Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 22.7.2014, 14:46   #721
dsl94
Član
 
Član od: 3.8.2010.
Lokacija: Nis
Poruke: 107
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku dsl94
Određen forumom Re: How to... C#

Radi hvala
dsl94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.10.2014, 19:05   #722
Bozidar
Član
 
Član od: 16.1.2008.
Lokacija: Luxor
Poruke: 347
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 55 puta na 32 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Bozidar
Određen forumom Re: How to... C#

Draga gospodo, imam jedan problemcic

Kada deklarisem niz Button-a i u nekom trenutku ih stvorim u formi, treba mi nacin kako da proverim da li je u nekom trenutku on kliknut.

Hvala
Bozidar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.10.2014, 1:19   #723
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C#

Drži niz bool-ova u kojima pamtiš koji je kliknut a koji nije, i onda samo u MouseDown i MouseUp staviš na true ili false element niza koji odgovara tom dugmetu.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Bozidar (8.10.2014)
Stara 8.10.2014, 13:20   #724
Bozidar
Član
 
Član od: 16.1.2008.
Lokacija: Luxor
Poruke: 347
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 55 puta na 32 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Bozidar
Određen forumom Re: How to... C#

Okej, probao sam i to, ali mi onda izbaci gresku

Error 1 The event 'System.Windows.Forms.Control.MouseDown' can only appear on the left hand side of += or -=

Isto je i za svaku akciju tipa mouseclick,mouseup..
Bozidar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.10.2014, 18:47   #725
Twisterzemun
Član
 
Član od: 6.2.2012.
Poruke: 150
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

dostavi neki tekst zadatka i kod koji si napisao..
Twisterzemun je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Twisterzemun na korisnoj poruci:
Bozidar (8.10.2014)
Stara 8.10.2014, 23:40   #726
Bozidar
Član
 
Član od: 16.1.2008.
Lokacija: Luxor
Poruke: 347
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 55 puta na 32 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Bozidar
Određen forumom Re: How to... C#

Problem resen, trebala je funkcija za button kao sender i da se ugradi u svaki button koji stvorim. Hvala
Bozidar je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2014, 20:51   #727
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Dobio sam zadatak od profesorke da uradim igricu "Moj broj" kao u slagalici. Prvi deo sam odradio, da stavim da se random bira broj koji treba da se računa i ponuđeni brojevi za računanje. To sam odradio i super radi, posle toga trebam da napravim da se klikom na button (npr. +) ispiše to. Kada to završim ostaje provera. A mene ovde u stvari najviše zanima kako je napravljeno da računar sam izračuna način za dobijanje tog broja i da li može da se napravi u C# ili koristi neki drugi jezik.
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2014, 21:49   #728
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.593
Zahvalnice: 1.771
Zahvaljeno 4.556 puta na 2.595 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

http://en.wikipedia.org/wiki/Pseudor...mber_generator

U najkraćim crtama, to nije vezano za jezik i postoji u (maltene) svim jezicima, radi se o matematičkoj formuli koja generiše niz brojeva tako da liče na slučajne (što se proverava koristeći neke statističke metode, uči se na fakultetima itd) na osnovu neke relativno nepredvidive početne vrednosti, nepredvidive u smislu da korisnik programa ne može tačno da pogodi koja će početna vrednost biti izabrana u nekom trenutku (recimo trenutno vreme u milisekundama, tačan naponski nivo na ulazu nekog čipa, ukupan broj otvorenih fajlova od strane svih procesa koji se izvršavaju na računaru, itd).
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2014, 22:02   #729
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.923
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 3.066 puta na 1.863 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Čini mi se da njegovo pitanje nije vezano za generisanje pseudoslučajnih brojeva već za to kako od niza brojeva kombinacijom operanada dobiti broj koji je najpribližniji zadatom broju. To se radi primenom tzv. poljske notacije gde se između zadatih brojeva koriste kombinacije dozvoljenih operanada. Nakon svakog prolaza (kombinacije) program zapisuje rezultat dobijen trenutnom kombinacijom i na kraju iz te liste izvlači rezultat koji je najpribližniji ili identičan zadatom broju.

Mada u principu ovde pseudogenerator i ne bi trebalo da se koristi jer ja koliko znam u toj igri korisnik sam zaustavlja brojeve (ne generiše ih računar).
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2014, 22:06   #730
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Znači u suštini bolje da ostavim to za neki drugi put, s' obzirom na to da su i oni može se reći skoro dodali. Ali imam još dosta da učim tek sam 1. godina.
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2014, 22:21   #731
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.923
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 3.066 puta na 1.863 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Stefan Jovicevic kaže: Pregled poruke
Znači u suštini bolje da ostavim to za neki drugi put, s' obzirom na to da su i oni može se reći skoro dodali. Ali imam još dosta da učim tek sam 1. godina.
Pa šta ćeš kasnije da radiš ako već u prvoj godini odustaješ čim naiđeš na problem? Na kraju krajeva net je prepun korisnih informacija. Evo ti detaljnog opisa jedne realizacije (2 sekunde guglanja)

