Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.1.2014, 10:45   #281
FakeDeath
Član
 
Član od: 22.3.2011.
Lokacija: Geneva, Switzerland
Poruke: 232
Zahvalnice: 61
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... C++

Je l' velika razlika izmedju Paskala i C++?
FakeDeath je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.1.2014, 11:49   #282
PeTkO
Banned
 
Član od: 6.11.2005.
Lokacija: Iza tebe
Poruke: 2.242
Zahvalnice: 419
Zahvaljeno 298 puta na 192 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku PeTkO
Određen forumom Re: How to... C++

Nebo i zemlja

Paskal - proceduralan sa "basic like" sintaksom
C++ - proceduralan/objektan sa, po meni, logicnijom sintaksom, ako znas C++ mocices mnogo lakse da naucis sve ostale jezik itd... (pogledaj celu temu)
PeTkO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.1.2014, 16:48   #283
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Čist Pascal jeste proceduralan i to je jezik ekvivalentan C-u.

Ali postoji i objektni Pascal (komercijalna verzija Delfi i open source verzija Free Pascal), on je za običan Pascal isto što je i C++ za C. Objektni pascal ima skoro sve što ima i C++ (između ostalog ima i template i operator overloading), pa i mnogo što šta, što C++ nema. Recimo ima interfejse kao deo jezika, postoji razlika između klase i struct-a (u stvari postoje čak tri vrste objekata koje se razlikuju po mogućnostima), jezička podrška za dinamičke nizove, klase imaju propertie, indexere, jedan oblik dynamic dispatch-a... ima tog još, najbolje pročitati referencu.

Sajt: http://www.freepascal.org
Referenca Free Pascal jezika: ftp://ftp.freepascal.org/pub/fpc/docs-pdf/ref.pdf

EDIT:
Ja sam se sa Pascal-om prvi put sreo u gimnaziji, od tada ga nisam pipao. Kad sam proučio ovaj dokument nisam mogao da verujem, očigledno je da je neko imao mnogo slobodnog vremena da nabudži kompajler sa svim ovim stvarima, to je pravo čudo od jezika, čak ima i jezičku podršku za pisanje bindinga ka Objective-C-u. Sad da li je lakši ili teži za korišćenje od C++-a i ostalih iz C familije, ne znam jer nisam probao.

sry za off.

Poslednja ispravka: ivan90BG (16.1.2014 u 18:30)
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.1.2014, 18:58   #284
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 11.181
Zahvalnice: 2.096
Zahvaljeno 4.929 puta na 2.862 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Paskal/Delphi je odličan, godinama sam ga koristio kao "default" jezik, međutim kad se privikneš na minimalizam C-ovskih jezika, paskalski kod deluje kao clutter, iako realno nije...

Inače dobar deo ovoga postoji i u Delphiju, kao i u kasnim verzijama Borland Pascala, jedino što je to sve došlo relativno kasno kad se C već uveliko primio, pa mnogi nisu svesni dokle je Paskal dogurao.

Poslednja ispravka: voodoo_ (16.1.2014 u 20:50)
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.1.2014, 23:18   #285
FakeDeath
Član
 
Član od: 22.3.2011.
Lokacija: Geneva, Switzerland
Poruke: 232
Zahvalnice: 61
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... C++

Kako da "zadrzim" prozor u Dev-C++
U Pascalu bih to uradio sa readln;
FakeDeath je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.1.2014, 23:20   #286
PeTkO
Banned
 
Član od: 6.11.2005.
Lokacija: Iza tebe
Poruke: 2.242
Zahvalnice: 419
Zahvaljeno 298 puta na 192 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku PeTkO
Određen forumom Re: How to... C++

stavi system('PAUSE') ili probaj sa return 0
PeTkO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2014, 3:10   #287
dsl94
Član
 
Član od: 3.8.2010.
Lokacija: Nis
Poruke: 107
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku dsl94
Određen forumom Re: How to... C++

Ili while(1);
@Petko: Ivanova metoda xD
dsl94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dsl94 na korisnoj poruci:
PeTkO (22.1.2014)
Stara 22.1.2014, 10:06   #288
FakeDeath
Član
 
Član od: 22.3.2011.
Lokacija: Geneva, Switzerland
Poruke: 232
Zahvalnice: 61
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... C++

Moze i scanf();
FakeDeath je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2014, 13:09   #289
PeTkO
Banned
 
Član od: 6.11.2005.
Lokacija: Iza tebe
Poruke: 2.242
Zahvalnice: 419
Zahvaljeno 298 puta na 192 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku PeTkO
Određen forumom Re: How to... C++

