Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 18.5.2015, 12:11   #221
Teva
Starosedelac
 
Član od: 23.2.2006.
Lokacija: Tamo gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade....
Poruke: 1.579
Zahvalnice: 195
Zahvaljeno 301 puta na 171 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Po meni su knjige zakon, ali one umeju da budu suvoparne i smarajuće, posebno ako počinješ...

Moja preporuka ti je da pogledaš Courseru, OCW i sajtove slične orjentacije sa već gotovim i formiranim kursevima (video lekcije, beleške, zadaci). Prilično su dobri i ja neretko slušam takve kurseve...

Ja lično najviše gotivim MIT OpenCourseWare pa evo ti link pogledaj Imaju i intro u javu, al kolko sam video rade sa JDK6, kao početniku ne bi trebalo da ti bude toliko bitno jer osnove su iste i u novijim verzijama, al overi za svaki slučaj i ostale Srećno

http://ocw.mit.edu/courses/intro-programming/
Teva je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.5.2015, 14:17   #222
FakeDeath
Član
 
Član od: 22.3.2011.
Lokacija: Geneva, Switzerland
Poruke: 231
Zahvalnice: 61
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... Java

Imam dva podatka tipa Date, prvi oblika dd.MM.yyyy. HH:mm koji predstavlja vreme pocetka utakmice i drugi trajanje utakmice u minutima.
Kako da ih saberem i dobijem novi Date dd.MM.yyyy. HH:mm?
Ali da radi i na primer:
1.1.2001. 23:30 + 91 = 2.1.2001. 01:01
FakeDeath je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.5.2015, 14:42   #223
dsl94
Član
 
Član od: 3.8.2010.
Lokacija: Nis
Poruke: 107
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku dsl94
Određen forumom Re: How to... Java

Kod:
Date d1 = ...
Date d2 = ...

long sum = d1.getTime() + d2.getTime();

Date sumDate = new Date(sum);
A da dodas minute

Kod:
static final long ONE_MINUTE_IN_MILLIS=60000;//millisecs

long t=date.getTime();
Date afterAddingTenMins=new Date(t + (10 * ONE_MINUTE_IN_MILLIS));
dsl94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.5.2015, 15:43   #224
Ivan452
Veteran
 
Član od: 25.7.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 772
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 189 puta na 152 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan452
Određen forumom Re: How to... Java

Možeš da koristiš Date klasu kao što ti je dsl objasnio. Radiće posao za ovo što ti treba. Ali se ona više gotovo i ne koristi. I koliko se sećam i sama JAVA će ti reći da to nije najsrećnije rešenje i preporučiće ti da koristiš Calendar klasu.

Ali u osmici su uveli java.time paket koji je mnogo bolje uređen. Tako da ti preporučujem da koristiš to ili Joda Time. A da ti ne objašnavam ono što je već objašnjeno pogledaj ovde primere:
http://www.leveluplunch.com/java/exa...nutes-to-date/
(konkretno Java 8 Date and Time API i Joda Time)
Ivan452 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.6.2015, 11:26   #225
FakeDeath
Član
 
Član od: 22.3.2011.
Lokacija: Geneva, Switzerland
Poruke: 231
Zahvalnice: 61
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... Java

Може ли се онемогућити системско едитовање фајлова, односно дозволити измену фајла само из одређеног програма?

Poslednja ispravka: FakeDeath (6.6.2015 u 12:19)
FakeDeath je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.6.2015, 13:42   #226
Ivan452
Veteran
 
Član od: 25.7.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 772
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 189 puta na 152 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan452
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
FakeDeath kaže: Pregled poruke
Може ли се онемогућити системско едитовање фајлова, односно дозволити измену фајла само из одређеног програма?
Npr. kriptuješ fajl tako da može da se otvori samo iz tog programa.
Ivan452 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Ivan452 na korisnoj poruci:
FakeDeath (8.6.2015)
Stara 8.6.2015, 14:55   #227
FakeDeath
Član
 
Član od: 22.3.2011.
Lokacija: Geneva, Switzerland
Poruke: 231
Zahvalnice: 61
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... Java

Како се то ради?
FakeDeath je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2015, 16:59   #228
Ivan452
Veteran
 
Član od: 25.7.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 772
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 189 puta na 152 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan452
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
FakeDeath kaže: Pregled poruke
Како се то ради?
Zavisi od toga koji ti je nivo sigurnosti potreban. Iskreno, nikada tako nešto nisam radio ali u teoriji mi je poznato. Tako da uzmi ovo što ti napišem sa rezervom, barem dok se neko upućeniji ne javi.

