Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 29.3.2011, 19:21   #1
sonebrate
Član

Član od: 1.9.2009.
Zahvalnice: 57
Zahvaljeno 132 puta na 89 poruka
Određen forumom Testiranje softvera

Posto sam primetio da ne postoji tema o testiranju softvera mislim da bi bilo lepo da se ovako nesto otvori. Dakle, tema je testiranje softvera bilo koje vrste (aplikativni softver, igre, industrijski softver), kao i metode, tehnike, alati itd. Ako nekoga interesuje nesto na ovu temu moze slobodno da me pita posto se time bavim profesionalno. Takodje, ako se neko bavi testiranjem ili ima iskustva sa ovom granom IT-a bice mi drago da razmenimo iskustva.
sonebrate je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 30.3.2011, 22:01   #2
Belphegor
V.I.P. Programiranje

Član od: 29.8.2007.
Zahvalnice: 983
Zahvaljeno 371 puta na 280 poruka
Određen forumom Re: Testiranje softvera

Koji su uslovi da bi neko dobio takav posao?
S'obzirom da je ovo Srbija, na koliko si poslova (software'a) dosad bio angažovan i da li se isplati raditi ovako nešto?
Belphegor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.3.2011, 10:01   #3
Todors
Član

Član od: 16.4.2010.
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 68 puta na 63 poruka

Ja mislim da je to vrlo odgovoran posao, jer ako ti promakne neki bag u softveru prvo će tebe da hvataju za gušu. To ti klasično skidanje odgovornosti sa programera na niži rang.
Todors je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.3.2011, 15:19   #4
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.237
Zahvaljeno 5.038 puta na 2.932 poruka

Programeri su ionako najgori testeri svojih programa, ma koliko se trudili. Kao da nenamerno zaobilaze sve potencijalne bagove kojih su podsvesno svesni
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.3.2011, 15:55   #5
Ivan-94
Veteran

Član od: 15.3.2009.
Zahvalnice: 240
Zahvaljeno 63 puta na 43 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Ivan-94 Slanje poruke preko Skypea korisniku Ivan-94

Citat:
voodoo_ kaže: Pregled poruke
Programeri su ionako najgori testeri svojih programa, ma koliko se trudili. Kao da nenamerno zaobilaze sve potencijalne bagove kojih su podsvesno svesni
I ja se slazem sa ovim.
Ivan-94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.3.2011, 16:25   #6
Todors
Član

Smile Re: Testiranje softvera

Citat:
voodoo_ kaže: Pregled poruke
Izgleda da se ja ne ubrajam u takve programere. Meni svaki moj bag predstavlja izazov da taj deo koda odradim još bolje.

Drugo, ako tester nema uvid u kod, onda teško da može da predvidi bag koji može da se dogodi zbog vremenskog faktora ili nekog drugog faktora koji ne zavisi samo od načina testiranja, a ako ima uvid onda mora da bude programer da bih mogao da čita kod.

I dalje mislim da je takav posao po malo ne zahvalan, jer programer prvi može da uvidi svoju greški ili bar da nasluti gde je tu grešku načinio. Dok je tester samo protočni bojler u ovom slučaju.

Ne kažem da testeri ne treba da rade svoj posao, već da im se da status posmatrača, a ne nekog ko će da igubi posao ili smanjenje plate, jer je programer napravio veliku grešku.
Stara 31.3.2011, 19:19   #7
sonebrate
Član

Vidis, ja se ne slazem sa tobom Todors. Poznata je stvar da programeri ipak podsvesno omalozavaju testere. Iz svog iskustva znam, a najbolji programeri to i potvrdjuju, da progamer nikada ne moze biti dobar tester. Tj. onaj ko je pisao kod nije objektivan da o njemu sudi. Veruj mi. Ja sada radim u korporaciji US Steel na globalnom projektu pod nazivom ERP koji se razvija pod Oracle EBS i Oracle OBIEE okruzenjima. Veruj mi, nijedan tester zbog brljotine programera nije izgubio posao. Tester je tu da bi otkrio tu brljotinu. Ne znam na kakvim si projektima radio, ali na ovome radi oko 1000 ljudi, shto programera, shto testera, shto procesnih timova, shto tehnickog osoblja... Testeri su u istom rangu sa programerima. Procesni timovi odlucuju da li je nesto defekt (bag) ili ne. I programeri, kao i testeri, rade po njihovim instrukcijama. Ako se desi "MFD" (major fuck-up defect ) i tester ga otkrije, pre ce "da ga ugasi" programer nego tester. Tester ce cak dobiti pohvalu za dobro odradjen posao (nas iz zezancije na projektu zovu "tasteri"). Jer svaki defekt, ako se ne otkrije na vreme, mnogo vise kosta da se popravi, nego ako se otkrije odmah.

@Belphegor

Zavisi na kojoj fazi testiranja radis i koju vrstu testiranja radis. Ako radis manuelno testiranje (ono... klikni ovde da vidis to, pa onda ovamo za ono drugo) treba ti samo jace poznavanje rada na kompu, dok za automatizovano (na kome ja radim) ti trebaju, recimo, Visual Basic, VB Script, SQL/PL SQL i malo drugih znanja u zavisnosti od vrste aplikacije koju testiras. Za performance test ili assembly test vec moras da budes programer sa malo jacim znanjem kodiranja.

Poslednja ispravka: sonebrate (31.3.2011 u 19:27)
Stara 31.3.2011, 20:43   #8
Todors
Član

Upravu si ako je firma ok, onda su i uslovi rada dobri. Problem je u tome što je sve više i više firmi koje nemaju takve uslove rada.
Stara 1.4.2011, 0:29   #9
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.472
Zahvaljeno 1.978 puta na 1.447 poruka

Citat:
sonebrate kaže: Pregled poruke
Ja sada radim u korporaciji US Steel
Trovači
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.4.2011, 10:55   #10
sonebrate
Član

Citat:
ZoNi kaže: Pregled poruke
Trovači
E kamo lepe srece da nas sve fabrike u zemlji truju kao US Steel. Vazduh bi nam bio bar 10% cistiji.
Stara 3.4.2011, 11:42   #11
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.472
Zahvaljeno 1.978 puta na 1.447 poruka

Citat:
sonebrate kaže: Pregled poruke
E kamo lepe srece da nas sve fabrike u zemlji truju kao US Steel. Vazduh bi nam bio bar 10% cistiji.
Da, poznato je da ugljen monoksid jako dobar za zdravlje ljudi (a naročito dece)

U stvari, USS je verovatno jedan od najvećih zagađivača u Srbiji, a uz to koristi ogromnu količinu jeftine struje, kako bi "made in serbia" čelik prodavao vrlo povoljno u zemljama koje ne dozvoljavaju da se to radi kod njih No, valjda je to cena ekonomskog napretka...
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Program za testiranje hard diska Smrtovnik Drang Nosači podataka 14 10.7.2011 17:41
Programi i alati za testiranje kompjutera jozvan_Kg Brbljaonica 3 24.3.2010 21:57
Testiranje web stranica u razičitim verzijama browsera Jenkiduduldu Web razvoj 5 28.6.2009 21:32
Program za testiranje monitora Axis Aplikativni softver 7 29.8.2008 21:38
testiranje memorije wega Kvarovi 10 16.11.2006 14:01

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 4:29.