![]() |
![]() |
|
O SK-u uopšte Opšta rasprava o izgledu i sadržaju časopisa. Primedbe, predlozi i pohvale su dobrodošli! |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 13.6.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Poštovani,
Kao što vam je poznato na SK forumu se već duže vreme vodi bezuspešna rasprava o PayPal, onosno činjenici da je naša dražva jedna od retkih u regionu koju ne podržava PayPal. Dodatni revolt korisnika interneta u Srbiji, izazvalo je stavljanje na PayPal listu dodatnih 87 zemalja, među kojima su i BiH.Tako sada od bivsih repubila SFRJ, 193 zemlej koje priznaje SAD, PayPal jedino nije dostupan u nasoj zemlji, zatim Crnoj Gori i Makedoniji. O razlozima našeg odusutav u PayPal poerodici mogli su se procitati razna mišljenja.Sa druge strane, niko iz PayPal-a nije voljan da pruzi detaljan i adekvatan odgovor o uzroku izuzeca Srbije. Svakako, mišljenja sam da Svet kompjutera može daleko više da učini nego pojedinac.Predlazem redakciji da ovu temu istrazi na valjan nacin, da kontaktira odgovorne na visokim polozajima kako kod nas, tako i PayPal company i da nam se pruzi adekvatan odgovor. POZIVAM KORISNIKE FORUMA DA ME PODRZE U PREDLOGU. Naravno, PayPal ima kontakt za odnose sa medijima i ja ga prosledjujem. http://www.pppress.co.uk/content/det...hCategoryID=-1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
|
![]()
Treba podrska? Sure, I'm in (whatever needs to be done)
Bas mi treba PayPal, hocu da kupim neke programe, a PayPal je jedini nacin... Smrc... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.521 puta na 1.054 poruka
|
![]()
Podržavam... bolje da si stavio temu u ovaj forum, ali valjda će je i ovde neko primetiti.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
|
![]()
Naravno da sam za uvođenje PayPala ali mi se čini da će to i dalje jedno vreme za nas biti samo misaona imenica. Zašto? Pa jednostavno zato što samo trebate malo da se osvrnete na to kako kod nas još uvek funkcioniše sistem plaćanja. Za najmanju glupost morate i dalje da čekate u redovima u pošti ili banci i da popunjavate šugavi nalog za uplatu. Pet dinara, pet dinara...Uplatnica ti ne gine. Neke banke su se osmelile i ponudile uslugu elektronskog plaćanja. Koje crno elektronsko plaćanje kada za svaku transakciju novca opet morate da idete u svoju matičnu ekspozituru i popunite još jedan šugavi obrazac da bi ste mogli da plaćate na račun koji do tada niste koristili ili nije po "defaultu". Treba li da pominjem vreme koje je potrebno da recimo uplaćeni novac "legne" na račun. U suštini veoma je česta situacija da novac prvo "legne" u internom bankarskom sistemu koji je gle čuda potpuno odvojen od onog kome klijent pristupa ako izuzmemo da se otprilike svakog dana rano izjutra radi sinhronizacija "ka spolja". Neko će sada pomisliti da se situacija donekle popravila uvođenjem platnih i kreditnih kartica ali šta mislite koliku su one tek zbrku napravile u sistemu u kome se svakom prodavcu diže kosa na glavi kad treba da uradi dnevni izveštaj na fiskalnoj kasi
![]() Nemojte da me shvatite pogrešno... Apsolutno sam za uvođenje PayPala jer znam koliko bi to pomoglo web developerima kod nas koji bi konačno imali način da razvijaju online aplikacije za elektronsko plaćanje koje radi. Mislim samo da PayPal ima pravo da proceni da li neki prostor ispunjava uslove da na njemu ponude svoje usluge. Za nas su očigledno procenili da to još uvek nije slučaj tako da živi bili pa videli... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Novi član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Novi član
|
![]() Citat:
Banca inteza, ERSTE, itd. ne treba dodatna verifikacija onog kome se placa.Oni imaju razradjen isutem pristupu e-bank preko licnog CD-a a ERSTE preko TZV TAN tablice. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Veteran
|
![]() Citat:
holodoc je mislio verovatno na Raiffeisen, oni smaraju oko "predefinisanog naloga", a kod intese je k'o sto kazes dovoljno da ti daju mini CD i mozes da placas od kuce. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Većina banaka zahteva taj korak... Raiffeisen primera radi i što je najgore Komercijalna kao najjača domaća banka. Hoću da kažem da Komercijalna banka kao domaća banka ima niz pogodnosti koje strane banke zbog zakonske regulative nemaju ali sve to pada u vodu kada njeno elektrosnko plaćanje jednostavno postavlja previše ograničenja.
