![]() |
![]() |
|
Pravljenje igara Programski jezici, tehnike, alatke u službi pravljenja igara... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#101 |
Član
Član od: 21.2.2010.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 31 puta na 17 poruka
|
![]()
3. Da li time hocu profesionalno da se bavim u zivotu?
DA ...trenutno zivim od toga naravno, radim u jednoj kompaniji , koliko zaradim i kako zaradim ,gde radim i sta sve radim , to nebih otkrivao , posto neke stvari ne smem da pominjem, tako je u ugovoru i moram da drzim jezik za zubima , a to nije ni bitno za ovu temu sad. I pre ove kompanije sam radio na nekim indie projektima , male flash igre , cak sam radio na jednom 2d MMO naslovu za jednu holandsku kompaniju ....naravno mora se od necega poceti , ne mozes biti odjednom profesionalac, stalno se ucis , ja i dan danas nisam profesionalac u svom poslu ,ali tezim ka tome da cu jednog dana biti ,a eto nisam isao na nikakav fakultet i verujem da na fakultetu neces bas puno nauciti o game dev. , programiranje hoces, i sve je to ok ali jedna stvar je neizbezna ...dzaba ti svo znanje sveta ako si duduk za neke stvari ,ukoliko si odigrao par igara kao neki pa se upustili u game dev onda ces naici na gomilu problema , video igre se ne prave tako sto sednes za racunar i pravis igre kao u fabrici ...na normu ... jedno zlatno pravilo u game dev. ...ali ne samo i u game dev. vecu svim sferama zivota , umetnosti , politici ,nauci ...bukvalno u svemu ...to pravilo glasi ....DA NEMA PRAVILA. ....treba da se sledi unutrasnji instikt i covek moze bukvalno sve . Meni bi recimo dosta pomoglo u mom poslu da sam isao na likovnu akademiju ili FPU ,ali sta da radim kad u moje vreme moji roditelji nisu imali da mi plate kiriju u BG ili NS ,a kamoli da izdvoje ostala sredstva za skolovanje , nista nije greh biti slikar amater ( mater ...eno je kuci kuva rucak , pegla ) i molim te ispravi se sam kad si rekao da je umetnost zanat ,nemoj takve stvari da pricas molim te , posto nebih stobom da se raspravljamo i o umetnosti ovde ....postoje drugi forumi za takve stvari. Na kraju sta da kazem ....hvala forumasima koji stvarno veoma puno pomazu na ovom forumu , neki su prijatni i ljubazni ,neki su malo arogantni , medjutim nista licno ne treba shvatiti . Put do zvezda je trnovit sto kazu pa tako i ovde ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
V.I.P. Programiranje
|
![]() Citat:
Ni ti, ni ja, ni bilo ko drugi, neće moći da nauči "celu matematiku" (kao da je tako nešto uopšte moguće), već će znati ono što mu najviše treba, i to će znati u prste, a ovo ostalo taman toliko da se znanje može nazvati zavidnim, ali ne i naprednim. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Novi član
Član od: 25.6.2011.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 4 puta na 3 poruka
|
![]()
Pa dobro, da li razumete poentu mijih postova?
