Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 22.3.2015, 11:27   #761
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Već sam uradio, hvala. Ne predaje mi ona, ali koristimo njenu knjigu
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.3.2015, 19:35   #762
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Ljudovi, kako da izračunam ukupnu vrednost svih brojeva koje unosim u listbox, a inače ga unosim klikom na button iz numericupdown?
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2015, 11:07   #763
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Ako si siguran da su ti samo brojevi u listi, možeš da uradiš ovako nešto:

Kod:
listBox1.Items.Cast<string>().Sum(n => int.Parse(n));
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.3.2015, 23:33   #764
Markonije
Veteran
 
Član od: 14.3.2009.
Poruke: 1.184
Zahvalnice: 204
Zahvaljeno 273 puta na 178 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Teorijsko pitanje:

Posto mi je cilj da mi aplikacija(prosta igra win form grafika) radi fullscreen u istoj razmeri kontrola na formi ,na bilo kom montioru ,uzeh 1366x768 kao osnovu (najkorisceniju rezoluciju po W3).

Prvi problem koji se javio i koji mi pomera poziciju kontrola je DPI ,za to kontam da ima resenje (custom DPI),da program sam promeni uporedo sa korisnikovom rezolucijom .

E sad mi je ostao problem sto neki monitroi imaju 1360 x 768

Jedina rezolucija koja je moguca na svim monitorima je 800x600 (to mi je premalo) , pola ubogih LCD-ova ima samo 800x600 ili recomended (uglavnom 1366x768).

Otkud sad ova 1360x768 ??? link za standardne(testirao sam na 10-ak racunara/laptopova i pojavi mi se taj abomination od rezolucije )

Sta da radim ,kako uspevaju developeri sa igrama (ok za aplikacije idu responzivni paneli i slicno,ali to mi ne znaci nista),da lepo skaliraju na svim montorima,a da razmere i proporcije ostanu iste ?

Poslednja ispravka: Markonije (29.3.2015 u 23:44)
Markonije je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.4.2015, 18:27   #765
Markonije
Veteran
 
Član od: 14.3.2009.
Poruke: 1.184
Zahvalnice: 204
Zahvaljeno 273 puta na 178 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Reseno:

Koristicu 1024 x 768 na 96 dpi ,a Layout property AutoScaleMode je None ,za sad forma i kontrole izgledaju isto (razmera/pozicija) na 96 DPI i 120 DPI na 144 DPI brljavi rezolucija ali razmere su i dalje tu ali verujem da niko od casual korisnika ne korsiti taj DPI.


Treba da proverim kako reaguje na custom DPI ,kad korisnik cacka u OS-u. (tipa umesto 125% (120DPI) na 120%).


(dupli post,ako vas ne mrzi spojite,hvala)
Markonije je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.5.2015, 12:56   #766
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Da odgovorim na pitanje kako uspevaju game developeri... game developeri ne prave igre od GUI kontrola

Konkretno zavisi od igre. Neke igre imaju assete u više formata (recimo low res i high res, plus wide screen i non wide screen).

Imao više asseta ili ne, niko ne pravi podršku za SVE rezolucije koje mogu korisnici imati, već se finalno renderovana slika (koristeći najpribližnije assete) skalira po potrebi da popuni ekran.

Ukoliko korisnik nema jednu od podržanih odnosa ivica, a kako ne bi došlo do istezanja ili sabijanja slike, dodaju se crne štrafte po potrebi, što si možda primetio u nekim igrama.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci:
Markonije (18.5.2015)
Stara 18.5.2015, 17:21   #767
Markonije
Veteran
 
Član od: 14.3.2009.
Poruke: 1.184
Zahvalnice: 204
Zahvaljeno 273 puta na 178 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

@irreal

hahaha



Hvala na odgovoru ,ne gine mi XNA ili Unity , dzaba se koprcam
Markonije je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.5.2015, 8:46   #768
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Oba izbora su jako dobra, po mom nekom iskustvu.

Unity se vec standardno koristi svugde i prilično je dobar, ali u poslednje vreme aktivno koristim Monogame implementaciju XNA fw-a. Prilično je dobra.

U kombinaciji sa Xamarin licencom koju imam, bez problema razvijam igru za Android, iOS, WindowsPhone i Windows.

