Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Komunikacioni uređaji i umrežavanje

Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje…

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 7.11.2008, 3:41   #181
dulJ@
Novi član

Član od: 4.11.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Umrežavanje desktopa i laptopa

[IMG][/IMG]

Evo slike dialog boxa.ADSL modem je D-link DSL-360R,a router je DI-524.A sto se ostalih podataka tice ne znam nasto ste tacno mislili,posto se ne razumijem mnogo u ove stvari.Pozzz
dulJ@ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.11.2008, 18:10   #182
CrayZz
Član

Član od: 15.10.2008.
Zahvalnice: 13
Zahvaljeno 12 puta na 12 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku CrayZz

jedno pitanje, kada imam ruter, ja sa njim watam wireless signal koji bi inace mogao da hwatam i sa satelitskom mreznom opremom? znaci, postoji wireless prowajder i kod njega uplatim, ukucam swoj usn. i pass. i idem normalno na internet do odredjenog datuma? treba li mi josh neshto osim rutera i kabla za poweziwanje sa racunarom?
CrayZz je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.11.2008, 20:30   #183
Tintossa
Novi član

Član od: 13.11.2008.
Zahvalnice: 0

1. Povezes ruter kablom na desk top,isprobas konekciju,ruter ce dobiti parametre i verovatno ce njegova IP adresa biti 192.168.1.1 raskacis ruter sa racunara

2.Ubacis disk sa drajverom za Acces piont ili wireless ruter nebitno...povezes ga mreznim kablom sa racunarom i isprati korake kao sto pise na cd u za uredjaj

3.raskaci kabl sa racunara i povezi Ap na ruter

4 Ip adresa rutera je 192.168.1.1
Ip adresa jednog racunara 192.168.1.2
Ip adresa drugog racunara 192.168.1.3
default gateway na oba racunara je 192.168.1.1

a oba DNSa u zavisnosti od provajdera,kod telekoma 212.200.191.166
212.200.190.166

Ovo su ti rucna podesavanja,ako ne onda,samo chekiraj u TCP/IP obtain an IP address automattically
Tintossa je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.12.2008, 13:34   #184
rubiroza
Član

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 69
Zahvaljeno 37 puta na 32 poruka

Da ne bi otvarao novu temu, pitanje cu postaviti ovde. A ima veze sa umrezavanjem desktopa i laptopa. Naime, imam kablovski net. Iz modema kabl ide u wireless TP-LINK router. Iz njega kabl ide do desktopa, a laptop je bezicno povezan. Sada zelim da desktop racunar premestim, ali nemam dovoljnu duzinu mreznog kabla, pa zato zelim da i desktop racunaru omogucim wireless pristup. Interesuje me da li je bolje uzeti karticu i ubaciti je u maticnu ili kupiti USB network adapter. Imam slobodan i USB port i slobodno mesto na maticnoj, tako da to nije problem. Razlika u ceni je relativno mala, pa me interesuje sa kojim cu imati manje problema i bolju konekciju.
I jos jedno pitanje. Ako imam WL router jednog proizvodjaca, da li cu imati problem ako uzmem karticu ili USB drugog proizvodjaca.
Hvala unapred.

rubiroza je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.12.2008, 13:39   #185
dzonihsv
Deo inventara foruma

Član od: 26.9.2006.
Zahvalnice: 1.682
Zahvaljeno 5.818 puta na 3.141 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku dzonihsv

Uzmi wireless mreznu kartu (ima vecu antenu tj. vecu osetljivost, znaci jaci signal).
Nece biti nikakvih problema kojeg god proizvodjaca da uzmes.
dzonihsv je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.1.2009, 14:03   #186
Pedinho
Novi član

Član od: 10.7.2007.
Zahvalnice: 5

Ovako na obicnom desktopu imam wireless internet, pa sa, hteo da imam i na lap topu... Povezao sam desktop i lap nekim kablom, i sve je lepo radilo imao sam wireless i na lapu... E sad nesto se desilo i ja nemam wireless vise na lapu? A imao sam jedan problem u device menagers u network imao sam neki 6to4 #3 adapter imao je neki zuti trougao i ja sam iso na uninstall? sta da radim da bi mi proradio net i na lapu?
Pedinho je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.1.2009, 16:00   #187
™wL@dA™
Član

Član od: 17.10.2008.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 14 puta na 12 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku ™wL@dA™

probaj da update-ujes taj drajver na kojem ti se pojavio trougao...
™wL@dA™ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.1.2009, 20:40   #188
Pedinho
Novi član

