Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 5.9.2010, 23:48   #141
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Andross kaže: Pregled poruke
Da li postoji mogucnost da se pozove C# funkcija iz eksternog fajla? Npr. imam sledecu f-ju:

Kod:
public void Buy_HomingMissiles(ushort cost)
{
    //...
}
u fajlu Function.extension i zeleo bih da je pozovem iz glavnog koda. Da li moze i kako?
Preporuka: probaj to nekako da rešiš preko scriptinga, manje boli glava kasnije.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.9.2010, 23:59   #142
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 3.512
Zahvalnice: 543
Zahvaljeno 926 puta na 494 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: How to... C#

NeoAxis ima build-in Logic Editor u Map Editoru i imam realizovanu potrebnu funkcionalnost preko njega. Radim Shop i problem je sto bih morao da kopiram buy funkcije za upgrade-ove za svaku mapu jer ne postoje globalne klase niti Logic Editor za tipove (razmisljaj klasa u fajlu, npr zombi je objekat GameCharacter tipa). Anyway hteo sam da te funkcije turim u jedan fajl, da ih ne bi trpao u sors pa kompajlirao pri najmanjoj promeni (da ne pominjem sto moram editore da gasim), i pozivam ih preko koda. Rekao bih da ce ovo posluziti kao ok resenje.
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.9.2010, 0:48   #143
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C#

Verujem da će preporučeno rešenje raditi kako treba, ali ako planiraš da više ovoga radiš, možda će neki skripting (preporučujem Lua) bolje raditi posao. Ovde je i brzina dosta bitna, koliko vidim, a mnogo ćeš brže raditi sa precompiled Lua chunkovima nego sa funkcijama iz fajla (znači bez Logic Editora – samo središ skripte i linkuješ funkcije). Mada, neću nešto da *******im, ako tebi ovo vrši posao i ako ti ne treba neka ultra brzina, vršiće posao sigurno. E sad, malo je nestandardno to raditi na taj način, ali valjda ne smeta
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.10.2010, 21:20   #144
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... C#

Mozda ovo treba u Web razvoj ali...

Ovako trebam da pristupim mysql bazi sa lokalne masine.E sad ja sam za testiranje koristio bazu na mom racunaru,znaci localhost je njen host.E sad posto ce baza da bude na serveru ... a i njen host je localhost ali ne mogu da koristim localhost zato sto ce da proba da se konektuje na bazu na lokalnom racunaru...
Probao sam da za host stavim adresu tog sajta ali i dalje nece.Pa kako mogu da joj pristupim sa bilo kog racunara(koji je njen host-adresa)?

E da,program pisem u C# i koristim MySql.Data.dll biblioteku.
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.10.2010, 21:27   #145
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Ivan-94 kaže: Pregled poruke
Mozda ovo treba u Web razvoj ali...

Ovako trebam da pristupim mysql bazi sa lokalne masine.E sad ja sam za testiranje koristio bazu na mom racunaru,znaci localhost je njen host.E sad posto ce baza da bude na serveru ... a i njen host je localhost ali ne mogu da koristim localhost zato sto ce da proba da se konektuje na bazu na lokalnom racunaru...
Probao sam da za host stavim adresu tog sajta ali i dalje nece.Pa kako mogu da joj pristupim sa bilo kog racunara(koji je njen host-adresa)?

E da,program pisem u C# i koristim MySql.Data.dll biblioteku.
Hmm, čudno, trebalo bi da radi sa adresom tog sajta. Znači, kakvu grešku dobiješ? Nema odgovora, pretpostavljam?
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.10.2010, 21:55   #146
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... C#

Hmm... sad sam probao ovo:

ovako "site.net" dobijam ovo "Host '87.250.46.218' is not allowed to connect to this MySQL server".

a sa "http://www.site.net" dobijam ovo "Unable to connect to any of the specified MySQL hosts."
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.10.2010, 21:56   #147
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Ivan-94 kaže: Pregled poruke
Hmm... sad sam probao ovo:

ovako "site.net" dobijam ovo "Host '87.250.46.218' is not allowed to connect to this MySQL server".

a sa "http://www.site.net" dobijam ovo "Unable to connect to any of the specified MySQL hosts."
Po tome, problem je oko permission-a. Znači, server je podešen da ne prihvata eksterne MySQL konekcije. Pročačkaj malo po podešavanjima MySQL-a, mora da ima negde to da se podesi.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Ivan-94 (4.10.2010)
Stara 4.10.2010, 22:36   #148
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

MySQL server je podešen tako da ne dozvoljava remote access tj. pristup sa bilo koje adrese koja nije localhost (127.0.0.1). Pristup se omogućava na samom serveru kroz shell ili eventualno dodavanjem IP-a klijenta u listu dozvoljenih eksternih IP adresa (u slučaju korišćenja recimo cPanela-a ili sličnog rešenja).

