Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 25.1.2015, 20:21   #201
Dzungla
Član
 
Član od: 20.2.2007.
Lokacija: BG
Poruke: 120
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 30 puta na 28 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Krenuh ja "referat" a ne pročitah kod ... (Napišem primer).

Da ne dupliram postove, evo ga zadtak iz primera:
Spoiler za zadatak:
Kod:
import java.util.Scanner;

public class prost{

public static void main(String[] args)
{
Scanner sc=new Scanner(System.in);
System.out.print("Unesi broj : ");
int broj =  sc.nextInt();
// sam mu dodeljujes vrednost
int brojDeljivih = 0;
// na pocetku nema dokaza o deljivosti

for (int i=2; i<broj; i++)
{
 if(broj%i==0){
 brojDeljivih++;
 System.out.print("i je :"+i+", broj je "+broj/i+ "\n");
 System.out.println("Dokazuje "+brojDeljivih+". put da nije prost broj "); 
 // ove linije dodadoh da vidis sta ide kroz petlju
 }
else
 System.out.println("i je :"+i+", broj je "+broj+ "\n");
}

if(brojDeljivih == 0)
System.out.println("Uneti broj " + broj + " je prost broj");
else
System.out.println("Uneti broj " + broj + " nije prost broj");
}
}
Ja sam ga rastavio da bi video kako ide petlja i kako radi operator dodele vrednosti ++, nadam se da neću tebe zbuniti koliko sam sebe! Hehe

Drugo "broj -1" je u stvari poslednja vrednost "i < broj", zbunih se i sam prilično, moram priznati! ^

I da, == jeste operator poređenja, rezultat je logičkog tipa (true/false) i to kao jednakost za vrednosne tipove i string, za referencijalne tipove da li reference imaju istu vrednost


Nadam se da ćeš ^ naći odgovore na pitanja iz

Citat:
Howard1 kaže: Pregled poruke
Moje pitanje je zasto ide u for petlji i<broj - 1 (zasto -1? ) i zasto se stavlja na pocetku brojDeljivih = 0, i posle mi nije jasno sta tacno znaci uslov if (brojDeljivih ==0) i zasto se on poredi sa nulom posto ovaj znak == oznacava poredjenje ako sam upravu ?

Poslednja ispravka: Dzungla (26.1.2015 u 0:00) Razlog: Nepotpuno objašnjenje
Dzungla je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dzungla na korisnoj poruci:
Howard1 (26.1.2015)
Stara 26.1.2015, 0:02   #202
Howard1
Član
 
Član od: 31.3.2013.
Lokacija: Beograd-Zvezdara
Poruke: 256
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 40 puta na 37 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

ETR 1 svaka cast, vidi se da i ti i clan Dzungla imate bas dosta znanja i da ste profesionalci u ovome .Jedno pitanje, odakle da ucim zadatke iz Jave i kako je najbolje savladati programski jezik i resavanje ovih zadataka ?
Howard1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.1.2015, 2:56   #203
Dzungla
Član
 
Član od: 20.2.2007.
Lokacija: BG
Poruke: 120
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 30 puta na 28 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Howard1 kaže: Pregled poruke
Jedno pitanje, odakle da ucim zadatke iz Jave i kako je najbolje savladati programski jezik i resavanje ovih zadataka ?
Kao i svaki objekno orijentisani jezik, kreneš sa C (proceduralni ). Da, nažalost, ma koliko delovalo smešno, trebalo bi tako početi ...

E sad, ima prilično dobre literature koja kreće sa svojom tematikom skoro pa od nule pa bih ti mogao predložiti sledeće:

Java : kompletan priručnik (Herbert Schildt)

Prvih 10 poglavlja sigurno nije promenjeno, a to je ono što treba da savladaš - prilično detaljano je odrađeno, pomoglo bi ti dosta. Obimno je, ali detaljno i postupno!

E sad, po onome što zaključih iz tvojih postova, ako ti java treba za nešto iz tvoje struke i kursa koji pomenu evo i predloga: zbirke rešenih zadataka
Ali zbog načina na koji je pisana, predložio bih da prođeš kroz neki uvod pre nego se upustš u ovu avantutu! heh

Imam još jednu, koju bih ti i najpre preporučio, ako ti jezik nije problem, jer je urađena više kao uvod u samo programiranje, a bazirana na Javi.

