Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.4.2012, 20:26   #2641
=FI=Ghost
Veteran

Član od: 27.5.2008.
Zahvalnice: 632
Zahvaljeno 325 puta na 215 poruka
Određen forumom Re: Avioni

Citat:
pentraksil kaže: Pregled poruke
Jel me ti zezas ili ozbiljno mislis? Kakvo sramocenje u Gruziji? Gruzijske snage nisu znale gde se nalaze, a NATO oficiri koji su bili tamo zaduzeni za obuku nisu znali sta da rade. Rusi ne mogu nikome da se suprotstave????

Mora da se salis.....
Pročitaj analize koje se mogu pronaći na netu. Iako se pokazalo da su bili bolji u odnosu na rat u Čečeniji, ipak je delovalo da nisu ni blizu onome kakvi bi trebali biti imajući u vidu da je to vojska Rusije.

http://en.rian.ru/analysis/20080909/116657490.html

http://www.carlisle.army.mil/usawc/p.../mcdermott.pdf

http://www.cast.ru/eng/comments/?id=328

http://findarticles.com/p/articles/m.../ai_n56329617/

Za mene je to sramoćenje...
=FI=Ghost je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.4.2012, 20:56   #2642
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.489
Zahvaljeno 3.795 puta na 2.361 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

A internet je, hvala Bogu, uvek bio legitimno mesto za potpunu istinu. Svaki rat koji se ratovao prosao je glatko i bez sramocenja? Svaki rat ima problema. Cecenija je bila opste rasulo, jer je sve pepusteno rezervistima. Jedva su izvukli zivu glavu. E ali niko ne pominje sta se posle desilo. Kada je pocela da se angazuje profesionalna vojska, pa koordinisano delovanje pesadije, artiljerije i avijacije. Pravi primer modernog blitzkriega. Nije ovo nikakvo sramocenje, samo tipican rat u kojem vojska blista i posrce. Rusija mozda nema najmoderniju ili najspretniju vojsku, ali komentar da ne moze nikome da se suprotstavi je smesan.
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.4.2012, 21:01   #2643
=FI=Ghost
Veteran

Citat:
pentraksil kaže: Pregled poruke
A internet je, hvala Bogu, uvek bio legitimno mesto za potpunu istinu. Svaki rat koji se ratovao prosao je glatko i bez sramocenja? Svaki rat ima problema. Cecenija je bila opste rasulo, jer je sve pepusteno rezervistima. Jedva su izvukli zivu glavu. E ali niko ne pominje sta se posle desilo. Kada je pocela da se angazuje profesionalna vojska, pa koordinisano delovanje pesadije, artiljerije i avijacije. Pravi primer modernog blitzkriega. Nije ovo nikakvo sramocenje, samo tipican rat u kojem vojska blista i posrce. Rusija mozda nema najmoderniju ili najspretniju vojsku, ali komentar da ne moze nikome da se suprotstavi je smesan.
A ti si onda bio tamo pa znaš bolje?

Sem toga, voleo bih onda da vidim validnije podatke koji će mi dokazati da sam ja u krivu, jer tvoj komentar to ne dokazuje
Stara 21.4.2012, 21:22   #2644
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
=FI=Ghost kaže: Pregled poruke
A ti si onda bio tamo pa znaš bolje?

Sem toga, voleo bih onda da vidim validnije podatke koji će mi dokazati da sam ja u krivu, jer tvoj komentar to ne dokazuje
Nisam bio tamo naravno, citam knjige i isto istrazujem, naravno i po netu, ali ne uzimam sve zdravo za gotovo citajuci blogove i neka licna misljenja. Ja nisam rekao da brljanja nije bilo, ali ne iznosim besmislene zakljucke kako Rusija ne moze nikome da se suprotstavi, to je naprosto smesno. Ja to cak ne bih rekao ni za Americku vojsku ciji sistem i nacin hvaljenja iz dna duse ne podnosim. Imaju i oni svetle trenutke, ali bogami i dosta brljotina pa eto ne tvrdim kako ne bi mogli nikome da se suprotstave.
Stara 21.4.2012, 21:27   #2645
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

