![]() |
![]() |
|
Serverske aplikacije i baze podataka PHP, Perl, ASP, ASP .NET, ColdFusion... MySQL, PostgreSQL, MSQL, Oracle... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 23.6.2008.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 54 puta na 40 poruka
|
![]()
Trenutno koristim CI al zelim da predjem na neki drugi.
Koji je po vasem misljenu sad najatraktivini i da ima buducnost xD? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
Član od: 18.3.2010.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Laravel ili Symfony2. Oba se u ovom trenutku dosta koriste.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
hvala
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
Član od: 23.1.2009.
Zahvalnice: 102
Zahvaljeno 38 puta na 36 poruka
|
![]()
Koji je preporuka za pocetak i ulazak u svet framework-a? Hteo sam da pocnem od Laravela ali nisam siguran koliko ima kvalitetnih tutorijala za pocetnike
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 94
Zahvaljeno 3.312 puta na 1.997 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
Dark Phoenix (8.5.2014) |
![]() |
#7 |
Član
|
![]()
Sa vise strana sam cuo da je CI najbolji za pocetnike ali sam takodje cuo da je vec pregazen vremenom pa ne bih se bazirao na njemu, a i po nekim istrazivanjima Laravel se sada najvise koristi. Da naglasim da nisam imao dodira do sada sa framework-om, samo sam koristio cist php pa bih malo da prosirim znanje
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Član
|
![]() Citat:
i ja sam tako razmisljao pa sam krenuo sa CI i dosta mi je pomogao da shvatim citavu koncepciju, tako da sad nije veliki problem preci na drugi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
d-_-b
Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.622
Zahvaljeno 2.304 puta na 1.517 poruka
|
![]()
Počni sa CodeIgniterom, to je moj savet. Možda nije skroz 'up-to-date' framework, ali ima popriličnu funkcionalnost, dobru dokumentaciju, stabilan je i bezbedan. Kad već pomenuh bezbednost, isto sam bio u dilemi da li da radim u Laravelu ili u CI i rečeno mi je da je Laravel dosta "šupalj" bezbednosno u odnosu na CI. Nisam zalazio u detalje, krenuo sam sa CI i, ako ništa drugo, stvarno postoji brdo video tutorijala koji ti mogu pomoći u izradi sajta, a koje Laravel (kao još uvek mlad framework) nema.
Pitanje je i da li je CI zaista mrtav, trenutno traže novog vlasnika. A kada sa tim završe, prema nekim najavama bi trebalo da krenu sa izbacivanjem verzija 3.x. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
To me je i zanimalo, znaci ipak nije glupo nauciti CI pa kasnije preci na nesto drugo.
Zbog tutorijala sam najvise razmisljao sa CI da pocnem, ima ih brdo na netu. Imate li neki savet po kojim tutorijalima raditi ili da pronadjem bilo sta i pocnem polako ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Definitivno Laravel - CodeIgniter je stvar prošlosti. Evo u čemu je problem - kao neko ko je radio na CodeIgniter projektu znam da je CodeIgniter 3.0 završen pre više od tri godine!
