Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj > Serverske aplikacije i baze podataka

Serverske aplikacije i baze podataka PHP, Perl, ASP, ASP .NET, ColdFusion...
MySQL, PostgreSQL, MSQL, Oracle...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 23.7.2012, 16:55   #1
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom MySQL i ćirilica :-/

Imam neku formu i neki unos podataka.
I hoću da unesem u bazu naša slova, konkretno ćirilicu.
I iz nekog razloga neće da radi :-/
Menjao sam i charset kolona i na utf8-unicode, i na cp1251.
Nemam predstavu šta više da probam, pa ako može neka pomoć.
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.7.2012, 17:13   #2
el_corona
Starosedelac
 
Član od: 23.1.2008.
Poruke: 1.410
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 356 puta na 322 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Nadji default-character-set u my.cnf ili my.ini i podesi na utf8 ovako -> default-character-set=utf8, mislim da se to tice jedne od sekcija [mysql] ili [mysqld] a ti podesi oboje ako ne bude htelo da ti radi sa jednom opcijom, [client] nisam siguran da li moras da menjas, proveri... a pogledaj i ovu php funkciju http://php.net/manual/en/function.mysql-set-charset.php korisna jeste ali ne znam koliko je prakticna.
el_corona je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku el_corona na korisnoj poruci:
Teva (24.7.2012)
Stara 23.7.2012, 17:15   #3
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

A gde da nađem te fajlove?
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.7.2012, 17:33   #4
el_corona
Starosedelac
 
Član od: 23.1.2008.
Poruke: 1.410
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 356 puta na 322 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Nemam trenutno instalirano nista od dev shita ali, zavisi koji OS korisits, obicno je to u mysql folderu tamo gde si instalirao mysql ili u config folderu unutar mysql foldera na windowsu. Na linuxu /etc folder obicno. To sve zavisi da li si instalirao sve servere posebno automatski ili custom ili si neki WAMP/LAMP/XAMP instalirao...

Posle izmene my.cnf ili my.ini moras da restartujes server da bi se primenila podesavanja.
el_corona je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku el_corona na korisnoj poruci:
Teva (24.7.2012)
Stara 23.7.2012, 17:35   #5
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Oke to, a na hostu šta da radim? xD Jel to može da bude u phpmyadmin folderu?
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.7.2012, 17:41   #6
el_corona
Starosedelac
 
Član od: 23.1.2008.
Poruke: 1.410
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 356 puta na 322 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Moze da bude ali to nije cest slucaj. Reci mi jel ti to za razvojno okruzenje na kucnom racunaru ili kod nekog hosting provajdera? Ja sam pretpostavio da je ovo prvo, ako je ovo drugo onda koristi ovu php funkciju ako koristis php/mysql kombinaciju jer hostovi ne daju da menjas characher set osim ako ti nije ostavljena ta opcija u control panelu ili phpmyadmin-u.
el_corona je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku el_corona na korisnoj poruci:
Teva (24.7.2012)
Stara 23.7.2012, 17:44   #7
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Pa razvijam ga u razvojnom okruženju (xampp) ali kad završim moram da ga dignem na fakultetski nalog (radim seminarski xD ) a taj host je pa 3 nivoa ispod pristojnog -.- Zato pitam za host, pošto ću morati da ga dignem jednom na njega, pa ne bih da se zlopatim tad opet sa ovim xD
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.7.2012, 17:55   #8
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 7.236
Zahvalnice: 93
Zahvaljeno 3.271 puta na 1.971 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Pre nego što bilo šta radiš sa bazom pošalji sledeći SQL upit iz PHP-a serveru.

Kod:
SET NAMES utf8;
Isto tako pokušaj da za manipulaciju podataka u bazi koristiš bar mysqli ekstenziju kod koje možeš direktno pre slanja upita da iskoristiš mysqli::set_charset
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
Teva (24.7.2012)
Stara 23.7.2012, 17:59   #9
el_corona
Starosedelac
 
Član od: 23.1.2008.
Poruke: 1.410
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 356 puta na 322 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Ko zna host kako je podesen a verovatno je linux ali ne mora da znaci da ces imati isti problem i na njemu. O tom po tom /etc folder.

Za dev masinu C:/xampp/mysql/bin/ tu bi trebalo da su. U slucaju da ih nema tu onda udji u xampp folder i pici na search. Moguce da imas neku verziju koja vodi u C:/Program files/xampp/mysql/bin.
el_corona je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku el_corona na korisnoj poruci:
Teva (24.7.2012)
Stara 24.7.2012, 3:06   #10
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: EHCPCGG
Poruke: 11.916
Zahvalnice: 4.245
Zahvaljeno 3.201 puta na 2.217 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Imao sam ovakav problem sa latinicom i rešio sam ga tako što sam obrisao sve baze, pa izmenio svuda encoding na default utf8_bin i onda rekreirao baze.
Sreća pa sam problem uočio odmah i nisam izgubio bilo kakve podatke.

Kreiraj bazu kao utf8_bin a zatim i sve tabele u njoj, takođe sa utf8_bin i trebalo bi da problemi nestanu.

