Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj > Serverske aplikacije i baze podataka

Serverske aplikacije i baze podataka PHP, Perl, ASP, ASP .NET, ColdFusion...
MySQL, PostgreSQL, MSQL, Oracle...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 4.11.2006, 1:43   #1
Alex82
Član
 
Član od: 2.2.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 53
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom [PHP] Slanje maila sa unosom podataka putem forme

Interesuje me kako da napravim u dreamweaveru kontakt formular koji bi sadrzao tri polja:

Ime:
e-mail:
Poruka:

Znam da bih mogao preko onuh formi ali kad sve to postavim kako da postavim u funkciju da to i radi? Znaci kad postavim sve to na odredjeni deo stranice, kad korisnik popuni sva potrebna polja, kako da podesim da mi to posalje na e-mail? sta mi je potrebno da uradim?

E da i kako da zadam recimo dugmetu koje sam napravim kao sliku da vrsi ovaj proces slanja poruke, imena i e-mail, meni na e-mail?

Hvala u napred
Alex82 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.11.2006, 18:08   #2
nighthawk
.
 
Avatar korisnika nighthawk
 
Član od: 2.11.2005.
Poruke: 2.532
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 710 puta na 498 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Treba ti malo znanja php-a

prvo napises formular u html-u:

PHP kod:
<form action="naziv_fajla.php" method="post">
<
input type="text" name="ime" /> unesi ime<br />
<
input type="text" name="email" /> unesi email<br />
<
input type="text" name="poruka" />poruka<br />
<
input type="submit" name="posalji" />
</
form
onda iza toga ubacis php:

PHP kod:
<?php

$ime
=$_POST['ime'];
$email=$_POST['email'];
$poruka=$_POST['poruka'];

$from='tvoja_adresa@tvoj_sajt.com';
$adresa='adresa_na_koju_se_salje@sajt.com';
$subject='naslov poruke';

$content'ime: '.$ime."\n".
                   
"\n".$email."\n"
                   
."\n".$poruka."\n";

mail($adresa,$subject,$content,$from);

?>
sve to snimis sa .php ekstenzijom i uploadujes na server. Trebalo bi da radi.


da bi koristio sliku kao submit digme treba da stavis umesto

PHP kod:
<input type="submit" name="posalji" /> 
ovaj kod:
PHP kod:
<input type="image" name="submit" src="slika.jpg" style="border:0;" /> 
P.S. Za poruku je mozda bolje koristiti <textarea>.
nighthawk je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.11.2006, 20:09   #3
Alex82
Član
 
Član od: 2.2.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 53
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Hvala puno na odgovoru
Nadam se da ce mi uspeti.
Pozdrav
Alex82 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.11.2006, 13:55   #4
Alex82
Član
 
Član od: 2.2.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 53
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Citat:
nighthawk kaže:


da bi koristio sliku kao submit digme treba da stavis umesto

PHP kod:
<input type="submit" name="posalji" /> 
ovaj kod:
PHP kod:
<input type="image" name="submit" src="slika.jpg" style="border:0;" /> 
Konkretno me intersuje nesto ovako:
Imam stranicu kao sliku koju sam iseckao u photoshop-u.
Na sredini stranica sam ostavio praznu tabelu u koju bih ubacio konakt formular ali kao sto sam i pitao gore, mozda neprecizno doduse, kako da postavim sliku kao dugme za slanje? Tj. to dugme odnosno slika ne bi bila u okviru ove forme gore. Malo je komplikovano objasniti recima. Evo slike pa ces mozda povezati o cemu pricam.
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	contact.jpg
Viđeno:	237 puta
Veličina:	67,0 KB
ID:	4357  
Alex82 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.11.2006, 18:52   #5
nighthawk
.
 
Avatar korisnika nighthawk
 
Član od: 2.11.2005.
Poruke: 2.532
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 710 puta na 498 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Ne razumem sta ti nije jasno. Jedino sto ce se razlikovati se vrednost src atributa, ostalo sve prekopiraj kao sto pise. Naravno ovo treba da se nalazi izmedju <form> i </form>. Vrednost src atributa treba da bude relativni url slike koju hoces da postavis, sto znaci "ime_foldera/slika.jpg", ako treba da se vratis u koreni direktorijum onda koristi ../, a ako ima space u nazivu foldera ili slike space zamenis sa "%20"
nighthawk je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.11.2006, 20:08   #6
Alex82
Član
 
