Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Komunikacioni uređaji i umrežavanje

Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje…

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 30.7.2012, 17:37   #161
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.587 puta na 1.855 poruka
Određen forumom Re: Kako najbolje da se umrežim sa komšijom?

Citat:
Aleksic01 kaže: Pregled poruke
Koristi bezicni internet tako sto dobija signal preko antene koja je na krovu signal dalje ide u ruter pa preko rutera kablom u komp..ono sto mu treba je ruter koji ima wireless da bi povezao vise od dva racunara..
Da, baš to sam mu i odgovorio u postu #155...

Citat:
Aleksic01 kaže: Pregled poruke
sve jedno za ruter da li dobija signal direktno preko adsl veze ili indirektno preko antene koja mu daje signal kao adsl kablom preko koji se ukljuci u ruter...Ima takozvanih provajdera koji kupuju adsl internet pa ga antenom salju korisnicima i do 20km udaljenosti koji takodje primaju sagnal preko antene..to se koristi u mestima gde ne postoje mogucnosti za fiksni adsl prikljucak..!
Ono sto bi mogao da bude problem jeste to sto njegov laptop ne dobija wireless signal od rutera jer wireless signal koji salje ruter bi trebalo da dobija i bez ukljucenog kabla za internet od samog rutera...tu moze da bude da je wireless iskljucen ili je ruter neispravan !
Da ali taj njegov provajder kroz vajerles mu sigurno ne šalje ADSL. Već se korisniku šalje klasičan vajerles inernet koji on prima preko antene odnosno AP-a. Tako da on nažalost neće moći da upotrebi uređaj koji je kupio na limundu već će mu trebati najobičniji ruter kakav sam naveo u postu 155.
Freško je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.8.2012, 14:29   #162
SirDuck
Deo inventara foruma

Član od: 27.4.2006.
Zahvalnice: 821
Zahvaljeno 2.075 puta na 1.080 poruka

Ovako, hoćemo drugar i ja da delimo moj internet ako nije potrebno neko veće ulaganje. Imamo optičku vidljivost na rastojanju od ~60m. Zanima me nekoliko stvari:

1. Trenutno imam kući TP-link WR340G koji koristim da delim internet na 4 računara i 2 telefona, uglavnom sve Wireless-om. Da li bi uz drugu antenu ovaj ruter mogao da obavi ovaj posao?

2. Ako bi mogao, koju antenu?

3. Ako ne bi mogao, koji ruter?

Da napomenem, meni idalje treba wireless po kući, plus mi treba da delim sa njim. Ako sam dobro razumeo, kada bih kupio ruter sa 2 antene mogao bi jednu da koristim za deljenje interneta sa komšijom, a drugu za svoje kućne potrebe?

Treba uzeti u obzir da para nešto i nema, pa je prvenstveno bitna cena.
SirDuck je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.8.2012, 15:17   #163
Freško
CSC

Ukratko, odgovor na tvoje pitanje bi bio, ako se tom ruteru skida antena onda bi i mogao da posluži da mu se stavi neka jača antena pa da radi posao i za tebe i za komšiju. A ako je antena fiksna onda bi ti trebao novi uređaj jer najverovatnije taj ruter sa tom antenom će teško da se dobaci tih 60 metara.

ako se i dobaci moraćeš da ga stavisšpored prozora i slično, a onda ti možda nećeš imati lepo pokriven tvoju kuću/stan a najverovatnije ni kod njega to neće raditi kako valja.

E sad što se opreme tiče trebaće verovatno oko 100 eura i da se to odradi kako valja. E sad nebih uopšte to razglabao o tome ako ti nisi spreman da uložiš stoju u opremu.
Stara 4.8.2012, 16:32   #164
SirDuck
Deo inventara foruma

Razumem. Hajd da lupim pa možda ostanem živ

http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-WR8...-4-port-Switch

plus

http://www.nebo.co.rs/TP-Link-TL-ANT...a-5-dBi-24-GHz

ili

http://www.nebo.co.rs/Omni-mini-ante...blom-duzine-2m

sa druge strane bilo koja wless kartica sa nekom od ove dve antene.

Neću da ti oduzimam vreme jer samo proveravamo kolko je izvodljivo, samo reci dal sam na dobrom putu uopšte
Stara 4.8.2012, 16:42   #165
Freško
CSC

Mož da probaš, ali za relutate rada ne garantujem stoga i ne predlažem tako nešto.

Ja bi išao na varijantu:

1. TL-WA500G oko 2500 Din
2. Neka Grid antena sa što kraćim kablom oko 2500 Dinara

Te dve stavke x2 (i na tvoj i na njegov krov.)

Iz tvog trenutnog Rutera mrežnim kablom do tavana u TL-WA500G pa TL-WA500G na antenu pa prema komšiji . Komšija antenu na krov, pa iz antene u njegov TL-WA500G i on dobija net. Ako mu treba i on stavi 340G u sobu ako mu treba vajerles po kucć.