Ukoliko se koristi shell bitno je da MySQL korisnik mora eksplicitno da se definiše i za localhost i za eksternu IP adresu.
Kod:
-- Definisanje korisnika na localhostu - OBAVEZNO
CREATE USER 'korisnik'@'localhost' IDENTIFIED BY PASSWORD('lozinka');
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE VIEW ON korisnikova_baza.* TO 'korisnik'@'localhost';

-- remote korisnik - zameniti ip_korisnika sa IP adresom
CREATE USER 'korisnik'@'ip_korisnika' IDENTIFIED BY PASSWORD('lozinka');
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE VIEW ON korisnikova_baza.* TO 'korisnik'@'ip_korisnika';

Poslednja ispravka: VojaM (4.10.2010 u 23:27) Razlog: localhost --> ip_korisnika (drugi red drugog primera)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Ivan-94 (5.10.2010)
Stara 5.10.2010, 11:34   #149
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

kolege su ti lepo rekle gde je problem.

Ja bi samo da dodam jos jednu informaciju koja ti mozda nije tolko korisna sada al moze da ti bude korisna u buducnosti.


Koliko sam razumeo, sad ti treba pristup bazi s'polja samo za testiranje, jel tako?

i to je uredu, dozvolices pristup svojoj ip adresi (ili cak svim ip adresama, dok jos nemas kriticne podatke na serveru)

medjutim, ako ikada budes pravio aplikaciju koja ce namenski da se kaci sa korisnickih racunara na tvoju bazu, nikako nemoj da ides u tom pravcu otvaranja baze za konekcije s'polja, vec je resenje web servis.

postavio bi web servis na istom racunaru kao i bazu, on bi se lokalno kacio na bazu a korisnici na sam web servis.

web servis bi imao minimum funkcija koje su neophodne za rad sa korisnicima i naravno neki nivo bezbednosti.

dal bi to bilo korisnicko ime i sifra ili cak sertifikati, to vec zavisi od ozbiljnosti projekta i mogucnosti i potreba.

sve u svemu, nista sto ti sada treba, al cisto da znas za neku perspektivu
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
Ivan-94 (5.10.2010), zokocx (5.10.2010)
Stara 5.10.2010, 23:38   #150
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Plus činjenica da ukoliko pod C# aplikacijom ne podrazumevaš aplikaciju rađenu u ASP .NET-u onda zaista nemaš razloga da koristiš daljinski pristup MySQL-u.

Desktop aplikacije po prirodi nisu ni namenjene da pristupaju udaljenim bazama podataka već da sve svoje podatke smeštaju lokalno na računaru. Za te potrebe se koristi ili nativna podrška za .mdb fajlove ili eventualno neki wrapper za SQLite i sl.

Kod web aplikacija priča je malo drugačija pošto web aplikacije obično koriste DBMS servere za skladištenje podataka ali se čak i tada većina aplikacija oslanja na DBMS servere koji se nalaze u NAT-ovanoj mreži na kojoj su obično i web server, mail server, DNS server itd.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.10.2010, 19:34   #151
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... C#

Ne to je desktop aplikacija,ali svaki user ce morati da napravi account.
A baza ce da cuva username,password i email.
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.10.2010, 19:42   #152
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C#

Isto unrelated, ali pazi na to kako čuvaš username i password za pristup bazi. Ti podaci moraju biti enkriptovani, inače bilo ko će moći da ih pročita.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Ivan-94 (6.10.2010)
Stara 6.10.2010, 19:50   #153
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

username nije neki problem.

za password pazi da ne saljes kao obican tekst preko neta.

sad o teoriji zastite sifara mozemo da razglabamo satima i postoje ljudi koji se samo time i bave.

ali ukratko, sifru u bazi neces cuvati kao sifru vec kao hash sifre.

hash je enkripcija koja ne moze da se dekriptuje.

ljudi najvise koriste MD5 (koji nije pogodan, ali posto ne pravis banking sistem, i te kako ce da posluzi)

dakle, kada korisnik izabere sifru, ti ces da uradis MD5 hash sifre, i to da posaljes serveru.