Sve se može proveriti i uraditi preko phpMyAdmin ali preporučujem da baze i tabele kreiraš preko PHP-a koristeći MySQL query-je. Sigurno je, lako i brzo.

Poslednja ispravka: doctor (24.7.2012 u 3:14)
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku doctor na korisnoj poruci:
Teva (24.7.2012)
Stara 24.7.2012, 23:57   #11
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

SET NAMES utf8 radi savršeno, čak šta više najlakše rešenje od ponuđenih D (pošto sam napisao klasu sa radom sa bazom koja je čist MySQL (mysqli nije podržan nažalost -.- il ja ne znam da ga nabudžim ) iz koje vučem fje (metode) za upis i čitanje baze, pa ne moram svuda da menjam kod, nego samo dodam jednu liniju )


Hvala veliko svima
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.7.2012, 0:42   #12
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: EHCPCGG
Poruke: 11.916
Zahvalnice: 4.245
Zahvaljeno 3.201 puta na 2.217 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Da ti napomenem da je SET NAMES utf8 i meni pomogao SAMO dok sam razvijao sajt na svom računaru. Kada sam ga uploadovao na pravi hosting ništa nije vredelo dok nisam obrisao baze i rekreirao ih. Razmišljaj o tome unapred i poslušaj me u vezi toga što sam ti rekao pre nego što nastaviš da razvijaš sajt. Isplatiće ti se ako sve unapred radiš sa "čistim" utf8 (ili utf8_bin).
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.7.2012, 0:49   #13
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 7.236
Zahvalnice: 93
Zahvaljeno 3.271 puta na 1.971 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
Da ti napomenem da je SET NAMES utf8 i meni pomogao SAMO dok sam razvijao sajt na svom računaru. Kada sam ga uploadovao na pravi hosting ništa nije vredelo dok nisam obrisao baze i rekreirao ih. Razmišljaj o tome unapred i poslušaj me u vezi toga što sam ti rekao pre nego što nastaviš da razvijaš sajt. Isplatiće ti se ako sve unapred radiš sa "čistim" utf8 (ili utf8_bin).
To se verovatno desilo zbog toga što je MySQL server kompajliran da po defaultu koristi "švecki akcioni" - situacija u kojoj je default enkoding ISO-8859-1 a kolacija latin1_swedish_ci.

Danas je većina servera po defaultu kompajlirana tako da koristi UTF8 enkoding tako da tih problema nema.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
doctor (25.7.2012)
Stara 25.7.2012, 1:04   #14
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

A ček, ako mi je server na utf8, onda neće da pravi problem?
Pošto je meni sad baza na utf8 donja crta nešto xD a tabele su isto na utf8... A na hostu mi je charset utf8 isto
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.7.2012, 1:22   #15
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 7.236
Zahvalnice: 93
Zahvaljeno 3.271 puta na 1.971 poruka
Određen forumom Re: MySQL i ćirilica :-/

Citat:
Teva kaže: Pregled poruke
A ček, ako mi je server na utf8, onda neće da pravi problem?
Pošto je meni sad baza na utf8 donja crta nešto xD a tabele su isto na utf8... A na hostu mi je charset utf8 isto
"utf8 donja crta nešto" se zove kolacija i predstavlja način na koji će query engine da sortira rezultate upita dok default enkoding konekcije sa serverom definiše koji će enkoding biti korišćen prilikom komunikacije sa klijentima koji nisu eksplicitno naveli koji enkoding žele da koriste (to je onaj SET NAMES deo).

Dakle za uspešan upis srpskih latiničnih i ćiriličnih znakova potrebno je da:

- stranica na kojoj se nalazi forma gde se unose podaci za unos u bazu bude definisana da koristi UTF-8 charset
Citat:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
- da default charset za multibyte funkcije PHP-a bude definisan na UTF-8 preko mb_internal_encoding() funkcije. Ovo važi samo ako se radi bilo kakva manipulacija sa podacima pre upisa preko multibyte (mb_) funkcija.
PHP kod:
mb_internal_encoding("UTF-8"); 
- da konekcija između servera i klijenta koristi UTF-8 enkoding. To se osigurava tako što se za svaku konekciju prvo pošalje
Kod:
SET NAMES utf8;
- Kolacija baze može ali ne mora da bude postavljena na recimo utf8_general_ci (UTF-8 kolacija za najčešće korišćen subset Unicode tabele gde se ne radi provera na velika/mala slova - case insensitive)
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
Teva (25.7.2012)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
MySql - Pristup preko WAMP-a CounteSSpanktacula Serverske aplikacije i baze podataka 4 9.2.2010 12:27
MySql problem....Could not connect to MySQL KNB|*B!RJ4N*| Web razvoj 10 29.11.2009 12:14
MYSQL i PHP i Apache vladakg Programiranje 18 25.6.2009 7:21
MySQL ćirilica <--> latinica KAMIKAZA Serverske aplikacije i baze podataka 3 17.12.2008 23:55
Greška prilikom logina na MySQL Jenkiduduldu Serverske aplikacije i baze podataka 13 17.12.2008 19:47


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 20:57.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2023, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com