Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 15.9.2015, 22:14   #781
RexGrammer
Starosedelac
 
Član od: 18.7.2012.
Lokacija: Beograd, Srbija
Poruke: 1.258
Zahvalnice: 105
Zahvaljeno 238 puta na 210 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Ukratko o LINQ-u:

LINQ (Language Integrated Query) je tehnologija koja omogucava upite nad objektima u memoriji. Sintaksa je slicna SQL-u. Upiti se vrse nad IEnumerable objektima u memoriji.

Najbolje je uvek procitati knjigu, ali evo prva pomoc za teme u pitanju:

Nepotpuni pregled LINQ-a (malkice zastareo)

Delegates, Lambdas & Events

Brdo Korisnih Tutorijala

LINQ je ovde zaveden kao "napredna" funkcionalnost jezika. I to u sustini jeste, ali ne zbog tezine primene nego zbog tehnicke izvedbe koja je ispod njega
RexGrammer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku RexGrammer na korisnoj poruci:
NIx Car (16.9.2015)
Stara 15.9.2015, 23:12   #782
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Imate li ideju za funkciju koja proverava da li u broju ima ponovljenih cifara, meni je palo na pamet da svaku izdvajam i posebno proveravam sa ostalim ciframa, postoji li nesto prakticnije?
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.9.2015, 23:30   #783
RexGrammer
Starosedelac
 
Član od: 18.7.2012.
Lokacija: Beograd, Srbija
Poruke: 1.258
Zahvalnice: 105
Zahvaljeno 238 puta na 210 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

"Glupo" resenje:

brzina: O(lg(N))
otisak: 2 dodatna bajta

Kod:
public bool CifraPonavlja(int n)
{
    for (int vidjena = 0; n > 0; vidjena |= (1 << (n % 10)), n /= 10)
        if (vidjena & (1 << (n % 10))) return true;

    return false;
}
RexGrammer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku RexGrammer na korisnoj poruci:
NIx Car (16.9.2015)
Stara 16.9.2015, 2:24   #784
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.996
Zahvalnice: 92
Zahvaljeno 3.132 puta na 1.892 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Stefan Jovicevic kaže: Pregled poruke
Imate li ideju za funkciju koja proverava da li u broju ima ponovljenih cifara, meni je palo na pamet da svaku izdvajam i posebno proveravam sa ostalim ciframa, postoji li nesto prakticnije?
Evo ti još jedne jednostavne ideje ukoliko samo treba da utvrdiš da li se cifre ponavljaju (ne i koje konkretno).

Dovoljno je da uporediš dužinu tokenizovane (string) forme broja iz koje su uklonjeni duplikati sa ukupnim brojem cifara (dužinom stringa). Ukoliko se razlikuju to znači da se bar jedna cifra ponavlja. LINQ je kao stvoren za ovo.

Kod:
static bool hasDuplicates(int number)
{
    char[] numberStr = number.ToString().ToCharArray();
    return numberStr.Distinct().Count() < numberStr.Count() ? true : false;
}

Poslednja ispravka: Neutrino (16.9.2015 u 2:33)
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
Danilo023 (18.9.2015)
Stara 16.9.2015, 8:53   #785
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Hvala obojici, ali Neutrinov nacin je laksi, posto me ne interesuje ni koja je cifra, nista, samo da li se ponavljaju, hvala.
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.9.2015, 10:40   #786
irreal
V.I.P. Programiranje
 
Član od: 9.1.2009.
Lokacija: Beograd, Banovo Brdo
Poruke: 1.157
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
Neutrino kaže: Pregled poruke
Kod:
static bool hasDuplicates(int number)
{
    char[] numberStr = number.ToString().ToCharArray();
    return numberStr.Distinct().Count() < numberStr.Count() ? true : false;
}
uvek me nasmeje ova pointless upotreba ternary operatora.

uradio si
Kod:
return <expression> ? true : false;
sto se drugačije može napisati i kao
Kod:
return <expression>;
irreal je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.9.2015, 17:49   #787
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.996
Zahvalnice: 92
Zahvaljeno 3.132 puta na 1.892 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Citat:
irreal kaže: Pregled poruke
uvek me nasmeje ova pointless upotreba ternary operatora.

uradio si
Kod:
return <expression> ? true : false;
sto se drugačije može napisati i kao
Kod:
return <expression>;
Ternarni je slučajno ostao od drugačijeg rešenja jer sam poruku pisao u tri sata ujutru pa pošto ne mogu da je menjam, šta da ti kažem, bar si se nasmejao.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.10.2015, 20:27   #788
Todors
Član
 
Član od: 16.4.2010.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 462
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Irreal je u pravu. Za ovo ne postoji opravdanje.

