![]() |
![]() |
|
Osnovne komponente Procesori, ploče, memorije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
![]() |
#1 |
Član
Član od: 8.1.2007.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
Imam plocu asus p5p800 u cijoj specifikaciji pise da ima 4 slota za ram te da je maksimum po slotu modul od 1Gb. Ranije sam imao 4 modula po 512 i sve je bilo ok. Onda sam odlucio da to pojacam i nabavio 4 modula po 1Gb kingmax. Testirao sam 1 po 1 i sve je bilo ok. Kad sam stavio sva 4 modula, pri podizanju bios vidi 3,3, windows kad se podigne 2,09.. a asus probe treci broj s tim da vidi sva 4 slota kao puna. Po preporuci servisera flesovao sam bios pa se sad pri podizanju vidi 3,6.., u windows propertiu 3,5 a u asus probe isto. To me zbunjuje pa me interesuje koliko se maksimalno moze prosiriti memorija i da li je to efikasno. OS koji imam na masini je xp media edition.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 1.628
Zahvaljeno 690 puta na 477 poruka
|
![]()
Eh ne znam da li je to u pitanju ali cu da citiram User Manual za moju plocu ( isto ASUS):
"If you install four 1GB memory modules, the system may detect less than 3GB of total memory because of address space allocation for other critical functions. This limitation applies to Windows XP 32-bit version OS since it does not support PAE (Physical Address Extention) module. If you install Windows XP 32-bit version OS, we recommend that you install less than 3GB of total memory" Drugim recima, 32-bitni Windows je krivac. Sa 64-bitnim Windowsom nema ovih problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Da 32-bitni Windows XP ne ume da barata sa toliko RAM memorije i resenje bi trebalo da bude Windows XP x64, ali ne mora da znaci da cje i to da radi. Mislim da bi i Server 2003 trebalo da sljaka normalno sa 4 GB RAM-a, a imas i mogucjnost da se jos malo strpis i sacekas Vistu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starosedelac
Član od: 13.3.2006.
Zahvalnice: 1.628
Zahvaljeno 690 puta na 477 poruka
|
![]()
Ja ipak mislim da 64-bitni XP nema ovih problema (bar sto se tice 4GB RAMa) posto samim tim sto je 64-bitan ima mogucnost mapiranja vece kolicine memorije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
V.I.P. Phone Zone
|
![]() Citat:
32 bitna verzija win-a XP i 2000 bi trebala da može adresirati svih 4GB RAM-a, dok 64-bitna može dosta više, a mislim da sam negdje pročitao da VISTA može i 16TB, mada Pentium procesori su do nedavno koristili 44-bitnu adresnu magistralu što je 2 na 44 bita rama, e sad mislim da je to 2TB RAMA. Evo ovako: Win2003 Server max 64Gb Win2000 Datacentre server max 32 Gb WinXP max 4Gb UNIX (Linux, NetBSD) max 64Gb za solaris ne znam. Windows XP Professional x64 Edition supports 128 GB of RAM and 16 terabytes of virtual memory address space, as compared to 4 GB of both physical RAM and virtual memory address space for 32-bit Windows XP Professional. Poslednja ispravka: JovanK (8.1.2007 u 14:54) Razlog: DOPUNA |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
@galebns
Teorijski da ali citao sam negde da i x64 ponekad ocje da pravi probleme sa 4GB RAM-a. @JovanK Nisi u pravu, Windows XP u 32-bitom izdanju ne ume da barata sa 4GB RAM-a, pretrazi malo po netu pa cjes videti i sam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
V.I.P. Phone Zone
|
![]()
XP može da adresira svih 4 GB rama, kad kažem svih mislm na maksimum koji može da podrži ploča, ali samo 2GB mogu da budu upotrijebljeni za aplikacije. To je kod verzije x64 drugačije: sva 4 GB mogu da se koriste za aplikacije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
Član od: 5.7.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 20 puta na 18 poruka
|
![]()
Prbolem je doista cudan ali treba tu malo istrazivari,sta kazu proizvodjaci ploce no ono sto ja sigurno znam jeste da se moze staviti 4gb ram. Koliko mi je poznato 32 vindows moze da vidi samo 4 gb rama pa makar mu stavili 20 on bi i dalje mogao da vidi samo 4 zbog svoje 32-bitnosti. Ali xp64 moze da vidi mnogo mnogo vise. A bas je u svetu kompjutera bila jedna recenica da njima igra gothic 3 i sa 4 gb rama secka i rovari po hard disku.No drzi se ti onoga sto ti bios kaze, a ja pretpostavljam da xp32 ne moze bas da vidi 4 gb nego nesto manje tipa 3.5 do 4.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Deo inventara foruma
Član od: 26.11.2006.
Zahvalnice: 948
Zahvaljeno 1.398 puta na 678 poruka
|
![]() Citat:
![]() poz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Veteran
Član od: 5.7.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 20 puta na 18 poruka
|
![]()
DA renderujes fluidni efekat visoke rezolucije tezak50 mb
![]() Straiji amdovi procesori imaju problema da vide 4 gb rama Poslednja ispravka: Atila (10.1.2007 u 18:08) Razlog: flood |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
|
![]()
U 3D modeliranju pri sastavljanju vise delova u nekom sklopu, npr graficke kartice, pa ako jos renderujes...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Veteran
|
![]()
XP 32 bitni moze da adresira 3GB za program space, moras da dodas /3GB u boot.ini
Ostali ram ce da rezervise za kernel space, a pisat ce ti jos uvek 3.5 GB |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() Uostalom pokusao sam prevuci xp64 preko mog OS ali mi je u startu dosla poruka da se na moj komp ne moze instalisati! Mene vise buni sto ploca pri bootanju ne vidi 4Gb nego 3,... mada u specifikaciji pise da to podrzava. Podsecam da sam flesovao bios pa sad pokazuje malcice vise RAM-a. Poslednja ispravka: Atila (13.1.2007 u 14:49) Razlog: flood |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Koji polovni digitalni aparat do 80 ili 100 evra maksimum? | Kostarum Rex Persia | Šta da kupim? | 21 | 31.1.2007 23:59 |