Forum Sveta kompjutera  

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.11.2009, 12:11   #41
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.129
Zahvalnice: 1.554
Zahvaljeno 4.342 puta na 2.430 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

To zapravo nema nikakve veze sa temom, koja je: .NET programiranje, da ili ne?
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.11.2009, 13:07   #42
Patton
Deo inventara foruma
 
Avatar korisnika Patton
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Silent Hill
Poruke: 4.647
Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 899 puta na 491 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton
Određen forumom Re: How to... C#

Odosmo zaista u offtopic, ali diskusija je vrlo interesantna, pa mi je zao da brisem postove

Mislim da je C# korisno znati... spadam u one hardcore programere koji su pisali rucno interfejs pomocu WinAPI-ja, samo sto sam ja isao u krajnost, pa to sve radio u assembleru za Windows. Tada sam bio mlad, lud i imao vremena za takve stvari. Sticajem okolnosti C# sam morao da savladam dok sam radio u bivsoj firmi. Sada ga pretezno koristim za razvoj alata; a i zgodan je kada prihvatim neki honorarni posao sa strane kada klijent trazi da mu aplikacija radi samo u Windowsu. Skoro sam radio neku aplikaciju koja je trebala da uradi prostu stvar, ali je bilo hrpa kontrola u podesavanjima. Zavrsio sam je za 2h pomocu C# i uzeo 50e. Kad budem dobio sedmicu na loto-u i ne budem vise morao da brinem odakle ce da mi kaplje novac, rado cu se baciti na open-source i cross-platform resenja.
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Patton na korisnoj poruci:
Mimsa (3.11.2013)
Stara 12.11.2009, 17:28   #43
Mickie
Deo inventara foruma
 
Član od: 22.11.2005.
Poruke: 3.399
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Bojim se da zaboravljate koji je operativni sistem danas najkorišćeniji na desktop računarima.
Bojim se da ti zaboravljas da nicija nije gorela do zore. Windows je sada najpopularniji OS, ali to moze da se promeni preko noci. Ti si indirektno (ma sta indirektno, direktno) rekao da te ne zanima 10% trzista koje sad drze OS X i linux (neznam odakle ti tih 2% kojih pominjes, verovatno mislis samo na dektop linux ali eto postoiji i OS X) i da te zanima samo ono gde su pare(sto nije nista ruzno, mora da se zivi od necega). Nisu pare bas toliko tamo gde mislis da jesu.

Citat:
Kad budem dobio sedmicu na loto-u i ne budem vise morao da brinem odakle ce da mi kaplje novac, rado cu se baciti na open-source i cross-platform resenja.
A i ti zaboravlas da pare leze i u open source.

Posto vecinu ljudi ne zanimaju fraze 'sloboda', 'nepotkupljivost', 'bojkot monopola', 'nezavisnost od velikih kompanija', 'nezavisnost od brendova' koje prirodno idu uz open source, evo jedne reci koja nas sve interesuje: PARE! Koliko jedan pojedniac ili kompanija moze da izgubi tako sto insistira na M$ certified proizvodima koji su sami po sebi neprijateljski (i iz politickih razloga nekompatibilni) prema svemu sto nije M$ a pogotovu prema onom sto je Open Source. Dakle samo nekolio primera, imajte da da kada u daljem tekstu kazem 'ti', obrcam se bilo kome i nikome posebno. Pricam uopsteno.


1.Biranjem C# umesto nekog krosplatformskog jezika otudjujes OS X korisnike koji cine 8% desktop trzista. Ljudi koji ne zale pare za hardver ne zale ni za softver. Razna istrazivanja pokazuju da je piraterija medju Mac korisnicima na mnogo nizem nivou nego medju Windows korisnicima koji piratizuji i ono sto im treba i ono sto im ne treba. Mac korisnici imaju naviku da placaju softver, sti ne moze da se kaze za prosecnog Djoku koji koristi prozore. Mnoge kompanije imaju veci prihod na Mac trzistu nego na Windows trzistu iako bi neko na prvi pogled rekao suprotno.


2.Biranjem jezika koji se ne koristi u free & open source zajednici ostajes nekompatibilan sa milijardama redova otvorenog koda(mahom C i C++). Sad ce neko da se zapita sta ce mu to, ali neka samo cita dalje. Dosta koda je pod dopustajucim licencama kao sto je MIT X11, BSD, Apache, etc, etc... Sve ove licence dozvoljavaju eksplotaciju Open Source sofvera bez vracanja icega za uzvat. Nikakav M$-ov RAD IDE ne moze da se takmici sa time. Kod M$-a dobijes gotove dugmice i prozore a ovde dobijes gotov program koje mozes da izmenis kako ti se svidi i da mu metnes tvoj trademark. Mozes da prodajes program, samo u slucaju MIT-a ne smes da tvrdis da si ti napravio program a ako te neko pita kazi 'No comment'. U slucaju BSD-a samo stavis 'Regents of Berkley Unuversity' negde u dokumentaciji i legalan si. OS X izbacuje tu poruku pri verboose bootu. Naravno, ako budes nepazljiv u odnosima sa javnoscu, mozes da se desi da Groklaw napravi kampanju protiv tebe i da dobijes sajt u svoju (ne)cast kao sto ima Novell, ali koga to interesuje. Ionako mogu samo da te mrze. M$ to radi tako da mora da je ispravno. Samo se drzi podalje od GPL-a jer onda moras da otvoris kod a prtpostavljam da ovde niko to ne zeli da radi, barem ne dok se program dobro prodaje. A ako bas imas zelju da pomognes projektu od koga uzimas, onda lepo uzmi starije verzije svog programa i otvori ih pa tako pomogni. A ako radis custom programe po narudzbini, onda nemoras ni da izbegavas GPL. Uzmi lepo bilo koji GPL program, prepravi ga onako kako ti musterija trazi, isporuci mi racun, disk sa programom a ako trazi onda i disk sa izvornim kodom. I opet si legalan. Po GPL-u, duzan si da das izvorni kod samo onome kome das/prodas program. Prodavanje programa je dozvljeno ali mora da ide u paketu sa izvornim kodom. Free as in freedom, not price. Koga zanima vise, neka procita ovo. Tako da prica da u slbodnom softveru nema para pada u vodu k'o Milorad Cavic. Lakse ces je zaraditi pare od slobodog softvera nego od zatvorenog.