Mogao bi da se iscimam da dodam podršku i za Mac, Linux, PS4 itd, što je svakako opcija ako igra postane ikada ozbiljna...
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.5.2015, 21:40   #769
CoFigamer
Član
 
Član od: 21.6.2012.
Poruke: 307
Zahvalnice: 32
Zahvaljeno 11 puta na 11 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Pozdrav!

Treba mi jedno objasnjenje. Pravim igricu kao spojnice u Slagalici. E sada moj drug je realizovao preko dugmica (leva strana) i cekboksova (desna strana) i kada se klikne na neki od objekata promeni boju i preko if proveramo koji su objekti povezani. Ali to samo funkcionise samo kada odredimo preko if da li su lepo povezani.

E sada mene zanima, kako mogu objektu da dodelim neku vrednost unutar koda, odnosno da dugme i cekboks koji imaju odredjene nazive koji ih povezuju da imaju istu "imaginarnu" vrednost i preko toga ih proveravam.

Ili ako ima neko elegantnije, lakse resenje, a da nije mnogo komplikovano odnosno tesko, jer sam treca godina srednje.
CoFigamer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.5.2015, 0:02   #770
Ivan452
Veteran
 
Član od: 25.7.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 772
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 189 puta na 152 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan452
Određen forumom Re: How to... C#

Dugo nisam radio u C#, ali ajde ovako da probam. Rešenje malo zavisi od toga kako ste generisali objekte chkbox i button.

Da bi na neki način customizovao Checkbox, Button ili bilo koji drugi postojeći objekat morao bi da ga extenduješ. Ako ste to radili, znači možeš da napraviš svoju neku klasu CustomChkBox koja ce da extenduje Checkbox i u njoj da staviš bilo koji broj svojih varijabli. (ali ako niste radili zaboravi).

Drugo, neko budževinsko rešenje bi bilo npr da koristite HashMapu (ako niste radili proguglaj, jednostavno je i korisno). I u hash mapi čuvaš kombinacije.
I onda kada klikne na chkbox, kako ofarbaš to dugme tako uzmeš njegovu vrednost kao selected1. Kada klikne na drugi to ti bude selected2. Kada oba odabere proveriš u hashmapi da li se selected1 i selected2 slažu, i složenost ti bude O(1), što znači da nećeš prolaziti kroz sve kombinacije da bi utvrdio slaganje. Ako se ne slažu null-iraš selected1 i selected2.

Nešto možda blago komplikovanije bi bilo da napraviš svoj objekat, koji će da čuva kombinaciju chkboxa, buttona i da ima pokazivač ka istom tom tipu objekta koji je par. I onda kada klikne na chkbox, proveri da li mu je i par obeležen. Ako jeste, onda je to tačna kombinacija.
Ili čuvaš po dve (tačne) kombinacije. I kada se obe obeleže u jednom objektu kažeš da je to tačno.

Ima dosta potencijalnih rešenja. Generalno zavisi kako ste generisali te objekte. Ali mislim da bilo koje rešenje koje ne zahteva da uvek prolaziš kroz sve objekte da bi proveravao šta je čekirano bi bilo OK rešenje.

Poslednja ispravka: Ivan452 (24.5.2015 u 0:14)
Ivan452 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2015, 19:14   #771
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Gde mogu da nađem kao neki code preview za Visual Studio, profesorka mi reče da je to neki dodatak uz koji se sa desne strane pojavi kao mala slika i ono zoom gde god hoćeš na kod, mnogo dobra stvar, ako neko zna šta je to?
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2015, 19:24   #772
Twisterzemun
Član
 
Član od: 6.2.2012.
Poruke: 150
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Visual Studio Code? https://www.visualstudio.com/en-us/p...s/code-vs.aspx

Poslednja ispravka: Twisterzemun (8.6.2015 u 21:26)
Twisterzemun je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.8.2015, 16:09   #773
pedja r
Novi član
 
Član od: 21.8.2015.
Poruke: 2
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Pozdrav svima, od skoro sam poceo da se po malo bavim programiranjem u C# u okviru visual studia a posto se dugo bavim muzikom zelja mi je da napravim neku audio/midi aplikaciju posto uglavnom radim sa midi-jem pogledao sam par projekata koji se mogu naci na internetu i vecina njih su prilicno kompleksni sa vecim brojem klasa, e sad zelja mi je da u okviru bar jedne forme u npr. combobox-u izlistam midi portove instalirane u sistemu i da pomocu buttona ili nekog slajdera mogu poslati neku midi informaciju na neki od tih midi portova, ako se neko bavio tom tematikom a verovatno jeste svaka pomoc bi mi dobrodosla.
Unapred hvala...
pedja r je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.8.2015, 12:56   #774
Twisterzemun
Član
 
Član od: 6.2.2012.
Poruke: 150
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 60 puta na 40 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Mozes da koristis NAudio, open source projekat https://github.com/naudio/NAudio.