Generalno, rešavanju problema možeš da pristupiš sa dve-tri strane:
1. Da kriptuješ ono što upisuješ u fajl. Što znači da će svako moći da vidi sadržaj fajla ali će mu informacije neće biti od značaja. Najjednostavniji primer je tzv. Cezarov cypher. Gde svako slovo uvećaš za jedan (ili više). Tako da umesto: FakeDeath bi pisalo: GblfEfbui
Naravno, postoje mnogo napredniji algoritmi od ovog.

2. Da kriptuješ ceo fajl. Znači da upisuješ šta imaš i onda na kraju kriptuješ ceo fajl kao takav. Verujem da postoje i gotove biblioteke za ovakve stvari (proguglaj) i evo ovde primera:
http://www.codejava.net/coding/file-...simple-example

3. Kombinacija prva dva. Prvo da kriptuješ ono što upisuješ, a onda da kriptuješ i ceo fajl.

Ja bih ti preporučio drugu opciju. Mislim da je to sasvim dovoljno. Upisuješ binarno i prilikom čuvanja kriptuješ.
Ivan452 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.6.2015, 16:18   #229
Andre of Astora
Novi član
 
Član od: 24.3.2015.
Poruke: 3
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Ima li neki java guru da moze ovo uraditi molim vas

Za dvodimenzionalni niz dimenzije cetiri puta cetiri izracunati proizvod neparnih elemenata na glavnoj dijagonali matrice
koristiti klasu skener za unos elemenata te matrice.
Andre of Astora je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.6.2015, 16:57   #230
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Ima li neki java guru da moze ovo uraditi molim vas

Za dvodimenzionalni niz dimenzije cetiri puta cetiri izracunati proizvod neparnih elemenata na glavnoj dijagonali matrice
koristiti klasu skener za unos elemenata te matrice.
A da ipak prvo pokusas nesto..
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.6.2015, 0:00   #231
Howard1
Član
 
Član od: 31.3.2013.
Lokacija: Beograd-Zvezdara
Poruke: 256
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 40 puta na 37 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Nacrtaj prvo algoritam na papiru kako bi to radilo, posle ce ti biti lakse kad imas ideju.
Howard1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2015, 15:20   #232
Andre of Astora
Novi član
 
Član od: 24.3.2015.
Poruke: 3
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
brano88 kaže: Pregled poruke
A da ipak prvo pokusas nesto..
druze ja sigurno ne bi opet postovao zadatak da sam uspeo pokusao sam ali dzaba i zato sam opet dosao ovde nisam lenj ili sta vec mislis da jesam
al vidim da je problem da neko pomogne
Andre of Astora je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2015, 17:16   #233
I like games
Veteran
 
Član od: 25.3.2010.
Poruke: 574
Zahvalnice: 102
Zahvaljeno 71 puta na 64 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Glavna dijagonala matrice znači da su i i j jednaki...
I like games je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.6.2015, 22:04   #234
ETR1
Veteran
 
Član od: 7.9.2012.
Poruke: 699
Zahvalnice: 106
Zahvaljeno 110 puta na 95 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Andre of Astora kaže: Pregled poruke
Ima li neki java guru da moze ovo uraditi molim vas

Za dvodimenzionalni niz dimenzije cetiri puta cetiri izracunati proizvod neparnih elemenata na glavnoj dijagonali matrice
koristiti klasu skener za unos elemenata te matrice.
Npr. ovako nešto (deo programa):

int proizvod=0;
for(int i=0; i<n; i++){
if(n[i][i] % 2 != 0){
proizvod*=n[i][i];
}
}
ETR1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.8.2015, 14:18   #235
mica1709
Član
 
Član od: 2.5.2011.
Lokacija: Bujanovac
Poruke: 156
Zahvalnice: 205
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... Java