3.Veliki broj Windows programa je potrebna iskljucivo zbog mana Windows-a. Registry Mechanic, Tune Up i slcno, zatim razni AntiMalware i AntiVirus programi... sve je to bilo vrlo prfitabilno dok M$ nije izbacio M$ Security Esentials. Istog dana su akcije na berzi mnogih AV kompanija stucnule. Da li bas svako zeli da njegov program bude koristan samo dok M$ ne zakrpi rupu i dok zakrpu ne priloze uz Windows? Ko nezna odgovor na ovo pitanje neka ide da pita Netscape a usoro moze da pita i Borland. Da, kao sto neko rece, M$ sistematski, planski i strpljivo radi na unistavanju svih ostalih kompanija. Open Source je jedina alternativa koju ne mogu da uniste bas iz pravnih razloga i pametnih licenci koje ljude mahom ne interesuju ali koje nude veliku dobit za sve. I one koje zanima zarade, i one koje zanima samo funkcionalnost i one koje samo zanima sloboda. Mozes da imas sva tri u jednom ako odigras kako treba.


I tu cu da stanem, 3 tacke je dovoljno i necu da gnjavim vise. Sto se tice brisanja poruka, mislim da bi bila steta iako ima dosta offtopika. Moj konstruktivni predlog je da se off topik izmesti u drugu temu i da se ako mora i zakljuca. Ali mislim da je ovde dosta zanimljivog i korisnog. C# mozda nije totalno smece ali je oruzje za postizanje djavolskih planova preko glave obicnih ljudi i svako ko ga bira za svoj rad mora toga da bude svestan i da to svesno prihvati ili odbije. Da ne bude posle kad stvari postanu ugly 'da sam to znao u ono vreme nebih ucio C#'. Takodje C# nije sveti gral programiranja kao sto ga neki predstavljaju. Programski jezik kao i svi drugi ako ga gledas sa tehnicke strane.

To be continued... (character limit)

Poslednja ispravka: Mickie (12.11.2009 u 18:27) Razlog: Dodat lik ka GPL FAQ-u i smajli na pravom mestu
Mickie je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mickie na korisnoj poruci:
Radiant (12.11.2009)
Stara 12.11.2009, 17:29   #44
Mickie
Deo inventara foruma
 
Član od: 22.11.2005.
Poruke: 3.399
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Bez obzira na sve ja ostajem da ucim C# zato sto mi odgovara,svim mojim potrebama.Mozda ce se u buducnosti nesto promeniti...
Ako je tebi C# lepo legao i svestan si svega onda ok. Uzdravlje da programiras. Ali ne ocekuj da se bilo sta promeni. Strateski planovi jedne kompanij se ne menjaju tek tako. Java (slicno vazi i za C i C++) ima probleme koji su iskljucivo samo tehnicke prirode. Ali tehnologija ide napred i svaki tehnicki problem na kraju biva resen. Jedini razlog zasto nije reseno do sada je to sto Sun nema kolicine novca koje M$ ima. Ali Oracle zato ima. Oracle ce da poboljsa Javu, ali M$ nikad nece da promeni misljenje da je Windows Bog i da svi ostali sistemi trebaju da umru. Lakse je popraviti tehnicki problem nego promeniti kurs jednog takvog gusarskog broda kakav je M$. To je jedini razlog zasto nekad treba staviti filozofiju ispred pragmatizma i zasto je neke tehnologije najpametnije zaobici bez obzira koliko ti je stalo da ih koristis. Ne volim ni ja sto je to tako ali tako je.

ENDE

Poslednja ispravka: Mickie (12.11.2009 u 17:42) Razlog: Slovne greske
Mickie je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.11.2009, 23:08   #45
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Mickie kaže:
Koliko jedan pojedniac ili kompanija moze da izgubi tako sto insistira na M$ certified proizvodima koji su sami po sebi neprijateljski (i iz politickih razloga nekompatibilni) prema svemu sto nije M$ a pogotovu prema onom sto je Open Source.
Možeš li molim te da navedeš kako tačno kompanija koja reši da svoj razvoj ili produkciju zasnuje na Microsoftovoj razvojnoj platformi kao što je recimo .NET "može mnogo da izgubi"? I kakvu ti političku korektnost prema konkurenciji očekuješ u kapitalističkom svetu gde je konkurencija jedan od osnovnih pokretača razvoja?
Citat:
Mickie kaže:
Razna istrazivanja pokazuju da je piraterija medju Mac korisnicima na mnogo nizem nivou nego medju Windows korisnicima koji piratizuji i ono sto im treba i ono sto im ne treba.
Citat:
Mickie kaže:
Mac korisnici imaju naviku da placaju softver, sti ne moze da se kaze za prosecnog Djoku koji koristi prozore.
Citat:
Mickie kaže:
Mnoge kompanije imaju veci prihod na Mac trzistu nego na Windows trzistu iako bi neko na prvi pogled rekao suprotno.
A izvori ovih informacija su? Gde to tačno stoji da je ljubitelj jednog specifičnog operativnog sistema pošteniji od Đokice?
Citat:
Mickie kaže:
Kod M$-a dobijes gotove dugmice i prozore a ovde dobijes gotov program koje mozes da izmenis kako ti se svidi i da mu metnes tvoj trademark.
Tačno je da su .NET bazirani programi vizuelno prilagođeni Windowsu ali je potpuno netačno da je bilo ko ograničen na isključivo korišćenje onoga što dobija uz razvojno okruženje. Na netu se može naći bukvalno hiljade i hiljade različitih besplatnih i komercijalnih komponenti koje mogu da se prilagode potrebama aplikacije a ako ni to nije dovoljno svako može da se lati posla i napiše sam potpuno novu komponentu koja će da mu završi posao tako da tu jednostavno ne vidim problem.
Citat:
Mickie kaže:
Po GPL-u, duzan si da das izvorni kod samo onome kome das/prodas program.
Do ove rečenice sam samo naslućivao da nisi potpuno upoznat sa odredbama GPLa a sada sam potpuno siguran da neke stvari jednostavno nisi dobro shvatio. Kako pobogu možeš da napišeš ovakvu dezinfomaciju?