Član od: 10.7.2007.
Zahvalnice: 5

Citat:
™wL@dA™ kaže: Pregled poruke
probaj da update-ujes taj drajver na kojem ti se pojavio trougao...
Install sam ga naso sam instalaciju, ali imi i dalje ne radi net
Pedinho je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.1.2009, 19:10   #189
™wL@dA™
Član

Član od: 17.10.2008.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 14 puta na 12 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku ™wL@dA™

ako je sve tacno tako kako si objasnio...onda mora biti da je drajver u pitanju .. ako ti ne radi ni sa najnovijim drajverima probaj da instaliras poslednju stabilnu verziju drajvera....ako to ne uspe onda su velike sanse da ti je riknulo nesto od hardvera..
™wL@dA™ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.1.2009, 16:21   #190
vazon
Novi član

Član od: 19.5.2006.

Pozdrav svima!

Pregledao sam ovu temu i nisam nasao da je neko vec pisao o identicnom problemu koji ja imam, pa evo, krenucu da pisem o cemu se radi.

Da odmah bude jasno - zelim da laptop preko wireless veze umrezim sa desktopom sa ciljem da na laptopu imam pristup internetu.

Destkop racunar ima XP sa SP 2. On je na internet povezan preko Telekomovog ADSL i onog modema koji sam dobio od njih. Posto imam nekih problema sa usb prikljucima na tom racunaru, sa adsl modemom sam ga spojio preko mrezne kartice. Na ovom racunaru postoji Wireless kartica koju sam nekada koristio za kacenje na bezicni internet. Sada sam na nju zavrnuo onu antenicu.

Laptop ima XP sa SP3. Naravno, ima svoju wireless karticu.

1. Da li je uopste moguce umreziti ova dva racunara bez rutera ili neceg treceg? Vise ljudi mi je reklo da mi je za povezivanje ova dva racunara dovoljno to sto oba imaju wireless karticu.

Ako je tako voleo bih da mi neko objasni kako korak po korak da povezem bezicno ova dva racunara.

2. Nakon umrezavanja hteo bih da omogucim izlazak laptopu na interet. Dakle da internet dolazi do destopa, a sa kojim je laptop povezan preko wireless veze. I onda da laptop koristi isti taj internet.

To sto bi destop morao da bude ukljucen da bih imao izlaz na internet na laptopu nije nikakav problem.

Pozz i hvala!
vazon je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.1.2009, 17:23   #191
vazon
Novi član

Član od: 19.5.2006.

Uspeo sam da umrezim oba racunara wireless mrezom prateci ova upustva:

http://www.microsoft.com/windowsxp/u...p/adhoc.mspx#1

Sada racunari "vide" jedan drugog i sada mi jos preostaje da podelim internet... tj da "propustim" internet sa desktopa na laptop, a preko ove wireless veze koju sam uspostavio... kako to da ucinim?
vazon je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.1.2009, 0:38   #192
Wizard
Veteran

Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 174 puta na 103 poruka

Kako sam se ja izezao sa umrežavanjem dva kompa ovih dana... Mrežni uređaj je Siemens 6515 (onaj koji se dobija od Sezama), koji sadrži ethernet switch sa 4 porta, ADSL modem i wireless.

Jedan kompjuter je desktop pod WinXP SP3, koji je povezan preko mrežnog kabla. Drugi je Asus eeePC 4g Surf koji je povezan bežično, sa svojom default distribucijom Xandros Linuxa.

U smeru desktop -> eeePC je sve savršeno (osim jedne stvari, o tome kasnije), bez problema se povežem, ide transfer u oba smera itd.

Međutim, u suprotnom smeru, eeePC -> desktop, jeste katastrofa.

1. Prvo nisam mogao ni da vidim šerovane foldere na XP jer se uvek javljao prompt "Enter network password". Ovo je poznat problem, žale se ljudi na eeePC forumu, ali izgleda da niko nema rešenje. Taj pass nije pass bilo kog usera, jednostavno ne prihvata ništa.

2. Posle XY podešavanja nekako je proradilo, ali avaj...

3. Vreme kad je proradilo sam iskoristio da na eeePC postavim "mount network shares". Sad preko toga mogu uvek da uđem na XP komp, ali neke fajlove ne mogu da otvorim. Kako izgleda, ako su u istom foderu dva fajla i jedan se zove "xxxx xxx xx.doc" a drugi "xxxxx xxxx xxxx xxxxxxxxxx xxxx xxxx xxxx.doc" onda ovaj sa dužim imenom ne mogu da otvorim. Našao sam info da treba povećati kapacitet nekakvog mrežnog bafera na XP i da je tu uzrok problema, ali se još time nisam pozabavio.