Svaka analiza se radi da bi poakazala nešto što se želi prikazati. Većina tih analiza danas pokazuje gde je ruskavojska slaba i potencira taj podatak. Ok, nije ni to loše, zna se šta treba da se ispravi, ali ... Ali je pitanje koje su tu jedinice upotrebljene. Jedine profesionalen ruske jedinice su bili par stotina specijalaca i deo padobranaca (njih oko 2000, jeddan puk ako se ne varam). Ostalo, to je većinom bila regrutna armija i to drugog poziva. Dakle, jedinice koje nisu bile popunjene do kraja opremljene opremom nižeg kvaliteta. To govori i podatak o glavnim tenkovima koji su upotrebljavale te jedinice, dakle, T72. Tenk druge linije, ne glavnik borbeni tenk a to je tip T80. Lično gledano, za jedinicu druge linije, koja nije popunjena do kraja, oni su se pokazali odlično. Nisu imali previše sredstava, nisu imali ni podršku kakvu bi imale jedinice prve linije, sredstva izviđanja, sredstva za koordinaciju sa avijacijom, dakle, imali su mnogo problema ali su krenuli, slušali naređenja, odradili posao. Meni je glavno pitanje što tu nisu bile jedinice prve linije, one opremljene kako treba i popunjene kako treba ( a to u ruskoj vojsci znači 80% sastava i opreme).

Pitanje je koliko je sve to nama ovde bitno i šta mi treba da naučimo iz pomenutog sukoba. A tu ide sasvim drugačija analiza. Kakav je to bio sukob? U suštini sukob dva različita koncepta, jedan je zapadni sistem profesionalne armije koju je imala Gruzija, drugi je poluprofesionalni sistem koji ima Rusija i mnoge zemlje u svetu (jeste dragi ministre odbrane, postoji poluprofesionalna vojska). Gruzija je godinama pre toga spremana i obučavana od strane NATO prijatelja, i u skladu sa time i stvarana mala profesionalna armija koja po zapadnim standardima je mnogo efikasnija od poluprofesionalne veće armije. U skaldu sa veličinom države, napravljena im je i armija, nabavljena sva oprema komunikacija, oružje po zapadnim standadima, nabavljeni u Ukrajini od gospođe Timošenko sistemi Buk i OSA, deo avijacije, dobili su donacije raznih NATO prijatelja u naoružanju, u BiH su kupili i sisteme Orkan (čisto da se zna). Podseća li vas ovo na nešto kod nas? Jeste, naš ministar koji nas ubeđuje da imamo baš super profi armiju malih dimenzija koja je mnogo efikasnija od one velike, glomazne poluprofesionalne ..... Kako se ta vojska pokazala? Na početku, imali su uspeha, ostvarili inicijativu i .... E tu pada sve ostalo u vodu. Nemaju masu. Da bi se održala inicijativa i uspešno eksploatisao početni uspeh trebaju jedinice koje se uvode u borbu, a nji mala profesionalna armija nema. Sa druge strane, rusi, imaju masu. Mogli su da pretrpe početni udar, masa im je dala početnu tačku da mogu da se suprostave i da počnu uzvratna dejstva i pored prvih gubitaka. Tada dolazi do pravih sukoba, i tu profesionalci Gruzije jednostavno napuštaju bojište. Ostavljaju iza sebe sve, od američkih M16, pa do tenkova napunjenih gorivom i municjom, pa do raketnih sistema Buk i OSA. Čim je zagustilo. I tu meni padju na pamet recimo najveća tenkovska bitka istorije, bitka kod Kurska. Nemačka armija, manja ali odlično opremljena. Sa druge strane, 50% veća armija rusa. Nemački tenkovi su mnogo bolji od ruskih T34, lako ih uništavaju na skoro 2 km, ruski T34 mora da dođe na manje od 500m da bi mogao da se suprostavi koliko toliko. Ali rusi imaju mnogo više T34. Rusi ih uvlače u borbu po dubini, kroz odlično izrađéne utvržene odbrambene linije, zaustavljaju napad, uvode u borbu svoje tenkove i odnose pobedu i pored velikih gubitaka, jednostavno, masa je pobedila. Jedan neobučen seljak je pobedio odličnog, obučenog, u borbi prekaljenog nemačkog vojnika, koji je onda bio što je danas recimo američki marinac profesionalac.

