Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj

Web razvoj Sve u vezi sa razvojem Internet sajtova: programi, dizajn, usluge hostinga, administracija...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.12.2006, 16:07   #1
dm@ricn
Član
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Krusevac
Poruke: 188
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

ljudi imao bih pitanje ako bi neko mogao da pomogne posto me stvarno zbunjuju, sto vise citam po forumima sve mi je vise nejasno

kada pravim web stranu koristim tabele i u njih stavljam sadrzaj ovaj metod nije preporucljiv tacnije malo je zastareo i desavaju se problemi zar ne
sa div-ovima odredjuje deo stranice kao samostalnu celinu i nju pozicioniramo i ``sminkamo`` uz pomoc css-a, u nju takodje mozemo da stavljamo slike i sl


da li je to tako i da li se tako izradjuju web strane molio bih ako ima neko vremena da malo pojasni
dm@ricn je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.12.2006, 20:24   #2
RaideR
Član
 
Član od: 6.12.2005.
Lokacija: Bar, YU
Poruke: 199
Zahvalnice: 35
Zahvaljeno 40 puta na 15 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku RaideR
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

U pravu su ti sto ti kazu da su tabele zastarelele i da koristis css..
Kada radis sa divovima, u html kod ide samo struktura stranice (tj. divova), a osobine tih divova mozes definisati u css kodu u zasebnom fajlu. Znachi duzhina, shirina diva, pozadinske slike, pozicija, boje, fontovi... Sve se mozhe definisati u jednom jedinom css fajlu, tako da menjanje svih stranica odradis vrlo lako, uz par promena na tom fajlu.

Pre, uz tabele, ako si hteo npr. deo sa navigacijom da pomeris malo u desno, morao si da otvaras svaku stranu i smarash se nepotrebno dugo sa tim, dok uz css samo promenis vrednost u fajlu i sve je gotovo.

To ti je samo jedan banalan primer, ali ukratko - css ima hiljadu prednosti nad tabelama. A i osecaces se lepse jer ces znati da si sajt napravio po standardima Dakle, naoshtri se da uchish html i css
Nadam se da sam ti pomogao.
RaideR je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.12.2006, 21:52   #3
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

Citat:
RaideR kaže:
To ti je samo jedan banalan primer, ali ukratko - css ima hiljadu prednosti nad tabelama.
Mešamo malo babe i žabe zar ne Ne želim da ulazim u raspravu ali moram da ispravim jednu veliku grešku na ovom mestu. Naime, CSS je web tehnologija sama za sebe dok su tabele samo deo jedne od njih odnosno deo (X)HTML-a. Dakle, potpuno je neosnovano porediti ove dve stvari i reći da CSS ima prednosti nad delom (X)HTML-a, tj. tabelama. Ispravnije bi bilo reći da je korišćenje CSS-a u kombinaciji sa (X)HTML-om dobitna kombinacija umesto standardnog tzv. “hard-kodovanog” HTML izgleda gde se za svaki element (pa i za tabele) unose atributi (boja pozadine, širina, visina itd.)

Što se tiče bitke između div-ova i tabela takođe je potpuno neosnovana tvrdnja da su tabele zastarele i da se više ne koriste u savremenom dizajnu. Baš naprotiv, tabele su najčešće sastavni deo div-ova i ostalih kontejnera Dakle, tačno je da su neki web developeri polako odustali od ideje da tabele koriste isključivo kao osnovu za izradu osnovnog izgleda stranice (tzv. “layout”) ali je isto tako tačno da postoje situacije kada je ovakav način izrade mnogo prikladniji od upotrebe div-ova. To znači da div-ovi NE MOGU da budu zamena za tabele niti bilo koji drugi element stranice. Div-ovi, span-ovi i slični elementi su SAMO kontejneri ili drugačije rečeno zasebne celine koje sadrže druge elemente koji pružaju malo veći stepen kontrole.

Generalno gledano sve što je iz W3C-a (“World Wide Web Konzorcijum”, organizacija zadužena za standardizaciju web standarda) izašlo u poslednjih nekoliko godina služi da se pojednostavi rad na velikim projektima. CSS u kombinaciji sa HTML-om i ostalim client-server web tehnologijama pruža upravo to. Pravu snagu CSS nudi u kombinaciji sa JavaScript-om i već pomenutim div kontejnerima koji opet napominjem u 99% slučajeva sadrže tabele za formatiranje izgleda stranice.