kada se korisnik loguje, opet napravis MD5 hash sifre kojom pokusava da se loguje i proveris da li se slaze sa onim hashom koji si kreirao prilikom registracije korisnika.


jedina mana ovakvog sistema su tzv "rainbow tabele" gde hakeri koriste bilione izgenerisanih hash-ova za sve moguce kombinacije slova i brojeva kako bi "provalili" sifru.

ti bi na ovo trebao da budes manje vise imun, al mozes i da "posolis" hash tako sto neces kreirati hash od sifre vec hash od "neka moja tajna fraza" + sifra
itd.

to su najosnovniji sistemi zastite, necu ulaziti u daleko kompleksnije kakvi se koriste na ozbiljnim sistemima
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
Ivan-94 (6.10.2010), zokocx (7.10.2010)
Stara 6.10.2010, 20:29   #154
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... C#

Da smislio sam slican(isti) sistem cuvanja sifri.
Znaci neka moja enkripcija pa onda MD5 hash.Takodje poslusacu vas i korisnici ce da se "kace" na web servis a on ce da komunicira sa bazom.
Hvala vam.
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.10.2010, 20:33   #155
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C#

Ja sam konkretno mislio na username i password za pristup (ne usernameovi i passwordovi koji se čuvaju u bazi), pošto bilo da se program kači direktno na bazu ili na web servis, u svakom slučaju potrebna je neka autentikacija tipa username/password (sa bazom ili web servisom). Gledaj da to ne čuvaš direktno u programu, pošto je u pitanju običan niz bajtova, pa može da se filtrira nekim hex editorom i neko da pronađe URL-ove, username i password za pristup, ako znaš na šta mislim. Znači gledaj da to čuvaš enkriptovano u sâmom binarnom zapisu, a da dekriptuješ on-the-fly (što opet nije neki mnogo bezbedan pristup, ali poslužiće).
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.10.2010, 22:30   #156
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Geomaster kaže: Pregled poruke
...
ako aplikacija radi nesto i sama po sebi, bez da se prvo korisnik loguje, onda da - mozes tako nesto da zbudzis.

al ako aplikaciju koriste samo korisnici koji imaju ime i sifru, neces cuvati sifru lokalno ni u jednom obliku.


sto manje "verujes" klijentu to bolje.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.10.2010, 22:31   #157
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
ako aplikacija radi nesto i sama po sebi, bez da se prvo korisnik loguje, onda da - mozes tako nesto da zbudzis.

al ako aplikaciju koriste samo korisnici koji imaju ime i sifru, neces cuvati sifru lokalno ni u jednom obliku.


sto manje "verujes" klijentu to bolje.
Da, u stvari, njemu treba samo za dobijanje podataka iz baze, ne i za menjanje. Onda nije problem, autentikacija i nije potrebna.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.10.2010, 22:40   #158
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

@Ivan-94
Ukoliko želiš u potpunosti da zaštitiš saobraćaj između udaljenih servera i tvoje klijentske aplikacije jedini siguran metod ti je korišćenje klijentskih SSL sertifikata sa peer verifikacijom. Tako ćeš izbeći potrebu da pišeš bilo kakav kod za pripremu podataka pred slanje na server a isti SSL kanal možeš da koristiš i za prenos bilo kakvih drugih informacija.

Klijentski sertifikati se inače lako instaliraju i podrška za njihovo kreiranje postoji čak i kod web servera koji imaju isključivo web baziran interfejs za podešavanja naloga (cPanel itd.) Da napomenem da klijentski SSL sertifikati nisu isto što i serverski SSL sertifikati koje potpisuju autorizovani sertifikatori (CA) koji tu uslugu naplaćuju.

Inače korišćenje SSL-a ne iziskuje bilo kakve bitne promene koda tvoje aplikacije osim što ćeš sve HTTP zahteve serveru sada umesto na port 80 slati na port 443.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.10.2010, 23:39   #159
Toce
Veteran
 
Član od: 28.7.2007.
Lokacija: Rockin world!
Poruke: 700
Zahvalnice: 303
Zahvaljeno 265 puta na 97 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Pozdrav ljudi. Kako u C# da napisem stepenovanje (x^y)?
Toce je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.10.2010, 23:41   #160
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: How to... C#

Kod:
Math.Pow(x, y);
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
ilija_iksi (24.10.2010), Toce (22.10.2010)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c sharp, c# tutoriali, how to, visual studio

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:09.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com