Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje > Pravljenje igara

Pravljenje igara Programski jezici, tehnike, alatke u službi pravljenja igara...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.2.2008, 20:01   #301
Stevvan
Veteran
 
Član od: 17.12.2005.
Lokacija: Zarkovo, Beograd
Poruke: 1.114
Zahvalnice: 97
Zahvaljeno 179 puta na 104 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Stevvan Slanje poruke preko Skypea korisniku Stevvan
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Pa zavisi sta programiras Ja sam drugi razred srednje, matematika mi ide prilicno dobro, mada veze nemam sta su integrali a uz to se bavim programiranjem Pa sad, sigurno da ti treba logicko razmisljanje, mada ako u opste pogledas matematiku, ona te uci da mislis i resavas probleme, a te 2 stvari ti trebaju za programiranje, pa ti sad prosudi jel ti treba matematika Npr, za igre i simulacije ce ti sigurno trebati, pogotovo ako mislis da pises svoj engine za fiziku naprimer. Za neke standardne aplikacije i baze podataka ne verujem da treba vece znanje od onog iz osnovne skole. Mada uglavnom ako mrzis matematiku, ne verujem da ces bas gotiviti i programiranje...
Stevvan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.2.2008, 16:54   #302
Game fever
Starosedelac
 
Član od: 3.4.2007.
Lokacija: London
Poruke: 1.330
Zahvalnice: 2.477
Zahvaljeno 283 puta na 198 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Game fever
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Ok tnx. Ali imam jedno novo pitanje zasto sluzi text editor kad sve sto mogu u njemu mogu mogu i u DEV-CC++?
Game fever je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.2.2008, 19:41   #303
Stevvan
Veteran
 
Član od: 17.12.2005.
Lokacija: Zarkovo, Beograd
Poruke: 1.114
Zahvalnice: 97
Zahvaljeno 179 puta na 104 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Stevvan Slanje poruke preko Skypea korisniku Stevvan
Određen forumom Re: objasnjenja pocetniku

Paa, u sustini i dev-cpp ti je tekst editor sa kompajlerom. Uopsteno text editor je sve u cemu mozes editovati text
Stevvan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2008, 15:54   #304
Game fever
Starosedelac
 
Član od: 3.4.2007.
Lokacija: London
Poruke: 1.330
Zahvalnice: 2.477
Zahvaljeno 283 puta na 198 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Game fever
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Evo imam jos samo par pitanja(postajem malko dsadan): napravio sam u DEV-C++-u program koji radi u konzoli, e sad ja bih da ga prebacim u windows okruzenje da li je to moguce najobicnijim copy-past-om
Game fever je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2008, 15:57   #305
Stevvan
Veteran
 
Član od: 17.12.2005.
Lokacija: Zarkovo, Beograd
Poruke: 1.114
Zahvalnice: 97
Zahvaljeno 179 puta na 104 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Stevvan Slanje poruke preko Skypea korisniku Stevvan
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Mislis da bude gui aplikacija? Za to ces morati da naucis win api.
Stevvan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2008, 15:59   #306
KiB0rG3000xII
Banned
 
Član od: 26.5.2007.
Lokacija: Ebon Hawk
Poruke: 509
Zahvalnice: 70
Zahvaljeno 95 puta na 54 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

ljudi posto ja ne znam nista o ovome a zanima me odakle da pocnem,gde da naucim ono osnovno
KiB0rG3000xII je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2008, 16:34   #307
ACA237
Novi član
 
Član od: 16.2.2008.
Poruke: 1
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Korisni sajtovi???

Pa postoje dosta korisnih sajtova u svetu...Dobar sajt je www.yuotube.com gde mozete da nadjete bilo koji clip,pa cak i one tutoril clipove...Tako da dosta mozete da naucite...

Takodje extra korisni sajt je i wiki ili wikepedya...Svi znamo za nju...

Postoji jedan sajt www.mislilac.com koji je jos u rezvijanju(izgradnji) bice veoma dobar...Medju najboljima...Pa treba da ga imate...Za mesec dana postace pravo cudo(moje misljenje).
ACA237 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2008, 17:03   #308
Game fever
Starosedelac
 
Član od: 3.4.2007.
Lokacija: London
Poruke: 1.330
Zahvalnice: 2.477
Zahvaljeno 283 puta na 198 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Game fever
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Citat:
Stevvan kaže: Pregled poruke
Mislis da bude gui aplikacija? Za to ces morati da naucis win api.
Znaci kad startujem novi project u DEV-u da bude u win okruzenju
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	untitled.JPG
Viđeno:	29 puta
Veličina:	66,5 KB
ID:	18144  
Game fever je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2008, 18:24   #309
Stevvan
Veteran
 
Član od: 17.12.2005.
Lokacija: Zarkovo, Beograd
Poruke: 1.114
Zahvalnice: 97
Zahvaljeno 179 puta na 104 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Stevvan Slanje poruke preko Skypea korisniku Stevvan
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Pa moraces da ucis win api. Obrati se google-u za dalje
Stevvan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2008, 18:29   #310
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Generalni niste u pravu zato što postoji i veliki broj besplatnih već gotovih biblioteka koje se mogu koristiti za konstruisanje GUI-a akoji su uz to besplatni i portabilni za korišćenje na drugim platformaama osim Windows-a.