Druga stvar koja mi pada na pamet je ovo: Makijaveli : " Najamnik će te u miru braniti do poslednje pare u tvojoj riznici, a kada izbije rat nikad mu nećeš moći platiti dovoljno da za tebe pogine". Dopadalo se to nekome ili ne, profesionalni vojnik u profesionalnoj vojsci je najamnik, on prvo misli na svoju glavu.
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.4.2012, 22:10   #2646
=FI=Ghost
Veteran

Citat:
vasiljevic kaže: Pregled poruke
Svaka analiza se radi da bi poakazala nešto što se želi prikazati. Većina tih analiza danas pokazuje gde je ruskavojska slaba i potencira taj podatak. Ok, nije ni to loše, zna se šta treba da se ispravi, ali ... Ali je pitanje koje su tu jedinice upotrebljene. Jedine profesionalen ruske jedinice su bili par stotina specijalaca i deo padobranaca (njih oko 2000, jeddan puk ako se ne varam). Ostalo, to je većinom bila regrutna armija i to drugog poziva. Dakle, jedinice koje nisu bile popunjene do kraja opremljene opremom nižeg kvaliteta. To govori i podatak o glavnim tenkovima koji su upotrebljavale te jedinice, dakle, T72. Tenk druge linije, ne glavnik borbeni tenk a to je tip T80. Lično gledano, za jedinicu druge linije, koja nije popunjena do kraja, oni su se pokazali odlično. Nisu imali previše sredstava, nisu imali ni podršku kakvu bi imale jedinice prve linije, sredstva izviđanja, sredstva za koordinaciju sa avijacijom, dakle, imali su mnogo problema ali su krenuli, slušali naređenja, odradili posao. Meni je glavno pitanje što tu nisu bile jedinice prve linije, one opremljene kako treba i popunjene kako treba ( a to u ruskoj vojsci znači 80% sastava i opreme).
Da, upravo o tome i ja govorim. Jedan ovakav mali rat na ograničenom prostoru prouzrokovao je toliko problema. Zašto avijacija nije bila efikasna? Zašto komunikacija nije bila efikasna? Zašto nije korišćena bolja vojska i bolje naoružanje? Zašto kada je u pitanju samo jedan tako mali i ograničeni rat? To dovodi do pitanja na kojem temeljim svoj komentar (naravno, malo karikiran jer pretpostavljam da bi se od napada Turkmenistana ili Mongolije ipak mogli odbraniti) - kako bi se tek onda pokazali u jednom hipotetskom sukobu širih razmera? Stavimo na stranu strateško nuklearno oružje i ostanimo na ovome od čega je i počela rasprava - kopnena vojska i avijacija (i hajde, mornarica, koja je takođe u lošem stanju).

Nemojte me pogrešno shvatiti - i ja gajim određenu ljubav i poštovanje prema Rusiji i njenoj vojsci; ali zašto, zašto moram da se sramim svaki put kada oni budu u vestima jer se pokaže da su zbog ovog ili onog nešto zasrali? Zašto ni tako jedan jadan rat nisu mogli ljudski da odrade pa da kažemo - eto, to je Ruska vojska sa ponosom a ne sa strahom da nam se neko smije zbog toga što je oficir koristio novinarski telefon za komunikaciju a avijacija nije imala satelite za precizno navođenje municije.
Stara 21.4.2012, 23:47   #2647
asteriks254
Član

Član od: 3.3.2011.
Zahvalnice: 145
Zahvaljeno 101 puta na 79 poruka

KAI T50 golden eagle ima i verzija AT50 skolsko borbeni avionKliknite na sliku za veću verziju

Ime:	800px-KAI_T-50_Golden_Eable_by_Ryabtsev.jpg
Viđeno:	24 puta
Veličina:	78,3 KB
ID:	43029
http://en.wikipedia.org/wiki/KAI_T-5Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	KAI TA-50-thumb-560x303-113067.jpg
Viđeno:	24 puta
Veličina:	20,6 KB
ID:	430300_Golden_Eagle

Poslednja ispravka: asteriks254 (21.4.2012 u 23:59)
asteriks254 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.4.2012, 0:40   #2648
Nikola16789
Deo inventara foruma

Član od: 6.7.2009.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 595 puta na 466 poruka

Citat:
Da, upravo o tome i ja govorim. Jedan ovakav mali rat na ograničenom prostoru prouzrokovao je toliko problema. Zašto avijacija nije bila efikasna? Zašto komunikacija nije bila efikasna? Zašto nije korišćena bolja vojska i bolje naoružanje? Zašto kada je u pitanju samo jedan tako mali i ograničeni rat? To dovodi do pitanja na kojem temeljim svoj komentar (naravno, malo karikiran jer pretpostavljam da bi se od napada Turkmenistana ili Mongolije ipak mogli odbraniti) - kako bi se tek onda pokazali u jednom hipotetskom sukobu širih razmera? Stavimo na stranu strateško nuklearno oružje i ostanimo na ovome od čega je i počela rasprava - kopnena vojska i avijacija (i hajde, mornarica, koja je takođe u lošem stanju).