The Art and Science of Java

Ako se odlučiš za tu varijantu, OBAVEZNO isprati i ova predavanja
Jednostavno, Mehran će te čak i nasmejati!
Dzungla je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dzungla na korisnoj poruci:
Howard1 (26.1.2015)
Stara 28.1.2015, 19:03   #204
Bakster
Član
 
Član od: 24.11.2012.
Lokacija: ;)
Poruke: 326
Zahvalnice: 61
Zahvaljeno 64 puta na 54 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Sta mislite o ovom sajtu za ucenje jave? Preporucio bih ga komsiji - treba mu za neki ispit ili sta god, ja nemam zivce da bilo koga ucim... meni ono deluje pristojno i logicno ali opet mozda zato sto vec znam kako sta ide... ako je neko imao neka iskustva s ovim sajtom, da li ce moci nesto da nauci odande i polozi ispit...? ako ne, moracu ja da mu pomazem.... and i dont want to...
Bakster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.2.2015, 12:03   #205
Howard1
Član
 
Član od: 31.3.2013.
Lokacija: Beograd-Zvezdara
Poruke: 256
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 40 puta na 37 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Imam odlicne zadatke u PDF-u za ucenje Java programskog jezika za fakultete. Ja bi to hteo da okacim ovde kao link mediafire koji je licno moj upload ali ne znam da li smem zbog pravila foruma ili moze nekako drugacije ?
Howard1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.2.2015, 23:08   #206
I like games
Veteran
 
Član od: 25.3.2010.
Poruke: 574
Zahvalnice: 102
Zahvaljeno 71 puta na 64 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Šta preporučujete da se koristi za pravljenje GUI aplikacija u Javi? U knjizi koju imam je opisan AWT i Swing, pa me zanima da li se to koristi u stvarnosti?
I like games je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.2.2015, 23:07   #207
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Swing se koristi, nije da se ne koristi. Samo ne bih mogao taćno da imenujem koje aplikacije su pisane na Swingu. Ali znam za jedan primer, a to je NetBeans razvojno okruženje. Pored Swinga imaš i SWT (potekao od Eclipse-a), a najnovija Java GUI biblioteka je JavaFX. I to je zvanična biblioteka koja se nalazi standardno u Javi 8 sigurno, ne znam da li u 7. To je totalno drugačije, GUI može da se definiše u XML jeziku, može da se stilizuje u CSS-u, samo mu podrška za pisanje sopstvenih rutina za iscrtavanje nije baš najbolja, tu je Swing jači. Za SWT ne mogu ništa da kažem, nisam probao, ali Eclipse je napravljen sa njim, tako da bi trebalo da vredi nečemu .

Naravno, sa kojom god bibliotekom da radiš, u svakoj iole ozbilljnoj GUI aplikaciji ti prosto nema druge nego da pišeš svoje GUI komponente, jer će ti biti jasno da ono što želiš ne možeš da postigneš sam sa komponentama koje nudi biblioteka. Onda ćeš morati verovatno da modifikuješ neke od postojećih komponenti, najverovatnije text boxove, tab kontrole, da praviš svoje varjante toolbar-ova, ili možda kontrolu za prikaz staze kroz foldere ili šta god. Eto recimo pogledaj uTorrent, ima onaj grafikon, to mora da se pravi. Tako da je dosta važno da biblioteka dozvoljava lako pravljenje svojih komponenata. JavaFX zbog mogućnosti stilizovanja CSS-om olakšava pravljenje novih komponenti modifikovanjem i slaganje postojećih, a dobar deo modifikacija u programima koji ne rade ništa preterano fensi se tako lakše može uraditi u JavaFX-u, ali kod elemenata kao što taj grafikon u uTorrent-u ne pomaže stilizovanje i sklapanje od postojećih komponenti već mora da se crta ručno. U tom domenu Swing i JavaFX imaju različite modele, čini mi se da je swing flexibilniji.

TLDR
Swing je sasvim adekvatna GUI biblioteka, koristi se, nekad je bila etiketirana kao spora, ali to je prošlost. Ipak osim Swing-a probaj i JavaFX, novu java GUI biblioteku, ima jako lepe stvari.