Evo primera radi liste nekih od najboljih besplatnih C++ GUI biblioteka koje sasvim solidno odrađuju taj deo posla (pogledati pod stavkom Free C++ GUI Libraries)
http://www.freebyte.com/programming/cpp/
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.2.2008, 17:27   #311
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Thumbs down Re: Objašnjenja početniku

Imam i ja problem...

1) system("PAUSE") ne radi - undeclared identifier.

2) Kada napravim variablu tipa char* i kad hoću da uradim cin >> moja_variabla neće, kaže Unhandled expression: 0xC000005 - Access Violation, i ubaci me u dissasembly, stao je na instrukciji

mov byte ptr [ecx],dl

a pre toga me je pitao gde su istream.cpp i istream.h.

Help.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.2.2008, 19:07   #312
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Smile Re: Objašnjenja početniku

Citat:
Game fever kaže: Pregled poruke
Znaci kad startujem novi project u DEV-u da bude u win okruzenju
Možeš raditi u Microsoft Visual C++-u. On ima i podršku za običan C++ i VC++.

On je sličan kao C++ samo radiš GUI kao u recimo VBu ali je nešto drugačiji sistem nego kod njega. Nisam mnogo radio u VC++-u tako da nisam siguran oko prednosti i mana.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.2.2008, 19:10   #313
bvitnik
Starosedelac
 
Član od: 27.12.2005.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 1.303
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 438 puta na 328 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

1. Mora da radi. Koji kompajler koristiš? Da li si uradio #include <cstdlib> (ili #include <stdlib.h>)? Da ti negde možda ne fali ";"?

2. Nisi alocirao mem. prostor za string. To se radi ovako:

Kod:
char *neka_promenljiva;
neka_promenljiva = new char[30];
cin >> neka_promenljiva;
ili

Kod:
char neka_promenljiva[30];
cin >> neka_promenljiva;
Razlika je u tome gde se alocira prostor za string. U prvom slučaju to je na heap-u a u drugom slučaju na stack-u. Tako je makar teoretski a na kompajleru je da odluči kako će šta da uradi. Vrednost "30" zameni sa "potrebnim brojem karaktera - 1" koji želiš da učitaš. To iziskuje da se uvek unapred alocira potreban prostor, tako da ti moraš da predvidiš koliko će ti biti potrebno. Ako nećeš da se bakćeš s tim, koristi "string" klasu.
bvitnik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.2.2008, 12:15   #314
Game fever
Starosedelac
 
Član od: 3.4.2007.
Lokacija: London
Poruke: 1.330
Zahvalnice: 2.477
Zahvaljeno 283 puta na 198 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Game fever
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Citat:
holodoc kaže: Pregled poruke
Generalni niste u pravu zato što postoji i veliki broj besplatnih već gotovih biblioteka koje se mogu koristiti za konstruisanje GUI-a akoji su uz to besplatni i portabilni za korišćenje na drugim platformaama osim Windows-a.

Evo primera radi liste nekih od najboljih besplatnih C++ GUI biblioteka koje sasvim solidno odrađuju taj deo posla (pogledati pod stavkom Free C++ GUI Libraries)
http://www.freebyte.com/programming/cpp/
Citat:
Geomaster kaže: Pregled poruke
Možeš raditi u Microsoft Visual C++-u. On ima i podršku za običan C++ i VC++.

On je sličan kao C++ samo radiš GUI kao u recimo VBu ali je nešto drugačiji sistem nego kod njega. Nisam mnogo radio u VC++-u tako da nisam siguran oko prednosti i mana.
Prvo pitanje: za holdoca sta znaci ovo GUI. I kako se koristi? Predpotstavljam da treba da ubacim u kompajler pa da imam win okruznje.

Drugo pitanje: za geomastera da li je MV c++ slican sa obicnim C++ ili isti
Game fever je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.2.2008, 16:57   #315
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Citat:
Game fever kaže: Pregled poruke
Prvo pitanje: za holdoca sta znaci ovo GUI. I kako se koristi? Predpotstavljam da treba da ubacim u kompajler pa da imam win okruznje.