1. Imas ljude koji dodju na ovaj forum, i forume slicne ovome i postave pitanje, "hocu da napravim svoj WoW koji jezik da naucim?". Njima ide odgovor, da postoje i druga zanimanja koja se bavi pravljenjem igara, kao scenarista, producent...programianje je ozbiljna disiplina, i ako naucis sintaksu nekog jezika ne znaci da znas da programiras. 2. Ludi koji hoce da naprave neku malu igru(iz perspektive programera), u kojoj nije toliko bitna grafika i prica, nego jednostavno za svoju dusu zele da naprave nesto. Takvim ljudima ide odgovor da pokusaju sa nekim game makerom, development kit-om ![]() da probaju C# i XNA, a oni jos napredniji da naprave svoj neki mini-endzin. Ako jos zna dobro da crta, ima strava ideje, to je plus. I svaka cast... ![]() U ovom slucaju osnovno poznavanje matematike i fizike je neophodno. I naravno u ovom slucaju su nastali mnogi profesionalci. 3. I oni koji hoce time profesionalno da se bave. A to povlaci da upisu neki ozbiljniji fakultet, i tada ce im biti neophodno znanje iz programiranja, matematike, fizike, elektrotehnike(arhitekturu i organizaciju racunara, algoritmi i strukture podataka. itd). I da ne mastaju, da ce time da prave svoje WoW-ove, nego ce da budu samo jedan od mnogih koji radi sta ima se kaze, i mozda ce u svemu tome imati jako malo udela. Za one koji omalovazavaju ETF -> kad zavrse isti onda nek se jave. Ne poricem da postoje genijalci koji nisu zavrsili faks a uspeli su vise nego bilo ko ko jeste. Doduse uspeh je relativna stvar. Naravno ni jedna podela nije zahvalna, jer uvek postoje izuzeci. Evo da ne bude da pricam napamet, posetite sajt grupe koje sam ja clan pa pogledajte malo sta radimo. EGDC++ Forum Jako sporo napredujemo zbog obaveza na fakultetu,i ovime se bavimo u slobodno vreme kojeg nema puno. @ siv0nja U vecini slucajeva se slazem sa tobom. I ti si trebao da se pronadjes u tacki priblizno 2. ![]() ![]() Poenta je da je pravljenje igre != programiranje. Napraviti igru, mozes bez znanja programiranja, matematike, ... ali ne i da budes profesionalac. Ja sam daleko od profesionalca. I dobro znam gde mi je mesto. Imam 23 godine, a prvu igricu sam napravio na commodore 128d pre jedno 12 godina. Bila je tekstualna, ali je bila igrica ![]() a u vecini slucajeva je tako. Ali njih smatram za hobiste. Kao i sebe. Volim i crtanje , i modelovanje, i muziku, i intereosovanja su mi siroka. Zato sam i napominjao da je Indie najzanimljivije, zato sto radis sve. Ja o game dev-u nisam nista naucio na faxu. Sve sam sam ucio kao i vi. E sad sto je neko uspeo kao Indie, pa je poceo time profesionalno da se bavi, to je druga prica i svakako za pohvalu. I na kraju da dodam, jer vidim da me vecina pogresno razume: Baviti se razvojem video igara <=> nije potrebno zavrsiti neki fakultet. Poslednja ispravka: mikronac (27.6.2011 u 13:53) |
![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Član
Član od: 21.2.2010.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 31 puta na 17 poruka
|
![]()
Ok, shvatio sma ja tebe veoma dobro , ali ti mene nisi bas doslovce , ok sad ima dosta smisla ovo sto si napisao , ja sam samo izrazio moje negodovanje zbog tih tacaka ...ne volim da neko postavlja nekakva pravila tamo gde ih nema ...to je sustina mog predugackog govora , znaci imas ideji volju ...pa brate tvoj je svet , naravno ukoliko ne odes na neki forum gde je pod 1. zabranjeno postaviti glupa pitanja , pod 2. zabranjepo postaviti glupa pitanja i pod 3. zabranjeno popstaviti glupa pitanja . Nema pruijatelju moj glupih pitanja ima samo glupih odgovora
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku siv0nja na korisnoj poruci: | ||
mikronac (27.6.2011) |
![]() |
#105 | ||||||||||||
Član
Član od: 25.10.2009.
Zahvalnice: 17
Zahvaljeno 137 puta na 55 poruka
|
![]()
Pa iz kog razloga onda ti deliš savete?