CSS i div-ovi sa jedne strane i HTML i tabele sa druge strane takođe imaju neke od prednosti koje omogućavaju fantastičnu optimizaciju sajta prilikom izrade. Primera radi, pravilno korišćenje tabela može da obezbedi i do 95% optimizacije “težine” sajta što se tiče količine podataka koju je potrebno preneti za slike. U kombinaciji sa osobinom CSS-a da može da se definiše u eksternom fajlu koji koriste ostali fajlovi obezbeđuje se da ne mora za svaki element da se u fajlu definiše kako će da izgleda posebno.

Dakle, zaključak bi otprilike bio da samo dobra kombinacija dobrih i loših osobina i jedne i druge tehnike može da se napravi jedan dobar i prilagodljiv sajt što znači Div+tabele=OK
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.12.2006, 18:11   #4
dm@ricn
Član
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Krusevac
Poruke: 188
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

hvala puno na ovako iscrpnom i detaljnom odgovoru

sta su to span-ovi?

i sta su layeri da li je to div ili ima razlike?

kako vidim treba praviti kompromis kao i za sve u zivotu

jos jednom veliko hvala i pozdrav
dm@ricn je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 23.12.2006, 19:52   #5
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

"Span-ovi" su ništa drugo do samo još jedan vid kontejnera kao što su to div-ovi. Generalno bi trebalo malo više vremena objasniti u čemu je razlika između njih ali dovoljno je reći da su div-ovi mnogo povoljniji za razvoj dinamičnijih sajtova jer poseduju mnogo više opcija od "span-ova".

Layeri su div-ovi definisani na specijalan način pošto je div-ove moguće generalno podeliti u tri grupe u zavisnosti od toga za šta su sposobni. Grupa kojoj pripadaju layeri se naziva "pseudo-klasni selektori" ali ovaj naziv nećeš skoro nigde naći jer se koristi naziv "layeri". Pored toga layeri su div kontejneri koji imaju osobinu da im je moguće pomerati poziciju unutar fajla potpuno nezavisno od ostalih HTML elemenata. Dakle, ako bi se "običan" div stavio da bude sastavni deo ćelije neke tabele (nalazi se između tagova "<td>" i "</td>") onda će bilo kakva promena visine i širine tog diva uticati na promenu karakteristika ćelije tabele odnosno okolina se prilagođava tom kontejneru. U slučaju layera isti se može postaviti bilo gde u okviru stranice podešavanjem "position" atributa u CSS klasi koja definiše osobine tog layera. Layeri zbog toga znaju da budu ponekad veoma korisni ali obzirom da često postoje problemi sa apsolutnim pozicioniranjem u različitim browserima iskusni web dizajneri izbegavaju njihovo korišćenje.

Što se tiče kompromisa on je uvek važan pa je takav slučaj i ovde. Ako budeš imao nameru da se baviš dalje web dizajnom shvatićeš kakvim "prljavim" trikovima moraš da se služiš da bi stvar radila kako treba Jedan od tih trikova je recimo da naučiš HTML bolje od "Dreamweavera"
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2006, 2:35   #6
dm@ricn
Član
 
Član od: 1.11.2005.
Lokacija: Krusevac
Poruke: 188
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

eeheeh samo jos jednom puno hvala na ovako dobrim odgovorima

sada samo da ostaje da se sedne i uci ja sam vec krenuo
dm@ricn je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2006, 6:01   #7
RaideR
Član
 
Član od: 6.12.2005.
Lokacija: Bar, YU
Poruke: 199
Zahvalnice: 35
Zahvaljeno 40 puta na 15 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku RaideR
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

Citat:
holodoc kaže:
Mešamo malo babe i žabe zar ne Ne želim da ulazim u raspravu ali moram da ispravim jednu veliku grešku na ovom mestu. Naime, CSS je web tehnologija sama za sebe dok su tabele samo deo jedne od njih odnosno deo (X)HTML-a. Dakle, potpuno je neosnovano porediti ove dve stvari i reći da CSS ima prednosti nad delom (X)HTML-a, tj. tabelama. Ispravnije bi bilo reći da je korišćenje CSS-a u kombinaciji sa (X)HTML-om dobitna kombinacija umesto standardnog tzv. “hard-kodovanog” HTML izgleda gde se za svaki element (pa i za tabele) unose atributi (boja pozadine, širina, visina itd.)

