Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Komunikacioni uređaji i umrežavanje

Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje…

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 13.8.2008, 10:44   #1
bubamarasr
Novi član

Član od: 15.1.2008.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom i opet umrezavanje kompova...

klasichan problem koji je reshiv, ali ja neshto ne radim kako treba. Naime, hteo sam da dva rachunara prvo spojim u lokalnu LAN mrezu, a zatim ih spojim na internet. E sad, kompjutere spojim u mrezu, crossover kablom, ali kada hotju da ih spojim na internet neshto ne ide. Inache na internet se spajam tako shto se konektujem na VPN mrezu ISP-a. Dakle, Na hostu (WinXP-SP2) je podeshena konekcija koja se startuje sa connect to VPN. To prodje... ali kada drugi komp u mrezi (WinXP-SP2) pokusham da proteram na net - nece. Ne vidi izlaz na NET! Vidi host normalno, mogu da pristupam fajlovima sa jednog na drugi i obrnuto, ali na NET - nikako! Upotrebljavao sam i Wizard-a za kreiranje lokalne mreze, sherovao mreznu na kojoj je pristup internetu, ali nishta! Shta nisam uradio kako treba???
Local area network 1 = konekcija na internet, odnosno VPN, a
Local area network 2 = LAN konekcija sa drugim rachunarom.....
I josh jedan problemchitj se pojavljuje: ako su obe mrezne ukljuchene i stavljene da automatski kreiraju IP, onda ne mogu da se konektujem na VPN i prijavljuje mi da konekcija nije dobro podeshena. Ako iskljuchim LAN2 onda bez problema odem na NET.
podeshavanja:
Host (sa conekcijom na VPN): IP=DHCP automatic (u detaljima pishe da je assign by DHCP i ima adresu 172.18.30.200, subnetmask= 255.255.255.0 a getaway= 172.18.30.1
Host (sa LAN konekcijom): IP= Manual configuration IP= 192.168.0.1 subnetmask= 255.255.255.0 a getaway 172.18.30.200
Klijent: IP= 192.168.0.2, subnetmask= 255.255.255.0 i getaway= 192.168.0.1

gde sam pogreshio?
Ja jesam serviser kompjutera, i postavio sam mrezu na poslu, ali sve ide preko hub-a! Shkola rachunara ima 7 kompa koji su nakacheni na hub pa sa huba na hub u drugoj zgradi (kablovima je sve povezano) na kojem se nalaze jos 2 kompjutera. I sve radi kako treba! Svi kompjuteri imaju svoje adresse kako treba, pristupam svakom bez problema!
Ali kuci ne mogu da reshim problem ili ja ne vidim gde greshim! Kabl kod kuce izmedju dva kompa je sigurno crossover i ispravan jer se kompjuteri vide odlichno i razmenjuju fajlove bez problema!
Ako je od nekog znachaja (a mozda i jeste), Host kompjuter ima dve mrezne u sebi (nijedna nije integrisana) i to jednu na PCI (konekcija na internet, odnosno VPN) RealTech-ova, a druga je na ISA slotu (neka INTEL...). A host kompjuter ima integrisanu (Realtech). Za sve kartice je uredno instaliran drajver koji je dat uz nju!
Gde greshim?
"Nemojte ljudi k'o Boga vas molim, nemam vishe snage da chistim bunar..." (citat iz filma Maratonci trche pochasni krug)
bubamarasr je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.8.2008, 12:48   #2
madhatterYU
Veteran

Član od: 18.12.2005.
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 27 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: i opet umrezavanje kompova...

Ne vidim to iz ovog sto si kucao, ali da li si i u DNS server ubacio istu adresu kao za gateway?
madhatterYU je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.8.2008, 13:49   #3
Rasa
Član

Član od: 23.4.2007.
Zahvalnice: 110
Zahvaljeno 89 puta na 73 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Rasa Slanje poruke preko Skypea korisniku Rasa
Određen forumom Re: i opet umrezavanje kompova...

I ja sam urado potpuno isto na poslu i sve radi kako treba stim sto sam ja serovao konekciju u tvom slucaju bi bila to (Local area network 1 = konekcija na internet, odnosno VPN,) i kod mene su 4 kompa u mrezi.
I kao sto mathatterYU kaze proveri DNS
Rasa je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Vicevi Oblivion Cvet kompjutera 5473 27.5.2022 5:52
Opet Opera u vezi sa Forumom SK Suad Novic Aplikativni softver 15 9.6.2008 4:22
Umrezavanje 2 kompjutera pomocu kablovskog modema + sherovanje fajlova nikola87 Komunikacioni uređaji i umrežavanje 9 20.11.2007 23:47
Opet win (i ja) Game fever Operativni sistemi 16 19.10.2007 20:36
Spam oluja Brbljaonica 56 6.9.2007 3:03

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 17:41.