Što se tiče toga da je taj korak sa verifikacijom tu zbog sigurnosti to stoji ali je potpuna nebuloza da ja za uplaćivanje na recimo račun nekog fizičkog lica moram prvo da dozvolim tu transakciju. Šta će mi onda ebanking? ![]() ![]() ![]() U svakom slučaju skrećemo sa teme pa se bojim da nam miss Iris ne lupi po packu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Novi član
|
![]()
A gde je to moja tema zavrsila nema je vise na listi SK foruma???
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
Član od: 10.7.2006.
Zahvalnice: 788
Zahvaljeno 1.618 puta na 1.389 poruka
|
![]()
Ma znate sta bre, nekog treba motkom....,kad je Albanija dobila ovo, mi ispadosmo zadnja gamad.....Strasno.....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Kekule Mekule
|
![]()
Well, ja sam uvek za sve sto moze koristiti nama i gradjanima Srbije i Srbiji. Eniaroyah (ili kako vec) je u PayPal temi postavio peticiju koju sam sa zadovoljstvom potpisao, tako da imate punu podrsku od mene!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.521 puta na 1.054 poruka
|
![]()
Evo i još koji link vredan pažnje:
http://blog.b92.net/text/81/%C4%8Cek...%87i%20Paypal/ http://blog.nixa.co.yu/arhiva/26/pay...moje-vidjenje/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Novi član
|
![]()
Tesko da ce i ovo pomoci, ali idemo dalje...
Napisao sam pismo guverneru Jelasicu: Poštovani gospodne Jelašiću, Obraćam Vam se u ime više od 500 potpisnika peticije, (http://www.petitionspot.com/petitions/paypalserbia), za pružanje usluge plaćanja preko interneta posredstvom najpoznatijeg servisa za onlyne transkacije u svetu, onosno, PayPal www.paypal.com Kompanmija PayPal, šro Vam je možda i poznato, pruža jednu od najbezbednijih i najrasprostranjenijih usluga onlyne transakcija .U skolpu njihovog servisa otvoreno je preko 100 miliona naloga.Na najpoznatijoj svetskoj aukcijskoj onlyne kući eBay www.ebay.com gotovo da nije moguce izvrsiti uplate bez koriscenja PayPal-a.I ne samo to, još mnogo usluga, raznog tipa, omogućuje pomenuti servis. Pa ipak, Srbija i pored najvećeg broja izdatih platnih kartica u regionu (uključujući i međunarodne VISA, MasterCard, American Express), i dalje nije podrzana od strane kompanije PayPal, drugim rečima, nalazi se na tzv. "crnoj listi". Dodatnu žalost kao i revolt korisnika interneta izazvalo je nedavno proširenje liste zemalja koje podražava pomenuta kompanija, (87 novih država), uključujući i republiku BiH, Hrvatsku, Sloveniju, pa i neke zemlje hiljadama kilometara daleko, koje daleko zaostaju od nas.Takođe, treba imati u vidu da od 193 države koje priznaju S.A.D, PayPal, u svom sistemu jedino nema Srbiju, Makedoniju kao i Crnu Goru. Svaki pokušaj da se od kompanije PayPal dobije informacija usled čega naša zemlja nije na listi ![]() Sami više ništa nismo u mogućnosti da učinimo ! Usled toga se obraćamo lično Vama, ako i NBS kao centralnoj banci, sa molbom da nas/me obavestite da li može nešto da se učini po pitanju dodavanja i Srbije u spisak poželjnih država kada su u pitanju onlyne transakcije ? Želim da Vas podsetim da su mnoge banke u svojoj ponudi plasirale VISA kartice namenjene isključivo za korišćenje na Internetu, ali, one su nam od male koristi ako nismo u mogućnosti da je upotrebimo usled toga što nam vrata PayPal-a i dalje ostaju zatvorena. Srdačan pozdrav, |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
.