Što se tiče bitke između div-ova i tabela takođe je potpuno neosnovana tvrdnja da su tabele zastarele i da se više ne koriste u savremenom dizajnu. Baš naprotiv, tabele su najčešće sastavni deo div-ova i ostalih kontejnera
mislim da je decko pitao na to sta da koristi za layout. In fact, jedino polje na kojima se "vodi bitka" izmedju css-a i tabela je upravo to - layout. Ono sto jeste greska je koriscenje tabela za to - sklop stranice.. Prvenstveno, ono sto im treba biti namena su tabelarni prikazi podataka - a ne sam sklop strane. I zato i jeste enormna greska danas koristi tabele u te svrhe, za to nema izgovora, sem neznanja Zato decko, knjigu (tastaturu) u shake, i jurish na css! A tabele koristi za ono za sta bi ih koristio i na papiru I nemoj da odustajesh, you'll get the hang of it sooner or later!
RaideR je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.12.2006, 12:36   #8
holodoc
Deo inventara foruma
 
Član od: 5.12.2005.
Poruke: 6.785
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

Citat:
RaideR kaže:
Prvenstveno, ono sto im treba biti namena su tabelarni prikazi podataka - a ne sam sklop strane. I zato i jeste enormna greska danas koristi tabele u te svrhe, za to nema izgovora, sem neznanja
Ne preteruj
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.3.2013, 1:38   #9
Mr.Eco
Starosedelac
 
Član od: 19.4.2006.
Lokacija: 4 8 15 16 23 42 Sistem: Arch
Poruke: 1.979
Zahvalnice: 229
Zahvaljeno 376 puta na 259 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

Uh ne volim dizati temu iz naftalina, ali počeo sam da učim html tako da imam pitanje, za sada mi ide lepo jer je sve logično, ali bi voleo da mi neko objasni div njegovu funkciju... e sada neko bi reko da tražim na google ali bi voleo čuti od nekog sa foruma onako uprošteno, i da video sam u html5 pojavili su se header, footer, aside tagovi da li oni menjaju div ili je to nešto drugo ?
Mr.Eco je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.3.2013, 1:52   #10
ivan90BG
Veteran
 
Član od: 3.5.2008.
Lokacija: Beograd
Poruke: 760
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

U suštini div ima najminimalnija početna setovanja svojstava u odnosu na druge elemente, pa se zato koristi kao kontejner za druge elemente i div-ove (jer ti kontejneri skoro uvek moraju da se obimno podese u CSS-u, a to je najudobnije kad početna podešavanja skoro da ne postoje).

Ja ti preporučujem da prođeš ovo http://www.w3schools.com/html/default.asp
i ovo http://www.w3schools.com/css/default.asp
Tu ćeš saznati sve što ti treba da bi imao početno okvirno znanje o html-u i renderovanju stranica. Kad to prođeš osposobljen si da sam tražiš po netu (da guglaš) sve ostalo što te zanima (tipa kako se radi ovo ili ono) i da kad nađeš razumeš bez potrebe da pitaš ljude da ti objasne.

A novi html5 elementi article, header, footer, aside, nav su zapravo isti kao div, samo sa drugim imenom, ali to ime ima neko značenje, uvedeni su da bi softveri koji parsiraju html mogli lakše da utvrde semantičku strukturu stranice, ako navigaciju, zaglavlja, glavni tekst stavljaš u odgovarajuće tagove, recimo da će google bot brže da se kreće i kvalitetnije da indeksira stranicu. U svakom slučaju ovi novi tagovi služe da bi softveri koji obrađuju html kod, a i ljudi koji ga čitaju bili efikasniji u svojoj radnji.
ivan90BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ivan90BG na korisnoj poruci:
Mr.Eco (19.3.2013)
Stara 18.3.2013, 12:57   #11
VojaM
Ad Ministrator
 
Avatar korisnika VojaM
 
Član od: 19.8.2005.
Lokacija: Beograd, SK
Poruke: 7.280
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.040 puta na 1.544 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

