![]() |
![]() |
|
O igrama uopšte Uopšteno, dakle sve ono što se ne tiče samo konkretnog igranja i konkretne igre (poređenje raznih igara, o žanrovima, o sociološkom i drugim uticajima igara itd.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
V.I.P. Test Play
Član od: 1.6.2008.
Zahvalnice: 300
Zahvaljeno 8.454 puta na 3.981 poruka
|
![]() ![]() Danas mi je stigao Steam Deck (64GB) rezervisan jos prosle godine XD Nakon par sati igranja mogu samo reci da je odlicna stvar. Ali ova tema je prvenstveno namjenjena svima vama koji imate pitanja vezana za uredjaj. Trudicu se da redovno pisem u temi iskustva sa igrama. ![]() Za pocetak sam odigrao igru pravljenu za ovaj uredjaj Desk Job od Valve-a. I zaista igra fenomenalno izgleda na uredjaju i radi odlicno. Sto se samog uredjaja tice i rukovanja sa istim prvi utisci su odlicni. Ergonomija je odlicna i lezi u mojoj ruci skoro savrseno. Raspored dugmica je jako dobar i osjecaj koristenja istih je ok. Ekran je sasvim zadovoljavajuci. Sto se software-a tice sam korisnicki interfejs u Gaming modu je odlican ali zna biti povremeno spor (nista strasno ali se primjeti). Desktop mod nisam mnogo koristio (vise cu ga koristiti sutra dok budem podesavao emulatore XD) ali vjerujem da svi koji su koristili Linux jednom u zivootu mogu da se snadju vrlo jednostavno (cak i oni koji nisu koristili Linux nece imati mnogo problema da pohvataju osnovne stvari). Toliko za sada, ako neko ima pitanja vezano za sam uredjaj ili za neku igru posebno slobodno pisite ![]() |
![]() |
![]() |
Sledećih 8 korisnika se zahvaljuje korisniku dex3108 na korisnoj poruci: | ||
cages (8.5.2022), Dušan Vićić (7.5.2022), MasterChief2 (16.5.2022), Mocko (8.5.2022), mvasic (6.5.2022), oluja (17.5.2022), player1 (8.5.2022), sloba (7.5.2022) |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 19.8.2007.
Zahvalnice: 47
Zahvaljeno 748 puta na 448 poruka
|
![]() ![]() Šalim se, nek te dobro služi i mnogo se naigrao na njemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Novi član
Član od: 9.8.2010.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]() Citat:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
V.I.P. Test Play
|
![]()
Odavno sam se razmisljao da uzmem Switch kako bi se malo pomjerio sa stolice i igrao igre u fotelji, na kaucu, u lezaljci... ali uvijek je problem bio to sto bi onda morao ponovo da kupujem odredjene igre. Drugi prenosni PC uredjaji poput Aya Neo su bili preskupi, a onda je Valve najavio Steam Deck i svi moji problemi za prenosni gaming uredjaj su bili rjeseni pa sam odlucio da uzmem XD
Citat:
Sto se ekrana i anti-glarea tice nisam jos koristio uredjaj napolju pa nemam bas utiske sto se toga tice. Generalno je ekran dobar, jeste da nije OLED i da crna nije bas crna ali nije toliko primjetno u igrama, uglavnom se primjeti ako postoji letterbox zbog manje rezolucije igre u odnosu na ekran. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
|
![]()
Kakav je d-pad za neke precizne platforme ili 2d fajtere? Koliko je udobno drzati u ruci kad se koristi d-pad, deluje mi bas neudobno tako u coskovima
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
V.I.P. Test Play
|
![]()
U igrama slabo koristim D-Pad, uglavnom samo akonsu neke precice na njemu. Analog koristim i u platformerima. Stonse pozicije tice nema nikakvih problema, tacno je na mjestu gdje palac manje vise lezi tako da je udobno koristiti i analog i D-Pad.
Ako nekoga zanima ovo je moja trenutna Deck biblioteka ![]() ![]() Poslednja ispravka: dex3108 (7.5.2022 u 13:02) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Novi član
|
![]()
Da li si probao da instaliras neke igre koji nisu sa steama npr cod warzone,i da li si probao neki emulator?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
V.I.P. Test Play
|
![]()
Nisam jos nista van Steam-a probao, iskreno imam i vise nego dovoljno igara na Steam-u koje hocu da odigram pa nisam htio jos da se smaram sa podesavanjima za igre van Steam-a. Obicno se za to koristi program Lutris koji omogucava instaliranje drugih launcher-a kao sto je Ubisoft Club, Epic Launcher ili BattleNet.
Sto se emulatora tice imam instaliran RPCS3 i probao sam Sly Cooper kolekciju. Igra radi i izgleda odlicno na Deck-u. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Novi član
|
![]()
Kazu da su sa novim updatom refresh ratom uspeli da stabilizuju fps,kad se stavi refresh na 40 i fps 40 da je to najbolja kombinacija,da li je to tako u praksi?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
V.I.P. Test Play
|
![]()
To je jos uvijek u Beta fazi, a ja nisam odabrao da skinem Betu za sada (iako na PC-ju vrtim Steam Client u Beta modu godinama XD). Za sada na Deck-u ce biti samo stabilni OS i Client build-ovi.