Nemojte me pogrešno shvatiti - i ja gajim određenu ljubav i poštovanje prema Rusiji i njenoj vojsci; ali zašto, zašto moram da se sramim svaki put kada oni budu u vestima jer se pokaže da su zbog ovog ili onog nešto zasrali? Zašto ni tako jedan jadan rat nisu mogli ljudski da odrade pa da kažemo - eto, to je Ruska vojska sa ponosom a ne sa strahom da nam se neko smije zbog toga što je oficir koristio novinarski telefon za komunikaciju a avijacija nije imala satelite za precizno navođenje municije.
Ne mozemo iskljuciti stratesko nuklearno oruzije jer je upravo ono razlog zasto je njihova vojska takva, kakva je. Pored takvog naoruzanja, oni mogu komotno 90% vojske da raspuste i ponovo da budu sigurni da niko ne sme da ih pipne.

Za ovakve napade ni mnogo ofanzivnija USA vojska ne koristi pun potencijal, a videli smo da su u svakom ratu koji su vodili pretrpeli mnogo gubitaka. To je jednostavno normalno jer se i protivnik bori, ne mozes ocekivati da se uplasi i pobegne tek tako, pogotovo kad napadas necje kuce, decu, ubijas mu izvor prihoda, taj ce da se brani do smrti. Jeste, Gruzijska vojska je profesionalna pa nije bilo bas takvog slucaja, ali sigurno da su i oni radili posao neko vreme dok nisu bili sigurni da vise ne mogu, pa su zbrisali.
Jednostavno, gruzijska vojska nije uspela na vreme da osigura roki tunel i time mozda zaustavi rusku ofanzivu na S.Osetiju. U Abhaziji nisu mogli apsolutno nista da urade jer je to prakticno otvoren prostor (uz obalu).

Zanimljivo da avijacija nije imala sredstva za precizno navodjenje, pa kako su leteli avione, oni bi trebali da koriste isti sistem? Ne znam ni da li Rusija poseduje inercijalno/gps navodjene bombe. Koliko znam najbolje sto su mogli tad da koriste su bile laserski/TV navodjene rakete/bombe, i to je to.

I na kraju ja bas mislim da je dobra stvar to sto se taj covek snasao da komunicira iako nije imao neophodnu opremu. To samo pokazuje koliko jedna vojska mora da bude fleksibilna, a ne da cim izadje iz idealnih parametara pukne po savovima.
Nikola16789 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.4.2012, 9:15   #2649
=FI=Ghost
Veteran

Citat:
Nikola16789 kaže: Pregled poruke
Ne mozemo iskljuciti stratesko nuklearno oruzije jer je upravo ono razlog zasto je njihova vojska takva, kakva je. Pored takvog naoruzanja, oni mogu komotno 90% vojske da raspuste i ponovo da budu sigurni da niko ne sme da ih pipne.

Za ovakve napade ni mnogo ofanzivnija USA vojska ne koristi pun potencijal, a videli smo da su u svakom ratu koji su vodili pretrpeli mnogo gubitaka. To je jednostavno normalno jer se i protivnik bori, ne mozes ocekivati da se uplasi i pobegne tek tako, pogotovo kad napadas necje kuce, decu, ubijas mu izvor prihoda, taj ce da se brani do smrti. Jeste, Gruzijska vojska je profesionalna pa nije bilo bas takvog slucaja, ali sigurno da su i oni radili posao neko vreme dok nisu bili sigurni da vise ne mogu, pa su zbrisali.
Jednostavno, gruzijska vojska nije uspela na vreme da osigura roki tunel i time mozda zaustavi rusku ofanzivu na S.Osetiju. U Abhaziji nisu mogli apsolutno nista da urade jer je to prakticno otvoren prostor (uz obalu).

Zanimljivo da avijacija nije imala sredstva za precizno navodjenje, pa kako su leteli avione, oni bi trebali da koriste isti sistem? Ne znam ni da li Rusija poseduje inercijalno/gps navodjene bombe. Koliko znam najbolje sto su mogli tad da koriste su bile laserski/TV navodjene rakete/bombe, i to je to.