Citat:
dsl94 kaže: Pregled poruke
Ili while(1);
@Petko: Ivanova metoda xD
Ako mislis na system("PAUSE") to ni on nije znao, ja sam mu rekao prosle godine!
PeTkO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2014, 14:11   #290
dsl94
Član
 
Član od: 3.8.2010.
Lokacija: Nis
Poruke: 107
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku dsl94
Određen forumom Re: How to... C++

Ove godine je pokusao da koristi system("pause") a da ne ukljuci stdlib.h i kad nije htelo da radi rekao je da to sigurno ne moze u VS2008 i od tad koristi while(1);

Uglavnom: oba mogu da se koriste ali je system("pause") nekako logicnije
dsl94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2014, 18:23   #291
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Ko je Ivan?
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2014, 20:02   #292
PeTkO
Banned
 
Član od: 6.11.2005.
Lokacija: Iza tebe
Poruke: 2.242
Zahvalnice: 419
Zahvaljeno 298 puta na 192 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku PeTkO
Određen forumom Re: How to... C++

Asistent na PMF-u u Nisu, strucnjak globalnog nivo, makar tako njegova zena kaze Inace sin redovnog profesora
PeTkO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2014, 23:07   #293
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 11.181
Zahvalnice: 2.096
Zahvaljeno 4.929 puta na 2.862 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Ček, asistent na faksu preporučuje korišćenje spinlocka (koji bezveze troši procesorsko vreme tamo gde za tim nema potrebe; nisu u pitanju performanse nego je prosto loš princip) i gde program moraš da prekineš slanjem Ctrl+C signala za terminaciju procesa?

Ljudi, ne upisujte PMF u Nišu!



Sad ozbiljno, čist način da zatvorite konzolu u C++ je

Kod:
std::cin.ignore();
std::cout << "Press enter to finish.";
std::cin.ignore();
ako ste prethodno imali neki unos preko cin, odnosno

Kod:
std::cout << "Press enter to finish.";
std::cin.ignore();
ako niste.

U C-u koristite

Kod:
printf("Press enter to finish.\n");
getchar();

Ovo je minut i po guglanja...

Poslednja ispravka: voodoo_ (22.1.2014 u 23:17)
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2014, 23:23   #294
Belphegor
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 29.8.2007.
Lokacija: Valjevo
Poruke: 1.349
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

...ili jednostavno stavis breakpoint na sam izlaz main funkcije
Kod:
int main() {
} // breakpoint here :)
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2014, 23:27   #295
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 11.181
Zahvalnice: 2.096
Zahvaljeno 4.929 puta na 2.862 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.3.2014, 14:55   #296
Aleksandar1
Član
 
Član od: 8.5.2010.
Lokacija: Srbija, Nis
Poruke: 499
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 32 puta na 28 poruka
Određen forumom Visual Studio C++

Nedavno sam naso knjigu C++ za apsolutne pocetnike koja ima oko 300 stranica. Knjigu sam celu procitao (u njoj sam preso neki uvod, naredbe (for, while, if , switch...), klase i objekte... ima jos nekih sitnica pored ovog), sve te programe pisao u mom Visual Studio 2010 u kompajleru za C++ kao Console Application. Medjutim posto sam ovi knjigu donekle savladao, trebam da idem dalje, pa se postavljaja sledece pitanje:

U ovoj knjizi se radio sam jezik C++, program radio kao Console Application (sto je i jasno jer je sustina bila da se nauce nek osnovne stvari), medjutim svi danasnji programi napisani rade kao Windows Form Application. Na internetu sam naso knjigu C++ za 21 dan, medjutim i po njoj se radi u Console Application, znaci izucava sam C++, sto znaci da je meni potrebna knjiga za Visual Studio u kome cu pisati c++, ali gde cu koristiti objekte tj. raditi pod Windows Form Application. S obzirom da znam engleski do negde, ali ne bas toliko dobro da bi mogo da citam knjigu na engleskom (s obzirom da se sa tim prvi put susrecem i na srpskom pa neke stvari nece mi biti jasne), kako i gde mogu nabaviti knjigu za dalji nastavak? Sta mi preporucujete?
Aleksandar1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.3.2014, 18:09   #297
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C++

Prvo, moram da ti se izvinim za verovatno neinformativan post pošto ne mogu da ti pomognem u tom smeru u kome želiš, ali možda mogu da ti dam neke smernice. Ako si siguran da si dobro savladao osnove C++-a, skroz je okej da se prebaciš na programiranje Windows Forms aplikacija odatle. Međutim, ono što se koristi za Windows Forms programiranje unutar Majkrosoftovog Visual C++-a nije pravi C++, već ono što oni zovu C++/CLI, odnosno, (po mom ličnom mišljenju) iskasapljena verzija C++-a, svojevrsno Frankenštajnovo čudovište koje su oni uveli da bi radilo sa .NET-om i CLI-em. Zato i kažem da ne mogu da ti preporučim ništa jer se nikad nisam upuštao u programiranje sa C++/CLI-em.