Da probam da objasnim. Ako ti lično preuzmeš neki kod sa neta koji je objavljen pod GPLom isto tako si dužan da ga objaviš pod istom licencom ako nad njim vršiš bilo kakve izmene! Nakon što izvršiš izmene možeš slobodno da ga tako modifikovanog prodaješ ali samo pod uslovom da uz binarni oblik programa ponudiš (a kupac ne mora da prihvati) i izvorni kod. Nakon toga ti si u obavezi da tako modifikovani izvorni kod objaviš javno tako da svako ko poželi može da ga slobodno preuzme i sebi recimo kompajlira aplikaciju! To znači da ja mogu recimo već odmah posle tog klijenta da se pojavim kod tebe i da ti tražim izvorni kod i ti ako ne želiš da kršiš odredbe GPLa moraš da mi daš izvorni kod! Nikakvo ograničenje tipa "samo klijent može da dobije izvorni kod" ne sme da postoji! To je fundamentalna osnova GPLa i jedno od njegovih prvih i osnovnih pravila.
Citat:
Mickie kaže:
Java (slicno vazi i za C i C++) ima probleme koji su iskljucivo samo tehnicke prirode.
Koje probleme po tebi imaju recimo Java, C i C++? Šta ti najviše smeta kod njih?

Da pokušam da se vratim na temu i bar nekako spasim svoju "zlu" dušu Za sve ove godine koliko sam u softverskim vodama (bilo amaterski bilo profesionalno) ja lično smatram da je kombinacija C# i .NETa nešto najbolje što je moglo da zadesi RAD razvoj nezavisno o tome o kojoj platformi pričamo. Dugo sam se mučio sa izrodom kakav je Java a o svojoj C i C++ pozadini neću ni da govorim. Ono što je meni najbitnije u celoj priči je da me ne interesuje ko će koga da tuži i ko je kome šta maznuo niti da li će mi zbog moralne (softverske) prljavštine duša goreti u paklu već da pred sobom imam alat kojim ću mnogo brže završiti posao koji radim nego da se Sizifovski držim svoje "moralne" strane i čisto dokazivanja radi ko zna čega koristim arhaične tehologije kojih se i njihovi tvorci već stide.

Poslednja ispravka: holodoc (12.11.2009 u 23:16)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
bokela (27.6.2010), irreal (13.11.2009), Ivan-94 (13.11.2009), voodoo_ (13.11.2009)
Stara 13.11.2009, 9:42   #46
Mickie
Deo inventara foruma
 
Član od: 22.11.2005.
Poruke: 3.399
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
holodoc kaže: Pregled poruke
Do ove rečenice sam samo naslućivao da nisi potpuno upoznat sa odredbama GPLa a sada sam potpuno siguran da neke stvari jednostavno nisi dobro shvatio. Kako pobogu možeš da napišeš ovakvu dezinfomaciju?

Da probam da objasnim. Ako ti lično preuzmeš neki kod sa neta koji je objavljen pod GPLom isto tako si dužan da ga objaviš pod istom licencom ako nad njim vršiš bilo kakve izmene! Nakon što izvršiš izmene možeš slobodno da ga tako modifikovanog prodaješ ali samo pod uslovom da uz binarni oblik programa ponudiš (a kupac ne mora da prihvati) i izvorni kod. Nakon toga ti si u obavezi da tako modifikovani izvorni kod objaviš javno tako da svako ko poželi može da ga slobodno preuzme i sebi recimo kompajlira aplikaciju! To znači da ja mogu recimo već odmah posle tog klijenta da se pojavim kod tebe i da ti tražim izvorni kod i ti ako ne želiš da kršiš odredbe GPLa moraš da mi daš izvorni kod! Nikakvo ograničenje tipa "samo klijent može da dobije izvorni kod" ne sme da postoji! To je fundamentalna osnova GPLa i jedno od njegovih prvih i osnovnih pravila.

Istrgao si moju izjavu iz konteksta, ali cak ni tako nije netacna. Naravno da mora pod istom licencom, nisam rekao suprotno. Izvorni kod si duzan da nacinis dostupnim onima kome i program nacinis dostupnim (bilo po ceni ili dzabe). Dakle ako svoj program stavis kao besplatan download na internetu, moras i kod isto tako. Ako download sa sajta zahteva placanje, kod ne mora da bude objavljen kao besplatni download, nego je besplatan samo za one koji plate download program. Dokaz - http://www.gnu.org/licenses/old-lice...lowDownloadFee

Citat:
Does the GPL allow me to charge a fee for downloading the program from my site?

Yes. You can charge any fee you wish for distributing a copy of the program. If you distribute binaries by download, you must provide “equivalent access” to download the source—therefore, the fee to download source may not be greater than the fee to download the binary.
Ali, dovoljan je samo jedan kupac koji ima svoj prostor na netu... ili rapid share nalog, da kod postane dostupan i ostalima. Davanje/prodavannje koda pod NDA je strogo zabranjeno. Kupac mora da bude slobodan da ga deli sa kim god hoce. Recimo moze neko da kupi program i da hostuje izvorni kod zajedno sa samim programom u binarnoj formi i kod na svom sajtu. Opet, moze da kosta a moze i dzabe i naravno taj “hoster” nemora nista da pita tebe (a kamoli da ti plati) iako je program kupio od tebe. To je razlog zasto komapnije ipak ostavljaju izvorni kod kao besplatan download iako se binarni format mozda placa, zasto da cekaju prvog kupca da on to uradi umest njih kad je elegantnije da to urade sami. To sam izostavio da kazem jer se podrazumeva ali ovde neko izgleda ceka svaku moju recenicu na noz.

Na ostala pitanja cu ti odgovoriti kasnije jer sam trenutno na poslu. Ovo sam jednostavno morao da odgovorim cim sam video, jer smatram brukom kad me neko optuzi da neznam odredbe GPL-a.

PS: Evo jos jedan link koji moze da bude koristan.
Mickie je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mickie na korisnoj poruci:
Radiant (13.11.2009)
Stara 13.11.2009, 21:03   #47
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Nema tu neke preterano velike filozofije oko GPLa osim što su njeni pomalo smotani tvorci uspeli od kiselog kupusa da naprave sarmu bez mesa pa većina ljudi iz one ogromne dokumentacije ne može ni da pohvata šta koja stavka zapravo znači.