Potrebna mi je pomoć oko jednog zadatka u Javi FX. Treba da napravim formu za dodavanje učenika na kurs koja sadrži padajuću listu. Podaci u padajućoj listi treba da se učitaju iz tabele kurs koja sadrži imena kurseva. Izborom odgovarajućeg kursa i klikom na dugme "Unesi podatke" treba da se unese id tog kursa u tabelu kurs_ucenik. Problem mi je što ne znam kako da u padajućoj listi učitam podatke iz tabele kurs. Evo šta sam do sada uradio:

Main klasa:

Kod:
package application;

import javafx.application.Application;
import javafx.stage.Stage;
import javafx.scene.Scene;
import javafx.scene.layout.BorderPane;
import javafx.event.ActionEvent;
import javafx.event.EventHandler;
import javafx.scene.control.Menu;
import javafx.scene.control.MenuBar;
import javafx.scene.control.MenuItem;
import javafx.scene.control.ToolBar;
import javafx.scene.layout.GridPane;
import javafx.scene.layout.VBox;
import unos.*;
import tabele.*;

public class Main extends Application {
	@Override
	public void start(Stage primaryStage) {
		BorderPane pane = new BorderPane();
        GridPane grid = new GridPane();
        
        VBox topContainer = new VBox();
        MenuBar mainMenu = new MenuBar(); 
        ToolBar toolBar = new ToolBar();
        
        topContainer.getChildren().add(mainMenu);
        pane.setTop(topContainer);
        
        Menu podaci = new Menu("_UNOS PODATAKA");
        MenuItem ucenik_kurs = new MenuItem("Upisivanje učenika na kurs");
        podaci.getItems().add(ucenik_kurs);
        
        ucenik_kurs.setOnAction(e -> new UpisivanjeUcenikaNaKurs());
        
        Menu izlaz = new Menu("_IZLAZ");
        MenuItem izlazm = new MenuItem("Izlaz");
        izlaz.getItems().add(izlazm);
        
        izlaz.setOnAction(e -> System.exit(0));
        
        mainMenu.getMenus().addAll(podaci, izlaz);
        
        Scene scene = new Scene(pane, 800, 600);
        primaryStage.setTitle("Aplikacija za evidenciju učenika škole stranih jezika");
        primaryStage.setResizable(false);
        primaryStage.setScene(scene);
        primaryStage.show();
	}
	
	public static void main(String[] args) {
		launch(args);
	}
	
}
mica1709 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.8.2015, 14:20   #236
mica1709
Član
 
Član od: 2.5.2011.
Lokacija: Bujanovac
Poruke: 156
Zahvalnice: 205
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... Java

Drugi deo koda.

Klasa "UpisivanjeUcenikaNaKurs":

Kod:
package unos;

import java.sql.DriverManager;
import java.sql.ResultSet;
import java.sql.SQLException;
import java.sql.Statement;
import java.util.ArrayList;

import javax.swing.DefaultComboBoxModel;

import javafx.collections.FXCollections;
import javafx.collections.ObservableList;
import javafx.event.ActionEvent;
import javafx.event.EventHandler;
import javafx.geometry.Insets;
import javafx.geometry.Pos;
import javafx.scene.Scene;
import javafx.scene.control.Alert;
import javafx.scene.control.Button;
import javafx.scene.control.ComboBox;
import javafx.scene.control.Label;
import javafx.scene.control.Alert.AlertType;
import javafx.scene.layout.GridPane;
import javafx.scene.text.Font;
import javafx.scene.text.FontWeight;
import javafx.stage.Stage;

public class UpisivanjeUcenikaNaKurs extends GridPane {
	
	public UpisivanjeUcenikaNaKurs() {
		GridPane grid = new GridPane();
		
		Stage stage = new Stage();
		Scene scene = new Scene(grid, 800, 600);
        stage.setTitle("Upisavanje učenika na kurs");
        stage.setResizable(false);
        stage.setScene(scene);
        stage.show();
        
        grid.setAlignment(Pos.CENTER);
        grid.setPadding(new Insets(25, 25, 25, 25));
        grid.setHgap(5);
        grid.setVgap(5);
        
