![]() |
![]() |
|
Aplikativni softver Svi programi i alati koji se ne uklapaju ni u jednu od ponuđenih kategorija |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Hoću da kreiram novu particiju: Task/Create new itd,i to sve uradim lijepo i tamo piše resizing ove postojeće particije i kreiranje nove pod pending i ništa se ne dešava nikakav proces nije u toku...ako stavim apply,stvari se vraćaju na staro,tako da bi mi mali savjet dobrodošao
tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
eat, sleep & blink
|
![]()
Ne razumem te kako si ovo odradio, ali ti ja preporučujem Partiton Magic. Ja sam samo jedanput dodavao particije ranije, sa nekom starom verzijom pomenutog programa ali ti preporučujem da skineš ovaj program. Trenutna verzija je 8, čini mi se.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
pa e,koristim Partition Magic od Power Questa,osmica
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka
|
![]()
Najnovija verzija je 8.05, i (valjda) nije vishe od Power Questa vec Symanteca.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]()
Pa pazi u suštini sve što je potrebno da uradiš je da propratiš uputstva Wizarda kada kada ideš na "Create new partition". Treba samo u tim koracima da odrediš gde će nova particija da se kreira i od kojih (postojećih) particija oćeš da "ukradeš" prostor. Posle tog ate pita koliko prostora rezervišeš i sva ona ostala dosadna pitanja i kad sve to ispodešavaš treba da imaš dva zadatka u "Pending" sekciji":
1. Resize neke particije (podaci su različiti) 2. Create partition Kad klikneš na "Apply" trebalo bi da se restartuje komp jer radiš realokaciju prostora na particijama! I to bi trebalo da bude to! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Banned
Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 212
Zahvaljeno 87 puta na 63 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Član
|
![]()
e pa to,nema restartovanja...probaću u Safe Modeu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
E prije no što krenem s tim mali savjet kako da ga podjelim.Za sad imam samo jednu particiju primary od 113 GB formatiranih.E pazite sad htio bih da kreiram jednu paticiju na kojoj bi mi samo bio windows...je li dovoljno onaj folder windows da prebacim na tu novu particiju..uopšte ide li to tako?Jer primarno je OS instaliran na ovaj C disk(Već postojeći)...najbolje bi bilo kad bih C disk ostavio na kakvih 12-15 GB a ovaj drugi napravio od npr 95 GB,ali 95 Gb ne može dozvoljeno mi je samo 38 GB ( Zbog toga što mi je na C disku ostalo još 46 Gb freespacea?)..Paritcija dje je Windows mora da ude primarna,right?Kako mi vi predlažete da dobijem preraspodjelu tako da u slučaju reinstaliranja windowsa sačuvam većinu podaka?
uf ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
stvarno bi mi trebao neki hint,please
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Koliko god pokušavao da skapiram ovaj tvoj post o tome koliko čega gde imaš ne ide mi
![]() Evo predloga. Koliko mogu da provalim ![]() Ja sam se uvek uglavnom vodio logikom da mi odnos prostora na particijama bude takav da "C" mogu da koristim isključivo za sistem i sve one instalacije dok "D" trpi podatke. Tu leži glavna caka. Fora je u tome da proceniš koliko realno prostora ti treba za instalaciju svih aplikacija koje koristiš a da nikada ne dođeš u situaciju da instaliraš stvari na particiji "D". Konkretno, ako često instaliraš nove igrice u tom slučaju će ti 50GB na C-u biti najverovatnije malo jer ode 5GB ovamo, 5GB tamo i to je to. Iskreno uvek sam se pitao šta staje u ovih 5GB. Apsolutni šampion po ovom pitanju koliko se ja sećam je Metar Gear Solid 2 koji je zauzimao skoro 9GB. Znači za sistem i ostale sitne alatljike koje koristiš (NOD, Nero, BSPlayer,....) računaj nekih 2-3GB. Naravno ovde je uračunat i Page fajl i ostale gluposti vezane za sistem. Ostatak zavisi od toga koliko dodatnih aplikacija koristiš. Kad sve to lepo sračunaš, Partition Magic u ruke i uradiš deljenje particije. Sve podatke sa C (nikako sistem i instalacije) prebaciš na D i uradiš full format C-a uz pomoć instalacionog diska WinXP-a. Upotrebi NTFS tip formatiranja i nemoj da ideš na Quick već na Full pošto najverovatnije nisi baš često radio ovu operaciju. Kada sve instaliraš kako treba (friško) instaliraj neki antivirusni program i skeniraj sve podatke na particiji D na postojanje virusa. Tada možeš pomoću Windows Defragmentera ili recimo fenomenalnog Diskkeeper-a da uradiš defragmentaciju diska i porpilično si banja sa svojim sistemom. Poz. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
V.I.P.
|
![]()
Idi korak po korak...