prs.petnica.rs/eps/pdf/2009/z09-023_RAC09_2K2.pdf
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
Stefan Jovicevic (14.11.2014)
Stara 14.11.2014, 22:26   #732
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Ne, ne, ne odustajem. Rekla mi profesorka da je malo prerano da radim taj poslednji korak, nastavljam ja da završim to. Samo brza pomoć kako da navedem da mi se ispiše u textbox-u ono što mi je u buttonu, ako je text buttona 2, da ispiše 2.
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2014, 22:28   #733
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.923
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 3.066 puta na 1.863 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Stefan Jovicevic kaže: Pregled poruke
Ne, ne, ne odustajem. Rekla mi profesorka da je malo prerano da radim taj poslednji korak, nastavljam ja da završim to. Samo brza pomoć kako da navedem da mi se ispiše u textbox-u ono što mi je u buttonu, ako je text buttona 2, da ispiše 2.
Ma ko može tebi da odredi šta je rano? Potrudi se i dokaži profesorski suprotno (možda usput osiguraš i desetku )
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2014, 22:29   #734
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Srednja sam škola A dobro kada završim ove lakše korake pokušaću da napravim to.
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.11.2014, 13:19   #735
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Imam mali problemčić oko "Mog broja". Napravio sam random odabir brojeva i napravio sam da mi se brojevi i znaci "+","-","*","/","(",")". I sve to super radi ispisuje se, ja sada hoću da probam da uradim sledeće. Kada korisnik napravi to rešenje u textboxu, hoću da pitam računar da li je rešenje jednako broju koji je random ispisan u labelu1 i koji može biti od 1 do 999. Ako jeste rešenje, da ispiše nešto tipa tačno ili sl. A ako nije tačan broj, u početku samo da ispiše nešto tipa "Nije tačan broj", a kasnije da dodam ovo gore o čemu sam vas prvo pitao, odnosno da računar sam izbaci rešenje.
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.11.2014, 23:02   #736
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Uh bogami.. Ovo bas i nije lako pitanje a nije ni lak odgovor za pocetnika.

Stvar je u tome da treba da isparsiras vrijednost iz TextBox-a. Npr. Ako je trazeni broj 100 i imas brojeve 20, 2, 3 rjesenje u TextBox-u bi izgledalo ovako nesto: (2+3)*20. Dakle, moras prvo da nadjes nacin da izdvojis string koji je u zagradama, pa zatim da izdvojis operator (+ u ovom slucaju) i brojeve, zatim da opet izdvojis operator (*) i brojeve.

Pogledaj ovu dokumentaciju i npr. ovo pitanje.
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci:
Stefan Jovicevic (15.11.2014)
Stara 15.11.2014, 23:14   #737
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.923
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 3.066 puta na 1.863 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Može mnogo lakše. DataTable klasa ima metodu Compute čiji konstruktor prima argument tipa string (formulu).

Prost primer:
Kod:
var rezultat = new DataTable().Compute("(2+3)*20");
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
brano88 (15.11.2014), Stefan Jovicevic (15.11.2014), Toce (2.12.2014), Todors (30.11.2014)
Stara 15.11.2014, 23:24   #738
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Neutrino jel trebam da deklarišem rezultat? Ako sam dobro shvatio samo sam zamenio ovo u Compute zagradi sa textBox1.Text, malo mi nije jasno sve ovo...

Ako ti nije problem da mi pomogneš oko toga, evo dizajn (http://www.dodaj.rs/f/30/hA/2cF0BsI8/screenshot3.png)

Dao sam ti i kod

Klikom na stop se biraju brojevi, kada kliknem na neki button ispiše se u textBox1, da li možeš da mi otkucaš samo deo oko textbox-a kako bi ti to odradio?
Priloženi fajlovi
Tip fajla: txt dsds.txt (3,0 KB, 10 puta viđeno)

Poslednja ispravka: Stefan Jovicevic (15.11.2014 u 23:37)
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.11.2014, 23:59   #739
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.923
Zahvalnice: 91
Zahvaljeno 3.066 puta na 1.863 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Pa ja mogu da ti pomognem kad negde zapneš ali ne mogu baš da ti pišem kompletna kod. Ti pitaš baš osnovne stvari.

TextBox komponentu referenciraš uvek po imenu a vrednost kupiš sa Text. Primer kako bi recimo izgledao event handler za neko dugme na koje kad klikneš dobiješ prozor sa rešenjem. Recimo da ti se dugme zove calculate, i u Click() event handleru si. Tekstualno polje ti nosi naziv expression.

Kod:
private void calculate_Click(object sender, EventArgs e)
{
    var rezultat = new DataTable().Compute(expression.Text, null);
    MessageBox.Show(rezultat.ToString());
}
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
Stefan Jovicevic (16.11.2014)
Stara 16.11.2014, 10:25   #740
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Pa to mi je i trebalo!

Završio sam sve, random odabir radi odlično, kao i unos cifara i znakova. Na kraju sam stavio da se rezultat ispiše u labelu, malo sam izmenio jer mi je bilo lakše da odredim odakle će posle da pročita broj. I na kraju klikom na jedno dugme, proverava se da li je broj tačan, u prvi mah izgleda besmisleno jer se može videti da li je taj broj ili ne. Ipak sam to stavio jer kao što rekoh posle ću staviti ako je broj netačan umesto teksta da se ispiše tačan postupak izračunavanja...

Posle toga slobodno mogu da me uposle u slagalici xD

Poslednja ispravka: Stefan Jovicevic (16.11.2014 u 11:16)
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c sharp, c# tutoriali, how to, visual studio

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 23:35.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2021, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com