![]() Da se razumemo, Laravel nije upotrebljiv baš za svaki scenario, baš kao što nije ni CodeIgniter kod kojeg se jako brzo osete nedostaci u radu na većim projektima. Tu i dalje prednost imaju Symfony, CakePHP, Yii i ajde da pomenem ZendFramework. Ali u onome za šta je dobar (manji projekti) svakako spada u sam vrh ponude trenutnih framework rešenja za PHP. Što se sigurnosti Laravela tiče tu ne treba brinuti, ima sve što ima i CodeIgniter pa još i više (enforced bcrypt enkripcija, automatsko "saltovanje" podataka u bazi, filtere za čišćenje "tainted" podataka i prevenciju XSS-a, PDO prepared statements kao default mehanizam interakcije sa bazom itd.) |
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
Dark Phoenix (8.5.2014), Partybreaker (8.5.2014) |
![]() |
#12 |
Član
|
![]()
Izgleda sam pokrenuo vecno pitanje koji je framework bolji
![]() Tek sad ne znam odakle da pocnem xD |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
d-_-b
|
![]()
Neutrino je ipak razjasnio detaljnije celu priču
![]() U suprotnom CodeIgniter i ovako nešto. Kad malo napreduješ, imaš i tutorijal o tome kako da napraviš svoj CMS i, naravno, ne treba izostaviti Lynda.com i njihov tutorijal. Eto, nadam se da smo ti pomogli. Srećno. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
|
![]()
https://www.youtube.com/watch?v=KMg-...vTzbW4Y5Vn8Wsp
eo ako hoces ci da pocnes.. ovi phpacademy imaju svasta i laravel. +dzaba https://phpacademy.org/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Član
|
![]()
Probacu onda malo sa Laravelom pa da vidim kako ide, hvala svima na savetima
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Član
|
![]()
Laravel ima veoma pametno osmišljen koncept. Ili da budem konkretniji, pokupili su dobre stvari iz drugih frameworka (mnogi koncepti su iz Railsa) i zaista predstavlja stabilnu osnovu za rad uz koju dugoročno ne moraš da razmišljaš da će arhitektura sistema postati usko grlo. Želim ti od srca da ti prvi projekat uspe pa da izvučeš neki konkretan benefit od toga, realnost je ipak sasvim drugačija i ovo ne treba da ti bude glavni reper pri izboru frameworka.
Neki će reći "ako ne znaš objektno orijentisano projektovanje nemoj da koristiš Laravel". Kvaka je u tome da nije dovljno razlikovati ključne reči kao što su new, static, abstract, implements, extends, nego treba da znaš kako se to zaista primenjuje u svakodnevnim programerskim problemima. Ipak, ako nemaš dovoljno vremena i strpljenja, bolje se prvo oprobaj u frameworku koji je mnogo "pitkiji" - CodeIgniteru. Laravel ume da izazove pain in the ass ako ne razumeš dobro njegove koncepte. Laravel je previše kompleksan za nekoga ko nije imao susreta sa frameworkom do sada, ima ORM, template engine, rute, filtere, evente, zmajeve... Sve je to lako za shvatiti kada se poseduje određena framework osnova. Moja topla preporuka za početnike je CodeIgniter + GroceryCRUD. Za kratko vreme moći ćeš da napraviš nešto zaista opipljivo i konkretno. Često je to sasvim dovoljno za neke manje (usudiću se da kažem i srednje) projekte. Pusti činjenicu da CodeIgniter ne napreduje, iza njega stoje godine aktivnog rada i i dalje ogromna i jaka korisnička baza. Pogledaj na Google Trends ako te baš zanima... ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dusandevic na korisnoj poruci: | ||
Dark Phoenix (10.5.2014) |
![]() |
#17 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Mogu Laravel i CodeIgniter itekako da se koriste bez poznavanja OOP-a jer su oba opinionated tipa. To znači da je alat (framework) taj koji diktira kako će da se koristi i da se u stvari uči framework a ne podloga kojom je framework pisan. Rails je recimo odličan primer opinionated alata.