Ali proizvoljni refresh rate ekrana 40-60Hz je odlicna stvar koju je Valve uradio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Novi član
|
![]()
Kako to ide sa updatima,ne mora da se skinu,biras ako hoces?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
V.I.P. Test Play
|
![]()
Kada sam prvi put upalio Deck bilo je obavezno da se skine. Od tada nije izasao novi update pa ne znam da li je obavezno ili ne. A ti mozes da biras da li ces da dobijas samo stabilne verzije update-a ili hoces da dobijas i beta verzije (isto kao na Steam Cleant-u na PC-ju).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Novi član
|
![]()
To znaci da nemas novu verziju gde mozes da podesavas refresh rate?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
V.I.P. Test Play
|
![]()
Nemam novu verziju, cekam da izadje iz bete.
Prva igra koju sam odlucio igrati na Decku je The Wolf Among Us i zaista mogu reci da uzivam u njoj. Pored toga sto je igra odlicna veliku razliku pravi i to sto je igram na Deck-u a ne na PC-ju. Jednostavno mnogo je udobnije kada mogu bilo gdje u kuci i oko kuce da se pozicioniram i igram. Ovakav tip igre igrati za stolom je pomalo neudobno i to je jedan od razloga zato iako imam brdo Tell Tale igara nisam se odlucivao da ih igram. Sama igra izgleda fantasticno na Dekc-u i radi u 60FPS-a sa max podesavanjima i trosi svega oko 8.5W, sto znaci da baterija bez problema traje preko 4h igrajuci ovu igru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Framerate za igru tog tipa i nije značajan, tako da je bolje ograničiti ga na 30 i izvući više baterije, slično kao punokrvne vizuelne novele ili potezne strategije. Za igre tog tipa Deck je zakon.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
V.I.P. Test Play
|
![]()
Mislim da u ovom slucaju jako malo bi se dobilo sa 30FPS, ipak je 8.5W jako nisko. Ali probacu visto znatizelje radi koliko vuce sa 30FPS.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.628 puta na 1.354 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
V.I.P. Test Play
|
![]()
Zavrsio The Wolf Among Us, pored toga sto je igra odlicna, odlicno je bilo i iskustvo igrati na Deck-u. Probao sam o 30FPS limit, potrosnja u tom slucaju je bilia oko 6.5W.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Starosedelac
|
![]()
Pitanja koja ja imam (samo zbog ovoga sam se i logovao, nisam ovde bio godinama
![]() 1. Da li si imao neke dodatne troškove (shipping, carina i sl) 2. Prosečno trajanje baterije 3. Čvrstina tastera/kontrolora 4. Prosečno trajanje baterije 5. Da li si probao neki eksterni punjač na Steamdeck i kako se ponaša (npr. zbog putovanja) 6. Kako izgleda Disco Elysium? 7. Kakav je gameplay u Batmanu (i uopšte tabačinama) 8. Kontrola u FP(S)-ima (može i Stanley Parable kao primer...pitam za nas koji vole miša zbog bolje preglednosti kamere) Nemam nameru da ponovo pregledavam youtubere, meni neka prosečan Balkanac objasni realno stanje, molim lepo. ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Red Dragon na korisnoj poruci: | ||
player1 (9.5.2022) |
![]() |
#20 | ||||
V.I.P. Test Play
|
![]() Citat:
Sto se baterije tice sve zavisi od igre do igre, moze da traje 2h, moze 6-7h. Npr. u The Wolf Among Us sve na max u native 1280x800 rezoluciji zakljucano na 30FPS-a baterija bi mogla trajati priblizno 6h, na 60FPS-a otprilike 4 i po sata. Tasteri i generalno uredjaj je solidno napravljen, nema nista da skripi ili se uvija pod pritiskom. Eksterni punjac i power bank nisam probao ali obzirom na to da je baterija oko 40Wh znaci da je potreban solidan power bank koji moze da pruzi barem 45Wh prilikom punjenja (isto vazi i za punjac). Punjac koji dodje uz Deck daje 45Wh max. Disco Elysium izgleda odlicno, generalno sve igre sa slicnim art style-om izgledaju odlicno na Deck-u. To je ono sto me najvise iznenadilo kod uredjaja. Gledajuci video klipove gdje kamera snima deck stekao sam utisak da je ekran mnogo losiji. Ali cim sam upalio uredjaj poprilicno sam se iznenadio kako je kvalitet prikaza dobar (iako sam ekran nije bas najbolji ako se gledaju moderni standardi). Arkham Origins radi u 60FPS-a sa skoro svim podesavanjima na max i sasvim je dobar osjecaj igrati jednu takvu igru na prenosnom uredjaju. Ako si ikada igrao FPS na gamepad-u nema nikakve razlike ako igras na Deck-u. Do duse lazem ima jedna bitna razlika a to je da Deck ima ziroskop pa je moguce mnogo preciznije nisanjenje nego ako se koristi samo analog. Evo jedan primjer toga
|
||||
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dex3108 na korisnoj poruci: | ||
mvasic (9.5.2022) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Steam | SirDuck | Online kupovina igara | 13365 | 26.11.2023 22:43 |
Steam - razmena igara | SirDuck | Online kupovina igara | 725 | 3.11.2023 15:39 |
Live steam sport i ostalo | todos | Zanimljive Web lokacije | 10 | 2.2.2016 19:25 |
Menja se STEAM kad iskljucim ATA Hard | Mare13 | Operativni sistemi | 1 | 15.5.2013 12:00 |
Steam grupa LNLR | 3LANCER | Online susreti | 0 | 16.5.2008 13:40 |