Ta stavka koju citiraš Mickie iz GPL FAQa se ne odnosi na cenu slobodnog softvera koji objavljuješ i stavljaš na uvid ostatku zajednice nego na nešto što se zove "transportni troškovi i troškovi održavanja". Citirana stavka ti bukvalno samo dozvoljava da slobodno proceniš koliko treba da naplatiš svoj rad da na kraju ti sam ne bi bio na gubitku jer na aktivan način doprinosiš zajednici. Na kraju krajeva svako ko se ikada malo dublje zamislio nad problematikom slobodnog softvera valjda je shvatio da slobodan softver u stvari realno nema cenu tj. nikada ali apsolutno nikada sam softver nije ono što se naplaćuje. Ono što se u stvari naplaćuje se uvek svodi na podršku, razne troškove (recimo transport ili troškove vezane za vrednost medija itd.) ali generalno sam slobodan softver se i pored tolike halabuke da slobodno nije isto što i besplatno na kraju svede na to.
Citat:
Mickie kaže:
Ali, dovoljan je samo jedan kupac koji ima svoj prostor na netu... ili rapid share nalog, da kod postane dostupan i ostalima.
Poenta uopšte nije u downloadu jer to nije jedini način na koji program može da se distribuira što GPL poprilično dobro uzima u obzir. Poenta je u tome da ja odmah nakon što ti rešiš da "objaviš" svoj modifikovan program prodajom mogu od tebe da tražim recimo da mi pošalješ disk sa kopijom tog programa ili da ga na neki drugi način objaviš. I ti ćeš moći da mi u zajedničkom dogovoru samnom naplatiš samo cenu koštanja medija i/ili transporta (potencijalno i ono što ti proceniš da vrede tvoje izmene) ali kod ne smeš da držiš u tajnosti u tom slučaju. Nema tu neke mnogo velike filozofije.
Citat:
Mickie kaže:
Na ostala pitanja cu ti odgovoriti kasnije jer sam trenutno na poslu. Ovo sam jednostavno morao da odgovorim cim sam video, jer smatram brukom kad me neko optuzi da neznam odredbe GPL-a.
Niko ovde nikoga niti bruka niti optužuje! Poenta mojih postova je da neke stvari iz prethodnih postova jednostavno nisu tačne i to moraš da priznaš i ti sam. Mislim kako shvatiti ovu rečenicu
Citat:
Mickie kaže:
Po GPL-u, duzan si da das izvorni kod samo onome kome das/prodas program.
kad ovo jednostavno nije istina i potpuna je suprotnost od onoga što GPL propagira Da stvar bude, uslovno rečeno, stiče se utisak da je kupac programa ključna karika u celom sistemu što opet nije tačno. Ceo sistem GPLa počinje da deluje od onog trenutka kada onaj ko modifikuje kod taj kod preuzme ili ako ga piše od nule reši da ga objavi pod GPLom.

Pošto ovo zaista ode u ogroman offtopic (a kako bi i bilo drugačije na ovom forumu ) završiću svoju raspravu na ovu offtopic temu konstatacijom da nisam sujetna snobina koja pošto-poto traži razlog da nekoga stavi na tapet ali iskreno rečeno iznervirala me je tvoja potreba Mickie da u poslednje vreme kad god stigneš blatiš stvari koje jednostavno ne voliš i to još potkrepljuješ argumentima u vidu potpuno netačnih informacija. Da stvar bude gora izvlačiš zaključke na osnovu iskustva koje si do sada imao a koliko ja mogu da zaključim ona su jako tanka kada je u pitanju komercijalan softver visokog kalibra. Za klasično amatersko ili možda bavljenje razvojem softvera iz dobre volje (ono što je i srž Open sourcea) imaš argumente koji su potpuno validni ali sve ostalo ti je ispunjeno čistim (rekao bih pomodarskim) hejtom za koji jednostavno nemam razumevanja.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.11.2009, 21:44   #48
Mickie
Deo inventara foruma
 
Član od: 22.11.2005.
Poruke: 3.399
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Evo da ti citiram opet, ali sada cu da boldujem druge reci da ti bude jasnije:
Citat:
Does the GPL allow me to charge a fee for downloading the program from my site?

Yes. You can charge any fee you wish for distributing a copy of the program. If you distribute binaries by download, you must provide “equivalent access” to download the source—therefore, the fee to download source may not be greater than the fee to download the binary.
Cinjenica je da si me napao nizasta, a sada se izvalacis iz rasprave samo zato sto nisi u pravu. Ni ja ne volim ovakve rasprave i kad mi neko postavlja retoricka pitanja bez da pazljivo procita ono sto sam pisao. Nigde nisam napisao da mrzim *sav* vlasnicki softver. Cak i na Linuxu koristim neke zavorene aplikacije i ne mislim da treba njihove izdavace nataci na kolac. Windows ne koristim, ne zato sto ga mrzim nego zato sto mi je poceo da lici na obicnu igracku cim sam malo bolje upoznao linux. Da se vratimo na GPL samo za trenutak. Nedao bog da je GPL toliko neprijateljski nastrojen prema open source biznisu koliko pricas. Da je stvarno tako, nebi ovoliko kompanija radilo na linux kernelu, nebi velike kompanije izdavale svoj softver pod GPL... GPL ne otima slobodu da zaradjujes od svog rada !

Citat:
Da pokušam da se vratim na temu i bar nekako spasim svoju "zlu" dušu. Za sve ove godine koliko sam u softverskim vodama (bilo amaterski bilo profesionalno) ja lično smatram da je kombinacija C# i .NETa nešto najbolje što je moglo da zadesi RAD razvoj nezavisno o tome o kojoj platformi pričamo. Dugo sam se mučio sa izrodom kakav je Java a o svojoj C i C++ pozadini neću ni da govorim. Ono što je meni najbitnije u celoj priči je da me ne interesuje ko će koga da tuži i ko je kome šta maznuo niti da li će mi zbog moralne (softverske) prljavštine duša goreti u paklu već da pred sobom imam alat kojim ću mnogo brže završiti posao koji radim nego da se Sizifovski držim svoje "moralne" strane i čisto dokazivanja radi ko zna čega koristim arhaične tehologije kojih se i njihovi tvorci već stide.
Sad se hvatamo i za dusu? I meni je najbitnije da posao zavrsim sto efikasnije, ali volim i da bude i zabavno. Inace zasto raditi? Odem u njivu i sadim krompir, i od toga moze da se zivi a monotono je. C# mi apsolutno nije zabavan (a probao sam i njega) jer nema izazova. Jedini izazov je naterati prost "hello world" program (sa GTK# GUI-em) da radi svuda, a to sa C dobijas rekompajliranjem a u Javi po defaultu. To nije izazov koji trazim. Hocu da to imam automatski. Izazov treba biti u samom osmisljanju programa.Mene tuzbe u IT industriji vise zanimaju radi zabave, naravno da se ne potrisem oko toga, ali ne zelim da koristim nesto sto je namerno napravljeno da bude magnet za tuzbe i sto sutra mozda nece raditi na platformi/platformama koje koristim i ciljam da razvijam za njih.

