Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.1.2014, 23:06   #1
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Pitanja o pravljenju softvera nevezana za jezik ili platformu

Palo mi na pamet da napravim ovu temu jer imam jedno pitanje za kolege koje se tiče korisničkog iskustva, odnosno šta većina korisnika očekuje od programa.

Nebi bilo loše da ova tema bude zalepljena (mada sam prilično uveren da neće biti nešto preterano aktivna).

Elem, moje pitanje.

Implementiram undo mehanizam u projektu za faks i došao sam do nedoumice. Da li je bolje da undo stack bude obrisan kada korisnik sačuva rad ili dozvoliti mogućnost undo-a i posle save-a. Zanima me šta je opšte prihvaćen način, i šta se u tom slučaju radi sa redo stackom ako nije prazan.

Znam da tekst editori (koliko ja znam) brušu undo stack kad se sačuva sadržaj, mada moguće je da to rade da nebi usisavali memoriju (programiram pa znam koliku kočičinu izmena napravim tokom jednog otvaranja fajla, i sigorno stiskam ctrl+s svaka 2-3 minuta). Ali program koji pravim nije tekst editor već program za crtanje vektroske grafike.
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.1.2014, 23:40   #2
water wizard
Deo inventara foruma
 
Član od: 29.1.2008.
Poruke: 18.581
Zahvalnice: 392
Zahvaljeno 3.448 puta na 3.227 poruka
Određen forumom Re: Pitanja o pravljenju softvera nevezana za jezik ili platformu

sve jedno kako god da je mada čisto sumnjam da je undo nedostupan posle save, to bi bio u svakom slučaju feature, jedino ako korisnik nije mnogo kratak sa resursima da nema mesta za nekoliko undo koraka...
water wizard je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.1.2014, 0:58   #3
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.499
Zahvalnice: 1.728
Zahvaljeno 4.515 puta na 2.561 poruka
Određen forumom Re: Pitanja o pravljenju softvera nevezana za jezik ili platformu

Ne znam za druge al mene strašno nervira kad slučajno okinem "save" i poništim undo operacije...
Nemam neki uzorak programa pa da mogu da tvrdim šta je dominantno, al' recimo i Notepad++ i MS Word čuvaju undo bafer posle snimanja, a njih smatram za ozbiljne programe. S obzirom da ne čuvaš bitmape u memoriji nego komande i koordinate, ne vidim razlog da brišeš undo u svrhu čuvanja memorije...
Bolje ostavi opciju da korisnik može da podesi veličinu undo bafera, kao što imaju svi kršteni programi.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
ivan90BG (21.1.2014)
Stara 18.1.2014, 16:15   #4
Geomaster
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 28.6.2007.
Lokacija: Beograd
Poruke: 2.342
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Određen forumom Re: Pitanja o pravljenju softvera nevezana za jezik ili platformu

History u Photoshop-u je jako dobro rešen princip undo/redo i iskreno se uvek pitam zašto to nije rasprostranjenije s obzirom na to koliko je korisno.
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.1.2014, 19:33   #5
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: Pitanja o pravljenju softvera nevezana za jezik ili platformu

Nema nekog preteranog razloga da brišeš stack nakon Save-a, bilo sa funkcionalne ili sa korisničke strane, štaviše, kontraproduktivno je - šta ako neko napravi neku promenu i slučajno je sačuva, a posle ne može da se vrati nazad?

Kao što je bilo predloga ranije, napravi ograničen undo stack, i ne brini...

Pošto sam već pravio nekoliko editora tog tipa, mahom za igre, generalno je dobro da ti sam undo/redo pristup bude od početka implementiran jer ga je znatno teže ubaciti u ceo sistem kasnije. Ono što možeš da dodaš, a što većina današnjih alata nema (sa izuzetkom nekoliko njih, npr IntelliJ IDEA), jeste lokalni history koji ostaje tu bez obzira na undo stack.

Koliko je to korisno u tvom slučaju više zavisi od samog tipa aplikacije, ali bi imalo smisla tamo gde VCS ne može da se koristi, pa samim time imaš dosta dobru opciju za korisnika ukoliko žele da vrate projekat na neku prethodnu reviziju.
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku MG-RAY na korisnoj poruci:
ivan90BG (21.1.2014)
Stara 18.1.2014, 20:37   #6
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: Pitanja o pravljenju softvera nevezana za jezik ili platformu

Izgleda da sam se ja nešto prevario u utisku da tekst edotori obično brišu istoriju kad se sačuva. NetBeans ne briše, ni Notepad++. Onda neću ni ja. Znam da ne postoji samo jedan undo model koji koristi svaki softver. 3D programi koliko znam imaju nekakvu istoriju za svaki objekat koja može da se briše na komandu, mada se ne razumem preterano pa ne znam da li osim toga imaju i običan undo. Ako sam dobro zapamtio iz Blendera i Maye kad se obriše ta istorija objekat se iz transformisane primitive pretvara u opštu vrstu freeform objekta (mogu se menjati individualni verteksi, face-ovi, ivice). Tako nešto bih mogao da zamislim u ovom programu za vektorsku grafiku koji pravim (postojali bi primitive neodređene složenosti sa svojim specijalnim svojstvima, koje bi mogle da se konvertuju u opšti vektorski oblik (zatvorena ili otvorena putanja od pravih ili Bezijeovih segmenata)). Jel zna neko kako tačno to funkcioniše u 3D programima?
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.1.2014, 13:40   #7
pivonroll
Član
 
Član od: 26.5.2007.
Poruke: 278
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 102 puta na 66 poruka
Određen forumom Re: Pitanja o pravljenju softvera nevezana za jezik ili platformu

Ja nikada ne pravim nesto da to bude na foru, svi tako rade pa cu tako i ja. Ako mi je logicno i intuitivno, tako ga i implementiram, bez obzira na to kako to rade drugi. Imao sam priliku da radim na pdf editoru za jednu firmu gde su nam glavonje iz firme trazili i zahtevali da neki feature implementiramo da radi bas kako to rade drugi pdf editori iako to uopste nije logicno i intuitivno. Jbg neki se vode logikom da naprave to bas kao sto to rade jaci programi, jer su oni to kao testirali trziste pa znaju kako ljudima odgovara a istina je da su ljudi samo robovi navika.
pivonroll je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
programiranje, razvoj softvera

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Pravna pitanja u vezi distribucije softvera Markonije Programiranje 12 21.6.2013 17:46


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 2:31.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2020, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com