Onako kako ja to vidim, imaš tri puta odavde. Jedan je da nastaviš da koristiš čist C++ i uzmeš neku biblioteku koja služi za programiranje grafičkog UI-a, na primer vrlo popularan i izvrstan Qt. Problem ovde je što nema dovoljno literature na srpskom o korišćenju Qt-a pa to može da bude problematično ako nemaš dobro znanje engleskog. Druga opcija je da svejedno nastaviš sa C++/CLI-em, ali ni što se tiče ovoga nisam uspeo da nađem neku dobru literaturu na srpskom. Ispostavlja se da je nedovoljna familijarnost sa engleskim jezikom vrlo pogubna čim zađeš u bar malo "egzotičnije" vode. Treća opcija je da uzmeš C#—neće ti biti preterano teško da se navikneš na njega pošto je izveden iz C++-a—a koristi se baš prevashodno za Windows Forms grafičke aplikacije, a našao sam i neku knjigu na tu temu koja deluje ok: http://download.tutoriali.org/Tutori...gramiranja.pdf . Imaš poglavlje o paraleli sa C++-om tako da odatle možeš da počneš, a ako ti nešto nije jasno, C# zajednica u Srbiji je relativno aktivna tako da uvek možeš da nađeš tutorijale, literaturu i ostalo. U krajnjem slučaju, ovde postoji tema How to... C# gde možeš da postaviš pitanje ako ti nešto nije jasno.

Nisam ti mnogo pomogao, kao što sam i najavio, ali sam (nadam se) uspeo da ti dam neku okvirnu perspektivu. Odatle možeš da biraš u kom ćeš pravcu da se krećeš, ali zapamti da bez znanja engleskog jezika dovoljno da možeš da čitaš bar osnovne tutorijale ne možeš mnogo daleko dogurati. Na početku svog učenja da programiram učio sam iz srpskih prevoda poznatih, odličnih knjiga, ali ubrzo sam morao da počnem da tražim po Internetu (u to vreme, 2006-7 nije bio uopšte pristupačan kao danas ) i da usput, hteo-ne hteo, učim jezik mnogo više nego što je to škola tada mogla da mi pruži. Ceo taj proces usvajanja stranog jezika uopšte nisam ni osetio, a danas ga tečno govorim.

Sve najbolje i sa srećom.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.4.2014, 14:22   #298
dsl94
Član
 
Član od: 3.8.2010.
Lokacija: Nis
Poruke: 107
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku dsl94
Određen forumom Re: How to... C++

Moze mala pomoc?
Imam zadatak iz OOP da ucitam iz fajla odredjene reci, slucajno odaberem jednu i uradim slucajnu permutaciju te reci i posle da omogucim korisniku da igra onu igru "slagalica". E sad ja imam ideju kako da uradim sve samo ne znam kako da napravim niz stringova gde ce svaki element niza da mi bude jedna rec, npr niz[0]="jabuka"
Ima neko ideju kako to da uradim?
dsl94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.4.2014, 14:30   #299
dsl94
Član
 
Član od: 3.8.2010.
Lokacija: Nis
Poruke: 107
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku dsl94
Određen forumom Re: How to... C++

Uspeo sam
Evo resenje ako nekog zanima

Kod:
char** niz = new char*[n];
	for (int i = 0; i < n; i++){
		niz[i] = new char[10];
		file >> niz[i];
	}
dsl94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.4.2014, 13:08   #300
Futuristic
Član
 
Član od: 22.11.2009.
Lokacija: Čačak
Poruke: 251
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
Određen forumom Re: How to... C++

Moze pomoc oko std::set-a?
Gledao sam reference i nije mi bas najjasnije; npr hocu da napravim strukturu(mora li da bude klasa?) tacka, koja ce imati x i y kao promenljive.
Da li sad ja moram da definisem f-ju(citam tamo klasu?) koja ce da poredi elemente?
Da li bi neko mogao da napise kako se deklarise set kad se ne radi o primitivnom tipu koji se smesta unutra?

Pored toga, moze li neko da objasni kod pri dnu stranice, da li mi treba ovaj pair( i zasto je par iteratora i boola?), zasto je dole "Max efficiency" kad koristi insert sa iteratorom(vidim na vrhu stranice to je insert sa nekim "hintom")?
Futuristic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c++, how to, pomoc, programiranje

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 3:26.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2024, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com