Ja verujem ljudima kad kazu da nesto nije savrseno, ali automatski znam da lazu kad kazu da je nesto savrseno. C# je daleko od savrsenog. A krosplatformnost mi je prokleto vazna. Bez nje ostaje samo jedan OS. To je lose.

Citat:
Tačno je da su .NET bazirani programi vizuelno prilagođeni Windowsu ali je potpuno netačno da je bilo ko ograničen na isključivo korišćenje onoga što dobija uz razvojno okruženje. Na netu se može naći bukvalno hiljade i hiljade različitih besplatnih i komercijalnih komponenti koje mogu da se prilagode potrebama aplikacije a ako ni to nije dovoljno svako može da se lati posla i napiše sam potpuno novu komponentu koja će da mu završi posao tako da tu jednostavno ne vidim problem.
Opet ne citas ono sto sam napisao. Ne pricam o ovakvim ili onakvim dugmicima, pricam o stabilnoj OpenSource osvnovi, bilo u LGPL bibliotekama ili samom endzinu programa pod dopustajucom licencom ili cak pod GPL-u. Sa tim RAD ne moze da se takmici, iskoriscavanje koda i njegova a time i njegova konstantna nadogradnja je najveca prednost open sorsa. Mozda sam bio malo cinican linkujuci boycottnovell.com , ali ozbiljno mislim da svaki freelance programer moze da koristi softver otvorenog koda u svoju korist a u isto vreme i pomazuci razvoj istog. Da je GPL toliko neprijateljski prema biznisu kao sto neki hoce da predstave, nebi bio ni ovoliko raspostranjen. Mnoge kompanije ga korste, i ne pitaj me da nabrajam jer mozes da pogledas na Vikipediji.

Citat:
Možeš li molim te da navedeš kako tačno kompanija koja reši da svoj razvoj ili produkciju zasnuje na Microsoftovoj razvojnoj platformi kao što je recimo .NET "može mnogo da izgubi"?
Jesi li ti citao ono sto sam ja pisao ili si se samo uhvatio jedne recenice o GPL-u? Sve sam ti napisao, ali ajde opet da probijem character limit samo za tebe. Jednostavno, kad neko osniva softversku kompaniju na zatvorenom kodu (bila to one-man firma, ili grupa programera sa iskustvom), svaka linija koda i svaki man-hour mora da se plati dok se ne dodje do finalnog proizvoda koji moze a ne mora da uspe na trzistu kojim vec dominiraju ogromne kompanije koje imaju dovoljno para da marketingom udare bas tamo gde je novonastala kompanija najslabija – krebibilitet i poverenje korisnika. Sa druge strane, ako se kompanije svoj projekat bazira na otvorenom kodu i pronadje odgovarajuci biznis model koji u razvoj uklucuje i zajednicu, onda troskove svog postojanja dramaticno smanjuje a vec sam ti nacrtao kako od otvorenog koda moze da se zaradi . /*Nije kao da nisi znao, ali me iz nekog nepoznatog razloga teras da pisem romane, i hvatas svaku recenucu koja bi mogla da zvuci onako kako ti hoces ako se istrgne iz konteksta i zdravog razuma. Mislim da to zovu trolovanje/*. Dakle open source moze da smanji takozvanu barijeru za ulazak na trziste ("barier to entry"). Koje kompanije profitiraju? Red Hat je poceo tako i dobro mu ide, zatim MySQL, PostgresQL... ma kome ja ovo nabrajam...

Ko gubi sa C# ? Pa naravno ne Micro$oft. Ne velike kompanije kojima ove open source kompanije kvare racunicu. Gube startup kompanije i programeri koji njih uzimaju za uzor. Takve kompanije traju dok je M$-u potreban pokusni kunic (can u say Ximian, Novell), posle bivaju izbrisane sa mape.
Mickie je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.11.2009, 21:58   #49
Mickie
Deo inventara foruma
 
Član od: 22.11.2005.
Poruke: 3.399
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Koje probleme po tebi imaju recimo Java, C i C++? Šta ti najviše smeta kod njih?
Opet retoricko pitanje, ali evo ti:

Java – nekim ljudima se ne svidja Swing, meni se svidja. Ja volim da mi program izgleda i radi isto na svakom kompu koji dohvatim, razliciti dugimici na raznim OS-ovima mogu samo da zbunjuju nekoga koga ne drzi jedan OS. Ono sto mi se ne svidja je veci memorijski otisak, i manja mogucnost koriscenja low level funkcija... OS ne mere u Javi bez bar malo C-a ili Assemblera. Dakle treba joj veca optimizacija na prvom mestu, a treba i nesto ponuditi kao Alternativu za Swingu ovima koji ga ne vole. Kazu ljudi nece GTK i Qt da rade kako treba, to nisam probao (drzim se Swing-a) pa cu verovati na rec iskusnijima.

C++ - Njega ne koristim za sad, mada me kopkaju kDevelop i Qt biblioteke. Rekao sam da ima mane vise iz kurtoazije, necu da tvrdim da je bilo sta savrseno za razliku od C# zilota. Znam da je C++ nadogradnja na C, ali mi ta nadogradnja trenutno nije potrebna, to ostavljam za kaasnije kada savladam C u potpunosti. C++ mi trenutno nije prioritet.