Samo za takvu varijantu svem da garantujem da će da radi. Sve ostalo je na bazi predpostavke i pokušaja/promašaja.
Stara 4.8.2012, 16:50   #166
SirDuck
Deo inventara foruma

Nemamo mi tavane i krovove na raspolaganju
Išlo bi s prozora na prozor. Nemam pojma, videću još, malo mi je ovo što si predložio prekomplikovano za ne preko potrebnu stvar

Samo da te pitam, ruteri sa dve antene imaju dve antene za produžavanje dometa ili mogu da funkcionišu odvojeno (tj. jedna da bude za vezu sa njim a druga da meni služi za mrežu po kući)?
Stara 4.8.2012, 17:09   #167
Freško
CSC

Citat:
SirDuck kaže: Pregled poruke
Samo da te pitam, ruteri sa dve antene imaju dve antene za produžavanje dometa ili mogu da funkcionišu odvojeno (tj. jedna da bude za vezu sa njim a druga da meni služi za mrežu po kući)?
Zavisi imaš rutere i sa 3 antene gde su recimo dve za 2.4GHz, dok je jedna za 5GHz. Znači imaš razne varijacije na temu. To čemu služi koja antena, i da li je za pojačanje signala ili pak za različite frekvencije, to zavisi od uređaja do uređaja i treba se konsultovati specifikacija proizvođača.

Citat:
SirDuck kaže: Pregled poruke
Nemamo mi tavane i krovove na raspolaganju
Išlo bi s prozora na prozor. Nemam pojma, videću još, malo mi je ovo što si predložio prekomplikovano za ne preko potrebnu stvar
što se tiče ovog, ja nemogu da ulazim u to šta ti imaš, ja samo predlažem varijantu iza koje smem da stanem i da tvrdim da će da radi.

Tako sam skoro imao slučaj, drugar teo da štedeo na opremi, pa nije mogo da prebaci Nišavu, smetala neka drva, pa je morao da organizuje seču ( da bi dobio optičku vidljivost) jer je išo sa fuš oprermom.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Freško na korisnoj poruci:
SirDuck (4.8.2012)
Stara 8.10.2012, 22:14   #168
remo
Član

Član od: 7.2.2010.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka

Malo da osvežim temu. Prelistao sam je na brzaka ali nisam našao odgovor na moje pitanje.
Ujak, koji živi na nekih 350 metara dalje od mene, ima ADSL kod Telekoma. Margine su mu odlične (mislim da je ~35 za download, za upload ne znam) i ima male gubitke pošto je blizu centrale, sve u svemu - odlično mu radi internet. Pošto su se nedavno pojavile nove brzine kod Telekoma za razumne pare, konkretno mi 10/1 za 1900 din zvuči primamljivo, što bi nas dvojici i bilo više nego dosta, razmišljam da uzmem neku opremu pa da delimo njegov net. On trenutno plaća 1.5/256 za skoro 1600 din, tako da bi i on fino prošao. Jedini problem je ugovor na 2 godine, ali kako stvari stoje, ne verujem da će išta biti bolje (jedina opcija kod nas u selu je adsl ili 2 wireless provajdera za koje ću samo reći "meh..."). On najviše koristi net za surf, retko youtube, dok ja volim da se poigram ponekada, pa bi mi bio važan i ping. Protok bi se delio na 2 dela, pošto on ima samo jedan računar kao i ja.
E sada, stvari koji mene muče jesu da li je sve to izvodljivo i za koje pare. Ja na mom računaru imam već wireless karticu i grid antenu od 24dBi na podkrovlju, koju bih digao na krov kako bih video ujakovu kuću, koja je nekih 350m daleko, kao što rekoh.
Pitanje je da li bi kod njega bilo dovoljno uzeti neki AP do nekih 3500 din (+ antena 1500-3000), nakačiti ga na njegov hg520c. AP-u bih zamenio antenu i stavio isto neku grid ili yagi antenu na njegov krov i nanišanio moju kuću. Kabel od antene bi trebao da je dugačak nekih 10m.
Bio sam se pentrao po mom i njegovom krovu i izgleda da će jedno drvo koje je na pola puta praviti mali problem, pa se nećemo čisto videti.
Na slici ispod sam obeležio kako sve to stoji. Molio bih vas za pomoć.
Spoiler za slika:
remo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.10.2012, 22:17   #169
Osbourne
Veteran

Član od: 21.4.2010.
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 206 puta na 138 poruka

Ako mislis da se igras i da ti ping bude ok, mislim da treba da zaboravis opciju da delis net sa nekim.
Osbourne je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.10.2012, 22:20   #170
remo
Član

Član od: 7.2.2010.
Zahvalnice: 3

Ograničio bih protok koji on može da povuče, znači i download i upload. Mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih problema sa te strane iako smo oboje na netu istovremeno.
remo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.10.2012, 22:34   #171
Osbourne
Veteran

Član od: 21.4.2010.
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 206 puta na 138 poruka

