![]() |
![]() |
|
Registracija | Uputstvo | Spisak korisnika | Kalendar | Pretraži | Današnje poruke | Označi forume kao pročitane |
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Starosedelac
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 154 puta na 115 poruka
|
![]()
Počeo sam pre neki dan da se bavim ovim i našao neke resurse na internetu i neke kodove, no vrlo sporadično i odmah naišao na problem. Skinuo sam Hi-Tech kompajler i par header fajlova, ispisao ostatak u MPLab-u i iskompajlirao bez grešaka. Hex fajl koji sam pritom dobio sam potom pokušao uz pomoć PICFlash-a da upišem na kontroler (16f877 ako je bitno), koji je postavljen na razvojnu ploču a ona preko USB porta na kompjuter. ali fajl nije hteo da se upiše uz poruku da ima ~7000 grešaka u programu i 192 na EEPROM-u (7000???). Drajveri dobro funkcionišu, ili bi bar trebalo, pošto ih nisam ja instalirao. Da li je moguće da kod od nekih ~150 linija može da generiše ovoliko grešaka ili je pre (što meni zvuči plauzabilnije) neki problem u programatoru? Da li su možda neki specifična podešavanja potrebna za konkretan mikrokontroler (osim biranja modela u razvojnom okruženju), s obzirom na to da je kod prilično generički? Možda neki resursi na internetu na koje možete da me uputite? Hvala unapred.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.790
Zahvaljeno 4.568 puta na 2.603 poruka
|
![]()
Deluje kao da je programator neispravan, a moguće i razvojno okruženje (mikrokontroler i ploča).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Starosedelac
|
![]()
Ok, greška je bila isključivo moja (projekat je pravljen za 16f877, a mikrokontroler je u stvari 16f877a
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Je l' imaš datasheet za taj 4x20 LCD?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
|
![]()
Da, kako bih ga drukčije povezao na razvojnu ploču?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Šta znam
![]() Prouči još malo datasheet, jesi siguran da si dobro inicijalizovao portove i da gađaš prave pinove? Takođe da li si dobio neku biblioteku uz taj LCD i da li si baš nju uključio u projekat a ne neku drugu? Možda koristiš pogrešne funkcije (koje se isto zovu kao one što ti trebaju)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Starosedelac
|
![]()
Pa trebalo bi da je sve dobro inicijalizovano, sudeći po datasheetu. Imam jedan custom-made header fajl koji sam skinuo sa neta i prepravio ga - sve funkcije su pisane od nule, korišćenjem direktno pinova, tako da tu ne bi trebalo da bude problema (barem se nadam). Nemam pojma, još uvek mi je ovo dosta u domenu apstrakcije, ne znam ni gde da tražim greške.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
|
![]()
Problem rešen, bilo je do podešavanja u programatoru. Nego, zna li ko kako se ispisuju crni pravougaonici na LCD-u? Jel postoji ASCII kod za to?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Postoje ali spadaju u extended set (vrednosti 128-255), ko zna da li ih biblioteka podržava.
Trebalo bi da imaš funkcije za crtanje linija, pravougaonika, krugova itd, pogledaj dokumentaciju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
Član od: 13.3.2013.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Pozdrav, da li može neko da preporuči zbirku rešenih zadataka ili knjigu teorije sa rešenim zadacima za vežbu u vezi programiranja dsPIC30F4011 mikrokontrolera ili bilo kakvu literaturu (na srpskom mi je bolje), polovna knjiga, nova, nije bitno.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|