4. U međuvremenu se (mada ništa nisam menjao u podešavanjima) ponovo pojavio "enter network password" promt kad sa eeePC pokušam da pristupim desktop XP kompu. Razlika je to što sad vidim šerovane direktorijume ali traži pass kad pokušam da otvorim neki fajl. Da stvar bude čudnija, preko mounted network shares mogu da pristupim tim istim fajlovima i ne traži mi pass.

5. Vrlo često se dešava da XP potpuno nestane sa spiska kompjutera na mreži, obično je tu 5-6 minuta pa ga nema (ne vidi se ni sa eeePC, ali ni sam sebe ne vidi u network). Kad kažem "ne vidi" to znači da nije izlistan među kompovima u mreži, ne da ne može da se pinguje i da je zaista nedostupan. I ovaj problem mi rešavaju mounted network shares, ali mi je to vrlo neelegantno rešenje.

6. Sam transfer u wireless mreži je užasno spor, oko 1 MB/s. To je sasvim OK za Internet (na sreću, ili na nesreću, daleko sam ja od ADSL brzine od 8 Mbps) ali za LAN je užasno sporo. Probao sam da isključim "auto" i da postavim brzinu wireless mreže manuelno. Kada npr. stavim 56 (ili i niz sporijih podešavanja) komp ne može ni da se konektuje. Uspeo sam da ostvarim konekciju na ručno podešenih 11 MBps, ali je stvarna brzina i dalje bila nešto ispod 1 MBps. Ethernet karta (integrisana) radi na 100 MBps u auto režimu (probao i manual 100 MBps, full-duplex, nema razlike u praksi).

Postoji izvesna mala šansa da je usko grlo mrežna utičnica na desktopu, jer je bila zaprljana i oksidisala pa sam zbog toga u početku imao problem da uopšte povežem kabl ("cable unplugged"), trenutno mi nije zgodan pristup da to malo bolje očistim, mada ne verujem da je tu problem.

EDIT: Mislim da sam blizu toga da otkrijem gde je problem sa pristupom. Naime, izgleda da je simple file sharing pobrkan i da permissions nisu primenjeni na sve objekte. Sad sam isključio "simple" i pažljivo setujem permissions. Nadam se da će proraditi.

EDIT2: Sve više sam uveren da je problem isključivo na strani Sambe, a ne Windowsa. Pokazalo se da postoji otprilike 5 minuta po uspostavljanju veze kad možete da postavite mounted shares na eeePC i to što postavite će raditi. Ono što ne stignete da postavite nećete ni postaviti (ne vredi restart jer onda kreće da uspostavlja već definisane mounted shares i kad to završi time out je već istekao).

Ovde imate jedan od tipičnih opisa problema (s tim što se ja ne slažem sa pretpostavkom da je krivica na strani XP-a):

http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?pid=282879

Rešenje, kako izgleda, niko nema.

EDIT 3: To da niko nema rešenje važilo je do danas.

Trebalo mi je 10-15 minutanja čitanja smb.conf(5) da nađem grešku u metodu autentifikacije koji je bio primenjen. Bio bi baš blam za jednog Spektrumovca da ne može da izađe na kraj i sa "strašnom" Sambom.

Poslednja ispravka: Wizard (24.1.2009 u 23:14)
Wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.1.2009, 22:08   #193
nikslo
Član

Član od: 17.3.2007.
Zahvalnice: 42
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku nikslo Slanje poruke preko MSN-a korisniku nikslo Slanje poruke preko Yahooa korisniku nikslo Slanje poruke preko Skypea korisniku nikslo
Određen forumom Re: Umrežavanje desktopa i laptopa (osnove umrežavanja)

imam d-link dwl-g510 wireless karticu i umrezio sam desktop sa laptop-om ali na lap topu pokazuje da je konecija 54 Mbps,a na desktopu 11 Mbps kako da namestim da i tu bude 54 Mbps????? POMAGAJ TE
nikslo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.1.2009, 2:21   #194
lpasso.sor
Član

Član od: 6.1.2006.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 19 puta na 11 poruka

Imam jedno pitanje, trazio sam po forumu ali nisam nasao bas precizan odgovor. Imam kablovski net povezan na desktop racunar i lap top koji je u drugoj sobi i koji ima wireless kartu. Kako je najbolje bezicno proslediti internet do lap topa.

