Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Opisi, recenzije i testovi

Opisi, recenzije i testovi Ovde šaljite sopstvene opise, recenzije i testove hardvera. Neka ono što ste poslali bude vaše autorsko delo - nemojte kopirati tuđe tekstove sa drugih sajtova i časopisa.

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 10.1.2025, 14:44   #1
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.020
Zahvaljeno 4.145 puta na 2.489 poruka
Određen forumom Fractal Design North

Jest da nas je sve manje koji ovo čitamo ali volim tradiciju ostavljanja opisa na SK forumu. Posle skoro deceniju korišćenja MS Black Widow koju sam takođe opisao ovde, došao red da probam i originalni Fractal Design, konkretno model North u Mesh Black varijanti.

Dizajn i kvalitet izrade

Meni je lično dizajn fenomenalan i slagao bih ako bih rekao da ga nisam kupio najvećim delom zbog toga kako izgleda. To je naravno subjektivno ali je meni ovaj mix pravih orahovih letvica i crnog, sa sve ovom narandžastom led trakom za power apsolutni vrh. Smatram da je pleksi stranica još lepša ali sam išao na Mesh zbog temperatura i zato što mi je kućište svejedno na mestu na kom se stranica ne vidi.

Izrada se po meni deli u dve stavke.

Prva je promišljenost i funkcionalni dizajn. To je vrhunsko. Sve se lako skida i montira, šrafići ostaju da vise na svojim stranicama. Poklopac gore je magnetni a prednja strana se uklanja na klik. Kućište se za dva minuta i bez alata ogoli da imaš pristup sa svih strana. Fioke za HDD imaju anti-vibracione gumice na koje se sve to monitra. Rupa i mesta za cable menangment ima svuda i baš je lepo iskustvo sastavljati komp u njemu.

Druga je sam fizički kvalitet. Tu je onako - dobro. Drvo je pravo drvo, metal je metal ali je malo tanak. Kućište kad je prazno je vrlo lako, čak nije htelo da legne ravno na sve četiri nogice na parket nego se klackalo. MS Black Widow je masivniji i deluje ozbiljnije pod ruku. Međutim kada se napuni komponentama, fino se oteža i lepo legne na sve četiri pa hajde da kažem da to nije problem ali da sam očekivao da me malo više impreisonira za ovu cenu - jesam.

Ja inače nemam strpljenja da pažljivo rutujem kablove i ovo je najurednije što sam ikad uspeo da uradim ispod zadnje strane.

Utisci u radu

Što se tiče hlađenja, temperature mi deluju jako niske i sve komponente rade osetno hladnije nego u starom kućištu. Tu su dva usisna fabrička ventilatora napred i oba su PWM. Na nižim obrtajima su tihi a vuku prilično dobro. Jasno bolje od onih iz MS-a. Izduvnih nema ali je celo kućište mrežasto pa ova dva usisna stvaraju pritisak koji lepo izduvava na sve strane. Odlično hlađenje i ne bih tu imao šta da dodam.

Buka je takva kakve su vam komponente jer kućište je faktički šuplje. Čuje se sve unutra. Ja naštelujem sve ventilatore da su low ili isključeni u idle i onda je tiho vrlo. Kad se igra čuje se sve. Inače imam dva Toshiba HDD-a i jedan stariji je baš bučan kad se zavrti na 7200. Čuje se ta vibracija lagano i oseti na kućištu por rukom jednako lagano uprkos onim gumicama na koje se sve montira. Te vibracije srećom nikad ne pređu u bučno rezoniranje što se u MS uvek dešavalo pa sam morao da se dovijam sa nekim after-market rešenjima. Što je zanimljivo sa obzirom da je MS od debljeg lima i mnogo više dampiran a opet prorezonira gore od lakšeg i tanjeg FD-a. Mislim da tu iskustvo proizvođača dolazi do izražaja.

Finalni utisci

Što se mene tiče plusevi su što je prelepo, objektivno gledano vrlo provetreno, hladno i lepo promišljeno po pitanju raznih sitnih detalja. Minusi su što je skupo, i za te pare su baš i mogli malo deblji pleh da upotrebe skandinavske škrtice. I to je to, vrlo fino kućište ali malo uptan odnos uloženo-dobijeno.
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 9 korisnika se zahvaljuje korisniku Aibo na korisnoj poruci:
Juraj (10.1.2025), Lord Vucko (15.1.2025), mvasic (16.1.2025), ogisha (10.1.2025), Partybreaker (11.1.2025), Picard (12.1.2025), polarnimeda (10.1.2025), Remedy (12.1.2025), worstever (10.1.2025)

Bookmarks sajtovi

Tagovi
design, fractal, north, opis, recenzija

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza
Pregled sa stablom odgovora Pregled sa stablom odgovora

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Fractal Design Define R2 XL - misljenje ? bojanh ŠDK - Ostale komponente 6 16.11.2015 18:47
Fractal Design Define R4. miki_kiki Ostale komponente 0 3.12.2012 2:28
Fractal Design Define XL ? LaZaRuS ŠDK - Ostale komponente 26 22.2.2012 11:43
fractal design arc midi kuciste? makiem ŠDK - Ostale komponente 6 7.2.2012 3:26
Adobe Design Achievement Awards 2010 (prijava radova do do 4. juna 2010.) Chivan Dešavanja i događaji 0 21.12.2009 11:21

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 2:23.