C – On mi je prioritet. Po meni nema problema. Na C nemam bas nikakve zamrke, sintaksa se lako pamti, sve je prirodno, GCC mi je postao najbolji drugar. Za mene je savrsen jezik. Nekima se ne svidja sto je razvoj aplkacija nesto duzi nego kad prevlacis prozore i dugmice, ali ja volim da isprljam ruke i mislim da:

Kod:
#include <stdio.h>

int main()

{
    printf( " Nema leba...\n bez motike");
    getchar();
    printf( "Nisi programer ako uopste ne kucas i citas kod\n nego samo prevlacis prozore i dugmice\n");
    getchar();
    return 0;
}
Neznam da li ovo rdi, nisam palio NetBeans da probam ti mi kazi. Ali volim sto je sa C programiranje zabavno. Eto ti RAD, u za 2 minuta program bez kompajlera, sve naopamet. Nije nista posebno ali sta ocekujes od coeveka za koga kazes da je tanak u svemu sa znanjem i da je napaljenik koji siri hejt iz pomodrstva. I eto, probio sam character limit ponovo i nisam napravio mnogo typografskih gresaka.

Poslednja ispravka: Mickie (13.11.2009 u 22:00) Razlog: dodat
Mickie je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2009, 0:42   #50
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.129
Zahvalnice: 1.554
Zahvaljeno 4.342 puta na 2.430 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Po svemu što si napisao, mogu samo da zaključim da u životu nisi napravio nijedan program koji ima više od dva prozora i 200 redova koda.
A ako jesi, objasni mi, života ti, kako bi u čistom C-u, koristeći WinAPI, napravio non-MDI program od dva prozora gde, recimo, jedan ne bi bio modalan i ne bi imao dugmiće za zatvaranje ili Ok/Cancel, nego bi nešto radio u odvojenom threadu i o tome korisnika obaveštavao preko progress bara, a onda se zatvorio kad se posao završi, dok bi korisnik radio nešto drugo u prvom prozoru, recimo crtkao po canvasu? I kakve bi veze takav horor šou od koda imao sa RAD-om?
Mislim, skucao si nešto u C-u što izgleda kao prva lekcija iz programiranja za srednju školu, kažeš da je to "getting dirty" i očekuješ da neko poveruje da si pro? Pa najbazičniji Java i C# program sa konzolnim outputom je složeniji od toga! Jel troluješ namerno ili kako? Lepo reci, ljudi nemam mnogo iskustva, neće se niko ljutiti. Ja i dalje ne verujem šta čitam na ovom forumu, ljudi koji poseduju bazično teoretsko poznavanje programiranja objašnjavaju nekome šta je dobro za višegodišnju praksu i razvoj složenih aplikacija, pa ovo je bre bolje od gornjeg dela foruma gde ljudi koji nikad nisu imali jedan tip hardvera ubeđuju druge zašto je taj hardver krš! Vrh potpuni!

Poslednja ispravka: voodoo_ (14.11.2009 u 1:03)
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
irreal (14.11.2009), Mobius (14.11.2009)
Stara 14.11.2009, 2:21   #51
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Ponekad i ja zaista pomislim da ovom forumu treba jedan "epic fail" smajli

Mislim ne znam tačno od koje besmislene rečenice prvo da krenem kada vidim sledeće citate?
Citat:
Mickie kaže:
C# mi apsolutno nije zabavan (a probao sam i njega) jer nema izazova.
Citat:
Mickie kaže:
Ja verujem ljudima kad kazu da nesto nije savrseno, ali automatski znam da lazu kad kazu da je nesto savrseno. C# je daleko od savrsenog.
Citat:
Mickie kaže:
Znam da je C++ nadogradnja na C, ali mi ta nadogradnja trenutno nije potrebna, to ostavljam za kaasnije kada savladam C u potpunosti.
Citat:
Mickie kaže:
Ali volim sto je sa C programiranje zabavno.
Citat:
Mickie kaže:
Red Hat je poceo tako i dobro mu ide, zatim MySQL, PostgresQL...
Kao prvo, ne znam kako neko ko je "probao" bilo koji programski jezik može da donosi bilo kakve a kamoli finalne zaključke o njemu? Programski jezik (korektniji termin bi verovatno bio razvojno okruženje) i ne treba da bude izazov programeru ako ovaj hoće da od njega živi. Šta je onda poenta jezika? Da mi bude što je moguće veći izazov? Čemu to osim gubljenju vremena? Da stvar bude gora kao početnik donosiš zaključak da je C# "daleko od savršenog" Na osnovu kojih argumenata i iskustva to tvrdiš?

Zatim lepiš epitet C++-u da je, pajz sad, "nadogradnja" C-a... Osim što dele skoro identičnu sintaksu metodologije rada ova dva "jezika" su potpuno različite i ne možeš da tvrdiš da ti C++ "još" ne treba jer će ti svako ko ima bar i malo iskustva u pisanju ozbiljnijih aplikacija u ova dva jezika reći koliko su u produkcionim okruženjima ova dva "jezika" slična. Takođe pominješ recimo da ti je programiranje u C-u zabavno ali rad na ozbiljnim projektima često nije tako zabavan. Pitao bih te da li bi se "zabavljao" u C-u kada ostaneš par puta prekovremeno da bi stigao jutarnji deadline i da li bi ti tada bilo važnije da se dičiš nad svojih 50% gotovog umetničkog koda u C-u ili 95% u nekom Visual okruženju

Kao da to nije dovoljno kasnije stavljaš Red Hat, MySQL i PostgreSQL u isti koš. Kao prvo Red Hat opstaje zbog podrške a ne prodaje svog OSa. Tu leži poenta onoga što ja tebi pokušavam da objasnim sve vreme ali ti uporno obilaziš oko tih reči kao kiša oko Čačka. MySQL sa druge strane nije čak ni potpun OpenSource a na stranu to što i on živi od podrške svom RDBMSu. I šta onda PostgreSQL radi u tom košu kad je on poptun OpenSource?

A sad poslastica. Mane programskih jezika.

Citat:
Mickie kaže:
Java – nekim ljudima se ne svidja Swing, meni se svidja. Ja volim da mi program izgleda i radi isto na svakom kompu koji dohvatim, razliciti dugimici na raznim OS-ovima mogu samo da zbunjuju nekoga koga ne drzi jedan OS.
Kladim se da nisi znao da i Swing ima poseban hook sistem putem kojeg možeš u potpunosti da izmeniš izgled Swing aplikacija Guglaj "pluggable look and feel". Misliš da se taj sistem slabo koristi čisto da bi se održala uniformnost Java aplikacija ?

C++ sam manje više dotakao gore.