Poslednja ispravka: ivan90BG (24.2.2015 u 23:48)
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ivan90BG na korisnoj poruci:
I like games (25.2.2015)
Stara 25.2.2015, 0:18   #208
Howard1
Član
 
Član od: 31.3.2013.
Lokacija: Beograd-Zvezdara
Poruke: 256
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 40 puta na 37 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Pitanje
Kod sa slike radi
http://www.dodaj.rs/f/3B/8l/QszSgj8/...u-programu.jpg

e sada moje pitanje je kako da dobijem blackscreen a ne sivu pozadinu kao sto je kod mene pri pokretanju programa ?
Howard1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.2.2015, 1:10   #209
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.584
Zahvalnice: 1.702
Zahvaljeno 910 puta na 512 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... Java

nacrtaj crni pravougaonik da ti bude pozadina
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.2.2015, 1:42   #210
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Šta preporučujete da se koristi za pravljenje GUI aplikacija u Javi? U knjizi koju imam je opisan AWT i Swing, pa me zanima da li se to koristi u stvarnosti?
Citat:
Samo ne bih mogao taćno da imenujem koje aplikacije su pisane na Swingu.
IntellijIDEA sa ostalim proizvodima JetBrains-a

Uglavnom neces naci opstenamjenske aplikacije koje koriste Swing UI toolkit. Obicno se koristi za poslovne aplikacije. Dakle za specijalizovani softver za specijalne korisnike. Npr. kucaj Baraza HRMS. Softver za kadrovsku evidenciju.
Licno o Swingu:
Nakon nekih 4 godine koriscena mogu slobodno reci da je nadaleko jedan od najgorih UI toolkita s kojima sam radio. Jedan "even listener" je "Single Abstract Method" interfejs, drugi ima tri metoda, treci se poziva preko nekog drugom metoda itd. Neintuitivan... Ma haos zivi! Npr. kod JavaFX 8 svi "event handler-i" (ekvivalent event listener-a u Swingu) su SAM interfejsi. To je dobro jer se mogu zamijeniti lambdom.

JavaFX 8 je fantasticna ali prilicno nezrela. JavaFX 8 je ono sto sam oduvijek zelio da bude Swing. Dokumentacija se popravlja, tutorijali se mnoze i podrska trecerazrednih developera raste iz dana u dan. Ja se polako prebacujem na nju i napustam Swing.

SWT - Licno, nikada ga nisam koristio. Znam samo da je asistent s mog fakulteta napisao jedan od najboljih ERP sistema u okolini i da je koristio SWT za UI. Dakle, mogao bi da ga razmotris.
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci:
I like games (25.2.2015)
Stara 25.2.2015, 1:54   #211
Howard1
Član
 
Član od: 31.3.2013.
Lokacija: Beograd-Zvezdara
Poruke: 256
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 40 puta na 37 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
NIx Car kaže: Pregled poruke
nacrtaj crni pravougaonik da ti bude pozadina
Koji je to kod? Da li ga ubacujem kao Graphics ili? Nisam te bas najbolje razumeo . Znaci pri pokretanju moje aplikacije ja imam sivu pozadinu kao na sledecoj slici:

http://www.dodaj.rs/f/32/Qm/35SAhuAE...aplikacije.jpg

a ja zelim da bude crna pozadina a ne siva, kako to da promenim ?
Howard1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.2.2015, 2:19   #212
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
a ja zelim da bude crna pozadina a ne siva, kako to da promenim ?
Ovako nesto:

Kod:
public class JavaIgra {
    private JFrame frame = new JFrame("Java igra");

    public JavaIgra() {
        frame.add(new BackgroundPanel());
        frame.setDefaultCloseOperation(JFrame.DISPOSE_ON_CLOSE);
        frame.pack();
        frame.setVisible(true);
    }

    public static void main(String[] args) {
        SwingUtilities.invokeLater(JavaIgra::new);
    }

    private class BackgroundPanel extends JPanel {
        @Override
        protected void paintComponent(Graphics g) {
            super.paintComponent(g);
            g.setColor(Color.BLACK);
            g.fillRect(0, 0, this.getWidth(), this.getHeight());
        }

