![]() |
![]() |
|
|||||||
| Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
![]() |
|
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
|
#1 |
|
Veteran
Član od: 6.10.2007.
Zahvalnice: 194
Zahvaljeno 14 puta na 11 poruka
|
Već duže vreme me zeza matična, kad isključim naponski kabal iz napajanja i ostavim tako 2-3 sata i kad upalim komp počne da pišti kao da nema RAM memorije... Testiram ram sve OK, i ja se sad odlučim da flešujem bios, skinem sa asus sajta poslednju verziju biosa ( Link ) I Downloads > Bios i tu izaberem poslednju verziju biosa: 1204 BIOS of M2N-E SLI. Preko AsusUpdata izaberem da ga flesuje fajlom koji sam prethodno skinuo. I sad se javljaju problemi... Kad se upali komp ono prvo što se pojavi prije one slike ( znaće neko ko ima sličnu ploču) brojevi su ostali isti tu valjda piše verzija biosa... Kako su ostali isti ako sam odradio update novijom verzijom
I posle slike mi se otvara konzola i pita me za koji OS cu da napravim neku disketu. Vista 32, Vista 64, XP bla bla, ovo se ne može preskočiti. Sad sam uspeo da dignem XP tako što sam lupao F8 i ušao u Boot Manager ili kako se već zove i izabrao opciju Sata 1... I eto bootao se XP. Šta mi je dalje činiti da sredim ovo ??
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.429
Zahvaljeno 3.408 puta na 2.346 poruka
|
Za svaki slučaj probaj sa "hardverskim" resetom BIOSa (jumper ili baterija) i ako se PC ne unormali, flešuj pomoću flopija, iz DOSa ofkors
|
|
|
|
| Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku doctor na korisnoj poruci: | ||
Otherside (27.4.2010) | ||
|
|
#3 |
|
Veteran
|
Flopy je odletio kroz prozor još pre 2 godine
nebih sad tražio pomoć da ga imam.. gde bude jumper za reset?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Deo inventara foruma
Član od: 5.2.2007.
Zahvalnice: 1.354
Zahvaljeno 2.410 puta na 2.255 poruka
|
pore baterije obicno,mada lelo izvadis bateriju i sacekas 10s i vratsi je ne mesto
|
|
|
|
| Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku flamingos na korisnoj poruci: | ||
Otherside (28.4.2010) | ||
|
|
#5 |
|
Veteran
|
Kad sam izvadio bateriju, zaboravim je vratiti
uključim naponski kabal upalim komp, i izbaci mi poruku nešto tipa CMOS FAIL press F1 to load defaults. Naravno pritisnem F1 i opet mi se otvori ona dosadna konzola. Tu skontam da nisam vratio bat. ugasim komp vratim je i opet isti problem. BTW da li NorthBridge treba da bude vreo toliko da ne mogu 3 sekunde da držim prst na njemu? Mislio sam da u JumperFree conf stavim OC na 5% ali ovo me ustrašilo? Smem li sa starog semprona da skinem ventilator i da stavim na njega, ventilator je sa nekog Volcano V6 coolera? prvo bios sad i NB nenormalno vreo, ako ništa nosiću komp za 1. maj kao roštilj
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Deo inventara foruma
Član od: 5.2.2007.
Zahvalnice: 1.354
Zahvaljeno 2.410 puta na 2.255 poruka
|
northbridge ume da bude poprilcino vruc,zavisno od ploce. valajlo bi staviti neki vent na taj northbridge. da mi je znato odkud ti ideja da ne vratis bateriju,pa valjda kad bnesto vadis iz njegovog mesta treba da ga vratis posle gde je bilo ili ne?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Veteran
|
Ma naravno da znam da je treba vratiti ali zaboravio... dešava se
Ona glupava konzola mi se otvarala izgleda jer mi je bio ostao CD od ploče u drajvu, i njega zaboravio izvaditi ![]() i sad kad sam ga izvadio izbacuje : Disk boot failure insert system disk and press enter. Probao opet vaditi bateriju ali stalo se pojavljuje.... Šta mi je činiti??? XP opet uspevam podići udaranjem na F8 i biranjem HDD-a na kojem je instaliran, ali moram udarati F8 pre tog errora...
