Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 26.9.2012, 18:07   #1
clzola
Član
 
Član od: 14.4.2010.
Lokacija: Podgorica
Poruke: 332
Zahvalnice: 61
Zahvaljeno 11 puta na 11 poruka
Određen forumom Carobni razlomci ?

Profesor je zadao za domaci da napisemo algoritam koji pronalazi sve carobne razlomke ciji se imenilac i brojilac sastoje od dvije cifre. Carobni razlomci su oni razlomci kod kojih cifre mogu da se skrate, a da se pritom zadrzi vrijednost razlomka. Na primer:
Kod:
16                 1
---,  skratimo 6, ---
64                 4

tu su jos 19/95 i 26/65 (tj. one koje je moj algoritam pronasao)
Rekao je da se takvi razlomci zovu carobni ili magicni. Napisao sam algoritam i iskucao kod u C++ koji je nasao samo 3 ovakva razlomka (+3 kada obrnes, 64/16). E sad posto ne znam da li je 100% algoritam tacan a mrzi me da provjeravam rucno svaki razlomak, a na internetu nigdje nisam nasao da se ovi razlomci pominju pa pitam vas da li se neko sa ovim vec susreo i da li su to mozda drugacije naziva ?? Potrebna su mi neka svojstva ili tako nesto
Nije mi problem da napisem algoritam, vec me zanima da li ima neki clanak o ovim razlomcima

A primjetio sam da kada se ovi gore skrate (normalno, matematicki kako je ispravno) dobija ju se sledeci razlomci redom 1/4 1/5 i 2/5 pa sad kapiram da nesto ima veze da se to samo oni ciji se imenilac i brojilac mogu dobiti pomocu brojeva 2 ili 5 (kada se skrate), ali ne znam koliko je ova moja teorija tacna xD
clzola je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.9.2012, 22:29   #2
korisnickoime
Član
 
Član od: 15.12.2011.
Poruke: 150
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 49 puta na 44 poruka
Određen forumom Re: Carobni razlomci ?

Ne verujem da postoji nesto sto se zove carobni razlomak u matematici.
Verovatno je autor zadatka izmislio taj izraz.

Ispravi me ako gresim:
Kod:
16                              1
---  obrises sestice i dobijas ---
64                              4

19                             1
--- obrises devetke i dobijas --- 
95                             5
Da li cifre mozes samo dijagonalno da uklanjas, ili je moguce i ovako nesto?
Kod:
10                1
--- uklonis nule ---
80                8
korisnickoime je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.9.2012, 22:54   #3
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.911
Zahvalnice: 1.917
Zahvaljeno 4.766 puta na 2.738 poruka
Određen forumom Re: Carobni razlomci ?

Ovo se radi tako što tražiš najveći zajednički delilac brojioca i imenioca (LINK). Algoritmi za NZD se lako izguglaju.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.9.2012, 23:31   #4
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: Carobni razlomci ?

Meni se čini da ti je ovo potrebno:

http://projecteuler.net/index.php?se...problems&id=33



MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.9.2012, 23:48   #5
clzola
Član
 
Član od: 14.4.2010.
Lokacija: Podgorica
Poruke: 332
Zahvalnice: 61
Zahvaljeno 11 puta na 11 poruka
Određen forumom Re: Carobni razlomci ?

@MG-RAY
E to je to sto je mene trebalo.
Izgleda da moj algoritam nije bas najbolji, pronalazio je neke samo ali ocigledno ne sve.. Hvala !
clzola je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
razlomci u wordu Iwan88 Aplikativni softver 12 3.2.2010 20:45


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 10:50.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2022, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com