Citat:
Mickie kaže:
C – On mi je prioritet. Po meni nema problema. Na C nemam bas nikakve zamrke, sintaksa se lako pamti, sve je prirodno, GCC mi je postao najbolji drugar. Za mene je savrsen jezik.
Eeej nesrećo jedna Da si ti ikada obarao ruke sa pokazivačima, ulančanim listama, stablima i ostalom aspidama iz čistokrvnog C-a ne bi ti sada ovde ovako govorio Danas da me neko natera da uradim bilo šta komplikovanije od struktura u C-u opalio bih mu šamar i odmah rekao da je Isus rekao da uvek valja okrenuti i drugi obraz

Da remiziram. Mislim da osnovni problem u celoj priči leži u sledećoj rečenici.
Citat:
Mickie kaže:
Mozda sam bio malo cinican linkujuci boycottnovell.com , ali ozbiljno mislim da svaki freelance programer moze da koristi softver otvorenog koda u svoju korist a u isto vreme i pomazuci razvoj istog.
Freelance programeri i oni koji to nameravaju da ostanu ceo svoj profesionalni vek mogu da ignorišu zahteve ozbiljne softverske industrije jer kao pojedinci nemaju apsolutno nikakve šanse da u tom rejonu uspeju i ubrzo ih proguta pomrčina konkurentnosti. Slična stvar važi i za one koji imaju nameru čisto da se "zavabljaju" razvojem softvera jer je prva stvar koju treba da shvate ako uopšte krenu putem bilo kog ozbiljnog posla da postoji jasna razlika između zabave i biznisa. Ko bude mešao ove dve stvari veoma će brzo u ozbiljnim softverskim vodama da počne da guta taster po taster sa tastature na kojoj je dok je bio mlad i neiskusan mislio da je bitno zabavljati se

Poslednja ispravka: holodoc (14.11.2009 u 2:30) Razlog: Ovaj vbulletin zeza...
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Mobius (14.11.2009)
Stara 14.11.2009, 2:54   #52
EclipsE
Starosedelac
 
Član od: 16.4.2006.
Lokacija: Scary Movie Reputacija: ■■□
Poruke: 1.337
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 278 puta na 195 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE
Određen forumom Re: How to... C#

Da ne postoji potreba za brzim pravljenjem aplikacija i dan danas bi radili u asembleru...
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2009, 13:53   #53
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.445
Zahvalnice: 3.552
Zahvaljeno 2.641 puta na 1.839 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Mickie kaže: Pregled poruke
Kod:
#include <stdio.h>

int main()

{
    printf( " Nema leba...\n bez motike");
    getchar();
    printf( "Nisi programer ako uopste ne kucas i citas kod\n nego samo prevlacis prozore i dugmice\n");
    getchar();
    return 0;
}
Vreme je novac, sto automatski daje prednost "prevlacenju prozora i dugmica." Veoma plitko misljenje od tebe.
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2009, 14:49   #54
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

aman bre ljudi, niko od vas ne zna sta prica.

BASIC je jedini jezik koji vredi nauciti i tacka.
sve ostalo su gluposti.

mislim, evo :
Kod:
10 PRINT "Vidite kako je dobro, zar ne ?"
20 GOTO 10:
Neznam da li ovo rdi, nisam umeo probam, ti mi kazi.
ali volim sto je BASIC tako jednostavan za ucenje.
nisi programer ako ne pises bejzik.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
4th Dimension (22.3.2010), doctor (14.11.2009), EclipsE (14.11.2009)
Stara 14.11.2009, 15:21   #55
Andross
Kekule Mekule
 
Avatar korisnika Andross
 
Član od: 8.12.2005.
Lokacija: Beograd
Poruke: 3.512
Zahvalnice: 543
Zahvaljeno 926 puta na 494 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: How to... C#

Nisi programer ako ovaj kod ne koristis za pravljenje prozora, raditi drugacije je no challenge at all:

Kod:
.386 
.model flat,stdcall 
option casemap:none 
include \masm32\include\windows.inc 
include \masm32\include\user32.inc 
includelib \masm32\lib\user32.lib            ; calls to functions in user32.lib and kernel32.lib 
include \masm32\include\kernel32.inc 
includelib \masm32\lib\kernel32.lib 

WinMain proto :DWORD,:DWORD,:DWORD,:DWORD 

.DATA                     ; initialized data 
ClassName db "SimpleWinClass",0        ; the name of our window class 
AppName db "Our First Window",0        ; the name of our window 

.DATA?                ; Uninitialized data 
hInstance HINSTANCE ?        ; Instance handle of our program 
CommandLine LPSTR ? 
.CODE                ; Here begins our code 
start: 
invoke GetModuleHandle, NULL            ; get the instance handle of our program. 
                                                                       ; Under Win32, hmodule==hinstance mov hInstance,eax 
mov hInstance,eax 
invoke GetCommandLine                        ; get the command line. You don't have to call this function IF 
                                                                       ; your program doesn't process the command line. 
mov CommandLine,eax 
invoke WinMain, hInstance,NULL,CommandLine, SW_SHOWDEFAULT        ; call the main function 
invoke ExitProcess, eax                           ; quit our program. The exit code is returned in eax from WinMain. 

WinMain proc hInst:HINSTANCE,hPrevInst:HINSTANCE,CmdLine:LPSTR,CmdShow:DWORD 
    LOCAL wc:WNDCLASSEX                                            ; create local variables on stack 
    LOCAL msg:MSG 
    LOCAL hwnd:HWND 

    mov   wc.cbSize,SIZEOF WNDCLASSEX                   ; fill values in members of wc 
    mov   wc.style, CS_HREDRAW or CS_VREDRAW 
    mov   wc.lpfnWndProc, OFFSET WndProc 
    mov   wc.cbClsExtra,NULL 
    mov   wc.cbWndExtra,NULL 
    push  hInstance 
    pop   wc.hInstance 
    mov   wc.hbrBackground,COLOR_WINDOW+1 
    mov   wc.lpszMenuName,NULL 
    mov   wc.lpszClassName,OFFSET ClassName 
    invoke LoadIcon,NULL,IDI_APPLICATION 
    mov   wc.hIcon,eax 
    mov   wc.hIconSm,eax 
    invoke LoadCursor,NULL,IDC_ARROW 
    mov   wc.hCursor,eax 
    invoke RegisterClassEx, addr wc                       ; register our window class 
    invoke CreateWindowEx,NULL,\ 
                ADDR ClassName,\ 
                ADDR AppName,\ 
                WS_OVERLAPPEDWINDOW,\ 
                CW_USEDEFAULT,\ 
                CW_USEDEFAULT,\ 
                CW_USEDEFAULT,\ 
                CW_USEDEFAULT,\ 
                NULL,\ 
                NULL,\ 
                hInst,\ 
                NULL 
    mov   hwnd,eax 
    invoke ShowWindow, hwnd,CmdShow               ; display our window on desktop 
    invoke UpdateWindow, hwnd                                 ; refresh the client area 

