![]() |
![]() |
|
O igrama uopšte Uopšteno, dakle sve ono što se ne tiče samo konkretnog igranja i konkretne igre (poređenje raznih igara, o žanrovima, o sociološkom i drugim uticajima igara itd.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Veteran
Član od: 11.3.2012.
Zahvalnice: 102
Zahvaljeno 457 puta na 225 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 27.2.2009.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno 30 puta na 21 poruka
|
![]()
totalno nisam skapirao podatak koji se navodi, da je rezolucija 640x800
bio sam pod utiskom da je na ovakvim ekranima koji su jako blizu oku, potrebne mnogo vise rezolucije od onih koje recimo koristimo na desktopu? a mi smo odavno prestali da se igramo u 640xwhatever '97-'98 sam u Moskvi secam se probao jedan od onih starih sistema, da li bese VFR1 ili nesto slicno. Rezolucija je bila 640x480 i to je za tadasnje vreme meni delovalo skoro neupotrebljivo. moguce da je u pitanju samo koncept tj prototip? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Veteran
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
hmm interesantno, nikad mi ne bi palo napamet
ali cekaj skroz mi je nelogicno (kao laiku). posmatras fotografiju na racunaru, u punoj velicini, sve je ok, kvalitetno, nema pixelizacije ako tu fotografiju zumiras, pocinjes da uocavas pojedinacne pixele da li je ovo ok paralela, ili je totalno druga prica? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
|
![]()
Ti nju zumiras, slika se "pikselizuje", ali ti i dalje posmatras svoj monitor sa iste udaljenosti od pola metra ili koliko vec. Drugo je kada ti se slika nalazi tik ispred perceptivnog polja. Zbog nemogucnosti ljudskog oka da fokusira subjekt osmatranja na udaljenosti manjoj od oko 3.2 cm, naocare mogu da sliku reprodukuju u manjoj rezoluciji, nego nasi klasicni monitori i TV ekrani, a da opet sasvim izgleda isto, cak i bolje. Kada pricamo o obicnim monitorima i ekranima prica je drugacija. Mada, ako si pogledao snimak koji sam ti linkovao u prethodnom postu, video si da ljudsko oko ne moze da uoci vise od 70+ FPS, kao i da za igranje video igara pod uglom od 30 stepeni, nasem oku je maksimum 4k rezolucija. Youtube je uveo 2k i 4k rezolucije pre godinu ili nesto vise, nisam siguran, pa pogledaj kako to izgleda (mada ukoliko nemas monitore koji podrzavaju toliku rezoluciju, neces mnogo videti). Ono sto je stvarno, da kazem, groundbraking kod Oculus Rifta, po meni, jeste cinjenica da mozemo da igramo u wide native videokrugu, uz pomoc tako male rezolucije, a kada bi zeleli da igramo pod istim tolikim videokrugom na velikim monitorima, rezolucija tekstura bi morala da bude 8k kako bi se odrzao kvalitet. A za to je potrebna zver od hardvera. I zver od novcanika...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
aha, shvatam
hvala na objasnjenju sori sto sam dosadan, samo jos jedno pitanje, fascinantna mi je ova oblast tehnologije kao nekome ko je odrastao na flajt simulatorima i oduvek zamisljao kako bi bilo imati ovakav uredjaj ![]() da li bar okvirno postoji neko poredjenje sa rezolucijom koju koristimo na klasicnom monitoru npr slika na Riftu izgleda manje/vise detaljno od 1920x1200 na monitoru cisto neko poredjenje ako moze da se napravi hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Veteran
|
![]()
Uf, pa malo je pitanje, kako da kazem, komplikovano. Ne moze se uporedjivati gledanje u monitor na odredjenoj udaljenosti i gledanje kroz naocare za virtuelnu realnost (VR). Razmisljaj o tome kao o gledanju kroz lupu koja uvelicava samo odredjeni deo na koji usmeris staklo i gledanju kroz naocare za vid koje uvelicavaju sve sto ti vidis. Kada gledas sliku na monitoru tj. igras igru, ti koristis svoj centralni (aktivni) vid. Perifernim vidom i dalje mozes uociti kretanje i konture objekta oko monitora, ali detalji nece biti bitni, jer si ti fokusiran samo na monitor. Zato se cesto puta mozes naci dezorijentisanim, pogotovo kada igras igre iz prvog lica, jer nemas potpun osecaj 3d okruzenja oko tebe. Nemogucnost da "vidis" perifernim vidom svo okruzenje, mozak nadomescuje kreiranjem ostatka sveta u tvojoj, da kazem, "RAM memoriji" mozga, tj. receptorima za ravnotezu i orijentaciju u prostoru. Kad gledas kroz VR naocare, tvoj i centralni i periferni vid se nalazi u "istoj dimenziji", pa samim tim imas neuporedivo bolji osecaj za prostor oko tebe. E sad, nije sve savrseno, mnogima ce predstavljati problem da se naviknu na ovakav nacin interakcije sa virtuelnim svetom, pogotovo onima koji su old school gejmeri. E upravo zbog svega ovoga sto sam napisao, ne mogu da poredim rezoluciju monitora i VR naocara jer prosto nije ista kategorija. Ne znam da li sam postao previse konfuzan, trudim se najbolje sto mogu. Ja, recimo, ne verujem da bih mogao da se priviknem na to, jbg, mozda sam isuvise navikao na "starinski" nacin igranja. Volim moj monitor, moju rezoluciju i teksture i tacka.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
Član od: 26.12.2011.
