Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 8.6.2010, 21:18   #1
Mladja
Član
 
Član od: 12.4.2006.
Lokacija: Sombor
Poruke: 290
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom MsAccess->Odbc->C# naredba?

kako da iz baze vratim 10 najvecih vrednosti(ne 10 zadnjih)?
trazim 2 dana po netu nikako da nadjem...kada cak i naidjem na nesto slicno
to nece da radi u MsAccessu...
Mladja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2010, 21:27   #2
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

Citat:
Mladja kaže: Pregled poruke
kako da iz baze vratim 10 najvecih vrednosti(ne 10 zadnjih)?
trazim 2 dana po netu nikako da nadjem...kada cak i naidjem na nesto slicno
to nece da radi u MsAccessu...
Kod:
SELECT polja FROM baza ORDER BY polje_po_kojem_se_sortira DESC
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2010, 21:30   #3
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

jel si probao mozda "ORDER BY Tabela DESC"
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2010, 21:38   #4
Mladja
Član
 
Član od: 12.4.2006.
Lokacija: Sombor
Poruke: 290
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

to ih sortira ali na sledeci nacin
(npr ukoliko imam vrednosti 6,35,20,9,10)
- 9,6,35,20,10
tj gleda samo prvu cifru
Mladja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2010, 21:49   #5
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

To bi trebalo da radi, jedino ako nemas jos koji upit. Postuj kod pa da vidimo da li ima neka greska.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2010, 21:53   #6
Mladja
Član
 
Član od: 12.4.2006.
Lokacija: Sombor
Poruke: 290
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

private void ucitaj_Click(object sender, EventArgs e)
{

if (radioHigh.Checked == true)
{
Brisi();
String kolona="";
Box.Text = "HighScore";
string ConnectionString = null;
OdbcConnection connect;
ConnectionString = "Driver={Microsoft Access Driver (*.mdb)};DBQ=Jam6.mdb;";
connect = new OdbcConnection(ConnectionString);
try
{
connect.Open();
OdbcCommand komanda = connect.CreateCommand();
komanda.CommandText = "select * from HighScore order by Rezultat desc;";


OdbcDataReader reader = komanda.ExecuteReader();

...
//ovde ide ispisivanje...
Mladja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2010, 21:56   #7
Mladja
Član
 
Član od: 12.4.2006.
Lokacija: Sombor
Poruke: 290
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

ispod toga imam proveru sa istim kodom (samo sa razlicitim upitpm za LowScore i Last10) u zavisnosti koji radioButton je odabran
LowScore jos nisam resio a Last10 je resen pomocu naredbe
""select top 10 * from HighScore "

Poslednja ispravka: Mladja (8.6.2010 u 22:08)
Mladja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2010, 22:20   #8
Mladja
Član
 
Član od: 12.4.2006.
Lokacija: Sombor
Poruke: 290
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

Nasao sam problem...
U samoj bazi,polje Rezultat je bilo predefinisano kao "text" polje ne kao "number"
Kako covek moze na glupost da izgubi vreme
Mladja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2010, 23:19   #9
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

pih, steta sto nisam naleteo ranije, da, famozno text polje je JAKO cesta greska pocetnika.

srecom, jako je lako prepoznatljiva, jer baza radi ono sto ocekujes, sortira kao da je u pitanju tekst

inace, ako ikada naletis na situaciju kada ne mozes da ispravis gresku, iz ma kojeg razloga (ne mozes da promenis tip polja u bazi) imas funkciju koja ce privremeno da konvertuje taj text u broj, pa onda da sortira.

ne znam napamet kako se zove u MS Access-u, al brza google pretraga ce pomoci
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2010, 23:34   #10
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

Ne postoji dobra zamene za ispravno izabran tip podataka kada su performanse u pitanju. Ukoliko je baš problematično dirarti već postojeće podatke samo zbog te jedne kolone može da se igra kastovanja:
Kod:
SELECT podaci FROM tabela ORDER BY CAST(podatak as INT) DESC
Gornji upit neće raditi bilo kakve konverzije već će kao osnovu za sortiranje glavnog recordseta koristiti privremeni sortiran po podacima koji su kastovani u brojeve. Ovo inače nije definisano standardom ali srećom većina DBMS-a podržava tu sintaksu (MySQL, MSSQL...)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
irreal (9.6.2010)
Stara 9.6.2010, 0:28   #11
Mladja
Član
 
Član od: 12.4.2006.
Lokacija: Sombor
Poruke: 290
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

Ima li neka funkcija koja ce da mi vrati zadnjih 10 unosa u bazu?
Napisao sam gore da mi je "select top 10 * from ..." resila stvar ,ali to je bilo samo prividno...ne radi nista pametno,samo prikazuje prvih 10

Poslednja ispravka: Mladja (9.6.2010 u 0:47)
Mladja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.6.2010, 0:49   #12
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

Citat:
Mladja kaže: Pregled poruke
Ima li neka funkcija koja ce da mi vrati zadnjih 10 unosa u bazu?
Napisao sam gore da mi je "select top 10 * from ..." resila stvar ,ali to je bilo samo prividno.Ona mi vraca pvih 10 unosa u bazu,ne poslednjih 10 ...
Ukoliko ti fizička topologija podataka u bazi služi kao parametar za pisanje upita onda već u startu praviš veliku grešku. Ukoliko moraš da pamtiš i informaciuju o vremenu unosa određenog podatka u bazu obavezno u tabeli entiteta rezerviši jedan atribut koji će ti pamtiti vreme unosa/izmene. Ako si baš uporan da nastaviš sa ovime što nameravaš možeš da koristiš najobičnije sortiranje i MSSQL TOP direktivu. Jedina je caka da bez polja za datum moraš da koristiš primarni ključ koji bi morao da bude veštački i tipa autoinkrementirajući int (celi broj).
Kod:
SELECT TOP 20 spisak_polja_koja_ti_trebaju FROM tabela ORDER BY id DESC
Još jednom ponavljam, baziranje upita na fizičkoj topologiji podataka u bazi je pogrešan način.
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.6.2010, 7:35   #13
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: MsAccess->Odbc->C# naredba?

Citat:
holodoc kaže: Pregled poruke
Ne postoji dobra zamene za ispravno izabran tip podataka kada su performanse u pitanju. Ukoliko je baš problematično dirarti već postojeće podatke samo zbog te jedne kolone može da se igra kastovanja:
Kod:
SELECT podaci FROM tabela ORDER BY CAST(podatak as INT) DESC
Gornji upit neće raditi bilo kakve konverzije već će kao osnovu za sortiranje glavnog recordseta koristiti privremeni sortiran po podacima koji su kastovani u brojeve. Ovo inače nije definisano standardom ali srećom većina DBMS-a podržava tu sintaksu (MySQL, MSSQL...)
upravo na castovanje sam i mislio, i naravno dolazi u obzir samo ako je prevelika muka promeniti tip podataka u samoj tabeli.
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
SQL naredba za prikazivanje podataka srdjan82 Serverske aplikacije i baze podataka 6 27.1.2010 3:22


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 7:44.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2021, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com