Sledeci put malo vise obracaj paznju na ovekve stvari, jer koliko god to izgledalo trivijalno kasnije moze da ti ustedi mnogo vremena u resavanju bagova ili nadogradnji funkcionalnosti.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.10.2015, 21:22   #789
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Kako mogu najlakse da uporedim dva stringa? Recimo ako u teksboksu unosim nesto tipa aleks, a on iz tekstualnog fajla da izdvoji sve sto ima aleks u imenu, recimo aleksandar, aleksa i to... Ovo sa tekstualnim fajlom je uradjeno, napravio sam strukturu, samo mi treba kako da uporedim, znam da ima nesto vec gotovo za to al ne mogu da nadjem.
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.10.2015, 22:23   #790
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.648
Zahvalnice: 1.801
Zahvaljeno 4.582 puta na 2.613 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

if (prvi.StartsWith(drugi))

Ako nećeš da vodiš računa o velikim i malim slovima, onda npr.

if (prvi.ToLower().StartsWith(drugi.ToLower()))

https://msdn.microsoft.com/en-us/lib...v=vs.110).aspx
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.11.2015, 14:53   #791
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Kako da obrisem element iz niza? Trazio sam po netu, ali mi nista ne odgovara, treba mi nesto ako moze pomocu for petlje
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.11.2015, 0:29   #792
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.648
Zahvalnice: 1.801
Zahvaljeno 4.582 puta na 2.613 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Iz običnog niza ne možeš nikako, osim da napraviš novi niz koji je po dužini za jedan krači od prvog, i onda iskopiraš sve elemente osim onog koji hoćeš da izbaciš.

Alternativno, možeš da koristiš neku od varijanti lista (na primer LinkedList) umesto klasičnih nizova, jer liste podržavaju izbacivanje sa RemoveAt(indeks).
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.11.2015, 13:10   #793
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

A moze li sa davanjem vrednosti narednog elementa niza da bsude na tom mestu?
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.11.2015, 17:09   #794
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.648
Zahvalnice: 1.801
Zahvaljeno 4.582 puta na 2.613 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Ne razumem, daj primer.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.11.2015, 19:34   #795
Stefan Jovicevic
Član
 
Član od: 9.3.2013.
Poruke: 265
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Pa npr. u nizu x, ako se element koji treba da obrisem nalazi na x[1], da na njegovo mesto dodje sledeci x[2], i tako da se ukloni ovaj sa pozicije jedan
Stefan Jovicevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.11.2015, 20:48   #796
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 10.648
Zahvalnice: 1.801
Zahvaljeno 4.582 puta na 2.613 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Pa kao što rekoh u pretposlednjem postu, ako brišeš element na poziciji N, a niz je dugačak X elemenata, napraviš novi niz dužine X-1, iskopiraš u njega sve elemente od 0 do N-1 iz prvog niza, a onda iskopiraš i one elemente od N+1 do X-1 na pozicije N do X-2 respektivno.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.11.2015, 0:11   #797
CoFigamer
Član
 
Član od: 21.6.2012.
Poruke: 307
Zahvalnice: 32
Zahvaljeno 11 puta na 11 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

Kako da nadovezem elemente iz jednog niza u drugi niz koji ima elemente. Sa tim da prvi niz krene od zadate pozicije tipa niz[2] u niz koji ima npr. 2 elementa. Ne funkcionise sa dve for petlje, ako moze objasnjenje zasto ne funkcionise tako.
CoFigamer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.11.2015, 0:49   #798
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.595
Zahvalnice: 1.712
Zahvaljeno 910 puta na 512 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... C#

moras napraviti novi niz koji ima m + n elemenata (gde je m velicina prvog a n velicina drugog elementa) i onda taj niz popunjavati kako ti odgovara.
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.11.2015, 1:30   #799
CoFigamer
Član
 
Član od: 21.6.2012.
Poruke: 307
Zahvalnice: 32
Zahvaljeno 11 puta na 11 poruka
Određen forumom Re: How to... C#

A kako da ga punim, preko for?

Hocu npr iz jednog niza, da ubacim prva elementa u drugi niz, pa posle drugom nizu da dodam elemente, pa posle da dodam preostale elemente iz prvog u drugi. Ako stavim dve for petlje koji ce da prebacuju (dodaju) elemente iz jednog u drugi, nista se ne desava, tj ne puni se.

Poslednja ispravka: CoFigamer (11.11.2015 u 1:49)
CoFigamer je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.11.2015, 11:30   #800
NIx Car
Deo inventara foruma
 
Član od: 28.12.2006.
Lokacija: New Now
Poruke: 3.595
Zahvalnice: 1.712
Zahvaljeno 910 puta na 512 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: How to... C#

A da li striktno moras da koristis niz ili mozes da koristis i neku od kolekcija?
Jer te silne permutacije koje radis, bi bilo bolje da uradis sa List-om.
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku NIx Car na korisnoj poruci:
voodoo_ (11.11.2015)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
c sharp, c# tutoriali, how to, visual studio

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno



Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 2:51.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2021, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com