Član od: 2.2.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 53
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Citat:
nighthawk kaže:
Ne razumem sta ti nije jasno. Jedino sto ce se razlikovati se vrednost src atributa, ostalo sve prekopiraj kao sto pise. Naravno ovo treba da se nalazi izmedju <form> i </form>. Vrednost src atributa treba da bude relativni url slike koju hoces da postavis, sto znaci "ime_foldera/slika.jpg", ako treba da se vratis u koreni direktorijum onda koristi ../, a ako ima space u nazivu foldera ili slike space zamenis sa "%20"
nighthawk, izvini ako te smaram mada mislim da se nismo lepo razumeli, evo sta mene konkretno buni:

Video si sliku, to je slika koju sam sredio(slice-ovao i izvezao u HTML formatu) u photoshopu. E sad, kad ja to prebacim u dreamweaver i tamo odbacim ovo belo polje koje sam predvideo za kontakt formular, to mi je jasno ali me buni to kako da povezem nezavisnu sliku kao sto je dugme(slicica SEND) sa ovom formom ako je to po pravilu kako mi ti kazes da sve treba da bude u oviru form polja. Pitam zato sto su mi belo polje(slika) i SEND(slika) rasporedjene u dve odvojene tabele? To me buni:-( Kako podesiti, kad neko popuni formular i zatim klikne na dugme SEND, da ta slicica izvrsi naredbu da sve te podatke prosledi na tu drugu formu za obradu podataka. Nadam se da sam ti bar priblizno objasnio sta me muci.
Jos jednom ti hvala u svakom slucaju bilo da li mi pomogao ili ne
Alex82 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.11.2006, 0:17   #7
nighthawk
.
 
Avatar korisnika nighthawk
 
Član od: 2.11.2005.
Poruke: 2.532
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 710 puta na 498 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Najbolje stavi ceo source pa da to lepo sredimo.

To sto su polja u razlicitim tabelama ne bi trebalo da pravi problem osim ako tagove negde ne overlapuju.
nighthawk je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.11.2006, 13:18   #8
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Veoma jednostavno i sa stilom Mnogo bolja varijanta bi bila da koristiš CSS klase ali pretpostavljam da to još nisi koristio pa ću za sada da se zadržim samo na jednostavnoj doradi stila dugmeta koje ćeš da koristiš.

Postupak je sledeći. Otvoriš kompletnu slice-ovanu stranicu u Dreamveawer-u i obrišeš taj deo koji treba da bude dugme. Pretpostavljam da kada si radio seču da si sliceo-ove provukao tačno po ivicama dugmeta tj. da kada obrišeš onu sliku od malopre da ti je nestalo samo dugme tj. ne „krnjiš“ ovu spoljašnju plavu boju. Sad lepo negde uzmi dimenzije tog obrisanog dela i zapiši ih negde.

Dodaj jedno form dugme u tu ćeliju gde si obrisao deo malopre. Promeni u Properties-u dole stavku Value da u njoj piše „Send“ bez navodnika. Klikni sad na dugme ponovo i pređi u „Code view“. Trebalo bi da bude označen deo koda nešto u ovom fazonu
Kod:
<input type="submit" value="Send">
Red izmeni da izgleda ovako.
Kod:
<input type="submit" value="Send"  style="background image:url(parce_koje_fali.jpg);  width: 100px; height: 100px;">
Umesto „100px“ kod width-a stavi širinu slike koju si malopre zapisao a umesto „100px“ kod height stavi visinu iste. Nemoj da zaboraviš da staviš px-ove jer će Explorer da se buni kao i obično Umesto „parce_koje_fali.jpg“ stavi putanju do slike koju si malopre merio tj. koju si izbacio sa tog mesta.

I to je to. Imaš sliku koja se ponaša kao dugme. Čak nije potrebno ni da definišeš bilo kakav skript koji će biti zadužen za slanje forme jer je dugme i dalje tipa submit pa nema potrebe za dodatnim operacijama. Mogao si i da dodaš border okolo putem stilova ali ovde se javlja ponovo problem da dugme ne bi bilo pravilno prikazano u Exploreru pa bi morao da ubaciš tzv. Explorer CSS hackove a to ti definitivno ne treba za sada
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.11.2006, 13:26   #9
Alex82
Član
 
Član od: 2.2.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 53
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Pozdrav
probao sam da ubacim ceo cource na stranicu ovde ali me ogranicava sa brojem dostupnih karaktera, tako da ti saljem source u notepad-u.
Inace holodoc hvala na savetu probacu i to
Priloženi fajlovi
Tip fajla: txt contact_page(source).txt (8,8 KB, 113 puta viđeno)
Alex82 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.11.2006, 18:01   #10
Alex82
Član
 
Član od: 2.2.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 53
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

E narode, uspeo sam da resim problem!
Jedino sto me sad muci , jeste to sto kad god posaljem poruku sa sajta na e-mail(na koji sam preusmerio poruke) mi stizu dva mail-a. U jednom se nalazi prazna forma a u drugom sa istim naslovom ono sto sam i pisao na sajtu kao poruku. U cemu je tu stos?!
Alex82 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.11.2006, 23:34   #11
nighthawk
.
 
