka, review |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Da li neko zna koji je ovo film? | DJ_MY_SOUL | Kompjuteri i film | 2593 | 4.12.2024 0:05 |
Najbolji horror film ikad napravljen? | FRIghTMaN | Kompjuteri i film | 734 | 6.11.2013 1:57 |
Problem tokom gledanja filmova, tacnije steka mi slika a zvuk ide normalno | Dijenek | Kvarovi | 27 | 15.5.2010 13:19 |
Slabiji zvuk govora od ostatka zvukova (prilikom gledanja filmova)... | polarnimeda | Operativni sistemi | 2 | 14.10.2008 13:12 |
Taj film... | aerochivija | Brbljaonica | 15 | 20.7.2008 21:46 |