Još samo da znaš da je div skraćeno od division, što (kada se ne radi o vojsci) znači odeljak. Logično, zar ne?
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.3.2013, 16:05   #12
Neutrino
Deo inventara foruma
 
Član od: 17.6.2011.
Poruke: 6.676
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 2.935 puta na 1.790 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

Citat:
ivan90BG kaže: Pregled poruke
ako navigaciju, zaglavlja, glavni tekst stavljaš u odgovarajuće tagove, recimo da će google bot brže da se kreće i kvalitetnije da indeksira stranicu.
HTML5 tagovi ni na koji način ne utiču na bolje rangiranje ili indeksiranje stranice već jednostavno, za sada bar, služe isključivo kao sredstvo za smislenije opisivanje njihovog sadržaja. Čak štaviše HTML5 uvodi popriličan broj izmena koje su nekompatibilne sa algoritmima indeksiranja koje Google trenutno koristi (recimo famozni problem sa višestrukim H1 elementim na stranici koje HTML5 dozvoljava).

@Mr. Eco
Što se div elemenata tiče oni se definišu kao "generički blok elementi bez semantičkog značenja". To znači da su "po defaultu" uvek blok tipa (display:block) i da nemaju nikakvog specijalnog značenja (čak ni njihova najčešća uloga, ograđivanje sadržaja, nije nigde definisana).

HTML5 elementi tipa header, section, article itd. sa druge strane imaju jasno definisano značenje i funkciju a to je da ograđuju specifične delove stranice. Možeš ih posmatrati kao div elementi sa specifičnom ulogom na stranici. <header> se koristi za definisanje zaglavlja stranice, <section> za specifičnu sekciju stranice (recimo glavni meni ili oglase), <article> obično sadrži sadržaj stranice itd. itd.

Što se w3schools.com tiče može da ti posluži kao početna tačka za učenje ali uzmi u obzir da sajt nije baš ažuran (a neki podaci su čak i potpuno netačni dok su primeri koda na nekim mestima čak i opasni) tako da nemoj sve što piše na njemu da shvatiš kao apsolutno tačno.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
Mr.Eco (19.3.2013), Neky (25.3.2013)
Stara 19.3.2013, 3:57   #13
Mr.Eco
Starosedelac
 
Član od: 19.4.2006.
Lokacija: 4 8 15 16 23 42 Sistem: Arch
Poruke: 1.979
Zahvalnice: 229
Zahvaljeno 376 puta na 259 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

Hvala na informacija, inače učim se najviše sa youtube tutorijala i w3school, a sada kažeš da w3school nije baš najprikladniji možeš predložiti neke druge bolje izvore ?
Mr.Eco je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.3.2013, 18:13   #14
korisnickoime
Član
 
Član od: 15.12.2011.
Poruke: 150
Zahvalnice: 27
Zahvaljeno 49 puta na 44 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

30 Days to Learn HTML & CSS je ok. Naravno, ne moras bas 30 dana ovo da slusas, slobodno malo ubrzaj
korisnickoime je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku korisnickoime na korisnoj poruci:
Mr.Eco (23.3.2013)
Stara 23.3.2013, 2:42   #15
Mr.Eco
Starosedelac
 
Član od: 19.4.2006.
Lokacija: 4 8 15 16 23 42 Sistem: Arch
Poruke: 1.979
Zahvalnice: 229
Zahvaljeno 376 puta na 259 poruka
Određen forumom Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

Dobar je ovaj 30 day to learn. Ali čovek dosta komplikuje, evo od mene nešto što sam našao čovek jako lepo objasni pritom je duhovit i lako se upija

http://thenewboston.org/list.php?cat=40
Mr.Eco je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.2.2014, 1:34   #16
sanjchy905
Novi član
 
Član od: 6.2.2014.
Lokacija: Beograd
Poruke: 1
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku sanjchy905
Question Re: html razlika u div i tabelama ako moze neko da objasni

Bilo bi dobro da se napravi tema kao HTML, uopsteno. Ako se nadredjeni slazu!
Za pitanja i za probleme.
sanjchy905 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Moze neko da pomogne da sastavim komp do 800e mant3ra Šta da kupim? 16 28.7.2006 3:15
Zanima me da li neko moze da prepozna koja je moja stara ploca? Ilke Osnovne komponente 3 15.7.2006 8:25


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 11:58.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2020, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com