Citat:
Činjenica je neoboriv argument ili dokaz, bez činjenica nema ni poente. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Za AAA igricu je potreban kvalitet a ne gomila fajlova. Citat:
Ako igre nisu u istom žanru nisu ni slične, kako jedna RTS može biti slična jednom FPS bez obzira koji je engine u pitanju. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Lepo je kada se neki ekspert po pitanju razvoja igara pojavi da deli savete, još lepše je ako post počinje sa "Pre svega, da napomenem da nemam mnogo iskustva u razvoju igara" ili u prevodu probao sam da kljukam Source engine sa raznim fajlovima ali mi nije izbacio AAA igru. |
||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Član
Član od: 30.8.2009.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 169 puta na 63 poruka
|
![]()
Kako volim kada ljudi trose vreme na pisanju i raspravljanju o
tome kako se prave video igre, a ne rade nista po tom pitanju ? ( kudos izuzecima: Ica rakijica, Andross, i ostali koji rade ) Ovih 6 strana je sasvim dosta da se pokaze pocetnicima game dev iz perspektive pogramera, no se vi prebacite malo na dev a ne na chat mod... Tada cemo imati zasta da cakulamo ![]() Bolje da postoji tema "Work in progress", pa tu da se nadjemo da debatujemo i delimo ideje. Nebih da trosim svoje vreme na prepirke i rasprave, treba igra da se pravi ... ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mercury na korisnoj poruci: | ||
EclipsE (28.6.2011) |
![]() |
#107 |
Novi član
|
![]()
Hteo sam da pomognem, a na kraju ispao budala.
Srecno pocetnicima, zdravo i dovidjenja. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||||||||||||
Novi član
|
![]() Citat:
ne precenjujem sebe. Citat:
Citat:
da nacrtas vise od linije, a ne kao inzenjer! Ostalo u citatu ponavljas moje reci. A ujedno uskaces sebi u usta, i sam pises da je danas sve manje potrebno znjanja. Citat:
misli da ima bolju pricu ili sta vec, a ne zato sto ima ideju kako da optimizuje neki endzin ili mu je sinuo neki do jaja algoritam. Zato, kao sto sam vec nekoliko puta napisao postoje i druga zanimanja koja se bave razvojem video igara. I opet moram da se ponavljam. Kada neko voli video igre i zeli da ucestvuje u razvoju svakog njenog dela, kao ti i ja i ostali koji su komentarisali moje postove, onda zeli i da programira, i da napravi modele, smisli pricu , osmisli gameplay....itd. Jeste, uloga velika kada to radi jedan covek (hobi), ali kada na razvoju jedne igre rade stotine njih uloga jednog programer nije ogromna (pro). Zato po stoti put kazem da je zanimljivije kada se time bavis iz hobija. Naravno, ova podela nije zahvalna, jer nije sve crno belo, i ne kazem da Indie to rade manje profesionalno u smislu dobro. Sve vreme kada pisem profesionalno, mislim na one koji rade u npr. Blizardu, idu na posa i primaju platu. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
programiranje != pravljenje igre Citat:
olaksava kreiranje modela i animacija. Citat:
Citat:
matematiku koja stoji iza toga, dovoljno je da kliknes add cube, a kasnje zavisno od editora kliknes na funkciju koja ce da ti je prepolovi. Uostalom to i sam znas. Citat:
pravim AAA naslove. Bavim se programiranjem. I molim te ne vadi moje recenice iz konteksta, nego sagledaj ceo post pa onda razmisli sta sam napisao. A sad ![]() |
||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Veteran
|
![]()
Beži bre, skroz me demotivisaste.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
V.I.P. Programiranje
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Novi član
Član od: 28.6.2011.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Samo hocu da vam pokazem kako sam napravio jednu igricu , multiplayer igru moze se igrati preko interneta . A nemam veze sa skriptanjem , uglavnom sve skripte sam nasao na internetu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrav ![]() ![]() Poslednja ispravka: Djape007 (28.6.2011 u 21:58) |
![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
V.I.P. Programiranje
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Član
Član od: 1.4.2006.
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 143 puta na 83 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.309
Zahvaljeno 3.276 puta na 2.263 poruka
|
![]()
Bolje koristite Game Maker, to je hteo da kaže...
/sarcasm |
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Veteran
Član od: 14.3.2009.
Zahvalnice: 206
Zahvaljeno 273 puta na 178 poruka
|
![]()
kontam zasto ima dosta prepirke na ovoj temi...