I upravo tu nastaje problem sa opinionated rešenjima. Svako proširivanje sistema dodatnim funkcionalnosti ili odstupanje od načelne filozofije frameworka stvara probleme. Zato je opasno i kontraproduktivno razmišljati na način da jedan framework može univerzalno da se koristi za sve. CodeIgniter, Laravel, php-mvc, Silex, Lithium itd. za jednostavnije projekte. Symfony, Yii, Zend za znatno veću slobodu po ceni kompleksnosti i pisanja boilerplate koda. Phalcon za apsolutno vrhunske performanse, delimično zbog činjenice da dolazi sa sopstvenim modulom/ekstenzijom za servere. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
Dark Phoenix (10.5.2014) |
![]() |
#18 |
Veteran
Član od: 22.11.2006.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 22 puta na 18 poruka
|
![]()
Neutrino, jel mozes da das kraci opis yii frameworka, posto vidim da si upucen dosta u frameworke
![]() Ako si koristio YII, onda neko banalno poredjenje ako je moguce Laravel vs YII I ako moze preporuka za Laravel knjigu. (nasao sam Learning Laravel 4 aplication development, al nisam siguran koliko je dobra) Ja sam se odlucio isto za Laravel, al nekako po strani mi je na umu i YII, videcu kad izadje stabilna 2.0 verzija. Poslednja ispravka: Nebojsa111 (8.6.2014 u 20:58) |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Detaljno poređenje Yii i Laravel frameworka bi zahtevalo dosta vremena tako da ću se zadržati na najbitnijim stvarima. Treba uzeti u obzir da sve ovo govorim sa stanovišta poređenja stabilnih verzija framework-a tj. Yii 1.1 i Laravel 4.x. Yii 2.0 je dosta problematičnih stavki rešio i uveo nove funkcionalnosti ali pošto je još uvek u debeloj beta fazi ne mogu da ga koristim kao osnovu za poređenje jer nije "production ready".
Pozitivno:
Negativno:
Ako bih morao da donesem sud na osnovu mog iskustva rekao bih da Yii 1.x više ne može da se takmiči sa savremenim PHP framework rešenjima. Previše toga fali što nova rešenja imaju "out of the box" a rad u TDD okruženju ume da bude užasno problematičan. Trenutno, Laravel je taj koji igra ulogu pionira na polju PHP-a pošto je među prvima koji debelo promoviše Composer, ORM, RESTful kontrolere, odličan unit testing i što je najbitnije, dependency injection. Međutim, kada Yii 2.0 konačno bude pušten u stabilnu fazu svakako će biti jako dobra konkurencija Laravelu. Problem je samo u tome što će Laravel nastaviti da se razvija, hoće li Yii uspeti da održi korak? Što se učenja Laravela tiče, za nešto iskusnije developere "Laravel: From Apprentice to Artisan" je defintiivno jedna od najboljih preporuka (autor, Tejlor Otvel, je inače tvorac Laravela). Za sve ostale apsolutno i bez ikakve rezerve bih preporučio registraciju i pretplatu na https://laracasts.com/. Za $9 mesečno dobijate pun pristup kolekciji od oko (trenutno) 250 tutorijala koja se svake nedelje uvećava za bar 4-5 snimaka i koje možete po želji da preuzmete (download). Što je najbitnije autor se ne zadržava samo na Laravelu već govori i o svemu što je bitno za savremen razvoj PHP aplikacija: SOLID, MVC, ORM, REST pa čak i na to kako možete da optimizujete rad u trenutno najboljem IDE-u za PHP razvoj, PHPStorm. Eto, s malim zakašnjenjem ![]() Poslednja ispravka: Neutrino (11.6.2014 u 17:52) |
![]() |
![]() |
Sledećih 5 korisnika se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
Geralt (24.10.2014), JeSuis (9.2.2016), JohnnyNT (8.4.2015), Nebojsa111 (11.6.2014), Partybreaker (15.6.2014) |
![]() |
#20 |
d-_-b
|
![]()
EllisLab je uspeo da udomi CodeIgniter: https://ellislab.com/blog/entry/your...has-a-new-home
Inače, ja se sad igram sa Laravelom i mogu reći da mi je dosta logičniji i bolji. Ne znam da li je zbog toga što mi je CI postavio osnove, pa mi ide lakše, ili mi Laravel zaista više leži, ali sam prijatno iznenađen frameworkom. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Koji antivirus koristite? | doctor | Zaštita | 982 | 16.12.2017 15:59 |
Pomoc oko php sendmail authentication! | Everlast | Web razvoj | 2 | 22.4.2010 17:00 |
PHP Session Tracking | iMa_NeKo_PljUgU | Serverske aplikacije i baze podataka | 18 | 8.4.2009 19:35 |
PHP ili .NET ? | Deusdies | Programiranje | 9 | 25.8.2007 12:55 |
Koji player koji se puni preko USB | dodo | Foto i audio/video | 8 | 1.6.2006 21:48 |