Poslednja ispravka: Otherside (28.4.2010 u 1:18) |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Veteran
|
A jel ti u BIOS-u podeseno da mu prvi disk bude HDD taj na kome ti je sistem i da boot-uje sa njega?
Ovo je bitno, posto ako imas dva HDD-a od koji jedan IDE a drugi SATA, davace po defaultu prioritet IDE-u, iako na njemu nije sistem, sretao sam se sa takvim slucajem, i isto radio reset BIOS-a dok to nisam podesio, nije hteo da podigne sistem. Ako ti ovakav slucaj, nakon ovog podesavanje bi sve trebalo da radi normalno. |
|
|
|
| Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku FiresnakE na korisnoj poruci: | ||
Otherside (28.4.2010) | ||
|
|
#9 |
|
Veteran
|
Kralju stavio bih ti još 100 zahvalnica al ne može
spasio si muka od reinstalacije XP-a ![]() BTW, da ne otvaram novu temu da li bih smeo sa ovog coolera da skinem ventilator i stavim na NB ? |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Deo inventara foruma
|
Pa ako uspeš da ga "montiraš" na heatsink od NB-a zašto ne bi smeo?
![]() Možeš i da staviš ceo Volcano sa sve heatsinkom na NB... ![]() Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Veteran
|
Nisam rekao
moja greška ljudi sorry. Mislio sam da li smem da priključim vent na matičnu da nebi došlo do kakvog kvara, odnosno jel naponi ploče odgovara naponu ventilatora i obrnuto?
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Deo inventara foruma
|
To je as far as I know CPU kuler je l' da? Eh sad, ne znam gde bi ga priključio jer ti je CPU Fan priključak verovatno već zauzet, osim možda na Pwr (power) Fan ako imaš taj priključak na ploči, mislim da su ta dva identična. Znam da sam na jednoj starijoj Shuttle ploči imao oba ta priključka ali nisam obratio pažnju da li postoji na novim pločama (trebalo bi zar ne?)...
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Veteran
|
Skinuo vent sa onog coolera i priključio na matičnu, tropinski konektor sa venta uključio na PWR_FAN ( isto tropinski ) za sada sve šljaka lepo
![]() Aali kad sam stavio vent na NB, vent malo "gura" kondenzator sa grafičke koji je stvarno ogroman ( u stvari svi su ogromni ) Nadam se da za par dana neće biti tema: Ljudi otpao kondenzator sa grafičke . I na to sve sam skinuo da očistim cooler sa procesora, jedva sam ga skinuo. Kad sam pogledao sva termalna pasta se pretvorila u najsitniji prah :S ok očistim svu termalnu pastu sa CPU-a i baze box coolera i tako ga vratim. Sme li ovako da radi par dana dok ne kupim novu pastu?EDIT: Predpostavljam da je AUX temparatura NB-a ali ovo je neverovatno da je temp NB-a veća kada radi vent nego kad je ugašen i to je razlika za nekih 6 stepeni u idleu...( idle sa ventom je 58c ) WTF ? Poslednja ispravka: Otherside (28.4.2010 u 23:44) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Veteran
|
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Veteran
|
Ma bitno da je problem rešen
samo me muči ovo sa temp Koji program mi za prikazivanje temparature preporučujete everest nije ni za q jer sam tek sad skužio da mu je AUX temparatura koju nTune prikazuje za temp CPU-a...
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks sajtovi |
| Alatke vezane za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme
|
||||
| tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
| Grafika laguje na win7 ? | Filip011001 | Grafika | 21 | 1.12.2009 14:08 |
| Kako .iso fail za CD pretvoriti u .iso fail za DVD | DonCorleone91 | Aplikativni softver | 16 | 25.11.2008 19:06 |
| 8800GT BIOS Vmod | KOLOS | Overklok | 29 | 2.3.2008 15:20 |
| BIOS update problem | Alexandar | Osnovne komponente | 17 | 28.6.2006 22:51 |
| BIOS pomoc!!!!! | buyjoon | Operativni sistemi | 4 | 15.1.2006 14:08 |