Da pristupis midi interfejsima, imas ovaj tutorial http://opensebj.blogspot.com/2009/08...facing_27.html
Twisterzemun je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Twisterzemun na korisnoj poruci:
pedja r (25.8.2015)
Stara 26.8.2015, 21:21   #775
pedja r
Novi član
 
Član od: 21.8.2015.
Poruke: 2
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Uspeo sam da pomocu NAudio.dll-a u combobox-u izlistam midi portove instalirane u sistemu, ali da barem jedno dugme nateram da posalje neku midi informaciju na neki od tih portova, to nemogu nikako da provalim...
pedja r je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.8.2015, 12:03   #776
RexGrammer
Starosedelac
 
Član od: 18.7.2012.
Lokacija: Beograd, Srbija
Poruke: 1.258
Zahvalnice: 105
Zahvaljeno 238 puta na 210 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Stefan Jovicevic kaže: Pregled poruke
Gde mogu da nađem kao neki code preview za Visual Studio, profesorka mi reče da je to neki dodatak uz koji se sa desne strane pojavi kao mala slika i ono zoom gde god hoćeš na kod, mnogo dobra stvar, ako neko zna šta je to?
Spoiler za Code Map:










Iako mislis da je ultra kul, primena je zapravo ogranicena. Ja se npr. bavim .NET developmentom i ne koristim pomenutu ekstenziju.
RexGrammer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku RexGrammer na korisnoj poruci:
Stefan Jovicevic (28.8.2015)
Stara 28.8.2015, 12:12   #777
RexGrammer
Starosedelac
 
Član od: 18.7.2012.
Lokacija: Beograd, Srbija
Poruke: 1.258
Zahvalnice: 105
Zahvaljeno 238 puta na 210 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
pedja r kaže: Pregled poruke
Uspeo sam da pomocu NAudio.dll-a u combobox-u izlistam midi portove instalirane u sistemu, ali da barem jedno dugme nateram da posalje neku midi informaciju na neki od tih portova, to nemogu nikako da provalim...
Verovatno ti je na pocetku mucno da modelujes program kako treba (potpuno OO dizajn), ali neizbezno ti je u buducnosti. Bolje od pocetka da pocnes kvalitetno da radis, posle ti postane navika
RexGrammer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.9.2015, 14:36   #778
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.584
Zahvalnice: 1.703
Zahvaljeno 910 puta na 512 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... C#

Imam solidnu pozadinu iz Jave, nisam koristio neke napredne stvari, ali mogu manje vise osnovne OOP operacije da radim i u C# (posto radim u Unityu). Zanima me od vas iskusnijih kolega, da li moze bilo ko da me usmeri na neku dobru knjigu/tutorijal/kurs za C#, posto sam danas dobio neku skriptu za UI (pisana u C#), i samo sam je gledao u belo, jer skoro nista nistam razumeo sta je napisano tu, a kod je zaista citak. Samo sto su koristeni neki intermmediate-advanced koncepti koje uopste ne poznajem ili ih nisam dobro savladao.
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.9.2015, 15:06   #779
RexGrammer
Starosedelac
 
Član od: 18.7.2012.
Lokacija: Beograd, Srbija
Poruke: 1.258
Zahvalnice: 105
Zahvaljeno 238 puta na 210 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Microsoft Visual C# 2013: Step by Step (John Sharp)

Knjiga je pocetnicka, ali zaseze u neke intermediate teme.

Sta je konkretno bilo u pitanju sto nisi razumeo? Kopiraj relevantne segmente.
RexGrammer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.9.2015, 18:17   #780
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.584
Zahvalnice: 1.703
Zahvaljeno 910 puta na 512 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... C#

Konkretno eventi koje ja sam treba da napravim. Ne znam kako da ih napravim, ne znam u kojim situacijama treba da ih upotrebim. Delegate takodje.
Taj kod koji sam dobio, tu je koristen i Linq (bar mi je tako objasnjeno )

Hvala na knjizi.
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c sharp, c# tutoriali, how to, visual studio

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 6:58.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2020, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com