I na kraju ja bas mislim da je dobra stvar to sto se taj covek snasao da komunicira iako nije imao neophodnu opremu. To samo pokazuje koliko jedna vojska mora da bude fleksibilna, a ne da cim izadje iz idealnih parametara pukne po savovima.
Pročitaj onaj PDF na drugom linku što sam stavio. Ima vrlo zanimljivih podataka a i u spisku literature se može dosta toga zanimljivog pronaći.

Što se tiče toga da je komunicirao koristeći telefon novinara - da, njemu svaka čast za snalaženje ali to pokazuje neefikasnost vojske. Amerika vodi ratove daleko od svoje teritorije dok je ovaj rat bio bukvalno na ruskoj teritoriji. Zar tu ne bi trebalo biti daleko lakše osigurati svu potrebnu opremu i logistiku?
Stara 23.4.2012, 13:59   #2650
vasiljevic
Starosedelac

Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka

Odgovor na pitanje zašto može biti komplikovan ali i jednostavan, sve zavisi od toga kako ko voli da gleda stvari. Činjenica je da oni imaju problema u zemlji (Čečenija recimo) i da pored toga oni moraju da rasporede snage prve linije na način koji će im obezbediti zaštitu države na adrekvatan način. A za njih to je pravac prema NATO jedinicama, ili ti Evropa. Jednom im se desio Hitler i pametni Staljin koji je napravio pred napad čistku u armiji i nemaju nameru da se desi opet. Svaka čast potpisanim dogovorima, ali mi ne verujemo opet (za razliku od naših, oni uvek veruju pa se naknadno vrlo iznenade jer nije ono što su potpisali ....). Verovatno je taj deo uz procenu ljudi gore o stepenu opasnosti na dotičnom pravcu rezultirao odlukom da se na tom pravcu ne stacioniraju snage prve linije, jer je bilo moguće ih relatvno brzo ojačati jednim brojem profi snaga prve linije. Standardno preračunavanje, šta imam i šta moram da odradim, sa ovim što imam i kolika je cena na kraju. Da li je cena bila prevelika? Hmmmm, ako pitaš civile, svaka smrt je njima katastrofa. Generali, oni su obučeni da razmišljaju u procentima. Oni imaju procenat za svaki sat, dan, godinu .... Počinju sa brojkom koliko njih biva izbačeih iz strooja, pa tu preračunavaju koliko njih je ranjeno, koliko mrtvo, pa preračunavaju koliko od ranjenih će se vratiti u stroj, koliko ne. Sve su to podaci koji njima govore koliko dugo armija možé da se bori i brani zemlju. I dok su u okviru tih procenata, to je sasvim ok. Ovde, oni su bili daleko od tih procenata, i što se njih tiče, to je odlična akcija gde ima određenih problema koji mogu da se srede, ali koji nisu uticali odlučujuće na gubitke i na krajnji rezulatat. Drugačiji pristup razmišljanju, celina ne pojedinac, krajnji rezultat ne sporadične priče, u atu se gine i radi sa onime šta se ima u datom momentu, ne sade se ruže i igra žmurke.

Čist primer priče kod nas je recimo napad NATO na nas. I izjave generala da smo imali minimalne gubitke u jedinicama. I to je tačno, gledano procentualno prema vremenu koje je armija provela u ratu. Te cifre su za armiju minimum minimuma. Za tebe, to je katastrofa. Ti misliš o čoveku, što je luksuz koji general ne može da ima. On misli o celini, ne pojedincu i to je jedini način da odradi posao a da ne poludi.

Usput rečeno, vrlo je veliko pitanje da li bi Gruzija nešto uspela da uradi i da je zauzela pomenuti tunel jer je Rusija mnogo jača po pitanju avio manevra i ima na raspolaganju izuzetne padobranske jedinice. I to ne tipa američkih koje su u suštini pešadijske snage. Opet iz glave, čisto oko tipa jedinica koje oni imaju. Imaju na raspolaganju desnatno jurišne brigade. To je negde oko 4300-4500 ljudi u jedinici. Sastav je komanda, 3 DJ bataljona, baterija topova, baterija MB 120mm, baterija POVR, baterija PAT/PARS, i podržane su sa 2 helikopterska puka sa negde oko 135 helikoptera (negde 40ak je juriöšnih). I to im je operativo taktička komponenta armije, dakle, dubine napada su do 70km u dubinu. Mnogo interesantnije je njihova vazdušno desantna divizija. A njih je nekoliko.