        Label ime_kursa = new Label("Izaberite ime kursa: ");
        ime_kursa.setFont(Font.font("Consolas", FontWeight.BOLD, 20));
        grid.add(ime_kursa, 0, 0);
        
        ComboBox<String> comboBox = new ComboBox<>();
        comboBox.setPrefWidth(100);
        grid.add(comboBox, 1, 0);
        
        Button btDodaj = new Button("Unesi podatke");
        btDodaj.setFont(Font.font("Verdana", FontWeight.BOLD, 13));
        btDodaj.setPrefSize(130, 30);
        grid.add(btDodaj, 1, 7);
        
        comboBox.setOnAction(new EventHandler<ActionEvent>() {
        	@Override
            public void handle(ActionEvent e) {
        		java.sql.Connection con = null;
        		Statement statement = null;
        	    String url = "jdbc:mysql://localhost/skola_jezika";
        	    String username = "root";
        	    String password = "";
        	    ArrayList<String> comboBoxVrednosti = new ArrayList<String>();
        	    ObservableList<String> data = FXCollections.observableArrayList();
        		try {
        			con = DriverManager.getConnection(url, username, password);
        			statement = con.createStatement();
        			ResultSet rs = statement.executeQuery("SELECT ime_kursa FROM kurs");
        			
        			while(rs.next()) {
        				String ime_kursa = rs.getString("ime_kursa");
        				comboBoxVrednosti.add(ime_kursa);
        			}
        			con.close();
        			
        		} catch (SQLException ex) {
        			ex.printStackTrace();
        		}
        		
        		DefaultComboBoxModel model = new DefaultComboBoxModel(comboBoxVrednosti.toArray());
        		
        	}
       });
       
       btDodaj.setOnAction(new EventHandler<ActionEvent>() {
    	   @Override
           public void handle(ActionEvent e) {
    		   if(comboBox.getValue() != null) {
    			   java.sql.Connection con = null;
           		   Statement statement = null;
           		   String url = "jdbc:mysql://localhost/skola_jezika";
           		   String username = "root";
           		   String password = "";
           		   try {
           			   con = DriverManager.getConnection(url, username, password);
                       Statement st = (Statement) con.createStatement();
                       st.execute("INSERT INTO kurs_ucenik (id_kursa)" +"VALUES ('" + comboBox.getValue() + "')");
                       con.close();
                   } catch (SQLException ex) {
                       ex.printStackTrace();
                   }
           		
           		   Alert alert2 = new Alert(AlertType.INFORMATION);
           		   alert2.setTitle("Dialog");
           		   alert2.setHeaderText("Uspešno ste uneli id kursa!");
           		   alert2.setContentText(null);
           		   alert2.showAndWait();
           		
       		   } else {
       			   Alert alert = new Alert(AlertType.ERROR);
       			   alert.setTitle("Uzbuna");
       			   String s = "Molimo Vas popunite sva polja!";
       			   alert.setContentText(s);
       			   alert.showAndWait();
       		  }
    	   }
       });
        
    }

}
mica1709 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.8.2015, 9:04   #237
mica1709
Član
 
Član od: 2.5.2011.
Lokacija: Bujanovac
Poruke: 156
Zahvalnice: 205
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: How to... Java

Imam samo još nekoliko dana da završim ovo.
mica1709 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.8.2015, 22:53   #238
Ivan452
Veteran
 
Član od: 25.7.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 772
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 189 puta na 152 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan452
Određen forumom Re: How to... Java

@mica1709

Disclaimer: nikada nisam radio u JavaFX, ali kako ne dobijaš odgovor rekoh ajde da ti pomognem.

Kažeš "ne znam kako da u padajućoj listi učitam podatke iz tabele kurs". OK. Ovde imaš dva dela:
1. Da isčitaš podatke iz baze
2. Da napuniš padajuću listu tim podacima.
Deluje mi da većinu koda imaš već.

Prvo, testiraj da li ti radi ovo čitanje iz baze OK. U odvojenoj nekoj metodi stavi da ti čita iz baze i da ti ispiše u konzoli ili gde god. Na prvi pogled mi deluje da radi, ali da budeš siguran.

Ako dobro uzimaš podatke onda prelaziš na popunjavanje.