Drugo pitanje: za geomastera da li je MV c++ slican sa obicnim C++ ili isti
GUI, skraćenica za "Graphical User Interface",je "stvarčica" koja bi u stuštini najbolje mogla da se opiše kao skup grafičkih elemenata koji slluže kao posrednici između korisnika i nižih nivoa operativnog sistema u procesu njihove međusobne interakcije. Drugim rečima, prozori, strelice, skroleri itd. Sve to spada u GUI. Kada se kaže korišćenje GUI biblioteka podrazumeva se da sve neophodne fajlove za svoj projekat na početku "include-uješ" a kasnije umesto da ti pišeš funkcije koje će da koriste WinAPI za konstruisanje prozora i sl. ti pozoveš veoma jednostavan set funckija koje se nalaze napisane u fajlovima GUI-ja. Dakle, koristiš nešto što je neko već napisao

Neka Geomaster ne zameri ako odgovorim i na drugo pitanje. Kao prvo treba razlikovati termine MV C++ i C++. Prvi termin označava razvojno okruženje sa ugrađenim kompajlerom dok drugi termin označava sam programski jezik nevezan za bilo kakvog konkretnog proizvođača. Uputno i možda najbolje bi bilo upoređivati Microsoft Visual C++ sa recimo GCC-om koji je ujedno najrasprostranjeniji free kompajler. Da li između pomenutih postoje razlike zavisi pre svega od verzije MVC++-a zbog toga što je Microsoft tek sa pojavom 2005-ice uspeo da se koliko toliko približi propisanom ISO standardu za C++. Tako se recimo dešavalo da je "šestica" sasvim legalnim smatrala da recimo main() funckija ima povratnu vrednost void.

Iskreno, ako ti treba preporuka za razvojno okruženje u koje ćeš moći da "uvezeš" GUI biblioteke, zato što ih sama okruženja nemaju toplo preproučujem Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition. Iskreno s obzirom da je to okruženje postalo potpuno besplatno ne vidim zbgog čega bi se recimo favorizovao DevC++. Ako ti sa druge strane ipak treba neko okruženje u kojem ćeš recimo moći da praviš Windows-ove poslovne aplikacije a sa druge strane nisi preterano zagazio u učenje C++-u da bi prelazak na drugi jezik mogao da smatraš gubitkom vremena, toplo preporućujem Microsoft Visual C# 2005 Express Edition koji kao i Visual Basic sadrži sve što ti je potrebno za razvoj Win poslovnih aplikacija.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Game fever (21.2.2008)
Stara 22.2.2008, 23:57   #316
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Cool Re: Objašnjenja početniku

@Game fever: VC++ je veoma sličan kao običan C++, mada je nešto drugačiji sistem rada. Umesto da kontrolama, npr. edit boxu, pristupiš vrednostima, moraš da assignuješ za svaku kontrolu neku promenljivu, a kada hoćeš da pročitaš vrednosti, prvo ideš RefreshData(False) ili tako nešto, da bi se promene videle i u promenljivama. Ako sam dobro ukapirao, mislim da je sam Windows XP pisan u nekoj vrsti VC++-a, jer mogu sa njim da shell32.dll otvorim kao Open Type: Resources i vidim resurse, od kojih ima puno dijaloga i prozora koji su grafički urađeni baš kao u npr. VB-u a ne kroz kod kao koristeći WinAPI. VC++ je mnogo komfortabilniji u radu sa npr. threadovima i sl. ali nisam siguran kolika mu je brzina u odnosu na običan C++.

EDIT:
@holodoc: Sad vidim da si odgovorio...
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.3.2008, 18:44   #317
Gaara93
Novi član
 
Član od: 8.3.2008.
Poruke: 9
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Gaara93
Question Re: Objašnjenja početniku

ok ja sam totalan noob u ovome
imam Microsoft Visual C++ 6.0 i ako bi samo
neko mogao da objasni kako da pravim programe
i gde da naucim komande

Poslednja ispravka: Gaara93 (10.3.2008 u 18:59)
Gaara93 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.3.2008, 11:44   #318
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 4.137
Zahvalnice: 650
Zahvaljeno 1.357 puta na 694 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Odes na google i kucas C++ Tutorials i izbacice ti sve sto ti je potrebno.
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.5.2008, 17:31   #319
masteri
Veteran
 
Član od: 17.1.2007.
Lokacija: Beograd, Mirijevo
Poruke: 1.044
Zahvalnice: 1.014
Zahvaljeno 231 puta na 107 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku masteri
Određen forumom Re: Objašnjenja početniku

Koja je razlika izmedju Visual Basic i BASIC?
Ako postoji ikakva razlika??
masteri je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.5.2008, 21:54   #320
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Thumbs up Re: Objašnjenja početniku

Postoji, i to ogromna...
  1. BASIC je programski jezik, a Visual Basic programsko okruženje;
  2. BASIC je za DOS, a VB za Windows;
  3. BASIC nije objektno orijentisan, a VB jeste... donekle;
  4. BASIC ne podržava API, VB podržava;
  5. itd.
Tj. ima puno toga ali najbitnije je 1. i 2. (po meni). Ako ćeš programirati aplikacije, za početak uzmi VB6 za osnove (ako ne znaš osnove), a kasnije C++, C#, VB.Net ili neki drugi... Lično VB6 može sasvim poslužiti za integraciju sa DX7 (npr.) ili DX8, i radi vrlo lepo... Ali nema šanse da se uspostave "prijateljski" odnosi sa 9-kom. A uz to VB je spor... Pa menjaj ga čim naučiš ono najosnovnije (sve ovo ako nisi imao susreta sa programiranjem, izvini ako jesi...).


Pozdrav,
Geo
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
masteri (29.5.2008)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
programiranje, tutoriali

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 18:52.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2024, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com