Vazdušno desantna divizija je snege 7500-8000 ljudi, dakle, skoro 2 puta manja od američke. Ali ... Ali je šta sve sa njima ide. A ide iz vazduha preko 330 BVP tipa BMD-3, oko 700 kamiona GAZ-66, pa koja stotina terenaca UAZ 469. Sa njima idu samohodni MB 120mm, pa samohodne haubice 122mm, pa samohodni VBR tipa Grad 122mm, ceo sistem PVO, imaju u sastavu preko 100 lansera sistema Igla za terminalnu zaštitu recimo. I sve to oni izbace iz aviona u 2 ili 3 naleta, sa munucijom i opremom za minimum 7 dana rata za početak. Njihova zona dejstva je u napadu nekih 80-100x80-100km, u o odbrani oko 30x30km. Ono što se vidi je da je kod nje sve samohodno. Ona ima izuzetnu brzinu napredovanja i manevra. Veliku snagu udara. Oni se vrlo malo razlikuju u odnosu na standardnu oklopno mehanizovanu jedinicu, jedini nedostatak je što nema tenkova. Ostalo, sve imaju. Američka padobranska divizija (a ikmaju samo jednu) je dva puta veća po broju ljudi i ona je de facto, laka pešádijska jedinica. Ona sve obavlja na nogama, vozila koja se dopreme su laka vozila, haubice su lake vučne haubice. Manevraski mnogo statičnije rešenje koje nadoknađuje nedostatke brojnošću. Ona traži mnogo više naleta od pomenuta 2 ili 3 da bi se izbacila i počela da dejstvuje kako treba. Teoretski, da je zagustilo, Rusi su mogli u roku od dan ili dva da organizuju i prebace u rejon dejstva iza leđa Gruzijskih snaga ne jednu već više ovakvih padobranskih divizija i da za verlo kratko vremme potpuno odseku njihove jedinice i da završe posao sa eclom Gruzijom. Ako pitaš štoo nisu, tu je onaj deo koji svaki general ima na umu kada vodi neki rat: ekonomičnost dejstva. Uvođenje tih snaga u rat je mnogostruko skuplje od recimo nedelju ili dve delovanja jedinica koje su već tamo. Operativno, nije bilo opravdanja da se pravi taj trošak. Organizacija toga traži vreme. Nekoliko dana, ali opet to je vreme. Par dana čekanja je izgubljen rat. A činjenica je da je tu za tih par dana, sve bilo rešeno. Organizovati i izvoditi desant kada je sve rešeno, malo glupo, zar ne?
vasiljevic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.4.2012, 15:50   #2651
Dejan16
Veteran

Član od: 23.8.2010.
Zahvalnice: 308
Zahvaljeno 137 puta na 84 poruka

Citat:
Pročitaj analize koje se mogu pronaći na netu. Iako se pokazalo da su bili bolji u odnosu na rat u Čečeniji, ipak je delovalo da nisu ni blizu onome kakvi bi trebali biti imajući u vidu da je to vojska Rusije.

http://en.rian.ru/analysis/20080909/116657490.html

http://www.carlisle.army.mil/usawc/p.../mcdermott.pdf

http://www.cast.ru/eng/comments/?id=328

http://findarticles.com/p/articles/m.../ai_n56329617/

Za mene je to sramoćenje...
Pozdrav,nisam neki zaludjenik za vojskom i ovim novim takozvanim "ratovima",jer to je sve samo ne rat.
Ali moram ti reci da nisi u pravu....Ria Novosti su ti prozapadne ruske novine....ako se ne varam i ako si ti pratio prosle ruske izbore iste te novine su glorifikovale Kasparova koji je zestoko pljuvao po Putinu a nije imao ni 1 % na izborima,koliko se secam,ispravi me ako gresim.
Drugi izvor je americki izvor(ako se ne varam),a njima tek ne verujem.
Ruska armija je najjaca od postajanja ruske nacije,jedino se Crvena armija pre Staljinovih cistki moze reci da je bila najjaca.

Americka,Kineska i Ruska armija predstavljaju prototip jakih armija.Amerika "fura" stil svetskog "policajca" i mnogo su se vise obrukali oni nego Rusi u Gruzijskom ratu.Pa ako ti mislis da je Rusija sa punom ratnom opremom krenula na Gruziju,onda se opako varas.
A da ne govorim o Ruskoj armiji izopsteno,jer poseduje identican broj tenkova,aviona...kao i Kina i sa njom deli 2. mesto(doduse daleko iza Amerike).
Sa druge strane ima najvise atomskih glava i to vise od svih svetskih sila zajedno(proveri).