Kod:
comboBox.setOnAction(new EventHandler<ActionEvent>() {
        	@Override
            public void handle(ActionEvent e) {
        		java.sql.Connection con = null;
        		Statement statement = null;
        	    String url = "jdbc:mysql://localhost/skola_jezika";
        	    String username = "root";
        	    String password = "";
        	    ArrayList<String> comboBoxVrednosti = new ArrayList<String>();
        	    ObservableList<String> data = FXCollections.observableArrayList();
        		try {
        			con = DriverManager.getConnection(url, username, password);
        			statement = con.createStatement();
        			ResultSet rs = statement.executeQuery("SELECT ime_kursa FROM kurs");
        			
        			while(rs.next()) {
        				String ime_kursa = rs.getString("ime_kursa");
        				comboBoxVrednosti.add(ime_kursa);
        			}
        			con.close();
        			
        		} catch (SQLException ex) {
        			ex.printStackTrace();
        		}
        		
        		DefaultComboBoxModel model = new DefaultComboBoxModel(comboBoxVrednosti.toArray());
        		
        	}
       });
U ovom delu koda, koliko vidim ti kad god klikne korisnik na combobox, program čita iz baze kurseve, i upisuje ih u ArrayList<String> i na kraju tu listu dodaje u model. Ovo bi možda (ali je veliko možda) i radilo, ali ti nigde comboboxu nigde ne dodaješ taj model u koji si ubacio listu.

Ali, prvo ovo je vrlo loš pristup. Da svaki put kada klikne na combo box on isčitava ovako nešto iz baze je nepotrebno.
Uradi to kada korisnik uđe na ovu formu (panel ili kako god se zove), i odmah popuni combobox sa isčitanim vrednostima.
Evo ovde možeš da nađeš veliki broj načina kako da dodaš vrednosti u combobox (i mislim da ni jedan ne koristi ovaj DefaultComboBoxModel:
https://docs.oracle.com/javafx/2/ui_.../combo-box.htm
Ivan452 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2015, 8:28   #239
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Nikad! Ali apsolutno nikad ne zatvaraj konekciju u "try" bloku!

To se uvijek radi u "finally" bloku:

PHP kod:
finally {
                    try {
                        if (
con != null) {
                            
con.close();
                        }
                    } catch (
SQLException e1) {
                        
e1.printStackTrace();
                    }
                } 
Drugo, dodajes ime kursa u observableArrayList pa onda pozivas comboBoxVrednosti.setItems(). Ovako nesto:

PHP kod:
 while (rs.next()) {
      
String ime_kursa rs.getString("ime_kursa");
     
data.add(ime_kursa);                        
}
                    
comboBox.setItems(data); 
Najbolje ti je da koristis standardan DAO pattern. Da razdvojis kod za pristup podacima od koda za graficki interfejs. U tom slucaju bi imao Kurs klasu koja sadrzi neophodna svojstva s "overidovanim" toString metodom koji ti vraca npr. ime. Tako da mozes direktno proslijedjivati instance Kurs klase u observableArrayList. Realno je da neces daleko dogurati koristeci trenutni pristup.
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2015, 8:31   #240
player1
V.I.P. Test Play
 
Član od: 5.4.2006.
Lokacija: Beograd
Poruke: 14.379
Zahvalnice: 4.214
Zahvaljeno 3.962 puta na 2.575 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
brano88 kaže: Pregled poruke
Nikad! Ali apsolutno nikad ne zatvaraj konekciju u "try" bloku!
Iliti konkretnije ako je close u try blocku, bilo kakav exception bi doveo da konekcije koja nikad nece biti zatvorena.
player1 je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
java

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Java - out of Memory Vajsmilan Aplikativni softver 6 6.2.2012 20:54
Android - pozivanje Java metoda iz native koda voodoo_ Programiranje 5 14.10.2011 8:59
Samsung D600 Java upload (USB cable) Aleksandar Programi za mobilne telefone 0 16.6.2008 13:54
Jel' se ovo misli na Java Script ili? Tim85 Internet tehnologije 2 7.12.2006 12:33
G-thing program za LG(imam U8180) za java igre trazim gde ima? besplatno?trial? Ilic Marko Programi za mobilne telefone 1 9.2.2006 14:09


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 11:42.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2020, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com