        @Override
        public Dimension getPreferredSize() {
            return new Dimension(640, 480);
        }
    }
}
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci:
Howard1 (25.2.2015)
Stara 25.2.2015, 2:23   #213
Howard1
Član
 
Član od: 31.3.2013.
Lokacija: Beograd-Zvezdara
Poruke: 256
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 40 puta na 37 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Probacu pa javim sta sam uradio
Howard1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.2.2015, 22:49   #214
Howard1
Član
 
Član od: 31.3.2013.
Lokacija: Beograd-Zvezdara
Poruke: 256
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 40 puta na 37 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Hvala brano88

Nije mi tvoj kod direktno pomogao ali sam dobio ideju kako to da uradim.
samo je trebalo postaviti ovako u "set delu" da ga tako nazovem:
game.setBackground(Colour.black);;

I na kraju sam uspeo ono sto sam hteo a evo i slike

http://www.dodaj.rs/f/1Z/34/14700Xf1/dare-igrica.jpg

Hvala jos jednom
Howard1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.2.2015, 12:57   #215
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
brano88 kaže: Pregled poruke
IntellijIDEA sa ostalim proizvodima JetBrains-a
Spekulisao sam u glavi o tome, ali pošto je iscrtavanje interfejsa IDEA-e totalno custom napisano, nisam hteo da ništa da napišem, jer sam kontao da su možda napravili nešto svoje interno van Swinga.
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2015, 21:03   #216
Andre of Astora
Novi član
 
Član od: 24.3.2015.
Poruke: 3
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Ljudi ako moze pomoc molim vas znam da je banalan zadatak ali ja se ubi da ga resim i nista a treba mi resenje.

Za dvodimenzionalni niz dimenzije cetiri puta cetiri izracunati proizvod neparnih elemenata na glavnoj dijagonali matrice
koristiti klasu skener za unos elemenata te matrice.
Andre of Astora je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.3.2015, 22:25   #217
brano88
Član
 
Član od: 1.7.2014.
Lokacija: Bijeljina
Poruke: 228
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 59 puta na 46 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Citat:
Andre of Astora kaže: Pregled poruke
Ljudi ako moze pomoc molim vas znam da je banalan zadatak ali ja se ubi da ga resim i nista a treba mi resenje.

Za dvodimenzionalni niz dimenzije cetiri puta cetiri izracunati proizvod neparnih elemenata na glavnoj dijagonali matrice
koristiti klasu skener za unos elemenata te matrice.
U bogami ko god da je ovo zadao dobar je!

- Znaci, treba ti 2D niz koji deklarises ovako npr.:

PHP kod:
int [][] matrica = {{1,2,3,4},
                          {
5,6,7,8},
                          {
9,10,11,12},
                          {
13,14,15,16}}; 
- Kako uzeti brojeve po dijagonali?
Znaci, iz prvog niza ({1,2,3,4}) u 2D nizu uzmes prvi (nulti clan), iz drugog drug, iz treceg treci i iz cetvrtog cetvrti. Koristis "for" petlju.

- Provjeris da li je paran. Mozes koristiti % operator za to. Npr.

PHP kod:
if((1) == 0) {
    
System.out.println("Paran");
} else {
     
System.out.println("Neparan");

Ukoliko je neparan, dodas ga u neki drugi prethodno deklarisani niz.

- Koristis "for" petlju da izracunas proizvod brojeva.

Poslednja ispravka: brano88 (24.3.2015 u 22:39)
brano88 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku brano88 na korisnoj poruci:
Andre of Astora (25.3.2015), Howard1 (3.4.2015)
Stara 17.5.2015, 21:00   #218
Damirns
Novi član
 
Član od: 7.4.2015.
Poruke: 2
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Java jezik

Unapred se izvinjavam adminima jer verovatno ovake slicne teme postoje, ali dosta toga sto sam nasao je starijeg datuma pa ako neko ima vremena 2-3 minuta da mi ispise bio bih mu zahvalan.