Citat:
remo kaže: Pregled poruke
Ograničio bih protok koji on može da povuče, znači i download i upload. Mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih problema sa te strane iako smo oboje na netu istovremeno.
Ja bas mislim. Evo uzmi probaj da igras neku igru online i stavi da ti torent zauzima pola protoka... Ne moras ni pola, stavi nek zauzima i manje. Download je download a ping je ping.
Osbourne je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.10.2012, 18:12   #172
Prief Lirator
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2008.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.135 puta na 897 poruka

Koliko dužina kabla koji ide od vanjske grid antene (24 dB) do PCI wireless kartice utiče na kvalitet signala? Ako je jačina signala recimo -74 dBm (ili -64 dBm) sa 15 metara kabla, koliko bi se signal popravio da je antena spojena direktno na karticu (ili preko pola metra kabla)? Pod uslovom da je riječ o običnom, jeftinom, antenskom (TV) kablu (ako se taj uopšte i koristi). Pitanje je čisto teoretsko.
Prief Lirator je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.10.2012, 19:38   #173
djosha
Veteran

Član od: 28.10.2010.
Zahvalnice: 274
Zahvaljeno 87 puta na 61 poruka

imam problem ljudi ,a nemam pojma
ja i brat delimo adsl telekom i IPTV na huwai HG 530
Skoro su nam zamenili modem,pre toga smo imali 520
I sad je nemoguce povezati oba racunara u homegroup(oba su na 64-bitnoj sedmici).I njegov net windows sad cita network 2..sto pre nije bio slucaj(cini mi se)...pre zamene nismo imali problem.
Kako ovo da resimo?
djosha je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.12.2012, 19:16   #174
urosh_kv
Novi član

Član od: 29.12.2012.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Imam pitanje. Koristim telekomov ADSL na desktop racunaru a sa lap topa koristim wireles, ali mi je protok na lap topu mnogo slabiji. Kako da to promenim?
urosh_kv je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.12.2012, 19:36   #175
Freško
CSC

Koliko lošiji, premeri protok preko http://www.speedtest.net/ odradi to na desktopu i laptopu, postavi ovde slike pa da uporedimo.
Stara 29.3.2013, 19:56   #176
djuzepe
Novi član

Član od: 25.3.2013.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

pa da pitam i ja nešto.
imam wireless karticu tp-link model tl-wn350gd
pre desetak dana sam kupio tv na koji mogu da prikačim net.
nisam baš stručan kako da to uradim. da li bi kupovinom tl-wr1043nd rešio problem.
i kako da sve to spojim?
hvala unapred
djuzepe je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.3.2013, 20:29   #177
Freško
CSC

Da završio bi ti posao i više nego dobro. Net bodešx u wan port rutera, tv spojiš sa ruterom preko lan kabla ili bezžično (ako ti tv ima takvu mogućnost).

A taj komp koji ti ima tl-wn350gd njega svakako bežično.
Stara 30.3.2013, 10:04   #178
Joco99
Član

Član od: 2.11.2012.
Zahvalnice: 6

E i da ja pitam oko umrežavanja sa komšijom.Dao mi je komša pass od interneta(zamolio ga fino) i sad ja živim u zgradi i komša je od mene udaljen oko 20 do 30 metara(živi i on u istoj zgradi).Šta je najbolje da hvatam njegov signal??
Joco99 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.3.2013, 13:29   #179
mare037
Deo inventara foruma

Član od: 16.11.2011.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 2.448 puta na 2.073 poruka

Citat:
Joco99 kaže: Pregled poruke
E i da ja pitam oko umrežavanja sa komšijom.Dao mi je komša pass od interneta(zamolio ga fino) i sad ja živim u zgradi i komša je od mene udaljen oko 20 do 30 metara(živi i on u istoj zgradi).Šta je najbolje da hvatam njegov signal??
Šta taj komšija trenutno ima od opreme? Koliko bi uređaja bilo prikopčano na taj net (laptop, mobilni i slično)?
mare037 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.3.2013, 23:20   #180
Aleksic01
Veteran

Član od: 6.8.2010.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno 118 puta na 100 poruka

Hteo bih komsiji da prosledm internet sa mog wireless rutera ali je problem u tome sto on dobija dobar signal od mog rutera samo na terasi, pa me interesuje da li je moguce da on postavi spoljnu antenu na terasi sa kojom hvata moj signal i poveze je sa njegovim ruterom koji ima wireless ? Kako da konfigurisem njegov ruter da li je dovoljno da u njegovom ruteru postavim isti naziv mreze istu ip adresu i isti wireless password da bi se povezao tako da i njegov i moj ruter imaju wireless password ?
Aleksic01 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
network, umrežavanje

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
FAQ: Kako skinuti fajlove sa Rapidshare.com? ZoNi Aplikativni softver 118 2.11.2009 19:50
Kako da se umrežim sa komšom? doctor Komunikacioni uređaji i umrežavanje 9 12.10.2009 0:16
Zadaci sa bitovima, ili kako već da ih nazovem.. forrest_gump Programiranje 19 28.8.2008 3:50

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 3:41.