Rekao si da Rusija ne moze nikom da se suprostavi,mislim da je to nebuloza astronomskih razmera ,Rusija se ne moze suprostavi Americi,Kini i Indiji,kao sto se Kina,Amerika i Indija ne mogu suprostaviti Rusiji jer bi to znacilo unistenje planete Zemlje.

A da ne pominjem da je 70% americkih vojnih projekata proisteklo iz planova i nacrta Nacisticke Nemacke,te da je 670 fizicara i matematicara i vojnih strucnjaka tokom 1945-1948 otislo u Ameriku i nastavilo svoj rad tamo....ciste cinjenice,ako razumes nemacki potrazi izvore,internet ih je pun.

Nisam neki laik,kao sto rekoh,u danasnje vojne projekte ali ti odgovorih ono sto sam znao,Pozdrav.
Dejan16 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.4.2012, 17:08   #2652
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.527
Zahvaljeno 2.604 puta na 1.556 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Nije lose ovo bilo u Leskovcu. Samo su mi se dopale specijalne jedinice. Oni avioni su verovatno i jedva poleteli.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.4.2012, 17:50   #2653
Pegasus
Član

Član od: 26.12.2011.
Zahvalnice: 101
Zahvaljeno 113 puta na 80 poruka

Citat:
a da ne pominjem da je 70% americkih vojnih projekata proisteklo iz planova i nacrta nacisticke nemacke,te da je 670 fizicara i matematicara i vojnih strucnjaka tokom 1945-1948 otislo u ameriku i nastavilo svoj rad tamo....ciste cinjenice,ako razumes nemacki potrazi izvore,internet ih je pun.
Исту ситуацију имаш и са СССР, тако да то ама баш ништа не значи.
Pegasus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.4.2012, 18:11   #2654
lijenština
Starosedelac

Član od: 7.12.2005.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 703 puta na 359 poruka

Da budemo iskreni, taj rat su dobili za manje od nedelju dana. U tom ratu se odlično pokazao (barem sam tako čuo) Su-34 koji je uništio ključnu radarsku stanicu. Tih aviona je bilo tada samo par komada. Do 2020 će ih biti 120.

Rusija je ušla u veliki program novog naoružavanja. Verovatno s razlogom, jer su uočili svoje probleme u tom konfliktu. Razvijaju se nove platforme: gusenične i točkaške platforme Armata, Kurgan, Bumerang; pvo S-500, t-50 lovac, srednje teški UAV jurišnik, kupuju se novi helikopteri, brodovi i podmornice, novi radari, sistemi veze i komande.

Rusija je, kao što jedno domaće mrestilište rusofoba kaže zemlja čuda. Uvek kada misliš, e sada su gotovi oni opet, nekako prežive.

Stvarnost je složena - ne valja preterivati, žuriti sa zaključcima i biti isključiv. Videćemo koji delovi i u kojoj meri će se ispuniti taj ambiciozni program. Ako bude bio u većini stavki popunjen to će značiti ozbiljno podizanje ukupnog stanja njihove armije.

Poslednja ispravka: lijenština (24.4.2012 u 9:06)
lijenština je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.4.2012, 18:40   #2655
Dejan16
Veteran

Član od: 23.8.2010.
Zahvalnice: 308
Zahvaljeno 137 puta na 84 poruka

Citat:
Pegasus kaže: Pregled poruke
Исту ситуацију имаш и са СССР, тако да то ама баш ништа не значи.
Ne verujem bas u tu pricu ,ne kazem da ne verujem tebi nego ne u tu pricu,ako se uzme u obzir da je ogromna vecina fizicara,strucnjaka,oficira,matematicara nemaca za vreme WW2 bilo u NSDAP-u,vrlo malo,skoro pa nemoguce je da ce pripadnik NS radnicke partije preci u najomrazeniju grupaciju medju nacistima posle jevreja-komuniste.Ako ih je i bilo bilo ih je u miliprocentima,posto je arhitekta Sper provereno imao dogovor sa americkom vlastima,i mislim da je posleratna amerika bila dosta primamljivije i plodnije zemljiste za nemacke naucnike,oficire i arhitekte.