    .WHILE TRUE                                                         ; Enter message loop 
                invoke GetMessage, ADDR msg,NULL,0,0 
                .BREAK .IF (!eax) 
                invoke TranslateMessage, ADDR msg 
                invoke DispatchMessage, ADDR msg 
   .ENDW 
    mov     eax,msg.wParam                                            ; return exit code in eax 
    ret 
WinMain endp 

WndProc proc hWnd:HWND, uMsg:UINT, wParam:WPARAM, lParam:LPARAM 
    .IF uMsg==WM_DESTROY                           ; if the user closes our window 
        invoke PostQuitMessage,NULL             ; quit our application 
    .ELSE 
        invoke DefWindowProc,hWnd,uMsg,wParam,lParam     ; Default message processing 
        ret 
    .ENDIF 
    xor eax,eax 
    ret 
WndProc endp 

end start
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2009, 17:54   #56
Ivan-94
Veteran
 
Član od: 15.3.2009.
Lokacija: Beograd
Poruke: 654
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94
Određen forumom Re: How to... C#

Kod:
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ConsoleApplication1
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
switch (integerA)
{
case 1:
Console.WriteLine("integerA =1");
break;
case 2:
Console.WriteLine("integerA =2");
break;
case 3:
Console.WriteLine("integerA =3");
break;
default:
Console.WriteLine("integerA is not 1,2, or 3");
break;
}
        }
    }
}
Zasto ovo nece da mi pokrene po knjizi bi trebalo...?
Izbacuje:
Citat:
The name 'intigerA'doen not exist in the current context.
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2009, 18:25   #57
doctor
Deo inventara foruma
 
Član od: 14.3.2008.
Lokacija: E1M1
Poruke: 10.445
Zahvalnice: 3.552
Zahvaljeno 2.641 puta na 1.839 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
The name 'intigerA'doen not exist in the current context.
Intiger? Sa "i" Mozda u nekom drugom delu koda imas tipografsku gresku? (nagadjam ne poznajem C# )
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2009, 18:32   #58
boshkodj
Veteran
 
Član od: 4.7.2008.
Lokacija: Somewhere along the line
Poruke: 505
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Ivan-94 kaže: Pregled poruke
Kod:
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ConsoleApplication1
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
switch (integerA)
{
case 1:
Console.WriteLine("integerA =1");
break;
case 2:
Console.WriteLine("integerA =2");
break;
case 3:
Console.WriteLine("integerA =3");
break;
default:
Console.WriteLine("integerA is not 1,2, or 3");
break;
}
        }
    }
}
Zasto ovo nece da mi pokrene po knjizi bi trebalo...?
Izbacuje:
U switch si stavio integerA a tu varijablu uopste prethodno nisi napravio.
Nije ti ovo game maker , moras pre koriscenja prvo da napravis varijablu

P.S. Kakva crna "tipografska greska"
boshkodj je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.11.2009, 18:44   #59
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Greška baš lepo opisuje u čemu je problem u tvom kodu (još jedna lepa prednost Visual okruženja gde nema kriptičnih tekstova koji više odmažu nego pomažu ) Naime, na mestu gde pokušavaš da svoj kod granaš (switch linija) promenjljiva integerA jednostavno ne postoji i to real time debugger odmah prijavljuje. Dakle ti ni na jednom mestu ne koristiš vrednost koja je uneta preko komandne linije već naprosto koristiš neku integerA promenjljivu koja nije nigde definisana Možda je u pitanju greška pa si omašio neku liniju u tom delu koja sadrži deklaraciju i definiciju te promenjljive ali evo ti kako bi kod trebao otprilike da glasi.
Kod:
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace ConsoleApplication1
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            foreach (string arg in args)
            {
                switch (arg)
                {
                    case "1":
                        Console.WriteLine("integerA =1");
                        break;
                    case "2":
                        Console.WriteLine("integerA =2");
                        break;
                    case "3":
                        Console.WriteLine("integerA =3");
                        break;
                    default:
                        Console.WriteLine("integerA is not 1,2, or 3");
                        break;
                }
            }
        }
    }
}
Prvo, umesto da direktno referenciram samo jednu potencijalnu vrednost koja bi se unela sa komandne linije ja sam se dodavanjem foreach petlje postarao da se ako se unese više vrednosti kroz komandnu liniju svaka od njih odradi (bez izuzetaka) kako nekim bezveznim unosima ne bi bio napravljen neki izuzetak (exception itd.).

Definisao sam novu promenjljivu u foreach petlji arg koja u svakoj petlji nosi vrednost po jednog argumenta sa komandne linije. Bitno je da se ta vrednost odmah pri deklaraciji postavi da bude string jer je mnogo bolje ulazne podatke tretirati kao stringove nego kao brojeve i time izbeći potencijalne probleme. Zato umesto čistih brojeva kod case treba da dodaš navodnike oko njih jer treba da upoređuješ stingove a upoređivanje brojeva i stringova bez prethodnog kastovanja nije dozvoljeno.

Moglo je ovo da se reši i na druge načine i to čak i direktnim pristupom prvoj promenjljivoj (argumentu) ali ovco je sigurniji način.

Uf... Nadam se da si shvatio šta sam istrabunjao gore
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Ivan-94 (14.11.2009)
Stara 14.11.2009, 18:54   #60
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

kao sto boshkodj rece, ne mozes koristiti varijablu koja pre toga nije deklarisana i inicijalizovana/podesena.

pogledaj malo bolje primer u knjizi, negde sigurno stoji

int integerA = <broj>; //deklarisanje i inicijalizovanje u istoj liniji

ili

int integerA; // deklarisanje
...
integerA = <broj>; // dodeljivanje vrednosti

ako varijablu deklarises, a ne dodelis joj vrednost pre nego sto pokusas negde da je upotrebis, takodje ces dobiti gresku.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c sharp, c# tutoriali, how to, visual studio

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 19:18.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2019, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com