Sta mozete da mi preporucite kao pocetniku u ovoj prici u pogledu knjiga,youtube snimaka i ostalo da bi savladao malo ovaj jezik?
Damirns je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.5.2015, 21:46   #219
Ivan452
Veteran
 
Član od: 25.7.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 772
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 189 puta na 152 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan452
Određen forumom Re: Java jezik

Citat:
Damirns kaže: Pregled poruke
Unapred se izvinjavam adminima jer verovatno ovake slicne teme postoje, ali dosta toga sto sam nasao je starijeg datuma pa ako neko ima vremena 2-3 minuta da mi ispise bio bih mu zahvalan.

Sta mozete da mi preporucite kao pocetniku u ovoj prici u pogledu knjiga,youtube snimaka i ostalo da bi savladao malo ovaj jezik?
Neću ti baš direktno odgovoriti na pitanje, ali ajde svejedno da napišem.
Ako hoćeš da savladaš bilo šta prva stanica ti je Google. Ako si početnik, veruj mi da za 99% pitanja koje imaš na internetu već postoji odgovor. A to uključuje i preporuke za knjige, video tutorijale itd.

Naravno, uvek je dobro uključiti se u "community" bilo kao neko ko traži pomoć, nudi je, ili jednostavno nešto piskara.
Međutim, prva lekcija u traženju pomoći je da prvo pokušaš da pomogneš sebi. I to ne samo u ovom slučaju, već i sutra na poslu, i generalno (cheesy) u životu. Niko ne može pomoći onome ko ne želi sam sebi da pomogne.

Ako želiš da napreduješ, ako želiš brzu i kvalitetnu pomoć i preporuku onda prvo istraži malo sam. Pogledaj šta je popunarno na internetu. Napravi presek sa više sajtova i vidi šta je u tom preseku. I onda dođeš ovde, ili bilo gde drugo, i kažeš "Ljudi, želim da naučim JAVU. Nisam bio siguran odakle da počnem pa sam malo kopao po internetu. Ono što sam našao jeste To1, To2 i To3. To1 mi deluje kao dobro zbog razlog1, razlog2, razlog3. Ali sa druge strane To2 ima prednost1, prednost2, prednnost3. Pa kako ne bih želeo da lutam i krenem pogrešnim pravcem. Jel može neko da mi kaže nešto više o ovome ili već šta ima da preporuči?".
Ovakav pristup će ti dvostruko ići u korist. Jer sa jedne strane ćeš sigurno brže dobiti odgovor na pitanje, a sa druge strane ćeš istraživanjem i sam nešto da naučiš.

Srećno
Ivan452 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.5.2015, 0:21   #220
Damirns
Novi član
 
Član od: 7.4.2015.
Poruke: 2
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: How to... Java

Krenuo sam na kurs osnove programiranja, ali imam trenutno puno obaveza i iskreno nisam u toku sa trenutnim radom tamo. Cuo sam od par njih koji su na kurs dosli pripremljeni da su koristili code academy,linda.com,na youtube bucky kanal, neke knjige za c++ sto je dosta slicno za javu. Znaci nije bas da nemam nikakve informacije i da se nisam raspitao, nego kad zavrsim sa obavezama koje imam da imam vec napravljen plan sta da gledam(znaci imam trenutni stav prema ovom informisanju o javi kao sto si naveo), jer na internetu ima jako puno ljudi koji sto bi se reklo "izmisljaju toplu vodu" pa da se ne bavim sa njihovim snimcima i blogovima u ovom slucaju, nego da napravim taj presek sto si spomenuo i imam neko misljenje odakle da krenem preko leta i kad prodje guzva. Eto ako mi niko nista ovde ne kaze, a ja ne nadjem do tada krenuo bi od gore navedenih izvora
Damirns je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
java

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Java - out of Memory Vajsmilan Aplikativni softver 6 6.2.2012 20:54
Android - pozivanje Java metoda iz native koda voodoo_ Programiranje 5 14.10.2011 8:59
Samsung D600 Java upload (USB cable) Aleksandar Programi za mobilne telefone 0 16.6.2008 13:54
Jel' se ovo misli na Java Script ili? Tim85 Internet tehnologije 2 7.12.2006 12:33
G-thing program za LG(imam U8180) za java igre trazim gde ima? besplatno?trial? Ilic Marko Programi za mobilne telefone 1 9.2.2006 14:09


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 13:25.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2020, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com