Da li moze da se kupi usb wireless adapter, prikaci na desktop i da li tako povezani kompovi mogu da dele internet?
lpasso.sor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.1.2009, 17:20   #195
Haron
Član

Član od: 12.11.2008.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 45 puta na 12 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Haron

Treba mi mala pomoc, naime planiram da se umrezim sa nekoliko drugova (3 desktop i 1 laptop) preko rutera speedtouch 546(i) v6 (koristim ga kao modem za internet konekciju ali rekli su mi da moze da posluzi i kao ruter(ethernet su konekcije)) pa ako moze neko da mi ukratko objasni kako se to radi, da li je isto ili slicno kao povezivanje 2 racunara (sto znam kako treba)......
Haron je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.2.2009, 22:25   #196
iska
Član

Član od: 6.12.2005.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku iska

Letimicno sam procitao celu temu i nisam uspeo naci resenje! Hocu da umrezim desktop koji ima Vistu 64 i laptop sa XP i to sa crossover kablom! Posto mi nije prvi put da umrezavam racunare, sve sam podesio, cak sam i skinuo neki dodatak za xp koji sluzi da ga vista vidi na svojoj mapi i instalirao ga. E sad. sa laptopa (XP) vidim drugi racunar ali ne mogu da mu pristupim, kaze da nemam odobren pristup iako sam sve zastite poiskljucivao (barem mislim da jesam) a sa desktop (Vista) ni ne vidim drugi komp u opciji view computers and devices ali kada u Network and sharing center idem na view full map, lepo mi se vidi drugi komp ali opet u njega ne mogu da udjem! E sad, gde gresim!?
iska je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.2.2009, 23:10   #197
Marko069
Starosedelac

Član od: 21.12.2005.
Zahvalnice: 187
Zahvaljeno 110 puta na 90 poruka

Imam jedno pitanje u vezi umrezavanja desktop-a i laptop-a preko wireless rutera (u pitanju je kablovski internet),je li ide isto kao sto je objasnjeno na prvoj stranici?Oni su vec umrezeni (neki drug je to bratu umrezio)ali na lap top-u je signal uvijek na low(lap top je na gornjem spratu,ruter u prizemlju).Pa me zanima je li moguce da je to lose umrezeno s obzirom da je domet ruter 100m u zatvorenom(TP-Link TL-WR340G).Interneta ima na lap top-u ali je losa veza.
Marko069 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.2.2009, 22:50   #198
Marko069
Starosedelac

Član od: 21.12.2005.
Zahvalnice: 187
Zahvaljeno 110 puta na 90 poruka

Citat:
Marko069 kaže: Pregled poruke
Imam jedno pitanje u vezi umrezavanja desktop-a i laptop-a preko wireless rutera (u pitanju je kablovski internet),je li ide isto kao sto je objasnjeno na prvoj stranici?Oni su vec umrezeni (neki drug je to bratu umrezio)ali na lap top-u je signal uvijek na low(lap top je na gornjem spratu,ruter u prizemlju).Pa me zanima je li moguce da je to lose umrezeno s obzirom da je domet ruter 100m u zatvorenom(TP-Link TL-WR340G).Interneta ima na lap top-u ali je losa veza.
Zna li neko?
Marko069 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.2.2009, 0:58   #199
JovanK
V.I.P. Phone Zone

Član od: 10.9.2006.
Lokacija: Trebinje @REPUBLIKA_SRPSKA@ Moja mašina:Fujitsu AH530
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 1.096 puta na 713 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku JovanK Slanje poruke preko Skypea korisniku JovanK

Citat:
Marko069 kaže: Pregled poruke
Zna li neko?
A pokusaj da pomjeris malo ruter, da ga stavis na neku drugu poziciju. Tacno je da je domet rutera 100m ali ti imas nekoliko zidova izmedju rutera i laptopa, onda i mnogi drugi uredjaji smetaju signalu.
JovanK je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2009, 17:21   #200
Hich
Član

Član od: 9.1.2008.
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 33 puta na 21 poruka

Procitao sam Freskovo uputstvo i sve sam to uradio, imam Wireless ruter, jedan komp mi je povezan kablom, a jedan wireless. Meni u osnovi nije jasno kako se vrsi file transfer, znaci kada je sve podeseno kako ja da jedan odredjen fajl posaljem na drugi komp. Da li je potreban neki poseban program? kako se to radi? I na primer ako imam tri kompjutera povezana kako da izaberem na koji da se posalje?
Hich je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
network, umrežavanje

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Umrežavanje laptopa i televizora? Pomoć... Maranellob Foto i audio/video 14 17.5.2009 21:30
Umrežavanje desktopa i laptopa pomoću dva Bluetotha Ignorant Ignoramus Komunikacioni uređaji i umrežavanje 2 27.2.2009 1:27

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 1:52.