Jer ljudi koji su iole upoznati sa programiranjem znaju koliko je tezak poduhvat napraviti iole ozbiljniju igru,a onda se jave noobovi koji nemaju pojma gde se nalaze (vreme-prostor kontinium) i pitaju da li da kupe engin od ID-a ili da naprave bolju varijantu sami,i onda normalno iznervirate ljude i ne dobijete odgovor na neko normalno pitanje. Ne letite pre nego sto prohodtate i ne hodajte pre nego sto progledate.... e isti fazon u programiranju-izradi igara. |
![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
V.I.P. Programiranje
|
![]()
Ne odnosi se ni na bilo koji engine, niti na Unity, nego na stav "yo ako hoćete 3D igre baš ono do j*ja full extra msm koristie Unity on je cool, ja eto nem pojma niss al sam napravio dojajnu igru". To je jedna od najgorih stvari koju možete da kažete početnicima. Krenuće da rade u Unityju po raznim tutorijalima od kojih ništa ne razumeju nego samo ponavljaju, a kada se malo uozbilje, skontaće da moraju da uče skript jezik(!), pa onda, ako nalete na feature koji u besplatnoj verziji Unityja nije dostupan, pa će shvatiti da moraju da uče i pravi programski jezik(!!), pa onda da uzmu i neki bolji engine ako hoće neku veću kontrolu(!!!). I zato Unity nikako nije izbor za nekoga kome je juče palo na pamet da hoće da pravi igru kao GTA, samo malo drugačiju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Član
Član od: 1.4.2006.
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 143 puta na 83 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
V.I.P. Programiranje
|
![]()
Pa sad, pazi, mogli bismo da razglabamo o tome zašto je Unity3D dobar a zašto je loš. Ja, lično, ne volim Unity. Priznajem da nemam neki objektivan, jaki razlog – jbga, ne sviđa mi se, antipatičan mi je. Uglavnom zbog toga što se sve nudi na tacni (iako bi to trebalo da bude dobra stvar?) i što ne dozvoljava dovoljno slobode korisnicima. Kao neko ko uvek hoće da razume sve što stoji iza svake njegove linije kôda, ne želim da koristim takav alat, posebno ako nije open-source i ako nisam tačno shvatio kako šta radi. Početnicima jeste bolje da koriste Unity, ali ako imaju neko predznanje o programiranju i da znaju šta rade i u šta se upuštaju, dok nema ništa goreg od početnika koji Unity zna samo po tome što je to "nešto što služi za pravljenje uber 1337 'igrica'". U njegovom slučaju je loše što će dugo napredovati bez ikakvog pravog znanja o programiranju, a onda, kad bubne u prepreku o kojoj nema ničeg na Youtube-u – BAM! Odjednom će shvatiti šta je sve propustio, i u 99% slučajeva će izgubiti želju da dalje radi pošto je već navikao na sve već gotovo. A ako se razume u to (koliko-toliko), a ne želi da ide na neki niži nivo od Unityja, onda to može da bude dobitna kombinacija, posebno ako je u pitanju umetnik sa talentom. Moj stav je da umetnici sa idejom za igru mogu mnogo bolje da prođu sa Unityjom, dok će programeri u velikom broju slučajeva na pomen imena Unity samo nezainteresovano odmahnuti glavom i nastaviti da fanatički kuckaju u C++-u, C-u, C#-u ili šta već koriste da pišu svoje igre.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci: | ||
mikronac (29.6.2011) |
![]() |
#119 |
Član
Član od: 16.1.2010.
Zahvalnice: 77
Zahvaljeno 50 puta na 32 poruka
|
![]()
bez ljutnji al pojma vi nemate sta unity engine moze da uradi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
V.I.P. Programiranje
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
pravljenje igara, web development |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Animirane slicice za macku i misa iz pticije perspektive | JBlitzkrieg | 2D radovi | 7 | 13.5.2009 21:07 |
Kako blokirati posetioce iz jedne zemlje? | tarantula | Web razvoj | 8 | 12.7.2008 9:33 |
Kako portovanti igru na phone? | optimus_prime | Pravljenje igara | 8 | 26.6.2008 10:27 |
3ds Max 7 kako napraviti 3d srce | Master Neo | Grafički softver i radovi | 5 | 17.3.2006 8:32 |
Kako da umrezim igru? | alien | O igrama uopšte | 2 | 24.2.2006 10:58 |