Zahvalnice: 101
Zahvaljeno 113 puta na 80 poruka
|
![]()
А нико не спомиње да би ношење ове скламерије на глави дуже време било заморно.
Мислим, симпатично је. Ако прати покрете главе, волео би да пробам у некој симулацији летења. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
naleteo sam na clanak iz jula prosle godine, o istrazivanju na Berkliju.
http://www.journalofvision.org/content/11/8/11.abstract ljudi su dosli do zakljucka da je 3d (bilo bioskop/televizor, bilo vr naocare) los za oci, jer izaziva nesto sto nazivaju "vergence–accommodation". najjednostavnije receno, oci se naprezu jer pokusavaju da se fokusiraju i na ekran i na slike koje iskacu iz njega u isto vreme. po njima, ako gledamo televizor, ili bioskopsko platno, najopasnije su 3d slike koje se nalaze uslovno receno iza ekrana. dok su kada nosimo 3d naocare, najopasnije slike koje su ispred ekrana. da li neko zna nesto vise o tome sta ovo prakticno znaci. tj koliko stvarno mozes da koristis ovakve proizvode, bez za sebi unistis oci?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Veteran
|
![]()
Utisak o Oculus Riftu:
Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
V.I.P. Test Play
Član od: 1.6.2008.
Zahvalnice: 300
Zahvaljeno 8.454 puta na 3.981 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dex3108 na korisnoj poruci: | ||
Assassinator (17.8.2012) |
![]() |
#12 |
Veteran
|
![]()
Damn, sta bih dao da probam malo... BTW rezolucija igranja je trenutno 1280x800, sto je duplo bolje od prethodnog.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Veteran
Član od: 7.6.2007.
Zahvalnice: 177
Zahvaljeno 99 puta na 70 poruka
|
![]()
posle ovog....vjerovatno će slika direktno da ide na mrežnjaču, i da gejmer navlači nešto kao ronilačko odijelo koje će da mu zadaje bol i druge osjećaje kada ga pogodi virtuelni metak a da neka vrsta uredjaja na glavi izaziva vrtoglavicu ili slično za ljubitelje simulacija....Igre i virtuelni svijet polako počinju da ulaze u slijepu ulicu....pokušavajući da zamijene prirodno okruženje što je po meni bzvze
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Novi član
Član od: 10.11.2011.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 2 puta na jednoj poruci
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.5.2008.
Zahvalnice: 962
Zahvaljeno 767 puta na 462 poruka
|
![]()
Malo off, ali http://www.gametrailers.com/videos/b...room-tech-demo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2010.
Zahvalnice: 783
Zahvaljeno 1.223 puta na 731 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Deo inventara foruma
Član od: 1.9.2006.
Zahvalnice: 437
Zahvaljeno 1.113 puta na 716 poruka
|
![]()
Nasa koristi Oculus Rift. Ima dosta stvari o tome kako video igre mogu da pomognu svemirskim istrazivanjima:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Član
|
![]()
300 evra za set. O zasto sam morao da dobijem ponudu pa da ne spavam a znam da ne mogu bacati pare tek tako. Ili mozda i nije bacanje, majku mu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Novi član
Član od: 12.5.2012.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 5 puta na 3 poruka
|
![]()
Za sada je bacanje apra.
Ovo je trenutno deveoper kit. mala rezolucija i predvidjen za razvoj igara vise nego za samo igranje. slika je prilicno pixelizirana, otprilike i jeste bas kao da igras prvo doom na 640x480 rezoluciji (Rezolucija oculusa je trenutno 1280 ali se dijeli na pola tako da svako oko ima sirinu od 640...) Imajus ada vec i HD development kit ali radije skupljaj pare i cekaj consumer verziju. Do tada ce biti i vise naslova koji to podrzavaju kako treba. Osim ako ne mislis sam poceti praviti igre za Oculus e to je vec druga prica slobdno mozes uzeti za head start ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Ten golden rules of online gaming... | fingerprint | Brbljaonica | 2 | 25.3.2008 15:38 |