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 710 puta na 498 poruka
|
![]()
Daleko smo mi od Paypala, a Albanci - pa oni su dobili paypal da bi lakse mogli da prodaju Busov sat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Deo inventara foruma
|
![]()
@vuki_ns
Ispašću zakeralo ali mogao si da bar ispraviš greške u svom tekstu kad si ga već slao guverneru ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Novi član
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Starosedelac
|
![]()
Podrzavam vasu kampanju u potpunosti.Samo nadam se da mejl nece zavrsiti u Recycle Bin
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Starosedelac
|
![]()
+1 podrzavam...razlozi su vec navedeni
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Mythbuster
|
![]()
Mislim da ćete da se načekate za paypal. Nažalost ova zemlja je promenila toliko imena, da ni sama više ne zna kako se zove. Ozbiljno, ljudi još uvek imaju SCG pasoše, lične karte sa natpisom SRJ i slično, pa verujem da jednom paypal-u uopšte nije jasno ko smo i da li postojimo. Mislim, znam da je nekome ko živi ovde sasvim poznata tranzicija SFRJ > SRJ > SICG > RS, ali stavite se u ulogu velike strane kompanije koja posluje u celom svetu, za njih smo zemlja "sad je vidiš, sad je ne vidiš", a pošto se ipak radi o protoku novca predpostavljam da smo prilično rizično tržište za tako nešto. Pored toga, treba imati u vidu da verovatno i nismo preterano interesantno tržište za paypal. Mislim, koliko ljudi koristi internet ? Koliko ljudi bi ga koristilo za online plaćanje ? I najbitnije, koliko bi novca proticalo, odnosno, koliko se može očekivati da prosečan Srbin potroši mesečno ? 40$ ? 50 $ ? Koliko tu paypal može da zaradi ? A treća stvar, i veoma bitna, naša simpatična državica ima sasvim sigurno najrestriktivnije zakone koji se tiču protoka novca, pa ako je paypal i bio zainteresovan, možda ih je to odvratilo. Sve u svemu, sve što dobijete kao odgovor od paypal-a je verovatno samo kulturno napisana rečenica "Daj bre, skini mi se s vrata".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.307
Zahvaljeno 4.083 puta na 2.664 poruka
|
![]() Citat:
Ima smisla to sto kazes, narocito sto sem nas su tu Makedonija (tj. FYRM) i novonastala Crna Gora. Sve ostale drzave u regionu bar imaju stabilna imena. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
TFT preporuke | Praetorian | ŠDK - Grafika | 1730 | 12.3.2019 11:55 |
TOSHIBA Satellite A300D-14P | l_milos83 | ŠDK - Prenosni računari | 19 | 25.10.2008 17:04 |
Please help? HDD nedoumica! | strahinja87NS | ŠDK - Nosači podataka | 1 | 14.9.2008 14:38 |
Svet kompjutera 7/2008 | oluja | Sadržaj novog broja SK | 149 | 23.7.2008 17:24 |
Svet kompjutera 5/2008 | oluja | Sadržaj novog broja SK | 210 | 23.5.2008 15:58 |