Na to nadolazi i cinjenica da se u danasnje vreme 50 miliona amerikanaca izjasnjava kao Amerikanac-Nemackog porekla,koliko znam Nemacka nije bila sila koja je drzala kolonije,i sigurno nisu pali s'neba,vec su se u prvih nekoliko godina,posle rata,vecina Istocnih nemaca preselilo "preko bare" u strahu od Rusa,tek posle rusenja Berlinskog zida dolazi da kakvog-takvog povratka nemaca u Nemacku.
Dejan16 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.4.2012, 10:44   #2656
stepanov
Veteran

Član od: 10.8.2008.
Zahvalnice: 425
Zahvaljeno 64 puta na 48 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku stepanov

Rusi kad su uleteli u Nemacku pokupili su mnogo nacrta, i nije tu bilo oces neces kod nas, nego koga su zatekli od naucnika, a da je koristan, odveden je u Rusiju ili streljan. Pa tako mozemo da uporedimo Mig 15 i americki F86, oba radjena na osnovu nemackih nacrta za buduceg mlaznog lovca. Naravno nemci su izvrsili mnoga istrazivanja i skratili muke u Rusima i Amerikancima. E sad SAD je verovatno imao vise strucnjaka, pa pre svega Fon Braun kome imaju da zahvale na raketama koje su ih popele na mesec.
stepanov je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.4.2012, 11:11   #2657
=FI=Ghost
Veteran

Vasiljeviću,

kad mi daš ovakav odgovor ubedio bi me i da je crno belo

Hvala na trudu i ovakvom objašnjenju.
Stara 24.4.2012, 14:00   #2658
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.527
Zahvaljeno 2.604 puta na 1.556 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Bez obzira sto je SAD bila velika zemlja pre drugog svetskog rata ipak nisu znali u kom ce pravcu ici svet. Vise su se orijentisali da iskorene sopstveno siromastvo plaseci se ponovne recesije iz 1929. godine. Nemacki naucnici su im posle II sv. rata samo dobrodosli u nastojanju da isprate nove tehnologije koje su Nemci sa zadovoljstvom razradjivali.
Isti taj entuzijazam koji su Nemciimali praveci nove vojne tehnologije, Ameri su primenili u projektima, pripremi i slanju Homosapiensa na Mesec.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.4.2012, 23:28   #2659
Silent Otto
Veteran

Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 252
Zahvaljeno 219 puta na 140 poruka

Hm, dobro prijatelji a kako objasniti ono brukanje JNA u Sloveniji ili pak posrtanje iste u Hrvatskoj kada je ona (JNA) u to vreme i na ovim prostorima bila ono što su danas Ruska vojska u Gruziji ili Američka širom sveta-slon u prodavnici stakla.
Silent Otto je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.4.2012, 0:07   #2660
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
Silent Otto kaže: Pregled poruke
Hm, dobro prijatelji a kako objasniti ono brukanje JNA u Sloveniji ili pak posrtanje iste u Hrvatskoj kada je ona (JNA) u to vreme i na ovim prostorima bila ono što su danas Ruska vojska u Gruziji ili Američka širom sveta-slon u prodavnici stakla.
Opsti raspad sistema, jos uvek mesovita komanda....Dok su Hrvati okupljali generale svoje nacionalnosti, nasi su jos uvek zeleli da ocuvaju Jugoslaviju. Otuda je u komandi ostalo mnogo nacionalnosti koji su kocili komandovanje JNA, jednostavno nisu zeleli da JNA bude mirotvorac...tek kasnije je JNA presla na srpsku stranu kada je vecina Hrvata, Bosanaca i ostalih napustilo JNA....Sarajevo je moglo da padne lako, samo je bilo potrebno naredjenje. Znam za slucaj gde su nasi Orlovi sa piste bili vracani jedno 5 puta jer se mnogi u komandi nisu mogli dogovoriti da li da krene napad ili ne. Naravno tu je danak uzelo i uzasno stanje u zemlji, dobrovoljci nisu bili adekvatno obucavani. Glavni udar treba da izvrsi profesionalna vojska, rezerva samo kao podrska tom udaru. Kod nas se to radilo obrnuto, stvarale su se vojske u vojsci, nije se znalo ko kome komanduje i ko je za sta odgovoran. Vukovar je bio uzas, rezerva je bukvalno zrtvovala tenkove u urbanoj borbi, ja mislim da je skoro 30 izgubljeno u tom napadu. JNA se tada sastojala od bukvalno vise vojski, svako se igrao generala....zato je rat tako i prosao.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
avijacija, avioni

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 3:53.