Avatar korisnika nighthawk
 
Član od: 2.11.2005.
Poruke: 2.532
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 710 puta na 498 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Verovatno si nesto izbrljao sa tim send dugmetom, pa pritiskajuci jednom ono se u stvari pritiska dva puta, prvo ti posalje tekst, a drugi je prazan.
nighthawk je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.11.2006, 13:36   #12
Alex82
Član
 
Član od: 2.2.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 53
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Citat:
nighthawk kaže:
Verovatno si nesto izbrljao sa tim send dugmetom, pa pritiskajuci jednom ono se u stvari pritiska dva puta, prvo ti posalje tekst, a drugi je prazan.
Znam da sam nesto zeznuo ali mi nije jasno sta!nighthawk kaže:


da bi koristio sliku kao submit digme treba da stavis umesto
Ubacio sam onaj php kod koji si mi napisao
HTML kod:

PHP kod:
<input type="submit" name="posalji" /> 


ovaj kod:

PHP kod:
<input type="image" name="submit" src="slika.jpg" style="border:0;" /> 
pa zato pitam sta bi moglo da bude proble.
Stalno mi stizu duple poruke od cega je jedna prazna a druga sa sadrzajem koji sam napisao.
Alex82 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.11.2006, 16:41   #13
Alex82
Član
 
Član od: 2.2.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 53
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Zapazio sam da kad god neko ucita onu contact.php stranicu koju sam postavio kao kontakt formu, meni stigne na mail obavestenje od apache sa praznom formom! Sto se to desava? nista mi nije jasno
Alex82 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.11.2006, 16:51   #14
al0cunit
Član
 
Član od: 1.8.2006.
Lokacija: Loznica/Sekovici
Poruke: 237
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku al0cunit
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

hm.. mozda da stavis neku proveru .. npr.

$referer = $_SERVER["HTTP_REFERER"];
if($ref=='http://www.blabla.com/contact.php')
{
echo "blabla... salji mail";
}
else
echo "blabla";

ja sam to zamislio kao ovo .. http://www.blabla.com/contact.php?do...xt=xsdsaasdasd

i sad kad god refresh ovu stranu on ce da ti salje mail na aaa@spinter.net sa porukom aasdaablabla ...
al0cunit je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.11.2006, 16:54   #15
al0cunit
Član
 
Član od: 1.8.2006.
Lokacija: Loznica/Sekovici
Poruke: 237
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku al0cunit
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

a moguce je i da si u body tagu stavio nesto tipa .. onLoad=saljimail() .. ne bih znao dok ne stavis source ... postoji milion razloga ..
al0cunit je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.11.2006, 16:31   #16
Alex82
Član
 
Član od: 2.2.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 53
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

Citat:
al0cunit kaže:
a moguce je i da si u body tagu stavio nesto tipa .. onLoad=saljimail() .. ne bih znao dok ne stavis source ... postoji milion razloga ..
nisam te bas najbolje razumeo... da li si mislio da kad neko posalje poruku preko sajta i ponovo ucita contact.php stranu da onda posalje tu praznu formu na neki mail tipa ovoga gore sto si naveo?
Za source bih ti poslao preko MSN-a kad budes bio na netu pa da vidis o cemu je rec ako ti to nije tesko
Alex82 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.11.2006, 21:49   #17
al0cunit
Član
 
Član od: 1.8.2006.
Lokacija: Loznica/Sekovici
Poruke: 237
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku al0cunit
Određen forumom Re: pravljenje kontakt formulara- kako???

ok .. nie problem ... ako stvarno ne mozes resiti posalji mi source .. ja sam uvek na netu ..
aleksekovici@hotmail.com
al0cunit je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
VB6: Rad sa bazama podataka fast Programiranje 3 13.5.2007 2:50
povezivanje baze podataka sa serverom deus[awesome] Programiranje 5 23.12.2006 2:02


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 8:49.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2024, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com