Prvo RESIZE C: na koliko hoćeš (ako ne instaliraš ove nove igre sa DVD, ne treba ti više od 15, plafon 20GB. onda applly. Ako traži restart, pusti ga (bilo bi poželjno da uradiš defragmentaciju pre svega). Posle klik na preostali prostor (koji je sad sive boje) i opcija create partition, biraš file system (NTFS), veličinu i poziciju (before ili after C ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
|
![]()
koje foldere da ostavim na taj resajzovani C osim folder Windows? Program Files?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ne ostavljaš nikakve foldere već samo sklanjaš na D prvo šta ti treba a posle ćeš ionako sve to da uništiš (čitaj:formatiraš)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
|
![]()
e,al uništiću samo ono što mi je na C disku,odnosno na particiji na kojoj mi je OS,right?Ovo ostalo ( čitaj D ) će ostati aguess?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Novi član
Član od: 10.12.2005.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Jedno pitanje koje je vezano za temu, a koje kod mene izaziva nedoumicu. Naime, moj HDD ima dve particije C i D. Na C je instalacija Windowsa, programi itd. a na D su podaci. Sada bih zeleo da napravim jos jednu particiju. Pitanje: da li pravljenjem nove particije (od C i D) dolazi do gubljenja nekih podataka sa vec postojecih particija i da li je potrebno formatirati sve particije posle pravljenja ove nove (E
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Deo inventara foruma
Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Veteran
|
![]()
Osim u slučaju nestanka struje
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Član
|
![]()
zašto C particiju (jedinu trenutno postojeću na mom hardu) koja iznosi formatiranih 114 GB ne mogu da resajzujem do 20 - 25 GB ( za mene poželjih) već Partition Manager kaže da najmanji prostor koji ta particija mora imati je 74 GB i ni kilobajt više...
imam 44 Gb emptyspacea na cijelom hardu hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Banned
Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 212
Zahvaljeno 87 puta na 63 poruka
|
![]() Citat:
P.S. Čime si to toliko napunio Hard-disk? Ja bih na tvom mestu sve što je višak narezao na CD ili DVD i oslobodio prostor. Biće ti sto puta lakše da kreiraš nove particije i da posle ne razmišljaš ima li dovoljno mesta. Poslednja ispravka: Jim Bravura (12.9.2006 u 19:35) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Banned
Član od: 5.9.2006.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 109 puta na 51 poruka
|
![]()
Uobičajeno mišljenje da treba podeliti hard disk na jednu malu particiju za sistem i jednu veliku za podatke je prilično problematično.To dovodi do pada performansi naročito što će na većoj(po pravilu logičkoj)particiji instalirati veće aplikacije(igre) koje zauzimaju dosta prostora i sistem će ih sporije učitavati nego da su na primarnoj particiji.Ako dođe do pojave bad sektora na većoj particiji,oni će ugroziti najveći deo podataka na hard disku.
Zato je bolje napraviti jednu primarnu particiju za sistem od 10-tak gb a ostatak prostora podeliti na 5 ili više logičkih drajvova,pa pojava bad sektora ne bi ugrozila više od 15-20 % hard diska. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Mala skola Linux-a | The Finest Serbian Since '82 | Forum o forumu | 29 | 9.6.2006 12:46 |
Pomoć!! Šta je to Simplicity?? | Braca | Grafički softver i radovi | 0 | 11.5.2006 17:02 |
Mala pomoc | stolica | Internet tehnologije | 1 | 21.4.2006 18:43 |
Mala pomoć | eniac | Aplikativni softver | 3 | 4.3.2006 23:52 |
Mala pomoc oko OC | Ninoslav | Overklok | 10 | 19.11.2005 2:33 |